Cooler Master V750 SFX - kraftværk i miniformat

FRONTBILLEDE_Cooler_master_V750_sfx_gold
Strømforsyninger findes i en masse forskellige afskygninger og størrelser. I denne test skal vi hilse på en lille en af slagsen fra velkendte Cooler Master. Vi har modtaget deres V750 SFX GOLD strømforsyning, som er en kompakt sag, i det helt lille SFX-format (ikke at forveksle med SFX-L). 750 watt, 80 plus Gold, 100% modulært interface og semi-passiv køleløsning, er blot nogle af de spændende features som det er lykkedes Cooler Master at proppe ned i denne meget lille kasse – og når ja, du får også 10 års garanti. Så lad os ikke spilde tiden, men få taget hul på denne test med det samme!


1_Cooler_,Master_logo.jpg

Specifikationer og features

Traditionstro har jeg været en tur forbi Cooler Masters hjemmeside, og fundet lidt tal-guf til jer, i form af specifikationerne på V750 SFX GOLD strømforsyningen. Disse har jeg krydret med et billede der viser et overblik over de modulære kabler man får med, samt outputtet som strømforsyningen kan levere – alt sammen listet op til jer herunder:

  • Type: SFX 12V Ver. 3.42
  • Dimensioner: 100 x 125 x 63.5 mm (LxBxH)
  • Kabelsystem: 100% modulært med sorte kabler
  • Blæser: 92 mm med FDB-leje
  • Effektivitet: 80 Plus Gold
  • MTBF: 100.000 timer
  • Sikkerhedssystemer: OVP, OPP, SCP, OCP, UVP, OTP og Surge og Inrush beskyttelse
  • Kapaciteter: 500-850 watt
  • Inkluderede kabler: Tjek billedet nedenfor

2_features_v750_sfx_cooler_master_inkluderede_kabler_specifikationer.jpg

 

Unboxing og en tur rundt om Cooler Master V750 SFX GOLD

Inden at vi kan få kigget på herligheden, skal vi naturligvis først have pakket dyret ud af sin kasse. Som på næsten alle andre Cooler Master produkter, kommer V750 SFX GOLD strømforsyningen i en kasse med grå og lilla farver. På fronten ser vi et stort billede af selve strømforsyningen, samt modelnavn, de 10 års garanti og effektiviteten fremhævet.

3_unboxing_kasse_front_cooler_master_psu_80_pluys gold_sfx.JPG

På bagsiden er der en del forskelligt tekst, som blandt andet fortæller lidt om den monterede blæser, størrelsen og ikke mindst effektiviteten og støjen som V750 SFX GOLD leverer. Denne strømforsyning er 100% støjsvag op til 15% belastning, hvor at blæseren går i gang med at køre og køle. Alene det at Cooler Master har formået at pakke så meget power ned i så lille en kasse og samtidig tilbyde en semi-passiv køleløsning, er ret imponerende.

4_bagside_kasse_unboxing_psu_strømforsyning_cooler_master_gaming.JPG

Nedenfor har jeg lagt alt indholdet fra kassen ud på bordet, så vi kan danne os et overblik over hvad man får med. For god ordens skyld, så lad mig også lige liste det op for jer her, kassen indeholder følgende:

  • Cooler Master V750 SFX Gold
  • Strømkabel
  • Adapter til ATX-montering
  • Monteringsskruer
  • Diverse papirer
  • Strips og velcrobånd
  • Modulære kabler

5_indhold_kasse_v750_sfx_80_plus_gold_strømforsyning_cooler_master.JPG

Det er faktisk lækkert at se at man får en bunke strips og velcrobånd med, som man kan bruge til noget. For nogle år tilbage, fik man 3-4 strips i kassen, og det var det – hvilket var lidt en joke. Med en fin bunke strips og tre velcrobånd i kassen er man langt. Både ATX-adapteren og de medfølgende otte monteringsskruer er også alle sammen i sort, som gør det hele lidt mere lækkert at se på.

Inden vi kaster os over selve strømforsyningen og giver den et kig, skal vi lige igennem de inkluderede modulære kabler først. Alle disse er i sort og af den flade type som mest at alt minder om lakridsbånd.

7_modulære_kabler_cooler_master_sfx_strømforsyning_v750_80_plus_gold.JPG

Vi starter med det store 24-pin ATX kabel som giver strøm til bundkortet, samt to 4+4-pin EPS kabler som sørger for strømmen til CPU’en. Det er lækkert at se at Cooler Master inkluderer to EPS-kabler, da flere og flere bundkort, bruger mere end blot et enkelt 8-pin stik efterhånden – også mini-ITX. Kablerne er en del kortere end til ATX strømforsyninger, men dette giver super god mening, da SFX strømforsyninger netop er tænkt til mindre kabinetter.

