AORUS FO32U2P - 4K OLED Gaming

AORUS FO32U2P OLED 4K Gaming Skærm
Gigabytes gaming Brand AORUS er klar med en 32” 4K skærm med fokus på gaming. Med et OLED panel og en refresh rate på 240 Hz, er det på papiret en rigtigt god kandidat til en high end gaming makker.

Centrale features

  • Panel Size (diagonal): 31.5" OLED
  • HDR: VESA DisplayHDR True Black 400
  • Refresh Rate: 240Hz
  • Response Time: 0.03ms GTG
  • Display Colors: 10bit
  • Brightness: 250 cd/m2 - 1000 nits

Det kan være noget af en jungle at finde ud af specifikationerne på skærme og der bliver brugt et hav af betegnelser som mest af alt er marketing. De centrale features, som jeg vil fremhæve her, er dog nævnt herover. OLED er naturligvis centralt sammen med en Refresh Rate på 240 Hz og en Response Time angivet til 0.03 ms (grå til grå)


En tur rundt om Aorus FO32U2P

Umiddelbart så designet på FO32U2P meget afdæmpet og på fronten er der ikke noget der emmer af gaming. Det eneste vi får af design elementer på fronten, er et meget diskret AORUS logo nederst på skærmen og et enkelt et mere på foden til skærmen. 

AORUS FO32U2P OLED 4K Gaming.jpg

Det lidt kantede og skarpe design på foden er måske det mest gamingagtige element man kan se, når skærmen står på bordet.

Der er gode muligheder og tilpasning af højde, rotation og tilt med højdejustering på 130 mm, ±20° rotation og -5°~+20° tilt. Samtidigt kan du også rotere skærmen til 90°, hvis du vil bruge den i Portrait mode. 

AORUS FO32U2P OLED 4K Gaming Skærm 90 grader.jpg

Skærmen har en ret blank Anti-Reflection belægning, som ikke alle måske ikke bryder sig om, men som er med til at sikre bedre sort niveauer i billedet.

Rammerne omkring skærmen ser meget tynde ud, men der er reelt mellem otte og 15 mm rammer omkring billedet, med den tyndeste i toppen og den tykkeste i bunden. 

AORUS FO32U2P OLED 4K Gaming Skærm joystick.jpg

Joystick til menu on-screen menuen finder vi i bunden af skærmen i midten. On-screen menuen er let at navigere og giver ret brede muligheder for tilpasning af indstillingerne. En fin feature er OLED Care, som giver forskellige muligheder for at tage sig godt af sin OLED skærm, og forhåbentligt modarbejde nogen af de udfordringer, der kan være med et OLED panel. 

AORUS FO32U2P OLED 4K Gaming Skærm on-screen menu.jpg

FO32U2P er, som de fleste OLED paneler, en tynd sag generelt set, men med lidt mere tyngde i bunden, hvor tilslutningerne osv findes. 

AORUS FO32U2P OLED 4K Gaming Skærm RGB lys.jpg

På bagsiden af skærmen viser gaming rødderne sig lidt mere med et AORUS RGB felt. Personligt kunne jeg godt have undværet det, da det er ret overflødigt i min bog og udelukkende er med til at drive prisen op. I mit gaming setup vil man aldrig kunne se lys på bagsiden af skærmen alligevel. 

Ser vi på tilslutningerne er der et fint udvalg med to HDMI 2.1, et full-size Display Port 2.1 og et mini DisplayPort 2.1 og et USB C stik, som også kan bruges som Display med understøttede enheder. USB C stikket giver også mulighed for opladning af tilsluttede enheder op til 65W. 

AORUS FO32U2P OLED 4K tilslutninger.jpg

Der er også mulighed for at Daisy Chaine skærme sammen, med en DisplayPort 1.4 Out Port. 

Endelig er der en USB 3.2 Hub i skærmen. Så samlet set er der ret fleksible muligheder for tilslutning. 

AORUS FO32U2P OLED 4K Gaming Skærm vesa mount.jpg

Hvis du vil have skærmen op på væggen eller har en monitorarm, som du ønsker at bruge, er det lige til med FO32U2P, der har et standard VESA 100x100mm mount på bagsiden hvis man tager den inkluderede fod af. 

Med til skærmen får man ud over strømkablet og adapter også et HDMI 2.1 kabel, et DisplayPort 2.1 og et USB C kabel (VEAS DP80 Certified)


Testen

Jeg har brugt AORUS FO32U2P i et par uger nu, som min primære skærm sammen med min PC, som bruges til både arbejde og gaming. 

En af de første ting man bemærker ved en OLED skærm, hvis man kommer fra en LCD eller IPS skærm, er de eminente sort niveauer og den gode kontrast, som OLED skærmen kan klare. Det er naturligvis fordi hver enkelt pixel afgiver sit eget lys, og ikke får det fra et samlet bagpanel, som fx på LCD paneler. 

FO32U2P skærmen klarer dybe og kontrastfyldte farver, som har været en fornøjelse at have på besøg. Det hænger naturligvis også sammen med at det er et 10 bit color display. 

