TEST: Toshiba e350 PocketPC

editor picture
Hardware udlånt af: Laptops.dk.
Skrevet af Lasse Olfert den 14. Nov 2003. Testen er vist 4805 gange.
Flere tests i kategorien Komplet System


Del med dine venner

     


Indledning
Vi bringer denne gang en test af et anderledes produkt, end dem vi plejer at teste, nemlig en PocketPC, som udmærker sig ved at være en kraftfuld og billig PDA baseret på Microsofts Windows styresystem. e350 er sat i verden for at afløse e330, som længe har været Tosibas billige bud på en god PocketPc. Skærmen er gjort bedre og der er isat en hurtigere processor. Vægt og størrelse er i bund, så det tyder godt for denne lækre PDA, men halter den bagefter, grundet den lave pris af 1800kr hos http://www.laptops.dk/?s=195 ? Vi får at se.Specifikationer
Vi lægger hårdt ud med lidt specifikationer for PocketPC'en. Værd at bemærke er processoren PXA-255 er brugt frem for den aldrende PXA-250. Forskellen ligger i bushastigheden, som er øget fra 100MHz til 200MHz. Selve clockfrekvensen er dog den samme, sammenlignet med Toshibas e330, som e350 er afløser for.
 


Model: Toshiba Pocket PC e350
Part Number: PD350A-0002R
Operating System: Pocket PC 2003
Processor: Intel® Xscale™ PXA-255 at 300MHz
Display Type: TFT reflective colour
Touch Panel: Analog resistance sensitive system
Resolution: 240 x 320
Display Size: 3.5”
Number of Colours: 64K
SDRAM (Onboard): 64MB
CMOS Flash ROM: 16MB
Input Methods: Stylus, 3-way navigation button,
  4 application buttons, voice record button and
  5-way  rocker button

Communication Ports: USB, infrared, optional wired
  and wireless connectivity via SD Cards (not included)
Card Slots: One SD Card Slot, supports I/O
Infrared Port: 115KBps
Speakers and Microphone: Both built-in
Audio Extension: Stereo headphone jack
Battery Type: Rechargeable Lithium-Ion
Dimensions: 80mm x 125mm x 12.4mm
Weight: 149 grams
Warranty: One year (parts, labour, battery)
Hardware Bundle: Stylus, USB cradle, AC adaptor
  with power cable, soft case

Software: Microsoft® Pocket PC 2003
  including: Windows® for Pocket PC,
  Pocket Outlook®, Pocket Internet Explorer,
  Pocket Word, Pocket Excel, Microsoft® Windows
  Media™ Player 9 for  Pocket PC, Microsoft®
  Reader 2.0 for Pocket PC, MSN Messenger, 
  Microsoft® Transcriber, Terminal Services
  Client,   Phone Application, Note Taker, Voice Recorder,
  ActiveSync™ 3.7`, Calculator, Solitaire.
 

 

 

 

Pakken
Vi skynder os med at åbne kassen, som i sin pragt formår at give en flot illustration af hvad man går ind til.
En flot facade som viser diverse billeder af PDA'en, samt en masse fakta er det man finder på overflade. Der er ikke nogen smarte grafik-stykker, som skal sælge produktet, for det gør dets data sig vist i sig selv.

PDA'en og alt tilbehør er forsvarligt pakket ind og ligger i spænd via en pap-form, som dermed beskytter mod transportskade.
 


[Klik for stort billede]

Øverst i pakken finder vi en stor mængde dokumentation, iform af garantibevis, manual, "kom hurtigt igang hjælp", tips og tricks mm. Der er ikke sparet på papirerne og det er også fornuftigt nok, idet der er mange vigtige informationer.

Manualen er på engelsk og fylder hele 110 sider. En lille bog som nemt beskriver maskinens funktioner og fordele. Hvis man er ny bruger af et sådan system, er denne manual værd at læse igennem, da man derefter er godt udrustet til at gå i krig med e350. Manualen beskriver hvordan man anvender PDA'en, hvorimod der er andre papirer, som hjælper med opsætning af hardwaren. Dokumentationen er gennemført, og der mangler ikke noget. Det er nemt at komme igang, og man finder hurtigt svar på spørgsmål.


[Klik for stort billede]

Det første stykke hardware vi hiver op af kassen er e350's USB cradle, dvs. dens data og lade-station. Den har en kraftfuld form og vejer en smule, og har dermed den fordel at den står solidt plantet på bordet. Størrelsen er dog ikke særlig stor og designet flugter fint med PDA'ens linier, så det ser absolut ikke værst ud.