8_24-pin_atx_eps_kabler_korte_sorte_cooler_master_v750_sfx.JPG

På grafikkort fronten finder vi to kabler som hver er udstyret med to 6+2-pin PCI-Express stik. Dette er også lækkert at se, da mange af de store nye kort bruger to 8-pin PCI-Express eller mere for den sags skyld – her har du alt hvad du skal bruge, og med de 750 watt effekt kan strømforsyningen reelt set også klare at trække, for eksempel et Nvidia RTX3080.

9_PCI-express_kabler_modulære_cooler_master_strømforsyning_psu_Sfx.JPG

SATA og Molex stik er naturligvis også at finde, fordelt på tre kabler. Der er et enkelt Molex kabel som er udstyret med fire stik, samt yderligere to kabler som hver har fire SATA-stik – altså en total på otte. Dette bør være nok til langt de flestes behov, især hvis man bygger i et mini-ITX kabinet, hvor pladsen og mulighed for mange diske ofte er begrænsede alligevel. Cooler Master har droppet at inkludere Floppy kabler/adaptere, hvilket er helt fint med mig – den standard er død.

10_SATA_og_,molex_kabler_cooler_master_Gaming_psu_sfx_750_watt.JPG

Med styr på alle de medfølgende kabler og tilbehør, kan vi nu bevæge os videre og tage et kig på selve strømforsyningen. Det er lang tid siden jeg sidst har kigget på en ægte SFX strømforsyning, så jeg havde næsten helt glemt hvor små de egentlig er. Mange producenter vælger at gå med den lidt større SFX-L formfaktor, da man der har plads til en normal 120 mm blæser (92 mm blæser i denne) og naturligvis flere komponenter. Så vidt jeg er informeret om, er V SFX GOLD serien fra Cooler Master den første på markedet der tilbyder 750 og 850 watt modeller i det helt lille SFX-format, hvor konkurrenternes er i det lidt større SFX-L format.

11_design_kompakt_cooler_master_v750_sfx_high_end_gaming.JPG

V750 SFX GOLD strømforsyningen her er faktisk bredere end den er lang, hvilket er lidt sjovt at se, SFX-L er næsten kvadratiske. Designet er holdt minimalistisk, hvilket betyder en matsort finish, uden for meget lir og dingel dangel. Det eneste der rigtigt bryder det overall stilrene design, er det store klistermærke som Cooler Master har smækket på bagsiden, eller toppen – alt efter hvordan man vender strømforsyningen.

12_ægte_sfx_strømforsyning_meget_kompakt_cooler_master_psu.JPG

Dette er dog et klistermærke der skal være der, da det fortæller lidt omkring outputtet på strømforsyningen, hvad den trækker og kræver. På 750 watt modellen som vi her har modtaget, er der hele 62.5 ampere at lege med på 12V linjen, hvilket er nok til nærmest enhver gamer PC som det er muligt at bygge i et lille kabinet. Skulle du have behov for mere, findes der som nævnt også en 850 watt model af denne strømforsyning i samme kompakte størrelse, hvilket er yderst imponerende.

13_specifikationer_på_strømforsyning_cooler_master_v750_sfx_psu.JPG

I bagenden af V750 SFX GOLD, finder vi et stort område med ventilation, som stort set dækker alt heromme, på nær strømstikket samt powerknappen, som også kan findes heromme, sammen med et diskret Cooler Master logo.

14_bagende_apparat_stik_power_knap_ventilation_Cooler_master.JPG

Hvis vi vender strømforsyningen om og kigger på den modsatte ende, finder vi her der modulære kabelinterface. Det er ret vildt hvordan Cooler Master har fundet plads til at implementere dette i så lille en strømforsyning, som samtidig har så meget effekt som denne har. Stikkene har forskellige størrelser og udformninger, og passer derfor kun i der hvor de hører hjemme, hvilket også er gjort synligt med den påtrykte tekst, hvis man alligevel skulle være i tvivl.

