TEST: Sapphire ATI Radeon X800XL 512MB

editor picture
Hardware udlånt af: Sapphiretech.
Skrevet af Lasse Olfert den 19. Jun 2005. Testen er vist 7556 gange.
Flere tests i kategorien Grafikkort


Del med dine venner

     Det er ikke mere end en måned siden at ATis faste samarbejds-partnere begyndte at levere en version af deres prisvenlige highend kort X800XL med dobbelt så meget ram dvs. 512MB. Fremtiden bringer flere og mere omfattende grafikmotorer med hang til hukommelse, og det behov har ATi forsøgt at tilfredsstille ved at fordoble mængden af GDDR3 ram. Vi har set nærmere på Sapphires bud, som benytter samme kølesystem som storebror X850XT PE.· 512MB of GDDR3 memory
· 256-bit memory interface
· 16 parallel pixel pipelines
· PCI Express x16 lane native support
· Digital Duo™ dual DVI output
· Dual integrated 400MHz DAC's
· 2048x1536 @ 85Hz Maximum Resolution
· S-Video TV-out port
· Full support for DirectX® 9.0 and the latest OpenGL® 2.0 functionality
· SMARTSHADER™ HD technology
· SMOOTHVISION™ HD technology
· 3Dc™ High quality 4:1 Normal Map Compression delivers beautiful scenes without the performance hit.
· Unique VIDEOSHADER™ HD engine uses programmable pixel shaders to accelerate video processing and provide better- looking visuals
· HYPER Z™ HD is optimized for performance at high display resolutions, including widescreen HDTV resolutions.

 Sapphire laver altid flotte indpakninger og gør i det hele taget meget for at få deres produkter til at se godt ud. Mange af ATis partnere gør ikke det store for at sætte det store præg på produkterne, og for det meste er det kun klistermærket oven på køleren som gør den store forskel fra refrence designet, som Ati står bag.

Som i de fleste tilfælde kører Sapphire videre på deres alien-look, hvilket er gennemtrængende både på kassens facade og køleren. Der er ikke den funktion overhovedet, som ikke er beskrevet på pakken, så er man typer der går i detaljer finder man velbehag hos Sapphire.

Af tilbehør finder man følgende:


· Installerings guide
· Driver cd
· CyberLink PowerDirector 3DE
· CyberLink PowerDVD 5
· Sapphire Redline Overclocking værktøj
· Splinter Cell: Pandora Tomorrow spil
· Prince of Persia: Sands of Time spil
· Composite Video / S-Video Input/Output
· S-Video kabel
· Composite Video kabel
· RGB Output
· DVI-til-VGA opmformer
· Harddisk til PCI Express splitter kabel
· Sapphire klistermærke[Klik for stort billede]


X800XL kernen har efterhånden været på markedet i et stykke tid, men da man mener at 512MB er nødvendigt nu, er det gjort standard for kommende graffikkort, og derfor har man opdateret X800XL produkterne med 256MB ekstra ram, hvilket resulterer i hele 512MB, som man også kan få på X850XT PE.

Sapphire har valgt at montere en utroligt vellignende køler som på X850XT PE kortene, hvilket giver solid køling, men også benytter en ekstra PCI panel, og kan derfor være med til at begrænse antallet af ekstra kort i computeren. Printet er produceret med en flot mørkeblå farve, hvilket giver et pænt udseende sammen med den røde blæser.

 


[Klik for stort billede]

Printudlægningen er præcist den samme som vi ser på reference designet som vi ser herunder. Derfor kan man sagtens finde masser af anmeldelser af netop dette Sapphire kort, som dog vises med dette billede, da det hardware mæssigt er det samme, men benytter en anden slags køler, som gør det muligt at have kortet i et slot, præcist som X800XL 256MB modellen. Støjniveaet på standard køleren er højt, men det samme gælder for den nye køler, som leverer en kedelig motorbrummen. I et system hvor der er lagt vægt på støjsvage komponenter vil kortet hurtigt gå hen og dominere.

På 256 modellen finder man en Zalman køleløsning, hvilket befinder sig i en helt anden klasse. Det er utroligt ærgerligt at Sapphire ikke har haft mere tid til at udvikle en bedre køler når de nu opdaterede deres produkt-sortiment.

Sapphire er dog nogle af dem som kommer først på markedet når der er nyt fra ATi, så det er klart grundet den pressede markedsføring at de har tyet til denne køleløsning. Hvis man ikke kan holde til larmen, er det nemt og forholdsvist billigt at udskifte køleren med produkter fra Artic Cooling eller Zalman.

På begge kort kan man ane det nye strømstik som ATi benytter som føde af ekstra effekt. Hertil får man leveret en omformer så man kan tilslutte strømforsyningen til det nye kort.


Illustration: ATi reference X800XL 512MB

Billedet herunder viser storebror X850XT PE hvilket var det første kort som benyttede den specielle køler, men nu har Sapphires version altså også samme omgang.


