TEST: Sapphire ATI Radeon X800XL 512MB

editor picture
Hardware udlånt af: Sapphiretech.
Skrevet af Lasse Olfert den 19. Jun 2005. Testen er vist 7419 gange.
Flere tests i kategorien Grafikkort


Del med dine venner

     Det er ikke mere end en måned siden at ATis faste samarbejds-partnere begyndte at levere en version af deres prisvenlige highend kort X800XL med dobbelt så meget ram dvs. 512MB. Fremtiden bringer flere og mere omfattende grafikmotorer med hang til hukommelse, og det behov har ATi forsøgt at tilfredsstille ved at fordoble mængden af GDDR3 ram. Vi har set nærmere på Sapphires bud, som benytter samme kølesystem som storebror X850XT PE.· 512MB of GDDR3 memory
· 256-bit memory interface
· 16 parallel pixel pipelines
· PCI Express x16 lane native support
· Digital Duo™ dual DVI output
· Dual integrated 400MHz DAC's
· 2048x1536 @ 85Hz Maximum Resolution
· S-Video TV-out port
· Full support for DirectX® 9.0 and the latest OpenGL® 2.0 functionality
· SMARTSHADER™ HD technology
· SMOOTHVISION™ HD technology
· 3Dc™ High quality 4:1 Normal Map Compression delivers beautiful scenes without the performance hit.
· Unique VIDEOSHADER™ HD engine uses programmable pixel shaders to accelerate video processing and provide better- looking visuals
· HYPER Z™ HD is optimized for performance at high display resolutions, including widescreen HDTV resolutions.

 Sapphire laver altid flotte indpakninger og gør i det hele taget meget for at få deres produkter til at se godt ud. Mange af ATis partnere gør ikke det store for at sætte det store præg på produkterne, og for det meste er det kun klistermærket oven på køleren som gør den store forskel fra refrence designet, som Ati står bag.

Som i de fleste tilfælde kører Sapphire videre på deres alien-look, hvilket er gennemtrængende både på kassens facade og køleren. Der er ikke den funktion overhovedet, som ikke er beskrevet på pakken, så er man typer der går i detaljer finder man velbehag hos Sapphire.

Af tilbehør finder man følgende:


· Installerings guide
· Driver cd
· CyberLink PowerDirector 3DE
· CyberLink PowerDVD 5
· Sapphire Redline Overclocking værktøj
· Splinter Cell: Pandora Tomorrow spil
· Prince of Persia: Sands of Time spil
· Composite Video / S-Video Input/Output
· S-Video kabel
· Composite Video kabel
· RGB Output
· DVI-til-VGA opmformer
· Harddisk til PCI Express splitter kabel
· Sapphire klistermærke[Klik for stort billede]


X800XL kernen har efterhånden været på markedet i et stykke tid, men da man mener at 512MB er nødvendigt nu, er det gjort standard for kommende graffikkort, og derfor har man opdateret X800XL produkterne med 256MB ekstra ram, hvilket resulterer i hele 512MB, som man også kan få på X850XT PE.

Sapphire har valgt at montere en utroligt vellignende køler som på X850XT PE kortene, hvilket giver solid køling, men også benytter en ekstra PCI panel, og kan derfor være med til at begrænse antallet af ekstra kort i computeren. Printet er produceret med en flot mørkeblå farve, hvilket giver et pænt udseende sammen med den røde blæser.

 


[Klik for stort billede]

Printudlægningen er præcist den samme som vi ser på reference designet som vi ser herunder. Derfor kan man sagtens finde masser af anmeldelser af netop dette Sapphire kort, som dog vises med dette billede, da det hardware mæssigt er det samme, men benytter en anden slags køler, som gør det muligt at have kortet i et slot, præcist som X800XL 256MB modellen. Støjniveaet på standard køleren er højt, men det samme gælder for den nye køler, som leverer en kedelig motorbrummen. I et system hvor der er lagt vægt på støjsvage komponenter vil kortet hurtigt gå hen og dominere.

På 256 modellen finder man en Zalman køleløsning, hvilket befinder sig i en helt anden klasse. Det er utroligt ærgerligt at Sapphire ikke har haft mere tid til at udvikle en bedre køler når de nu opdaterede deres produkt-sortiment.

Sapphire er dog nogle af dem som kommer først på markedet når der er nyt fra ATi, så det er klart grundet den pressede markedsføring at de har tyet til denne køleløsning. Hvis man ikke kan holde til larmen, er det nemt og forholdsvist billigt at udskifte køleren med produkter fra Artic Cooling eller Zalman.

På begge kort kan man ane det nye strømstik som ATi benytter som føde af ekstra effekt. Hertil får man leveret en omformer så man kan tilslutte strømforsyningen til det nye kort.


Illustration: ATi reference X800XL 512MB

Billedet herunder viser storebror X850XT PE hvilket var det første kort som benyttede den specielle køler, men nu har Sapphires version altså også samme omgang.