15_modulært_interface_cooler_master_sfx_strømforsyning_80_plus_gold.JPG

Inden vi åbner op for denne lille strømforsyning, og tager et kig på de interne komponenter. Snupper vi lige billedet nedenfor hvor jeg holder den i hånden, for at give en ide om hvor lille den egentlig er. Det er yderst imponerende, hvordan man kan smide så meget effekt ned i så lille en kasse – jeg forstår det i hvert fald ikke. Der må have været nogle ingeniører på overarbejde hos Cooler Master.

16_størrelse_i_forhold_til_hånd_cooler_master_Sfx_v750.JPG

Som altid når vi når til dette punkt i en strømforsynings test, vil jeg gøre opmærksom på at vi ikke anbefaler at du åbner din egen strømforsyning op derhjemme! Først og fremmest bryder du din garanti og det kan også være farligt da vi trods alt har med strøm og skrøbelige komponenter at gøre – vi gør det, så at du slipper for det. Med det sagt, kræves der blot at fire skruer løsnes og én garanti forsegling brydes, og så er man inde i V750 SFX GOLD strømforsyningen.

17_interne_layout_cooler_master_v750_sfx_strømforsyning_gaming_80_plus.JPG

Blæseren der er monteret til at holde det hele køligt, er som nævnt en 92 mm model, som kommer fra producenten ”Yong Hua” – tror jeg der skal stå. Det er en lille sag med et FDB-leje som altså først starter op når strømforsyningen belastes med mere end 15%, hvilket omregnet til watt svarer til lige over hundrede. Den specifikke blæsermodel er: HA9215VH12FD-F00 – for dem der skulle være interesserede.

18_92_mm_blæser_15_procent_passiv_køleløsning_v750_sfx.JPG

Går vi lidt i detaljer inde i denne lille strømforsyning, finder vi stadig et dedikeret print til DC til DC-konverteringen som i en normal ATX strømforsyning. Tingene er pakket meget tæt herinde, men alene det at der er fundet plads er ret vildt.

19_decikeret_dc_til_dc_print_internt_v750_sfx_cooler_master.JPG

Det modulære interface har også sit eget print, som er loddet direkte til hovedprintet i bunden af det hele. Der er brugt en del plastik og kobber afskærmninger inde i V750 SFX GOLD strømforsyningen for at holde støjen mellem de forskellige komponenter på et minimum, og naturligvis sørge for at ting ikke rører hinanden, med mindre at de skal altså.

20_modulært_kabel_interface_på_Separat_print_meget_kompakt_gaming_psu_cooler_master.JPG

Der er to dominerende aluminiums køleprofiler monteret, som er bukket hen over resten af komponenterne, for at de kan være der. Disse sammen med blæseren skal holde det hele køligt, når strømforsyningen presses til grænsen – samt sørge for den passive køling, hvis man blot surfer på nettet eller lignende.

21_alu_køleprofiler_v750_sfx_cooler_master_psu_strømforsyning.JPG

Med et sidste billede direkte oppe fra, kan vi se hvor meget planlægning der må have foregået for at få plads til alle tingene inde i denne lille strømforsyning. Da vi har 750 watt til rådighed, er det reelt set mange af de samme komponenter i en lignende ATX-model, der kan findes her – bare pakket meget tættere. Alene størrelsen på den store kondensator i forhold til resten, giver en god ide om hvor kompakt og små tingene er. Men lad os nu få sat låget på igen, og spændt V750 SFX GOLD for vores PSU-belaster og se hvordan den yder!

22_overblik_interne_layout_cooler_master_sfx_Strømforsyning_Sfx_psu.JPG

 

Testopsætning og Benchmarking

Det er nu blevet tid til at vi skal kigge på hvordan strømforsyningen rent faktisk yder og opfører sig når der kommer strøm til. Udseendet og featuresættet er jo kun den ene del af en strømforsyning, mindst lige så vigtigt, hvis ikke vigtigere – er naturligvis performance. 

Testen kommer til at foregå med vores PSU-belaster som er udstyret med en række pærer som vi kan tænde/slukke, og derved præcist holde styr på hvor meget belastning den tilsluttede strømforsyning får. For at måle strømforsyningens PG-signal, og se om den starter korrekt op efter bogen, bruger vi en Thermaltake Dr. Power II. Derudover bliver et multimeter brugt til at måle spændingsværdierne under de forskellige belastninger, samt en normal elmåler til at måle elforbruget. På denne måde kan vi udregne effektiviteten, og se om 80 Plus kravene overholdes.
 

23_PSU-belaster_multimeter_strømmåler_udstyr_til_test_corsair.JPG

Ovenover ses PSU belasteren, multimeter, Dr. Power II og elmåleren.


