TEST: Intel Core i9-9900K Coffee Lake S

editor picture
Hardware udlånt af: Intel.
Skrevet af Michael Hermansen den 5. Nov 2018. Testen er vist 3624 gange.
Brand: Intel.
Flere tests i kategorien Processor


Del med dine venner

     


Intel har refreshet deres Coffee Lake processor lineup med nye Coffee Lake S modeller, og vi har fået lov til at teste Intel Core i9-9900K, som er Intels første bud på en consumer CPU med otte kerner og 16 tråde. Noget, som Intel selv beskriver som værende deres hurtigste forbrugerprocessor.

 

tweak_dk_intel_logo

 

Da vi er kommet på Intels sampling liste, har vi i denne omgang fået tilsendt vores i9-9900K processor direkte fra Intel selv.

 

De tekniske specifikationer

 

Performance

 • # of Cores: 8
 • # of Threads: 16
 • Processor Base Frequency: 3.60 GHz
 • Max Turbo Frequency All Core/Single Core: 4.60 GHz / 5.00 GHz
 • Cache 16 MB SmartCache
 • Bus Speed 8 GT/s DMI3
 • TDP 95.0 W
 • Graphical chip: Intel HD 630

Memory Specifications

 • Max Memory Size: 64 GB
 • Memory Type: DDR4-2666
 • Max # of Memory Channels: 2
 • Max Memory Bandwidth: 41.6 GB/s
 • ECC Memory Supported: No

tweak_dk_intel_core_i9_9900k_02

 

Hvad er Intel Z390 chipsettet for en størrelse i forhold til Z370?

 

Det primære formål med Intels Z390 chipset har ikke været at skabe et banebrydende nyt chipset til en ny processorserie. Det har derimod været med det formål at refreshe, optimere om man vil, det eksisterende Z370 med lidt ekstra features med lanceringen af de nye Coffee Lake S processorer.

 

 

Hvis man kigger på block diagrammerne ovenfor, så kan man nemlig også se, at der ikke er den store forskel på de to chipsets. Men der alligevel nogle detaljer, som springer ud med Z390 chipsettet, og de er ikke ubetydelige. 

 

 

Blandt andet er der blevet support for op til 10 USB3.1 porte, og heriblandt understøtter Z390 også USB3.1 til frontpanelet, hvilket ikke er tilfældet med Z370. Da USB3.1 er en lynhurtigt protokol, som også bliver anvendt til flere forskellige grafiske løsninger, heriblandt VR, så er netop USB3.1 i frontpanelet et stort skridt fremad. Vi skal selvfølgelig heller ikke glemme, at USB3.1 giver et meget højere power output til eksempelvis mobilladere eller mere strømslugende enheder, der kan være rare at tilslutte i fronten.

 

Ydermere har Z390 fået support for yderligere fire USB3.0 porte samt mulighed for deaktivering af USB porte til fordel for andre. Hvilket betyder, at bundkortproducenterne får mere frie hænder til at håndtere fordelingen af USB porte på deres bundkort.

 

 

Med det nye Z390 chipset har Intel også indbygget en 802.11ac 2x2 Wi-Fi chip i processoren, der hermed kan give slutbrugeren trådløst internet med hastigheder op til 1733 Mbit, såfremt ens Wi-Fi router kører 802.11ac Wi-Fi på 160 MHz båndet. Alternativt kan man via 80 MHz opnå en netværkshastighed på maksimalt 866 Mbit og slutteligt 400 Mbit, hvis man er nede på 40 MHz. Så alt i alt kan vi rent faktisk opnå gigabit LAN hastighed via Coffee Lake S processorerne.

 

Det er de primære forskelle mellem Z370 og Z390 chipsettene, og med det ude af verden er vi så småt ved at være klar til at gå videre med vores test af Intel Core i9-9900K.

 

tweak_dk_intel_core_i9_9900k_01

 

De nye Intel Core Coffee Lake S processorer bliver leveret i flere forskellige indpakninger, og vi har modtaget en bulk edition, hvor processoren ligger i en papkasse som denne med CPU'en gemt væk under papstykket i midten med Core i9 Unlocked skriften på.