Illustration: ATi reference X850XT PE

 

På bagsiden af kortet finder man den første halvdel af de i alt 16 32MB store hukommelses moduler, som køles af en skinne, hvor imod de sidste otte dækkes af den omtalte køler. Går man videre ned i detaljer kan man finde ud af at det er 1,6ns BGA kredse produceret af Samsung. De har en teoretisk maks. hastighed på ca. 600MHz, så det bliver spændende at se hvor meget vi kan presse dem op på.


Til video delen har Sapphire valgt ATis Rage Theater chip, hvilket giver mulighed for både high quality video ind og ud. Dermed er det gjort muligt at føre et analogt video signal ind i pc'en, og dermed gemme det digitalt. Det gule stik er til lyd.


Som sagt er det sorte stik oppe i højre hjørne monteret, for at kunne føde kortet med ekstra strøm. PCI-express standarden giver mulighed for 75W via bundkortet, men bruger kortet mere, skal det fødes via et eksternt stik, hvilket er tilfældet her.


X800XL kernen er produceret med 110 nanometer teknologi. Kernefrekvensen ligger på 400MHz og 490MHz på rammen, hvilket er 980MHz effektivt.


På bagpanelet finder vi 2 DVI-stik som giver ren digital signalføring til fladskærme. For dem som stadig kører med D-sub stikket som alle analoge skærme er udstyret med, benytter man ganske enkelt bare den medfølgende konverter. Dette er dog beklageligt, da man derfor både har en lille boks og et D-sub kabel hus hængende i grafikkortet, hvilket kan resultere i dårlig forbindelse, hvis ikke det hele spændes ordentligt fast.


[Klik for stort billede]Inden vi begynder vores tests af kortet har vi forsøgt os på overclock området, for at finde den maksimale taktfrekvens på kernen og hukommelsen. Dette er gjort med programmet Atitool som gør nemt at presset kortet til det yderste. Standard ligger kortet på 400MHz på kernen og 490MHz på rammen, hvilket er en smule mindre end standard specifikationen.

Efter at skruet lidt frem og tilbage ender vi op med et resultat, nemlig 440MHz på kernen og 550MHz på hukommelsen. Det er ikke lige frem det mest udsøgt overclock, men fornuftigt til en hvis grænse.


Testen
Grafikkortet er testet med følgende system og software:- AMD Athlon 64 3200+ Venice sokkel 939
- Gigabyte K8NXP-SLi bundkort
- OCZ 1024MB PC3200 CL 2-2-2-5
- NorthQ NQ-4100 500W strømforsyning


- 3DMark03
- 3DMark05
- Doom 3
- Far Cry
- Call of duty


Alle tests er foretaget med to forskellige sæt hastigheder. Det første sæt er 400MHz på kernen og 490MHz på rammen hvor det andet er 440MHz på kernen og 550MHz på rammen, som det blev beskrevet i overclock afsnittet.

Vi lægger ud med at køre kortet igennem 3dMark03 og 05, hvilket benytter sig af nyeste DirectX teknologi og derfor kan give et fornuftigt indblik i kortets formåen.


Ved standard hastighed lander vi på henholdsvis 10624 og 5003 i 3dMark03 og 3dMark05, hvilket er et flot resultat. Til reference kan det nævnes at et nVidia 6600GT ligger på 8384 og 3551.


Efter at have sat hastigheden op til 440/550 lander vi på henholdsvis 11384 og 5483. hvilket svarer til ca. ca. 7-9,5% forøgelse. En lille slat som kan give et ekstra boost i ydelsen.

En ting er hvordan et grafikkort opfører sig i et benchmark program, en anden er hvordan det forholder sig når man benytter kortet i et spil. Vi har derfor brugt tre nyere udgivelser, som er testet i tre forskellige opløsninger, ved to forskellige hastigheder, hvor standard også får tilføjet lidt ekstra arbejde i form af 4X FSAA og 16X Aniso. Alle resultaterne er i FPS (Frames Per Second) hvilket indikerer hvor mange billeder i sekundet som kortet er i stand til at regne ud. Jo højere dette tal er jo mere flydende kører spillet. Alle tests er foretaget med 32 bit farver og alle detaljer slået til.

I vores Doom3 test viser X800XL 512 muskler ved lavere opløsninger, men får det svært ved at følge med når der skal vises flere pixels. Det er dog stadig et flot resultat og selv med 4XFSAA og 16X Aniso lader kortet sig ikke slå ned. Man kan derfor stadig have stor spil nydelse i højeopløsninger med en masse flotte detaljer, uden at det skal gå udover ydelsen.

Far Cry viser et noget anderledes billede, da X800XL 512 holder sig oppe i samme niveau, selv med et solidt overclock. Faktisk er det kun vores højere detalje grad som formår at sænke FPS niveauet, dvs. antallet af billeder vist på skærmen i sekundet. Det giver et godt billede af hvordan grafikkort kan vise sig på mange forskellige måder, alt efter spil og programmel.