Illustration: ATi reference X850XT PE

 

På bagsiden af kortet finder man den første halvdel af de i alt 16 32MB store hukommelses moduler, som køles af en skinne, hvor imod de sidste otte dækkes af den omtalte køler. Går man videre ned i detaljer kan man finde ud af at det er 1,6ns BGA kredse produceret af Samsung. De har en teoretisk maks. hastighed på ca. 600MHz, så det bliver spændende at se hvor meget vi kan presse dem op på.


Til video delen har Sapphire valgt ATis Rage Theater chip, hvilket giver mulighed for både high quality video ind og ud. Dermed er det gjort muligt at føre et analogt video signal ind i pc'en, og dermed gemme det digitalt. Det gule stik er til lyd.


Som sagt er det sorte stik oppe i højre hjørne monteret, for at kunne føde kortet med ekstra strøm. PCI-express standarden giver mulighed for 75W via bundkortet, men bruger kortet mere, skal det fødes via et eksternt stik, hvilket er tilfældet her.


X800XL kernen er produceret med 110 nanometer teknologi. Kernefrekvensen ligger på 400MHz og 490MHz på rammen, hvilket er 980MHz effektivt.


På bagpanelet finder vi 2 DVI-stik som giver ren digital signalføring til fladskærme. For dem som stadig kører med D-sub stikket som alle analoge skærme er udstyret med, benytter man ganske enkelt bare den medfølgende konverter. Dette er dog beklageligt, da man derfor både har en lille boks og et D-sub kabel hus hængende i grafikkortet, hvilket kan resultere i dårlig forbindelse, hvis ikke det hele spændes ordentligt fast.


[Klik for stort billede]Inden vi begynder vores tests af kortet har vi forsøgt os på overclock området, for at finde den maksimale taktfrekvens på kernen og hukommelsen. Dette er gjort med programmet Atitool som gør nemt at presset kortet til det yderste. Standard ligger kortet på 400MHz på kernen og 490MHz på rammen, hvilket er en smule mindre end standard specifikationen.

Efter at skruet lidt frem og tilbage ender vi op med et resultat, nemlig 440MHz på kernen og 550MHz på hukommelsen. Det er ikke lige frem det mest udsøgt overclock, men fornuftigt til en hvis grænse.


Testen
Grafikkortet er testet med følgende system og software:- AMD Athlon 64 3200+ Venice sokkel 939
- Gigabyte K8NXP-SLi bundkort
- OCZ 1024MB PC3200 CL 2-2-2-5
- NorthQ NQ-4100 500W strømforsyning


- 3DMark03
- 3DMark05
- Doom 3
- Far Cry
- Call of duty


Alle tests er foretaget med to forskellige sæt hastigheder. Det første sæt er 400MHz på kernen og 490MHz på rammen hvor det andet er 440MHz på kernen og 550MHz på rammen, som det blev beskrevet i overclock afsnittet.

Vi lægger ud med at køre kortet igennem 3dMark03 og 05, hvilket benytter sig af nyeste DirectX teknologi og derfor kan give et fornuftigt indblik i kortets formåen.


Ved standard hastighed lander vi på henholdsvis 10624 og 5003 i 3dMark03 og 3dMark05, hvilket er et flot resultat. Til reference kan det nævnes at et nVidia 6600GT ligger på 8384 og 3551.


Efter at have sat hastigheden op til 440/550 lander vi på henholdsvis 11384 og 5483. hvilket svarer til ca. ca. 7-9,5% forøgelse. En lille slat som kan give et ekstra boost i ydelsen.

En ting er hvordan et grafikkort opfører sig i et benchmark program, en anden er hvordan det forholder sig når man benytter kortet i et spil. Vi har derfor brugt tre nyere udgivelser, som er testet i tre forskellige opløsninger, ved to forskellige hastigheder, hvor standard også får tilføjet lidt ekstra arbejde i form af 4X FSAA og 16X Aniso. Alle resultaterne er i FPS (Frames Per Second) hvilket indikerer hvor mange billeder i sekundet som kortet er i stand til at regne ud. Jo højere dette tal er jo mere flydende kører spillet. Alle tests er foretaget med 32 bit farver og alle detaljer slået til.

I vores Doom3 test viser X800XL 512 muskler ved lavere opløsninger, men får det svært ved at følge med når der skal vises flere pixels. Det er dog stadig et flot resultat og selv med 4XFSAA og 16X Aniso lader kortet sig ikke slå ned. Man kan derfor stadig have stor spil nydelse i højeopløsninger med en masse flotte detaljer, uden at det skal gå udover ydelsen.

Far Cry viser et noget anderledes billede, da X800XL 512 holder sig oppe i samme niveau, selv med et solidt overclock. Faktisk er det kun vores højere detalje grad som formår at sænke FPS niveauet, dvs. antallet af billeder vist på skærmen i sekundet. Det giver et godt billede af hvordan grafikkort kan vise sig på mange forskellige måder, alt efter spil og programmel.