 

 

Rent grafisk er der ikke så meget at fortælle om en processor. Intel har valgt at lodde heatspreaderen på de nye Coffee Lake S processorer, hvilket mange professionelle overclockere har rådet dem til gennem flere generationer. Intel Core i9-9900K er som nævnt Intels første forbrugerprocessor med otte kerner og 16 tråde og en clock frekvens på 3,6 GHz med Boost frekvens på op til 4,7 GHz på alle kerner, mens den i single core boost kan ramme 5 GHz. Med en TDP på 95 watt burde varme ikke blive et problem med en okay luftkøler som minimum. Den lidt højere TDP er formentlig også årsagen til, at Intel ikke har givet en stock køler med, da bedre køling er anbefalet.

 

tweak_dk_intel_core_i9_9900k_04b

 

Intel Core i9-9900K Coffee Lake S processoren kører selvfølgelig stadig på LGA1151 soklen, hvilket nok heller ikke er super overraskende for de fleste, da den er bagudkompatibel med Z370 bundkort. Coffee Lake S har fået en opgradering på cache siden fra 8- til 16 MB cache.

 

tweak_dk_intel_core_i9_9900k_05

 

Til dagens test har vi modtaget et MSI MEG Z390 ACE bundkort, som ikke har udgange til HD 630 chippen. Men da denne heller ikke er en opgradering i forhold til sidste generation, så er det heller ikke her, vi vil lægge vores fokus i denne test. I stedet vil vi fokusere på at finde ud af, hvad de ekstra kerner i denne forbrugerprocessor egentlig har at sige i forhold til ydeevnen.

 

Test

 

Testsetup:

 • MSI MEG Z390 ACE
 • Intel Core i9-9900K Coffee Lake S
 • 2* 8 GB XPG Dazzle DDR4 LED 2400 MHz
 • MSI GeForce GTX 1080 Ti Gaming X 11G
 • Western Digital WD Black 1 TB NVMe SSD
 • Seasonic Prime Platinum 750 watt PSU

Testsoftware:

 • 7-Zip Benchmark
 • AIDA64 Extreme
 • Cinebench R15
 • Passmark Performance Test
 • Handbrake
 • PCMark 10
 • wPrime
 • Intel Power Gadget (Power management)
 • HWinfo (Udlæsning af temperaturer)

7-Zip Benchmark

 

 

7-Zip Benchmark softwaren tester processorens evne til at håndtere ukomprimerede data i et simuleret miljø mellem SSD og processor, og her ser vi virkelig, at de ekstra kerner og højere clock frekvens sparker fra sig, da i9-9900K løber fra storebroderen i9-7900X, som har flere kerner men lavere clock frekvens.

 

AIDA64 Extreme Edition

 

 

AIDA64 Extreme Zlib og Hashing benchmarks er mere kerneafhængig, og her handler det ikke helt så meget om clock frekvens, men i9-9900K kæmper alligevel rigtig hårdt og ligger lige i hælene på i9-7900X.

 

 

Photoworxx er en benchmark, som tester processorens evne til at rendere højopløseligt grafik, og her er clock frekvens igen alfa og omega, hvilket igen giver sig til kende ved, at i9-9900K endnu engang lægger sig på en solid førsteplads.

 

AIDA64 Extreme DDR4 benchmarks

 

 

I forhold til DDR4 performance så har vi ikke noget sammenligningsgrundlag, men udadtil er i9-9900K god til at presse vores 2400 MHz DDR4 RAM til det yderste.

 

Cinebench R15

 

 

I Cinebench skal processoren igen behandle et højopløseligt billede, men her kan man godt se, at Cinebench R15 ikke håndterer tingene på samme måde, da de to processorer i kamp ligger nærmest ens. De ekstra kerner i i9-7900X kompenserer for den manglende clock frekvens, hvor tingene er omvendt med i9-9900K.

 

Passmark Performance Test

 

 

Også i Passmark Performance Test ligger Intel Core i9-9900K Coffee Lake S sig klart i spidsen og drager nytte af sin høje clock frekvens.

 

 

I Passmark Single Core testen ligger i9-9900K sig endnu mere i spidsen, og det hænger sammen med, at den booster endnu højere, når der testes single core performance.

 

Handbrake

 

 

Handbrake er et stykke software, der anvendes til at encode videomateriale, og her har jeg konverteret en MKV fil med Blu-Ray lignende specifikationer til en MP4 film med lossless kvalitet for at sætte i9-9900K på prøve i forhold til at teste processorens transcoding evner. Igen kommer den højere clock frekvens i9-9900K til gode, da encoding af videomateriale elsker fart.

