TEST: be quiet! Dark Power PRO 11

editor picture
Hardware udlånt af: be quiet!.
Skrevet af Jan Blaszkevizc den 5. Jan 2017. Testen er vist 2826 gange.
Brand: be quiet!.
Flere tests i kategorien Strømforsyning


Del med dine venner

     


Langt de fleste kender til den tyske producent be quiet! som især er kendt for deres kølere og strømforsyninger, men som også for alvor er trådt ind på kabinet markedet. Læs for eksempel vores test af deres Dark Base PRO 900 ORANGE ved at klikke på det fremhævede navn. Vi holder os dog til strømforsyninger i dag, da vi har modtaget deres seneste skud på stammen i deres Dark Power PRO serie, som nu er oppe i 11. generation. Helt specifikt skal vi kigge nærmere på 650 watt modellen i dag, og se om be quiet! stadig formår at holde den uhyre høje standard de loverbåde når det kommer til kvalitet og performance – sæt i gang!

 

 

Husk ALTID at tage turen forbi PriceRunner.dk inden du hiver dankortet op af lommen næste gang – måske der kunne spares lidt gryn ved at sammenligne priser først?

 

Pricerunner

 

 

Specifikationer

Vi har været en tur forbi be quiet!’s hjemmeside og fundet lidt specifikationer på strømforsyningen, så du slipper for turen der ind. De mest nødvendige har vi listet op her:

 • Vedvarende watt: 650
 • Peak watt: 720
 • Form faktor ATX: V2.4
 • Form faktor EPS: V2.92
 • Input volt: 100-240V
 • Aktiv PFC: Ja
 • Levetid: 100.000 Timer
 • Multi 12 volt rail: Ja – 4 stk.
 • Single 12 volt rail: Ja – muligt med OCT
 • Ampere på 12 volt: 54A total
 • Blæser: 135 mm Silent Wings max dBA på 14,6
 • 80 Plus certificering: Platinum
 • Dimensioner: 180 x 150 x 86 mm
 • Sikkerhed: OCP, OVP, UVP, SCP, OTP og OPP

 

Hvad finder vi i kassen?
Lad os få kigget på kassen, så at vi kan få pakket hærlighederne ud. Kassen er sort, og på fronten finder vi et billede af selve strømforsyningen samt lidt features listet op. Bagsiden har et overblik over de inkluderede kabler samt yderligere oplysninger såsom output og dimensioner.

 

 

Når kassen åbnes, mødes vi at det første billede vist herunder. be quiet! har virkelig gjort unboxing af denne strømforsyning til en lækker oplevelse. Man kan tydeligt mærke at man har med et highend produkt at gøre. Ud over manualen finder vi en lækker kasse med alle de inkluderede kabler samt selve strømforsyningen.

 

 

Et kig på kablerne og strømforsyningen

Nedenfor ser vi alt indholdet i kassen, som blandt andet består af de modulære kabler og strømkablet selvfølgelig. Der ud over finder vi også en fin bunke strips, nogle velcrobånd, både normale og tommelskruer, samt to bunder med lidt specielle kabler.


Det første bundt af kabler gør det muligt at tilslutte blæsere direkte til strømforsyningen, således at det er den der kontrollerer hastigheden på dem – smart. Det andet bundt er som sådan ikke et bundt, men en PCI enhed. OCK knappen, har den funktion at du let og hurtigt kan vælge om strømforsyningen skal være single, eller multi rail på 12 volt siden. Hvis du for eksempel kører et sultent multi GPU setup, kan det være en fordel med ét stærkt rail, frem for flere små. Jeg syntes dog det er lidt en skam at disse kabler ikke er sorte som resten, vi nu skal se på.

 

 

Det første billede herunder viser kablerne til CPU-strømmen. De fleste bundkort bruger kun et enkelt 8-pin stik, men be quiet! har også din ryg dækket, hvis der er mulighed/behov. Naturligvis er alle de modulære kabler her 100% sorte. De næste to kabler i rækken er PCI-Express. Her er der inkluderet to kabler, som hver er udstyret med to 6+2-pin PCI-Express stik – altså fire i alt. Det er fedt at se be quiet! har lavet kablerne således at det er to separate kabler der løber nede fra strømforsyningen, og ikke forlænger typen hvor det ene stik kører videre fra det andet.


Hvad angår SATA kabler finder vi to dedikerede kabler til dette, som hver er udstyret med tre stik. Derudover finder vi også et kabel som er lidt en blandet landhandel. På dette er der nemlig både 2x Molex, 2x SATA og 1x Floppy.

