TEST: ASRock Fatal1ty X299 Professional Gaming i9 XE

editor picture
Hardware udlånt af: ASRock.
Skrevet af Michael Hermansen den 5. Jan 2018. Testen er vist 3382 gange.
Flere tests i kategorien Bundkort


Del med dine venner

     


ASRock Fatal1ty X299 Professional Gaming i9 XE er en af tungere drenge i X299 klassen, der byder på både dual Intel gigabit og Link Aggregation men også 10 Gbps AQUANTIA LAN samt mange andre fede onboard features.

 

tweak_dk_asrock_logo

 • Gaming Armor: Power / Memory / VGA / Internet / Cooling / Audio
 • Supports Intel® Core™ X-Series Processor Family for the LGA 2066 Socket
 • 13 Power Phase Design, Dr. MOS
 • XXL Aluminum Alloy Heatsink & Heatpipe Design
 • Supports DDR4 4400+(OC)
 • 4 PCIe 3.0 x16, 1 PCIe 2.0 x1
 • NVIDIA® 3-Way SLI™, AMD 3-Way CrossFireX™
 • 7.1 CH HD Audio (Realtek ALC1220 Audio Codec)
 • Supports Creative Sound Blaster™ Cinema 3
 • 10 SATA3, 3 Ultra M.2 (PCIe Gen3 x4 & SATA3)
 • 3 USB 3.1 Gen2 10Gb/s (1 Front Header, 1 Type-A + 1 Type-C), 8 USB 3.1 Gen1 (4 Front, 4 Rear)
 • AQUANTIA® 10 Gigabit LAN, Dual Intel® Gigabit LAN
 • Intel® 802.11ac WiFi
 • ASRock RGB LED
 • BIOS Flashback
 • Hyper BCLK Engine III

tweak_dk_asrock_fatal1ty_x299_professional_gaming_i9_xe_00

 

Se flere anmeldelser af bundkort ved at klikke HER!

 

 

Tidligere testede vi ASRock Fatal1ty X299 Professional Gaming i9, og her er der sket lidt i forhold til indpakningen. Kassen er blevet mere mørk og dunkel i farverne. Derudover er der ikke mere at se her, og det har såmænd heller ikke noget at sige i forhold til indholdet i kassen.

 

 

ASRock Fatal1ty X299 Professional Gaming i9 XE ligner kortet uden XE rigtig meget, og den eneste umiddelbare forskel er, at XE kommer uden cover henover lydchippen. Men derfor skal man ikke tro, at XE ikke er et toplækkert bundkort at se på. ASRock har udført kortet i et 8-lags safirsort PCB med separation af lagene til at føre PCI baner i for følsomt udstyr som eksempelvis lydsystemet. Masser af RGB finder vi også, og kortet er udført i et lækkert sort PCB med grå toner og enkelte røde farver til at bryde temaet.

 

tweak_dk_asrock_fatal1ty_x299_professional_gaming_i9_xe_specs_rgb

 

 

Heatsinks er virkelig makset ud på X299 Professional Gaming i9 XE, og der er vist ingen tvivl om, at de er lavet i XXL størrelse for at sikre maksimal køling. Selv under store overclocks. 

 

tweak_dk_asrock_fatal1ty_x299_professional_gaming_i9_xe_08

 

Chipsettet over I/O panelet og strømstyringen er forbundet med en 6 mm. heatpipe, hvilket yderligere forbedrer varmefordelingen fra især VRM's, da de som regel bliver den varme del på bundkort som dette.

 

tweak_dk_asrock_fatal1ty_x299_professional_gaming_i9_xe_specs_power

 

X299 CPU'er kommer jo ikke med iGPU, og derfor er alle strømfaser beregnet til at fodre ens processor med strøm. Vi har på ASRock Fatal1ty X299 Professional Gaming i9 XE 13 faser, som hver kan håndtere 100 watt. Samlet set et maksimalt forbrug på 1300 watt og hele 720 ampere. En fases fornemmeste opgave er at tage bundkortets 12 volts input fra ens 24 pins ATX stik og konvertere samt rense strømmen for at stabilisere ens voltage. 

 

tweak_dk_asrock_fatal1ty_x299_professional_gaming_i9_xe_11

 

Vi har på bundkortet fire PCIe Gen.3 x16 sokler, som kan køre med forskellige hastigheder alt afhængig af ens CPU, da de kommer med 16-, 28- eller 44 PCI baner. Soklerne er forstærket med stålrammer, der er stukket igennem PCB'et og fæstnet på bagsiden.

 

PCI baner fordelt ud fra CPU type:

 

44 lanes CPU: x16/x8/x16/x0 or x8/x8/x16/x8.
28 lanes CPU: x16/x0/x8/x0 or x8/x0/x8/x8.
16 lanes CPU: x16/x0/x0/x0 or x8/x0/x4/x0. 