 

 

PCMark tester computerens overall performance, og her kommer til til gengæld i9-7900X til gode, at den har flere kerner at gøre godt med. Men i9-9900K kæmper stadig en brav kamp for at være med.

 

wPrime

 

 

wPrime er en software, som tester en processors evne til at knuse primtal, og her er vi igen i et scenarie, hvor clock frekvens afgører resultatet til fulde. Hvilket man vist heller ikke er i tvivl om, når man ser på resultatet ovenfor.

 

Intel Power Gadget

 

 

Med Intels nye Power Gadget software er det muligt at udmåle processorens strømforbrug via sensorer i CPU'en. Selv under fuld load presser Intel Core i9-9900K ikke sine fulde 95 watt TDP til grænsen, og i idle ser det bare endnu bedre ud, når vi ligger på så lidt som 15 watt. I stock clock med Turbo Boost 3.0 køres der altså et stramt energiforbrug, hvilket altid er godt, da det resulterer i lavere temperaturer og bedre ydelse for pengene.

 

HWInfo (Temperaturudmåling)

 

 

Vi har en midrange luftkøler med én Alphacool 120 mm. blæser monteret på vores i9-9900K processor, og det giver følgende resultater på temperaturfronten. Som udgangspunkt er det egentlig nogle okay temperaturer, når man tager udgangspunkt i, at blæseren droslede helt ned under idle, mens den kompenserede for strømforbruget ved at levere en okay køling under fuld load. Men det var dog tydeligt, at blæseren kørte relativt hurtigt for at opnå en tilfredsstillende køleevne, så Coffee Lake S processorerne giver antydning af, at de godt kan have en tendens til at blive varme.

 

Overclocking

 

Vi skal selvfølgelig også teste, om vi kan presse yderligere saft ud af Intel Core i9-9900K, der allerede er en meget presset chip med en boost clock på alle kerner på 4,7 GHz og single core på 5 GHz. Som udgangspunkt vil jeg egentlig derfor gerne se, om jeg kan få vores chip til at køre 5 GHz stabilt på alle kerner.

 

Overclock settings:

 • BCLK: 100 MHz
 • Multiplier: x50
 • Load Line Calibration: Extreme
 • Intel X.M.P 2.0 profile aktiveret

 

Minsandten om ikke også det lykkedes at presse vores Intel Core i9-9900K Coffee Lake S processor til det yderste. Jeg forventer dog ikke oceaner af ekstra kræfter, da det "kun" er 300 MHz mere end processorens Turbo Boost clock frekvens. Da jeg indstillede den til x51 i multiplier, var det mig ganske umuligt at få systemet stabilt uden system nedbrud.

 

7-Zip Benchmark

 

 

AIDA64 Extreme Benchmarks

 

 

AIDA64 Extreme DDR4 Benchmarks

 

 

Cinebench R15

 

 

PassMark Performance Test

 

 

Handbrake

 

 

PCMark 10

 

 

wPrime

 

 

Ganske som jeg havde forventet, så gav de 300 MHz ekstra et fint lille skub i den rigtige retning uden at være sønderrivende overvældende. Men hvis man eksempelvis mangler lidt ekstra styrke til eksempelvis rendering opgaver, så er der stadig noget at hente. Vores tests viser især, at DDR4 controlleren nyder godt af de ekstra MHz i forhold til latency, som bliver sænket en del.

 

 

Med de ekstra 300 MHz medfølger der til gengæld en voldsomt højere power consumption, og vores Intel Core i9-9900K bliver her sat noget på prøve med et energiforbrug, der ligger næsten 75 watt over processorens TDP. Hvad mon det får af betydning for temperaturen?

 

 

Vi nærmer os næsten 100 graders varme, når vi presser de ekstra MHz ud af vores Intel Core i9-9900K Coffee Lake S processor, og med det kan man vist nemt konkludere, at de har en tendens til at ville blive varme, når der forventes ekstra. Her vil jeg sige, at der skal en væsentlig stor luftkøler eller vandkøling til at holde i9-9900K nede i temperatur og undgå thermal throttling. Hvilket vi lige netop kunne undgå i dagens benchmarks.