Call of Duty er det ældste spil af de tre og har tydeligt lavere krav til grafikkortet, hvilket er afspejlet i selvsamme score over hele linien. Her er et godt eksempel på hvordan at man kan skrue op for alt hvad der hedder detaljer uden at gå på kompromis. Mellemklasse kort som 6600GT smider alligevel nogle frames når der skal knokles, men X800XL holder sig helt oppe i toppen, hvilket må siges at være flot.


Det har været interessant at arbejde med X800XL kernen, som uden tvivl giver god ydelse og er et godt bud på et grafikkort beliggende mellem top og middelklassen.

Forøgelsen af hukommelsen har ikke rigtigt den store virkning som det er nu, og dermed er det pt. kun et PR stunt for at sælge endnu flere kort. Fremtiden kan dog vise store krav til kortet, men spørgsmålet er bare om kernen kan følge med, når vi når til det punkt hvor spil udnytter den store mængde hukommelse.


Sapphire har valgt at montere den samme køleløsning som på X850XT PE, hvilket benytter en radial blæser frem for en axial. Den yder fornuftigt, men har et for højt støjniveau. Sapphire har prioriteret anderledes for at opnå status som en af de første på markedet med nye produkter, hvilket til tider går udover udviklingen af kølingen.


Ydelsesmæssigt er dog utroligt fornuftigt og man får masser for pengene ved standard hastighed. Der er dog ikke meget mere at hente ved overclock, udover en moderat forøgelse.
Gode ydelse
Flot design
Knap så godt overclock
Ufornuftig køleløsning
Benytter to PCI slots


SCORE 85


Sapphire ATI Radeon X800XL 512MB Sapphire ATI Radeon X800XL 512MB
85/ 100 Kommentarer
Skriv kommentar til testen Kommentarer til testen fra Facebook

 

Antec P110 Luce Kabinet

Anonymt design, hærdet glas og RGB lys, er blot nogle af de features der kan nævnes omkring det nye P110 Luce

Læs Mere

MSI GeForce GTX 1080 Ti Gaming X Trio

MSI har smidt endnu et GeForce GTX 1080 Ti kort på gaden, og denne gang er det med hove

Læs Mere

Logitech Universal Folio

Bruger du din tablet meget, i så fald kunne produktet vi skal se på i denne test, måske vække din

Læs Mere

ARCTIC Freezer 33 - eSport Edition - CPU køler til både Intel og AMD

Køling af vores hardwarekomponenter er et must, hvis vi overhovedet skal have et fungerende computersystem. Om man

Læs Mere

Blue Blackout Spark SL kondensator mikrofon

Du kender Blue for deres Yeti mikrofoner, og har måske set vores anmeldelser af deres entusiast headsets her på

Læs Mere

Cooler Master MasterWatt Lite 700 watt

Strømforsyningen som er en af de vigtigste dele i en computer er ofte et sted hvor mange vælger at spare. i d

Læs Mere

SteelSeries Qck Prism

Computeren, tastaturet og musen er pimpet med RGB lys, men du mangler det sidste for at gøre dit setup perfekt - mu

Læs Mere

SteelSeries Qck+ Limited

Hvad end du er til stof eller plastik, kommer du ikke uden om at skulle bruge en musemåtte til din computer. I denne

Læs Mere

 

Nyeste Videoer og Trailers

Seneste nyheder

Anden Søndag i Advent 2017 - TWEAK.DK JULE GIVEAWAY

Vi er kommet til anden omgang af vores julekonkurrence
Læs Mere

Titan V benchmarks giver baghjul til GTX 1080 Ti

Fredag blev gavepapiret taget af et nyt business minded NVIDIA grafikkort med teksten “the most powerful PC GP
Læs Mere

AMD bekræfter anden generation Ryzen i første kvartal af 2018

Anden generation af AMD’s populære Ryzen serie programsættes til første kvartal af 2018 ifølge den roadmap AMD
Læs Mere

Tweak News - Uge 49

Der er samlet op på endnu en samling nyheder, så du kun behøver kigge et sted. Vi skyder også endnu en giveawa
Læs Mere

YouTube klar med ny musiktjeneste

YouTube er fortsætter med at engagere sig i musikkens muligheder. Webportalen er på vej med helt ny musiktjene
Læs Mere

Amazon Prime Video tilgængelig via Apple TV

Amazon Prime Video er ude nu. Den nye tjeneste kan findes som app på Apple TV.
Læs Mere

Første søndag i advent 2017 - TWEAK.DK JULE GIVEAWAY

Tweak.dk sætter gang i adventskonkurrencen 2017, som indeholder mange fede produkter frem mod julen 2017. Dest
Læs Mere

Razer Portal Gaming Wireless Router klar fra Q1 2018

Razer lover det er slut med screen tearing og buffering med deres nye Portal Gaming Wireless Router, og så kom
Læs Mere
Partner sider
Indsend nyhed
Har du fundet en fed nyhed så indsend den så alle andre på Tweak.dk kan få glæde af den.