Call of Duty er det ældste spil af de tre og har tydeligt lavere krav til grafikkortet, hvilket er afspejlet i selvsamme score over hele linien. Her er et godt eksempel på hvordan at man kan skrue op for alt hvad der hedder detaljer uden at gå på kompromis. Mellemklasse kort som 6600GT smider alligevel nogle frames når der skal knokles, men X800XL holder sig helt oppe i toppen, hvilket må siges at være flot.


Det har været interessant at arbejde med X800XL kernen, som uden tvivl giver god ydelse og er et godt bud på et grafikkort beliggende mellem top og middelklassen.

Forøgelsen af hukommelsen har ikke rigtigt den store virkning som det er nu, og dermed er det pt. kun et PR stunt for at sælge endnu flere kort. Fremtiden kan dog vise store krav til kortet, men spørgsmålet er bare om kernen kan følge med, når vi når til det punkt hvor spil udnytter den store mængde hukommelse.


Sapphire har valgt at montere den samme køleløsning som på X850XT PE, hvilket benytter en radial blæser frem for en axial. Den yder fornuftigt, men har et for højt støjniveau. Sapphire har prioriteret anderledes for at opnå status som en af de første på markedet med nye produkter, hvilket til tider går udover udviklingen af kølingen.


Ydelsesmæssigt er dog utroligt fornuftigt og man får masser for pengene ved standard hastighed. Der er dog ikke meget mere at hente ved overclock, udover en moderat forøgelse.
Gode ydelse
Flot design
Knap så godt overclock
Ufornuftig køleløsning
Benytter to PCI slots


SCORE 85


Sapphire ATI Radeon X800XL 512MB Sapphire ATI Radeon X800XL 512MB
85/ 100 Kommentarer
Skriv kommentar til testen Kommentarer til testen fra Facebook

 

Corsair musemåtte - Gaming MM300 Extended

Er din gamle musemåtte ved at være slidt, eller mangler du bare en ny en af slagsen? Så kunne dagens tes

Læs Mere

EVGA GTX1060 SC Gaming

Er jagten gået ind på at finde et nyt grafikkort, og er kravet et grafikkort, som skal passe ind, hvor de fysi

Læs Mere

MSI bundkort - Z270 Pro Gaming Carbon

Z270 strømmen vokser og vokser bare, og MSI har haft deres Z270 Pro Gaming Carbon en t

Læs Mere

Rosewill strømforsyning - TOKAMAK 1200 Watt

Selvom vores hardware er begyndt at blive mere og mere effektivt hvad angår strømforbruget, er der stadig fol

Læs Mere

Sennheiser in-ear-headset - OCX 686 SPORTS

Når der skal vælges headset til sport, er det ikke kun god lydkvalitet, der er i fokus. Det er ligeså es

Læs Mere

Cooler Master gaming mus - MasterMouse PRO L

Der er efterhånden ikke den type produkt, som Cooler Master ikke producerer. Hvad enten du skal have køling,

Læs Mere

ASUS gaming tastatur - ROG Claymore Core

Selv om man ikke umiddelbart mangler valgmuligheder på markedet for mekaniske tastaturer, så kommer stadig fle

Læs Mere

Logitech Trådløs mus - MX Anywhere 2

Er du på farten med din laptop, så er det ind imellem rart at kunne skifte trackpad ud med en rigtigt mus, som

Læs Mere

 

Nyeste Videoer og Trailers

Seneste nyheder

Her er systemkravene til Tom Clancy Ghost Recon Wildlands

Systemkravene til det kommende Tom Clancy Ghost Recon Wildlandstil PC, er frigivet af Ubisoft, og allerede i n
Læs Mere

Zowie og BenQ klar med nye gaming skærme

Så er der godt nyt til alle med interesse i gaming-skærme. BenQ/Zowie er klar med to nye computerskærme, hvor
Læs Mere

Xiaomi starter arbejde på ny Mi Mix-model

Det kinesiske smartphone-marked er for alvor begyndt at røre på sig. Nu er det blevet Xiaomis tid til at gå i
Læs Mere

JapanNext giver dig den ultimative gamer-skærm

Holder du af gaming og tv-skærme med høj kvalitet, så kan du godt begynde at slikke dig om munden, når du høre
Læs Mere

Hospital bruger VR til at berolige børn inden MRI

Et hospital i England vil forsøge, at berolige børn inden de skal have deres første MRI. Dette vil de gøre, ve
Læs Mere

YouTube vil droppe 30 sekunders reklamer der ikke kan skippes

YouTube vil dræbe den ’unskippeable’ 30 sekunders reklame, har en talsmand fra Google udtalt. Vi er desværre,
Læs Mere

Her er 5 fede Android spil

Der er en masse gode spil tilgængelige til Android smartphones og tablets, ligesom der er en massse gode spil
Læs Mere

Huawei kan gøre Honor V9 international

Det lignede længe, at det kun var kineserne, som kunne se frem til at nyde den nye smartphone fra Huawei. En i
Læs Mere
Indsend nyhed
Har du fundet en fed nyhed så indsend den så alle andre på Tweak.dk kan få glæde af den.