 

Pris

 

I skrivende stund, den 4. november 2018, er Intel Core i9-9900K Coffee Lake S processoren set til 4.499,00 kroner og opefter. Hvis man søger at købe den her og nu, skal man dog vide, at den ender oppe i over 5.000,00 kroner, da lagerstatus er meget svingende.

 

 

Hvis I ønsker at læse om Intel Core i9-9900K på Intels hjemmeside, kan I klikke på banneret herover.

 

Konklusion

 

Nu er vi så nået til vejs ende af vores anmeldelse af det, som Intel selv kalder deres hurtigste forbrugerprocessor nogensinde. Hvis jeg så skal tage stilling til, om de kan leve op til den udtalelse, så bliver vi nødt til at se lidt på de resultater, som vi er blevet præsenteret for.

 

Først og fremmest vil jeg sige, at Intel tjener gode point på endelig at have presset otte kerner ind i en processor, der henvender sig til den mere gængse forbruger og ikke enterprisemaskiner, som vi normalt har oplevet det med deres tidligere Extreme processorer. Det har givet deres i9-9900K et godt skub i den rigtige retning, og med en base clock på 3,6 GHz, så har Intel endvidere formået at give os en processor med masser af power, som vi ved, at især spil elsker. Men som udgangspunkt kan en i9-9900K ikke levere bedre performance i sig selv til spil end eksempelvis i7-8700K, da de har samme grafiske processor, mens 8700K har 100 MHz ekstra i base clock. Kombineret med at spillene ikke elsker kerner, som de elsker fart, så er det ikke her, i9-9900K kommer til at skære igennem. Slutteligt koster en i7-8700K under 2.900,00 kroner, hvilket er omkring 1.500,00 kroner mindre end i9-9900K.

 

Men vi så skal se på workstation opgaver såsom video- og grafisk 3D rendering, så kommer de ekstra kerner med høj fart til gengælg i9-9900K til gode, hvilket dagens benchmarks også tydeligt har vist. Vi så en performance, der lå lige i hælene af, og flere gang overhalede Intel Core i9-7900X, som er en Extreme processor med flere kerner men lavere base clock. Her vinder Coffee Lake S processoren virkelig indpas, da den endvidere koster næsten 3.400,00 mindre end Intel Core i9-7900X. Hvis man skal ud og investere i en Intel Core i9-9900K Coffee Lake S, må konklusionen herfra altså være, at det skal være fordi, man skal bruge de ekstra kerner til workstation opgaver. Som gaming processor ville jeg ikke anbefale den, da der findes billigere alternativer, som kan gøre opgaven mindst lige så godt.

 

Vi kommer ikke uden om at skulle se på varmen, når vi snakker om Intel Core i9-9900K. Jeg oplevede ganske rigtigt, at vores helt almindelige towerkøler med én 120 mm. blæser monteret kom på overarbejde for at holde processoren kølig. Dog skal det siges, at den gjorde et fornuftigt stykke arbejde, men det kom ikke uden støj. Da vi overclockede til 5 GHz på alle otte kerner, blev larmen meget høj, og temperaturen steg proportionelt med strømforbruget. Men med Intels fabriks clocks så strømforbrug og temperaturen noget bedre ud. Dog vil jeg nok anbefale, at man som minimum kører med push/pull konfiguration på en 120 mm. towerkøler eller går op i noget større eller vandkøling.

 

Alt taget i betragtning vil jeg give Intel Core i9-9900K Coffee Lake S en score på 8,5. Intel har lavet en fin refresh af Coffee Lake processorerne, men de har i min optik hypet i9-9900K til mere, end den er i forhold til gaming. Omvendt gør den det rigtig godt til workstation opgaver, og det skal Intel have stor ros for. Problemet er bare, at de har markedsført den som deres "hurtigste gaming processor til dato!" Jeg overvejede længe, om en Safe Buy Award var på sin plads, da den som workstation processor ville være et oplagt valg. Men grundet Intels fokus på dens gaming egenskaber, kom jeg til den konklusion, at jeg ville udelade awarden.

 

Godt:

 • Otte kerner på forbrugerniveau
 • Høje clockfrekvenser fra fabrikken
 • Overclocker nemt til 5 GHz
 • Performer rigtig godt til workstation opgaver
 • 16 MB cache
 • Yder på niveau med i9-7900X, selvom den er væsentligt billigere

Knapt så godt:

 • Lever ikke op til Intels markedsføring som deres hurtigste gaming processor til dato
 • Som gaming processor er den for dyr i forhold til eksempelvis i7-8700K

Score: 8.5

 

tweak_dk_intel_core_i9_9900k_01

Intel Core i9-9900K Coffee Lake S Intel Core i9-9900K Coffee Lake S
8,5/ 102 kommentarer
VojenZ . 5. Nov 18, 13:26
Tak for testen. Den bekræfter billedet fra andre sites også.