På vores belaster er det kun muligt at belaste på 12V, da det er denne spænding vores pærer kører med. Jeg belaster derfor strømforsyningen så meget jeg kan på 12V siden - men foretager mine målinger på alle tre linjer (3.3, 5 og 12V) for at se om de forskellige belastningsgrader påvirker de andre linjer på strømforsyningen. Da de fleste komponenter i vores computer bruger 12V (grafikkort, CPU, harddiske, blæsere etc.) er det naturligvis denne der er vigtigst at belaste. Det er desuden også den linje der er kraftigst og strømforsyningens kapacitet/watt listes op efter.

Jeg aflæser forbruget på elmåleren, og udregner ud fra dette effektiviteten som strømforsyningen leverer ved de forskellige belastningsgrader – tjek vores resultater herunder, henholdsvis med en graf for spændingsværdierne under de forskellige belastninger og watt ind kontra ud (effektiviteten).

24_test_spændingsværdier_cooler_master_v750_sfx_80_plus_strømforsyning.jpg

25_effektivitet_80_plus_gold_sfx_750_watt_cooler_master.jpg

I vores tests var effektiviteten på strømforsyningen ved de forskellige belastninger følgende. Som vi kan se, sammenlignet med 80 Plus kravene på billedet nedenfor, overholder Cooler Master V750 SFX GOLD alle de effektivitetsniveauer den skal i forhold til at være en 80 Plus Gold certificeret strømforsyning:

  • 150 watt belastning: 89.82% effektivitet
  • 400 watt belastning: 92.16% effektivitet
  • 750 watt belastning: 88,13% effektivitet

26_80_plus_oversigt_effektivitet_graf.jpg

Jeg vidste ikke helt hvad jeg skulle forvente af denne strømforsyning, da jeg fik spændt den til vores belaster og gik i gang. Ens logik siger ikke at der skal kunne være 750 watt i så lille en strømforsyning, men som vi kan se på vores grafer og udregninger ovenfor, er den altså god nok. V750 SFX GOLD fra Cooler Master, er virkelig en imponerende lille strømforsyning med masser af power. Selv når der belastes hårdt og vi nærmer os de 750 watt, er strømforsyningen klippestabil, og leverer nogle rigtig fine resultater, hvor der er minimale dyk i spændingsværdierne – alle sammen indenfor hvad der er acceptabelt.

PG-signalet meldte også alt OK, og strømforsyningen leverede også den lovede effektivitet som Cooler Master skriver, nemlig 80 Plus Gold. For bare få år siden havde det ikke været muligt at bygge en så lille strømforsyning med så meget effekt som denne. Alene effektiviteten som jo i sidste ende går ud på mindre varme, gør det muligt at lave en så kompakt strømforsyning som V750 SFX GOLD. Jeg har sagt det nogle gange i testen her, men gør det lige igen – virkelig imponerende.

27_kabler_monteret_til_test_cooler_master_V750_sfx_strømforsyning.JPG

Dog har det også sin pris at bygge så småt og med så meget power som Cooler Master har gjort her. Selvom effektiviteten er høj, skal tingene stadig holdes kølige når de presses hårdt. Da der fysisk ikke er plads til en større blæser i en SFX strømforsyning, end en 92 mm model, betyder det også at den lille blæser skal køre hurtigere for at flytte samme mængde luft som en 120 mm for eksempel.  Med andre ord, kan man godt høre denne lille blæser komme op i omdrejninger når strømforsyningen belastes hårdt – her snakker vi fra omkring 450 watts belastning og op til max.

Dette skal dog ikke tolkes som at strømforsyningen er super støjende, for det er stadig et ganske acceptabelt støjniveau. Dog skal man være klar på at V750 SFX GOLD altså larmer mere end en ATX strømforsyning med samme watt, og større blæser. Alt efter dit system er det naturligvis meget sjældent at man kører strømforsyningen på grænsen, og når den først er monteret i et kabinet, minimeres støjen yderligere. Det var lidt forventet af en strømforsyning i så kompakt design og med så meget power. Med det sagt, så har jeg ellers ikke noget at sidde en finger på, når vi snakker ydelsen, som dette lille kraftværk leverede.