Ledningen er ca. 1 meter lang, hvilket jeg synes er i underkanten. Dermed er man presset til at have stationen placeret tæt ved computeren, eller købe et USB forlænger kabel.
PDA'en får ikke strøm fra USB porten, men derimod den medfølgende strømforsyning, som sættes direkte til PDA'en eller bagpå dens cradle.

Jeg synes holderen har et stilrent design, og funktionaliteten er i top, samtidigt med at Toshiba logoet præger den flotte sorte farve. Alt ialt er holderen en flot enhed, som ikke bare står og gør skrivebordet grimt.


[Klik for stort billede]

Strømforsyningen er lavet på almindelig switchmode manér og yder 10W, 5 volt med en maks udgangsstrøm på 2 ampere.
Størrelsen er ca. det samme som 2 små tændstiksæsker placeret ved siden af hinanden, så dermed har man ikke en stor fætter liggende på gulvet.

I pakken medfølger der to stk. powerkabler, hvoraf det ene et til 110V i udlandet, og det andet til vores 230V. Transformeren har et bredt indgangsvidde hvad spænding angår, så det er hermed let at tage PDA'en med på rejse, hvilket er et stort plus.

Strømforsyningen kan som sagt sættes fast i holderen, for dermed at kunne forsyne med strøm, og derfor finder man hurtigt ud af, at både data og strøm føres ind i pda'en via multistikket der befinder sig i bunden. Derfor kan man nemt sætte en GPS modtager til samtidigt med at man forsyner PDA'en med strøm.


[Klik for stort billede]


[Klik for stort billede]


[Klik for stort billede]
 

Toshiba leverer e350 med en flot og beskyttende taske. Den er lavet i kunstlæder med et indgraveret Toshiba logo. Desværre er der ikke lagt et transparent vindue ind, så man rent faktisk kunne bruge pda'en, imens den sad i tasken. Der er heller ikke syet en hank på så man evt. kunne placere tasken i et bælte, så funktionen er enkel..... sikker transport fra a til b.


[Klik for stort billede]
 

Selve PDA'en
e350 er i sig selv ikke nogen nyhed hvad udseende angår, da facaden er den samme på mange af Toshibas modeller, og har været det i et stykke tid. Designet er enkelt og stilrent, ikke noget med en rumskibs wannabe, som visse andre producenter spytter ud.

I forhold til andre PocketPC'er, er størrelsen medium, men sammenlignet med de stærke Ipaq's er den noget mindre og en del tyndere, men man kan sagtens alternativer der er endnu mindre. Vægten er på små 150g, og dermed får man ikke ondt i armen af at sidde og bruge PDA'en.

Skærmen er 3,5" stor, hvilket for mange PDA'ers vedkommende er meget almindeligt, hvorimod mange Ipaqs bruger en større og mere kraftfuld skærm. Lysstyrken er virkelig fin, og kan uden problemer lyse sig selv op i alskens miljøer.

e350 ligger godt i hånden og er behagelig at arbejde med, især med de forskellige knapper placeret i bunden. Fire af dem fungerer som genvejstaster ellers hvad man nu ellers har lyst til at bruge dem til, og den sidste bruges som navigation, og letter derfor læsning på internettet eller rulning op/ned/højre/venstre på et billede.

Oppe i højre hjørne finder man en lille pen som er godt gemt i det flotte design. Den bruges til at navigere rundt i systemet med, tegne, skrive mm. Det er dog ikke nødvendigt at bruge pen'en, da skærmen også er følsom over for finger-berøring, og dermed gøres det let hurtigt at navigere rundt, hvis man ikke skal lave det store.... dette er dog en begrænset mulighed, da for store fingre ikke er så anvendeligt ;)
 


[Klik for stort billede]
 

Powerknappen er placeret lige ved siden af pen'en, og har en moderat størrelse, desværre lidt svær at ramme til tider.

Det er ligeledes i toppen at man finder den infrarøde port, som dermed er istand til at kommunikere med diverse pc'ere eller fx. en mobil telefon.

Ved siden af infrød-porten finder man SD-slot'et, som gør det muligt at udvide PDA'en med hukommelse eller andet sjovt udstyr, hvis man har brug for dette. Her kan nævnes bluetooth blandt andet nævnes. SD står får Secure Digital og kan umiddelbart fåes op til en kapacitet af 512MB. Fra standard sidder der en lille dummy, som beskytter mod smuds og støv.

De fire genvejstaster har fået graveret nogle små symboler ind, som illustrerer dens funktion, men dette er ikke noget der er fastlagt, da men nemt kan få fat i programmer som gør større nytte af knapperne, end det de i forvejen er sat til. Navigationstasten gør det nemt at finde rundt i systemet, og sparer en del penne besværligheder.
 