Så valget står vel egentlig mere i mellem I7 9700K eller 8700K som gamer? - Hvis man vil have det bedste til games uden at købe en 9900K
Uber . 5. Nov 18, 13:43
8700 er en solid "gamer CPU".

Jeg benytter selv en 2700X Ryzen, og er super tilfreds, hvis du kunne fristes af AMD
Skriv kommentar til testen Kommentarer til testen fra Facebook

 

Corsair Harpoon RGB Wireless Gamermus

Trådløs og gaming er normalt ikke to ord der hænger sammen, selvom flere og flere producenter i l&oslas

Læs Mere

Far Cry New Dawn

Tweak.dk har testet det nye Far Cry New Dawn spil, og er klar med vurderingen. Tag Far Cry 5, spol tiden 17 år

Læs Mere

ASUS ROG Strix Z390-I Gaming

Et bundkort behøver ikke nødvendigvis at fylde meget for at være pakket med features. Det viser ASUS m

Læs Mere

Raijintek Juno Pro RBW

Raijintek har lanceret en række nye kølere med RGB belysning. vi kigger i denne anmeldelse på deres Jun

Læs Mere

Razer Nari Ultimate: Fantastisk synergi med computerspil

Razer er tilbage på testbænken, denne gang med deres spændende og innovative Nari Ultimate headset, der

Læs Mere

MSI GeForce RTX 2060 Gaming Z 6G; RTX på budget

MSI er tilbage på redaktionen, og denne gang med et grafikkort, som jeg virkelig har glædet mig til at skulle

Læs Mere

Project Deathstroke - Et ASUS ROG Build

I samarbejde med ASUS, har vi samlet et system med alt hvad de har at tilbyde af hardware fra øverste hylde. Result

Læs Mere

AMD Radeon VII; verdens første 7 nm grafikkort

AMD har lanceret Radeon VII, som er verdens første 7 nm grafikkort med HBM2 VRAM. NDA

Læs Mere

 

Nyeste Videoer og Trailers

Seneste nyheder

NVIDIA kommenterer på DLSS restriktioner på billedkvaliteten i Metro Exodus og Battlefield 5

Der er løbet meget kritik i DLSS bækken siden lanceringen, og der ser ikke ud til det stopper foreløbig.
Læs Mere

Intels 9 generation high-performance mobile processorer på vej

Intesl 9th generation high-performance mobile processor officielt listet. Core i9-9980HK flagskib med 8 Cores,
Læs Mere

GIGABYTE GeForce GTX 1660 Ti OC billeder, benchmarks leak og priser

Forud for officiel lancering af GeForce GTX 1660 Ti, er en række informationer lækket. Heriblandt finder vi GI
Læs Mere

RYGTE: 3GB VRAM modeller i GeForce GTX 1660 Ti serien på vej

NVIDIA på vej med nye 3 GB modeller i den kommende GeForce GTX 1660 Ti serie, og nu er der kommet leaks af den
Læs Mere

OFFICIELT: Alle Galaxy S10 modelnavne afsløret på Samsungs franske website

Bølgen af lækkede informationer forud for officielle annonceringer, er praktisktalt umulige at stoppe. Det gør
Læs Mere

Rainbow Six Siege Outback map afsløret

Alt imens vi knokler på at få testen af Far Cry New Dawn klar til jer, har Ubisoft afsløret flere detajler fra
Læs Mere

Release dato og officielle PC systemkrav til annonceret til World War Z

Saber Interactive har annonceret lanceringsdatoen på World War Z, og ifølge deres pressemeddelelse, bliver der
Læs Mere

Tom Clancy's The Division 2 Open Beta starter 1 marts 2019

Tom Clancy’s The Division 2 Open Beta bliver tilgængelig for alle, og giver en fornemmelse for The Division 2
Læs Mere
Partner sider
Indsend nyhed
Har du fundet en fed nyhed så indsend den så alle andre på Tweak.dk kan få glæde af den.