 

Den sidste stak kabler er lidt unikke, eller i det er to af dem i hvert fald. Ud over kablet med tre Molex stik, finder vi nemlig ét kabel som har et enkelt 6-pin PCI-Express stik, samt et som har ét enkelt Molex stik. Fælles for alle de inkluderede modulære kabler er dog at de desværre ”skæller”. Ment på den måde at der falder sorte stykker plastik af den sleeving der er brugt. Det er ikke noget vildt og voldsomt, men stadig værd at nævne da ting som dette ikke burde være tilfældet i denne prisklasse af strømforsyninger.

 

 

Med alle kablerne gennemgået, kan vi nu tage et kig på selve strømforsyningen inden vi skal have den en tur på belasteren. Som det kan ses på det første billede herunder. Byder 11. generation af Dark Power PRO serien på samme design som sin forgænger, hvilket bestemt ikke er nogen dårlig ting. Strømforsyningen er helt sort på nær detaljerne på siderne og det lækre metalgitter over blæseren.

 

dark_power_11_PRO_be_tweak_dk

 

Det er naturligvis en af be quiet!’s egne Silent Wings blæsere der er monteret i størrelsen 135 mm. Detaljerne på siderne er ikke bare normale kedelige klistermærker. Der er nemlig lidt tredimensionel dybde i disse, ment på den måde at skriften faktisk stikker ud fra resten af mærket, hvilket ser lækkert ud. Det er en lille detaljer det løfter kvalitetsniveauet og får strømforsyningen til at føles rigtig lækker!

 

 

I bagenden finder vi naturligvis det velkendte AC strømstik, samt power knap. Derudover er det selvfølgelig også her at strømforsyningen kommer af med varmen. Den skarpe læser har måske bemærket at skruehullerne er længere inde end de plejer, hvilket vil give problemer med normale skruer. Det er derfor vi finder længere skruer, og endda også tommelskruer inkluderet i kassen – awesome!

 

På toppen finder vi oplysninger omkring outputtet som strømforsyningen kan levere. 54 ampere på 12V railet er nok til at drive selv et highend gamer system i dag.

 

 

Med den modsatte ende til kameraet, kan vi se det modulære interface hvor alle de inkluderede kabler kan monteres. be quiet! har gjort det tydeligt hvor hvad skal monteres, samt idiot sikret systemet således at der ganske enkelt ikke kan tilsluttes stik hvor det ikke hører hjemme.


Ude i den venstre side, finder vi også nogle stik som ikke mange strømforsyninger kan prale med at have. Det er her nemlig muligt at tilslutte blæsere direkte til strømforsyningen, og lade den tage styringen over dem, hvilket er ret smart. Det er også her OCK modulet kan tilsluttes.


En sidste ting inden vi går til testen herunder, er en lille genistreg som vi har set før fra be quiet! - nemlig deres gummi omkring 24-pin kablet som giver det en lækker og professionel afslutning. Det er de små detaljer der tæller!

 

 

Testopsætning og benchmarking
Det er nu blevet tid til at vi skal kigge på hvordan strømforsyningen rent faktisk performer. Udseendet og feature sættet er jo kun den ene del af en strømforsyning. I forhold til mine tidligere strømforsynings tests, benytter jeg nu ikke længere mit eget system til at belaste med.

 

Jeg er i stedet for blevet udstyret med en PSU-belaster, så vi præcist kan holde styr på hvor meget belastning der sendes til den tilsluttede strømforsyning. For at måle strømforsyningens PG signal, og se om den starter korrekt op og efter bogen, bruger vi en Thermaltake Dr. Power II. Der ud over bliver et multimeter brugt til at måle spændingsværdierne under de forskellige belastninger, samt en normal elmåler til at måle forbruget. På denne måde kan vi også udregne effektiviteten, og se om 80 Plus kravene overholdes. Det eneste redskab jeg ville ønske vi også havde adgang til var et Oscilloscope, så at ripple også kunne blive målt.

 

Ovenover ses PSU belasteren, multimeter, Dr. Power II og elmåleren.

 

På vores belaster er det kun muligt at belaste på 12 V. Jeg belaster derfor strømforsyningen så meget jeg nu kan på 12 V siden. Hvor jeg foretager mine målinger, da det er den vi bruger mest af i computeren (grafikkort, CPU, blæsere etc). Derefter måler jeg om det har indvirkning på de andre spændinger, som strømforsyningen giver ud (5 og 3,3 V).
Lige ledes aflæser jeg forbruget på elmåleren, og udregner effektiviteten som strømforsyningen leverer ved forskellige belastninger – tjek vores resultater herunder, henholdsvis med en graf for spænding og watt ind kontra ud.