 

Altså har vi mulighed for op til 4-vejs SLI- eller CrossFireX multiGPU setup.

 

 

DIMM soklerne understøtter op til 128 GB non-ECC DDR4 RAM med en maksimal clockfrekvens på 4400 MHz. Soklerne kan både køre Dual- og Quad Channel, og det afhænger af, om man kører med 2-, 4- eller 8 DDR4 moduler.

 

tweak_dk_asrock_fatal1ty_x299_professional_gaming_i9_xe_specs_audio

 

Lydsystemet på bundkortet går under det mundrette navn Sound Blaster Cinema 3, og under dæknavnet gemmer der sig en Realtek ALC1220S lydchip, der kan spytte så meget som 120 dB(A) ud i 8 kanaler på I/O panelet. Vi har dermed både 7.1 surround support og DTS-HD Master support samt optisk udgang. Til frontpanelet har ASRock valgt en Texas Instruments NE5532 headphone amplifier, der kan klare headsets op til 600 ohm.

 

tweak_dk_asrock_fatal1ty_x299_professional_gaming_i9_xe_specs_lan_02

 

ASRock Fatal1ty X299 Professional Gaming i9 XE kommer som sagt med to Intel Gigabit LAN porte, der understøtter Link Aggregation, hvor portene arbejder sammen om at flytte data. 

 

tweak_dk_asrock_fatal1ty_x299_professional_gaming_i9_xe_14

 

tweak_dk_asrock_fatal1ty_x299_professional_gaming_i9_xe_specs_lan

 

Men det stopper selvfølgelig ikke der, da der under denne fine passive heatsink gemmer sig en AQUANTIA 10 Gbps LAN chip, som virkelig fremtidssikrer XE på LAN siden. 

 

 

Set med helt objektive øjne så er ASRock Fatal1ty X299 Professional Gaming i9 XE altså en lækker sag. Personligt er jeg helt vild med den nye stil, som ASRock har taget til sig. Endnu vigtigere er de heldigvis gået væk fra de hvide låsearme, som vi så på tidligere ASRock bundkort.

 

tweak_dk_asrock_fatal1ty_x299_professional_gaming_i9_xe_17

 

Vi finder også en power- og resetknap samt et debugging LED lige under chipset heatsinken.

 

 

tweak_dk_asrock_fatal1ty_x299_professional_gaming_i9_xe_specs_m2

 

På SATA3 fronten kommer ASRock Fatal1ty X299 Professional Gaming i9 XE med 10 SATA3 porte, hvilket er det maksimale antal for chipsettet alene. Ønsker man som producent yderligere SATA porte, skal der altså en standalone controller til.

 

Derudover kommer kortet også med tre PCIe Gen. 3 x4 Ultra M.2 sokler, der alle tre leverer op til 32 Gbps båndbredde og NVMe support. Det understøtter også NVMe SSD'er som bootdiske. Slutteligt er det selvfølgelig også her muligt at installere almindelige SATA M.2 SSD'er. 

 

tweak_dk_asrock_fatal1ty_x299_professional_gaming_i9_xe_20

 

I/O panelet gemmer på stort set alt, hvad en entusiast kunne tænke sig, når det kommer til tilslutningsmuligheder. BIOS flashback via USB er også muligt herfra. En god mulighed for at flashe sit system tilbage, hvis man har været uheldig undervejs.

 

Pris

 

I skrivende stund, den 1. januar 2018, er ASRock Fatal1ty X299 Professional Gaming i9 XE set med et prisskilt på 3.499,00 kroner og opefter. I kan klikke på banneret herunder for at se en prisoversigt.

 

tweak_dk_asrock_fatal1ty_x299_professional_gaming_i9_xe_00

 

Ønsker I at læse om ASRock Fatal1ty X299 Professional Gaming i9 XE på ASRocks hjemmeside, kan I klikke på banneret herunder.

 

tweak_dk_asrock_logo

 

Konklusion

 

Da vi allerede har testet ASRock Fatal1ty X299 Professional Gaming i9 bliver anmeldelsen af XE versionen nok mest en form for sammenligning af de to kort. Professional Gaming i9 XE kommer egentlig ikke med nogen mærkbar forskel i ydeevne eller udseende, hvis man ser bort fra det manglende armor cover på lydchippen. Kortet yder rigtig godt, ligesom tidligere testede kort uden XE i titlen, og BIOS er stadig dejligt brugervenlig. Via ASRocks software er det ganske enkelt at indstille RGB belysningen, og generelt er kortet lækkert at arbejde med.