28_test_konklusion_cooler_master_v750_sfx_gaming_modulær_psu_kompakt.JPG

Inden vi springer til et kig på prisen og konklusionen nedenfor, har jeg lige skudt et par billeder der viser hvor lille en rigtig SFX strømforsyning egentlig er. Mange af disse små strømforsyninger i dag, fremstilles i SFX-L formatet, som er noget længere end rigtig SFX. Som nævnt er Cooler Master V SFX GOLD serien, mig bekendt, den eneste ægte SFX strømforsyning som du kan få i helt op til 850 watt. Hvor at konkurrenternes modeller med samme kapacitet, er i SFX-L størrelsen. Det er virkelig imponerende, hvordan det er lykkedes Cooler Master at smide så meget power ned i så lille en kasse – sammenlignet med en normal størrelse ATX strømforsyning herunder.

29_sfx_sammenligning_atx_cooler_master_v750_sfx_kontra_V850_v2_atx.JPG

30_sfx_sammenligning_atx_cooler_master_v750_sfx_kontra_V850_v2_atx.JPG


Pris

I skrivende stund d. 14/10 2020 er det stadig ret sparsomt med forhandlere af Cooler Master V750 SFX GOLD strømforsyningen, da den stadig er ret ny på markedet. Vi har dog fået en pris oplyst som hedder 1099,- DKK for 750 watt modellen som vi her har testet, samt 1299,- DKK for den helt store model med 850 watt. Hvis man tænker på at vi har med SFX strømforsyninger at gøre (som typisk er dyrere per watt, kontra normal ATX), som er fuldt modulære og samtidig kommer med 10 års garanti og 80 Plus Gold effektivitet – er prisen faktisk ganske godt sat, og nærmest fordelagtig vil jeg sige.

Ønsker du alle detaljerne på V750 SFX GOLD strømforsyning fra Cooler Master, kan du give deres hjemmeside et besøg. Klik blot på banneret/logoet herunder, og bliv sendt direkte til deres side, hvor at alle detaljerne, på netop denne strømforsyning kan findes.

1_Cooler_,Master_logo.jpg

 

Konklusion

Vi er nu nået til konklusionen i vores test af denne lille og ret vilde strømforsyning fra Cooler Master. Det har været en spændende oplevelse at teste V750 SFX GOLD, som er ret unik på flere punkter. Som jeg vidst nævnte en gang eller to, har vi at gøre med de første ægte SFX strømforsyninger som kan levere 750 og 850 watt, hvilket er ret imponerende. Cooler Master har kælet for detaljerne med et lækkert modulært kabelinterface med sorte og korte kabler, semi-passiv køleløsning og hele 10 års garanti, hvilket giver lidt ro i sindet, da man ved at de står bagved deres produkt og mener at det altså kan holde i mange år.

Ydelsen som denne lille SFX strømforsyning leverede, var fuldt på højde med hvad vi typisk ser normale og gode ATX strømforsyninger diske op med. Stabile spændinger uanset belastning, høj effektivitet og et fornuftigt støjniveau langt hen af vejen. Blæseren starter først når belastningen overstiger 15%, hvilket svarer til lidt over 100 watt. Med andre ord er strømforsyningen 100% støjsvag når du blot surfer på nettet eller lignende. Dog bliver blæseren ret markant og hørbar når V750 SFX GOLD presses hårdt, da vi kun har med en lille 92 mm blæser at gøre, som altså skal flytte en god portion varme – også selvom vi har med en 80 Plus Gold certificeret strømforsyning at gøre.

Denne strømforsyning er for dig der ønsker et kompakt powerhouse til din næste kompakte gamer PC, og skulle 750 watt ikke være nok for dig, findes der sågar også en 850 watt model i samme kompakte SFX-format. Prisen på omkring 1100,- DKK for 750 watt modellen som vi her har testet, giver faktisk rigtig fin mening, og man får en virkelig solid lille strømforsyning for sine penge, med gode features, tilbehør og hele 10 års garanti fra Cooler Master. Dette belønner vi med en flot score på 9/10, samt vores Great Product award – for det er netop hvad V750 SFX GOLD er, et godt produkt.

Godt

  • Vanvittig effekt i SFX-format – op til 850 watt
  • 10 års garanti fra Cooler Master
  • God ydelse over hele linjen
  • Høj effektivitet med 80 Plus Gold
  • Fuldt modulært kabelinterface
  • Semi-passiv køleløsning (lydløs op til 15% belastning)
  • Godt prissat kontra kvalitet og ydelse
  • Sorte modulære kabler i kort længde = perfekt til ITX PC

Knap så godt

  • 92 mm blæser – en anelse støjende under hård belastning

Score: 9 + Great Product award

31_konklusion_cooler_master_v750_sfx_80_plus_gold_strømforsyning_psu_gaming.JPG


Vores partnere