 

 

Effektiviteten på strømforsyningen ved de forskellige belastninger var følgende, rundet op/ned:
150 watt belastning: 93% effektivitet
350 watt belastning: 95% effektivitet
650 watt belastning: 90% effektivitet

 

Som det kan ses på vores resultater ovenfor, ydede strømforsyningen helt som jeg forventede. Jeg har endnu ikke testet en dårlig strømforsyning fra be quiet!, så lad os endelig holde ved den statistik. Strømforsyningen opførte sig som den skulle med PG signalet, og lukkede naturligvis også selv ned når der kom for meget belastning på. Selv under hård belastning var støjen minimal, og kunne faktisk slet ikke høres over vores belasteren takket være be quiet!’s egne Silent Wings blæsere. Vores udregninger viser også at effektiviteten helt overholder den 81 Plus Platinum standard som strømforsyningen er mærket med. Der er ikke rigtig noget negativt at sige hvad angår ydelsen, andet end at be quiet! har gjort det igen med endnu en vellykket opdatering af deres Pro serie.

 

 

Pris

I skrivende stund kan 650 watt modellen af strømforsyningen, som vi her har testet erhverves til omkring 1200,- DKK på PriceRunner.dk – inklusiv fragt vel og mærke. Det er et ret stort prisskilt for en strømforsyning der ”kun” er 650 watt, sammenlignet med andre alternativer. Dog får man exceptionel byggekvalitet, klippestabil ydelse og en 80 Plus Platinum certificering som kun de færreste 650 watt modeller kan prale med. Klik på banneret herunder for at komme til prisoversigten.

 

Pricerunner

 

For at få alle detaljerne fra be quiet! selv kan du slå turen forbi deres hjemmeside, ved at give banneret med deres logo et tryk – du sendes her direkte til siden.

 

be_quiet!_Dark_Power_PRO_11_tweak_dk

 

 

Konklusion
be quiet! har aldrig skuffet når det kommer til deres strømforsyninger, og det er deres Dark Power PRO 11 på 650 watt endnu et eksempel på. Eftersom at det er den mest eksklusive serie i deres sortiment, er der også kælet for alle tænkelige detaljer. For eksempel er hullet omkring 24-pin kablet afskærmet med gummi, og blæseren er naturligvis en af deres egne Silent Wings. Alle de modulære kabler er naturligvis 100% sorte, og der er flere udgaver og længder af kablerne, hvilket er noget vi sjældent ser – awesome!

 

Ydelsen er også formidabel - både hvad angår stabiliteten, støjen og effektiviteten. Der er ikke noget negativt at sige om nogle af disse ting. Det er en fed ting at kunne tilslutte sine blæsere direkte til strømforsyningen, samt at kunne ”styre” antal rails med de inkluderede kabler – det er bare en skam at disse ikke også er sorte. Ligeledes bemærkede jeg også at der faldt små plastik/net stykker af den sleeving der er brugt på kablerne, da jeg benytter et hvidt bord til mine billeder. Her havde jeg nok forventet en lidt højere kvalitet, nu når resten er så gennemført som det er. På grund af dette lander vi da også på et pænt 8-tal i dag, samt vores Safe Buy award.

 

Godt

 • Stilrent og lækkert design
 • 80 Plus Platinum certificeret
 • Semi-modulært design med mange kabler
 • Byggekvaliteten er i topklasse!
 • Klippestabil og lydløs ydelse
 • Fås i helt op til 1200 watt
 • Blæsere kan tilsluttes direkte til strømforsyningen

Knap så godt

 • Forholdsvis høj pris for 650 watt
 • Kabel sleevingen ”skæller” sort plastik

 

Conclusion
be quiet! has never disappointed when it comes to their power sources, and their Dark Power Pro 11 - 650 watts are another awesome one. Since Dark Power PRO is the most exclusive series in their line-up, there are also paid attention to every little detail. The hole around the 24-pin cable is for example shielded with rubber, and the fan is of course one of their own Silent Wings. All modular cables are of course 100% black, and there are several versions and lengths of the cables, which is something we rarely see - awesome!