 

Skal vi se på prisdelen, så har tingene ikke rykket sig så meget. ASRock Fatal1ty X299 Professional Gaming i9 XE kommer ind med et solidt prisskilt på 3.499,00 kroner, hvilket umiddelbart virker meget voldsomt for et bundkort henvendt til gaming segmentet. Vi skal selvfølgelig ikke glemme, at man får 10 Gbps LAN med i pakken, hvis man har 10 Gbps netværk i hjemmet. Men på gaming området er det måske ikke det bedste salgsargument. Det er i hvert fald med til at trække prisen, i min verden, unødigt op på et gaming bundkort. Nu skal det selvfølgelig ikke lyde som om, at det er et dårligt bundkort, for det er det virkelig ikke. Det er et knivskarpt bundkort med alt tænkeligt i onboard komponenter, der fremtidssikrer kortet langt ind i fremtiden.

 

Den samlede vurdering her i dag ender med, at vi fastholder scoren på 8,5 fra tidligere. Dog kan jeg godt lokkes til at sende en Great Product Award med ud af døren. For i sidste ende er det altså et virkelig lækkert bundkort.

 

Godt:

 • Ualmindeligt lækkert design
 • AQUANTIA 10 Gbps netværk
 • Tre Ultra M.2 (32 Gbps) M.2 sokler
 • U.2 Support
 • Fuld understøttelse for NVMe SSD'er
 • Understøttelse for NVMe Boot
 • Intel Optane Support
 • Tre LAN porte onboard
 • Lækkert lydsystem

Knap så godt:

 • Prisskiltet er ualmindeligt højt for et gaming board

Score: 8.5 + Great Product Award

 

tweak_dk_asrock_fatal1ty_x299_professional_gaming_i9_xeASRock Fatal1ty X299 Professional Gaming i9 XE ASRock Fatal1ty X299 Professional Gaming i9 XE
8,5/ 100 kommentarer
Skriv kommentar til testen Kommentarer til testen fra Facebook

 

Raijintek Asterion Classic Kabinet

På trods af at vi her på Tweak.dk ikke har kigget på super mange produkter fra Raijintek, betyder det ik

Læs Mere

Plantronics RIG 800HD - Trådløst gaming headset med Dolby Atmos

Et godt headset til gaming kan gøre en stor forskel for spiloplevelsen, og et trådløst et af slagsen,

Læs Mere

ASRock X299 Extreme4

ASRock har gjort det igen! De har sendt os endnu et X299 bundkort, der denne gang henvender s

Læs Mere

Seasonic PRIME Ultra Titanium 650 watt

En ny lækker strømforsyning fra Seasonic står på menukortet denne kolde vinterdag i januar. Vi sk

Læs Mere

ASUS ROG Gladius II gamermus

Vi skal i dag se på en ny mus fra ASUS, deres ROG Gladius II mus. ASUS er kendt for deres Republic of gamers serie a

Læs Mere

ASUS Cerberus Mech RGB gaming keyboard

Vi skal i dag se på et mekanisk keyboard fra ASUS, der går under navnet Cerberus Mech RGB. Som navnet antyder

Læs Mere

Seasonic PRIME Titanium Fanless 600 watt

I takt med at strømforsyninger bliver mere og mere effektive, betyder det også at varme udviklingen falder. D

Læs Mere

Cooler Master MasterKeys MK750

Mekaniske gamer tastaturer... Vi kender alle sammen til dem, og mange af os ejer også et. Cooler Master er nu p&arin

Læs Mere

 

Nyeste Videoer og Trailers

Seneste nyheder

Indien vil beskatte kryototerings-investorer

Inderne er blevet vilde med investere i kryptoterings-markedet. Nu mener regeringen, at deres gevinster skal b
Læs Mere

[CES 2018] In Win med nyt tower case og lidt til de mindre systemer.

CES dækningen lakker mod enden, men vi skal naturligvis lige forbi hos In Win. En producent, som i den grad ha
Læs Mere

Tweak News - Uge 3 - We're back baby!

Jul, nytår og CES har skubbet til programmet men nu er Tweak News tilbage, og vi har bunker af ting på vej til
Læs Mere

Minecraft havde 74 millioner aktive spillere i december

74 millioner aktive brugere på en enkelt måned. Det havde Minecraft tilbage i december.
Læs Mere

Nintendo Switch er den hurtigst sælgende konsol i Canada

Nintendo Switch bare sælger, sælger og sælger. Nu har den også slået salgsrekorden for konsoller i Canada.
Læs Mere

Razer Phone 2 forventes at blive udgivet i september

Der er god grund til at glæde sig til september, hvis du er stor fan af Razer. Her udgiver virksomheden nemlig
Læs Mere

[CES 2018] GIGABYTE og deres Aorus gaming brand godt præsenteret på CES

Vi har stadig lidt tilbage i gemmerne fra CES 2018 rejsen, og vi tager denne lørdag et kig på de mange spænden
Læs Mere

NVIDIA opfordrer alle forhandlerne at sælge til gamerne i stedet for miners

NVIDIA opfordrer alle forhandlerne at sælge til gamerne i stedet for miners Coinmining dræner groft sagt marke
Læs Mere
Partner sider
Indsend nyhed
Har du fundet en fed nyhed så indsend den så alle andre på Tweak.dk kan få glæde af den.