    
[Klik for stort billede]                     [Klik for stort billede]
 

I siden sidder genvejstasten til PDA'ens diktafon. Ved klik aktiveres programmmet, og derefter er det bare at holde knappen inde imens man snakker...., dette kan dog også gøres via pen, så man ikke beshøver at anstrenge sig for at holde knappen inde.

Navigations hjulet finder man ved siden af og er til stor nytte. Ligesom navigations knappen er det hermed muligt at rulle ned i et vindue uden at skulle bruge pen'en. Derfor kan man nu sidde og læse en artikel, ved brug af en én enkelt hånd. En meget brugbar funktion som letter brugen meget.

Højden på PDA'en er ca. det samme som en almindelig cd, så det giver et billede på hvor stor den egentligt er. Min personlige mening er at den er af en fornuftig størrelse. 
 

    
[Klik for stort billede]                     [Klik for stort billede]
 

I bunden finder man multistikket som kommer i forbindelse med holderen, når der skal synkroniseres med computeren. Dertil kommer DC stikket hvor det altså er muligt at strømføde PDA'en uden at skulle have den siddende i holderen.

Oppe i venstre hjørne finder man indikations dioden, som logisk nok indikerer om PDA'en er tændt eller ej. Desuden indikerer den også når der lades på batteriet og hvornår det er opladt, en almindelige men nyttig lille ting.

Et jack stik til et par øre-telefoner er der også blevet plads til, dette gør det muligt at bruge e350 som Mp3 afspiller, hvilket jo er en god ting, hvis man er ude og køre i tog/bus.
 

    
[Klik for stort billede]                     [Klik for stort billede]
 

Som beskrevet, så står PDA'en jo fint i dens holder, og det ser absolut ikke værst ud. Desværre er holderen lidt stram i siderne, så man skal lige placere e350 på den rigtige måde, den glider den lige nede over sync stikket.

Endnu engang sammenlignet med en almindelig cd, vises det tydeligt e350's slanke design.
 

    
[Klik for stort billede]                     [Klik for stort billede]
 

Styresystemet
For at illustrere den lille Windows verden har jeg fået taget nogle screenshots af nogle af de forskellige programmer og indstillinger som findes.
 

    
[Klik for stort billede]                     [Klik for stort billede]
 

    
[Klik for stort billede]                     [Klik for stort billede]
 

    
[Klik for stort billede]                     [Klik for stort billede]
 

     
[Klik for stort billede]                     [Klik for stort billede]
 

Testen
Jeg har nu gået i et stykke tid for at danne mig et indtryk af e350, og jeg må sige at den har gjort det godt. Den hurtigere processor, med den fordoblede bushastighed gør et flot stykke arbejde og gnaver sig igennem det meste.

Ergonomien har ikke været en kedelig ting, da der ikke er så meget negativt at sige. Den udfolder sig godt og det er nemt at bruge PDA'en til det den skal bruges til.

Hukommelsen er på 64MB RAM (udover 16MB ROM) og rækker til en del, men bruger man et opslagsværk og har mange dokumenter eller billeder liggende, begynder det at tage fat. I tilfælde af at man installerer fx. Tomtom Nagivator (GPS navigation med stemmestyring), så skal man absolut overveje at udvide hukommelse med et ekstra SD kort med en passende kapacitet. Der kan hertil siges at SD ram er betydeligt hurtigere end andre flash formater, så deri ligger en fordel.

Desværre er der endnu ikke meget hardware på markedet, som kan tilsluttes via SD porten, som man ellers ser det med CF Compact Flash.

Angående batteri-levetid så kommer det selvfølgelig an på hvor meget man bruger PDA'en og hvad man bruger den til. Ved krævende programmer sluges der mere strøm, end ved små redigering i kontaktbogen. Jeg testede det en dag da jeg var på kursus, hvor jeg tog noter på PDA'en (hvilket fungerede glimrende, dog en smule langsomt), hvor jeg konstant havde skærmen igang, dog ved nedsat lysstyrke, og ved et sådan brug holder batteriet vel en dags tid. Men som sagt, alt efter brug.

Skærmen er af passende størrelse og er selvfølgelig i farver. Det er muligt at vise over 64.000 forskellige farver, hvilket giver et flot farveindtryk.

Lydkvaliteten er begrænset god, ved brug af den indbyggede højttaler, da den er svag og uden nogen form for bas, grundet den bette størrelse. Dette er dog hurtigt retfærdiggjort med et par hovedtelefoner af en art, som derimod kan udnytte lidt af PDA'ens saft og kraft, og dermed har man en glimrende Mp3 afspiller med god lyd.

Windows systemet  er super nemt at bruge og kører i en fin hastighed.