 

Performance is also great, both in terms of stability, noise, and efficiency. There is nothing negative to say about any of these things. It's a cool thing to connect the fans directly to the power supply, as well as being able to "manage" the rails with the included cables - it's just a shame that they are not black like the rest. I also noticed that there fell small plastic/net pieces of the sleeving used on cables, since I use a white table to take my pictures. I had expected a slightly higher quality here, since the rest is nearly perfect. Because of this we end on a solid score of 8/10, as well as our Safe Buy award.

 

Pros

 • Stylish and awesome design
 • 80 Plus Platinum certified
 • Semi-modular design with many cables
 • Build quality is great!
 • Rock solid and silent performance
 • Available up to 1200 watts
 • Fans can be connected directly to the unit

Cons

 • A little expensive for 650 watts
 • Parts of the black plastic sleeving falls of

Score: 8 + Safe Buy award

 

large_front

 be quiet! Dark Power PRO 11 be quiet! Dark Power PRO 11
8/ 100 kommentarer
Skriv kommentar til testen Kommentarer til testen fra Facebook

 

Corsair HS50 Stereo Headset

Et stereo gaming headset uden en masse RGB lir og andre ligegyldige features? Det er netop hvad Corsair har skabt med dere

Læs Mere

MSI Z370 Gaming Pro Carbon AC - Coffee Lake bundkort fra MSI

Sammen med Intels nye 8 generation Coffee Lake processorer, som sammen med Z370 bundkortene skal danne fælles f

Læs Mere

ASRock B350 og X370 Gaming ITX/ac

Udvalget af specielt mindre bundkort til AM4 platformen har været lidt på den forsigtige side, da der ikke var

Læs Mere

Razer Basilisk FPS Gamer Mus

High-end optisk sensor med op til 16.000 DPI, Chroma RGB lys og programmerbare knapper, er blot nogle af de fede features

Læs Mere

ASUSTOR AS6302T NAS server

NAS er et område, som vi ikke kommer så tit omkring, selvom der faktisk er et k&a

Læs Mere

Creative Sound Blaster X AE-5 Lydkort

Creatives primære produktområde, er uden tvivl lydgrej på trods af at vi for nyligt også stiftede

Læs Mere

Cooler Master MWE Bronze 650 watt PSU

Strømforsyninger kommer i alle størrelser og afskygninger. I denne test skal vi hilse på en budget mod

Læs Mere

MSI GTX 1070 Ti Gaming 8G - Et nyt medlem i den grønne familie

Nvidia tog fusen på en stor del af brugerne, da de overraskede med NVIDIA GTX1070 Ti udvidelsen til deres familie. N

Læs Mere

 

Nyeste Videoer og Trailers

Seneste nyheder

Boston Dynamics SpotMini robot fremvist

AI og robotteknologi er noget der fylder meget inden for teknologiens spændende verden. Gennem de sidste årrin
Læs Mere

Intel trækker stikket på Legacy BIOS kompatibilitet fra 2020.

Er du bruger på Tweak.dk, eller bare har en smule PC viden, så ved du uden tvivl hvad BIOS er og står for, ude
Læs Mere

Ny Samsung SM-W2018 Flip telefon lækket på video

Ikke alt hos Samsung omhandler deres Samsung Galaxy S smartphones, og det viser seneste spottet video, som gæl
Læs Mere

G.Skill svarer Corsair tilbage med et 32GB DDR4-4400 RAM kit

I sidste uge omtalte vi Corsair løfter sløret for et 32GB DDR4-4333 RAM kit, og nu kommer der et potent modspi
Læs Mere

NVIDIA TITAN Xp Star Wars Collector Edition unboxing

Nej, vi har beklageligt ikke fået snitterne i NVIDIA TITAN Xp Star Wars Collector Edition, som vi kan tilbyde
Læs Mere

Tweak News - Uge 46

Det er mandag, og vi er klar med andet skud i Tweak News kanonen, hvor vi gennemgår nyhederne for uge 46 inde
Læs Mere

Powercolor teaser med et custom RX Vega 64 Red Devil grafikkort

Powercolor har længe teaset for et custom RX Vega 64 grafikkort, som blandt andet prydes med deres Red Devil t
Læs Mere

MSI Infinite X opgraderes med 8th generation Intel processorer

Leder du efter en komplet system, hvor du ikke selv skal igang med computer byggeriet som en ren byggemand Bob
Læs Mere
Partner sider
Indsend nyhed
Har du fundet en fed nyhed så indsend den så alle andre på Tweak.dk kan få glæde af den.