PXL_20240423_104812534.MP.jpg

Skærmen har en Display HDR True Black 400 certificering. Det er ikke oppe og ramme de samme niveauer, som reelle store HDR TV fx, men oplevelsen af HDR hjælpes bestemt på vej af OLED teknologien og de meget mørke sorte, som skærmen kan præstere.

Generelt set synes jeg at min oplevelse af farverne og specielt kontrasten har været det helt store spring, under min test af AORUS FO32U2P i skiftet fra IPS panel. 

Til gaming er kombinationen af 4K, OLED og 240 Hz refresh rate en super god kombination. 4K Opløsningen stiller dog naturligvis store krav til den hardware, der skal drive spillene. 

AORUS FO32U2P OLED 4K Gaming Cyberpunk 2077.jpg

Jeg testede skærmen med den normale suite af spil, som vi tester grafikkort med og her kom jeg ikke i nærheden af de 240 Hz med andet end Overwatch 2. 

På trods af ikke altid at udnytte de 240 Hz, så var det en fornøjelse at spille på AORUS FO32U2P og de klare farver og super gode kontrast gav et godt boost til spiloplevelsen. 

Gigabyte/AORUS angiver selv en Response Time på 0.03 ms, men det er i den ikke specielt godt dækkende Gray to Gray målemetode. 

Med den mere retvisende (i forhold til motion blur) MPRT metode landede skærmen i vores test med en Response Time på 3.8 ms, hvilket naturligvis er en del højere. Det er dog stadig så lavt, at det ikke burde give nogen nævneværdige negative oplevelser. 

AORUS FO32U2P OLED 4K Gaming Skærm blank front.jpg

Jeg oplevede ikke under min test nogen motion blur eller ghosting. 

AORUS FO32U2P har to indbyggede 5W højtalere. De kan til nøds bruges, men lyden er ikke overraskende en anelse tyndbenet.  

Jeg vil også lige kort runde software, da der er mulighed for at styre skærmen via Gigabyte Control Center software i Windows. Her har man i Sidekick delen af den software let adgang til en del af de samme indstillinger og tilpasninger, som man kan finde via On Screen menuen direkte på skærmen.

Det gør det dejligt let og hurtigt at lave mindre tilpasninger, hvis man har behov for det. 

AORUS FO32U2P OLED Sidekick software overlay.jpg

Når det er sagt så vil jeg dog sige at softwaren mangler lidt opmærksomhed, for der er andre dele som ikke virker specielt godt. Blandt andet har jeg ikke kunne ændre RGB lyset på bagsiden af skærmen, på trods af at det også er et punkt i softwaren.

Der er også mulighed for at få forskellige overlay på skærmen, hvor man blandt andet kan holde øje med detaljer som CPU temperatur, FPS osv. Under min test var det dog så langsomt og upræcist, at det kunne være lige meget. 

Jeg kunne blandt andet ikke få vist min CPU temperatur og min CPU clock stod det meste af tiden angivet til enten 0 eller 7500, hvilket jeg ville ønske var sandt, men dog nok ikke er tilfældet for min AMD Ryzen 7 5800X.


Pris

AORUS FO32U2P er stadig så ny på markedet, at jeg ikke kan finde nogen dansk online pris på skærmen. Jeg kan dog finde den på udenlandske sider med en pris svarende til omkring 9000-11.000 kroner. 

Det er naturligvis en heftig pris, og uden tvivl betydeligt mere end de fleste er villige til at betale for en skærm. Det lander dog i nogenlunde samme leje som sammenlignelige skærme fra ASUS og MSI. OLED, 4K og 240 Hz er alle sammen features der kræver en pris i den absolut høje ende. 


Konklusion 

Ud over de udfordringer, som jeg havde med dele af Gigabyte/AORUS softwaren, så har jeg ikke haft noget at brokke mig over under min test af AORUS FO32U2P. 

Det er en smuk skærm, der med sit OLED panel giver et eminent billede med en dyb sort, smukke farver og lækker kontrast. 

AORUS FO32U2P OLED 4K Gaming Skærm design bagside.jpg

Alt det kombineret med en god størrelse, 4K opløsning og 240 Hz betyder, at det er en fornøjelse at arbejde og spille på skærmen. Problemerne med softwaren kan jeg godt se bort fra, da det ikke er en central feature eller ødelægger den generelle oplevelse af skærmen. 

Hvor AORUS FO32U2P er en svær pille at sluge er naturligvis på prisen. Her lander den med en pris, som du kan købe et helt nyt gaming setup for, og det alene betyder at den får svært ved at blive en populær og bredt solgt skærm. 

Vil man have noget af det bedste på markedet og har man budgettet til det, så er der dog rigtigt mange gode ting at hente i AORUS FO32U2P. 

Vi lander med en endelig karakter på 9 og en Enthusiast Only Award, for en smuk skærm med lækre features og et smukt panel, men som dog har en luksuspris. 


Fordele: 

  • Smukt OLED panel
  • Dyb sort niveau
  • Kontrastfyldte farver
  • 240 Hz Refresh


Ulemper

  • Sidekick softwaren er ikke helt færdigbagt

Vores partnere