Konklusion
Toshiba har lavet en meget fornuftig PocketPC, hvis stærke side står i prisen. Du skal nok lede længe for at finde en lige så billig PDA, som stadig er så kraftfuld som denne, medmindre man ser et knald tilbud, som man jo ser det til tider i Bilka.

Den er behagelig at arbejde med og størrelse og vægt er absolut i et område, som for mange er perfekt. Den flotte sølv-metal farve giver PDA'en et behageligt pift, som modvirker tanken om et kedeligt udseende.

Er man øvet Windows bruger finder man hurtigt ud af at bruge meget ensartede system, som Microsoft producerer til PocketPC'er.

Alt i alt har Toshiba formået at lave en god opgradering af deres billige PocketPC serie, som stadig er på et fornuftigt og ydende niveau.

Jeg giver produktet en score på 87 og en "Great buy award", som produktet absolut fortjener. En pålidelig og hurtig PocketPC ti små penge.

Prisen er 1800kr og  den billigste pris finder du hos http://www.laptops.dk , som har specialiseret sig i mobile computere af forskellig art.


SCORE 87
Toshiba e350 PocketPC Toshiba e350 PocketPC
87/ 100 Kommentarer
Skriv kommentar til testen Kommentarer til testen fra Facebook

 

FitBit Charge 2 fitness tracker

Vi byder i dag på en test til de mere fitnessinteresserede brugere på vores side. Sig pænt goddag t

Læs Mere

Arozzi Mezzo V2 - Gaming Stol

Mange og lange timer foran computeren, kræver selvfølgeligt et godt sted at slå ballerne ned. Med

Læs Mere

Razer Panthera Arcade stick

Vi har igen Razer på besøg, i dag i en lidt mere extraordinær udgave, med deres Street Fighter special

Læs Mere

Enermax Revolution SFX 550 Watt Strømforsyning

Maksimal performance, i minimal indpakning. Dette kunne godt være salgsordene for PSU'en vi skal se på i denne

Læs Mere

AMD Ryzen 2 - 2700X, 2700, 2600X og 2600 Gaming benchmarks

Det er efterhånden noget tid siden vi blev præsenteret for AMD Ryzen 2 familien. I første udspil modtog

Læs Mere

Logitech G840 Musemåtte

I denne test skal vi hílse på et sandt monster af en musemåtte. G840 fra Logitech måler hele 40 x

Læs Mere

Enermax Platimax D.F. 750 Watt Strømforsyning

Platimax D.F. 750 Watt er en strømforsyning i den høje ende af skalaen. 80 Plus Platinium certificering, l&a

Læs Mere

Razer Kiyo streamingkamera

Dagens test er Razers nyeste streamingkamera, Kiyo, som bliver markedsført osm en del af deres nye pakke til stream

Læs Mere

 

Nyeste Videoer og Trailers

Seneste nyheder

NVIDIA GeForce GTX 1180 lanceres 15 juni

I første omgang skulle vi vanen tro for deres Founders Edition versioner at se først, og det spænde stik i NVI
Læs Mere

Her er 24 minutters H1Z1 Battle Royale PS4 gameplay

Hvis du troede H1Z1 var på vej i graven, er her et godt bevis på det modsatte. PlayStation Underground teamet,
Læs Mere

Acer Predator X27 4K HDR G-Sync monitor lanceret til $2,000

Med et prisskilt i den dyre ende, har Acer lanceret deres Predator X27 4K HDR G-Sync monitor. Dermed forstærke
Læs Mere

Tweak News - Uge 20 - sommer giveaway fra Tweak redaktionen

Tweak News starter ugen op med et frisk afsnit af Tweak News, hvor vi blandt andet tager et kig på Nvidia rygt
Læs Mere

Fortnite Battle Royale releases til andriod til sommer

Tidligere på året proklamerede Epic Games ankomsten af Fortnite Battle Royale på mobileplatforme, og siden er
Læs Mere

iPhone X Tesla dræner budgettet for 30.000 kr

Er du hoppet på iPhone X bølgen, og måske ikke er helt tilfreds med batterilevetiden, så er dine bønner hørt.
Læs Mere

TeamGroup fremviser nye DDR4-3466 RAM til AMD Ryzen

Er jagten gået ind på næste PC byggeri, er står du overfor at vælge RAM, så er de nye TeamGroup T-Force Dark P
Læs Mere

Call of Duty Black Ops 4 Battle Royal Blackout annonceret

Populariteten af Battle Royal games over de sidste par år, er mildest talt eksploderet, og især spiltitler som
Læs Mere
Partner sider
Indsend nyhed
Har du fundet en fed nyhed så indsend den så alle andre på Tweak.dk kan få glæde af den.