TEST: MSI Core Frozr XL RGB - Vi tester påstanden om den ultimative CPU køler af

editor picture
Hardware udlånt af: MSI.
Skrevet af Kenneth Johansen den 29. Jun 2018. Testen er vist 3241 gange.
Brand: MSI.
Flere tests i kategorien Køling


Del med dine venner

     


CPU køling er selvfølgelig ikke til at komme uden om, når man bygger PC og debatten om det skal være luft eller vand er ikke ny. Der er fordele ved begge dele, men i dag tager jeg et kig på en CPU køler fra MSI som de selv kalder for den ultimative CPU køler. Kan den tilmed måle sig med AIO løsninger?

 

Se med på vores YouTube kanal når jeg kigger på Core Frozr XL fra MSI. 

 

 

Specifikationer på MSI Core Frozr XL RGB

Model Name: Core Frozr XL
Dimension with fans (mm): 150.4 mm x 170.0 mm x 129.8 mm (DxHxW)
Weight: 1295 g (w/ Dual Fans)
Socket Intel: LGA 2066/LGA 2011-3/2011/1366/1156/1155/1151/1150/775
Socket AMD: AM4/FM2/FM1/AM3+/AM3/AM2+/AM2
Bearing Type: Hydro-Dynamic Bearing
Rated Speed: 500 – 1800 ±15% RPM
Air Flow: 19.79 – 71.27 CFM
Static Air Pressure: 0.16 – 2.09 mm-H20
Noise Level (Fans): 17.2 ~ 33.6 dBA
Connector: 4-Pin PWM/DC
Life Expectancy: MTTF 150,000 Hours (25℃)
Thermal Grease: Premium thermal compound X

 

En af de ting der skiller Core Frozer XL RGB lidt ud fra mængden, og som navet også lidt afslører, er selvfølgelig størrelsen. Der er tale om en fysisk stor processor-køler, som i den grad vil sætte sig præg i din PC. Core Frozer XL køleren er 170 mm høj, 129,8 mm bred og 150,4 mm dyb, så det er et bæst af en luftkøler, og vi anbefaler man lige tjekker størrelse og pladsen inden indkøbet. 

 

msi_core_frozr_xl_heat_pipes_tweak_dk


Piller vi skallen af CPU køleren, så er kernen bestående af en solid nikkelbeklædt kobber baseplate på 51x41mm. Den er forbundet til ikke mindre en otte stk. 6 mm heatpipes, som er forbundet til en et imponerende stak aluminiums finner. MSI angiver selv at Core Frozer XL kan klare op til 250 Watts varme, hvilket er imponerende meget på denne front. 

 

msi_core_frozr_xl_torx_fan_tweak_dk


Der er integreret to stk. 120mm blæsere med til Core Frozer XL, som er MSI egne Torx blæsere, som er af samme type, som de bruger på deres grafikkort. Begge blæsere sidder monteret i en skal, som kan klikkes direkte på køleren, og det er med til at gøre monteringen super let. Det betyder også at blæserne let kan justeres i højden for at tage højde for evt. høje RAM. Der kan justeres fra 36 til 55 mm, hvilket selvfølgelig er praktisk. Men på grund af designet, går det, efter min mening, lidt ud over udseendet, hvis blæserne stikker for meget op. Så det kan være noget man evt. skal tage højde fo,r når man vælger RAM.

 

msi_core_frozr_xl_fan_frame_tweak_dk

 

Hvis man vil, kan man skrue rammen omkring blæserne fra hinanden og udskifte blæserne med andre. Så fleksibiliteten er på plads, tommel op MSI.


I ægte 2018 stil, er der selvfølgelig designet RGB ind på dyret, og i en designstil, der fint følger MSI gaming design, og gør herligheden komplet med deres Drage logo, og hvad der ellers hører til at sort/røde farver.


Om man bryder sig om den stil, er naturligvis meget afhængigt af personlige præferencer, men har man allerede andre MSI komponenter, så kommer Cores Frozer XL til at passe som fod i hose.
RGB lyset kan selvfølgelig styres via MSI Mystic Light Software.

 

msi_core_frozr_xl_rgb_light_tweak_dk

 

Tilslutningen til bundkortet, sker via fire pins PWM stik til blæserne, og disse er serieforbundet. Lyset kræver et USB 2.0 stik, så her skal man være opmærksom på, hvis man ikke har så mange ledige af dem på sit bundkort.

 

msi_core_frozr_xl_back_plate_tweak_dk

 

Køleren er kompatibel med de fleste nyere sokkel typer på både AMD og Intel siden, så her er du dækket godt ind.


Alt man har brug, for at monterer køleren, kommer fint pakket sammen med en manual, der på enkeltvis gennemgår de forskellige trin der skal til for at få tingene på plads. På de mindre Intel platforme og AMD’s AM3 eller AM4, er der en god solid backplate med, som er med til at sikre at vægten fordeles ordentligt uden at ligge for meget pres på dit bundkort. Samlet set vejer køleren lige over 1,2 kilo, så det er en ret vigtig detalje.

 

BENCHMARK:

 

For at teste bæstet fra MSI, er jeg vil vi starte med at tjekke hvilken ydelse den smider for dagen ved idle, og bruger det som en baseline. 

 

Ved idle kører blæserne med lige omkring 460 RPM, og er hvad jeg vil kalde lydløse. De kan svagt høres, hvis man har hovedet LIGE ved siden af blæseren, og almindelig baggrundstøj i en lejlighed, er mere end rigelig til at drukne det.


Temperaturen toppede med et gennemsnit på 33 grader med en rumtemperatur omkring 22 grader, hvilket er ganske godt klaret så lige omkring ti grader over stuetemperaturen på testtidspunket.

 

msi_core_frozr_xl_fan_mounting_tweak_dk

 

Full load blev simuleret ved hjælp af Aida64, med hele systemet under belastning i 20 minutter. Her steg blæsernes hastighed til omkring 960 RPM, hvilket svarer til ca 50%, og her var de stadig meget lydsvage. Ikke helt lydløse, men der skulle ikke være meget baggrundsstøj, før det overdøvede blæserne, og det er altså på en åben testbench!

 

Temperaturen toppede her med 56 grader, hvilket naturligvis er højere, men i den grad stadig hvad jeg vil kalde for meget fornuftige temperaturer. Ca. 35 grader over stuetemperaturen under testen.

 

Bare for sjov skyld tog jeg også den samme test under load, men med blæserne sat til 100%. Så her kører begge blæsere med omkring 1800 RPM, og der er ikke overraskende en DEL mere støj forbundet med at køre på den hastighed.

 

Men hvis man vil have optimal køling, er det selvfølgelig prisen vi må betale, og her faldt temperaturen ned til 50 grader. Så altså sølle seks graders forbedring i bytte for MEGET mere støj. Ikke et bytte der er det værd i min bog.

 

Hvis man kaster sig over en CPU køler af denne kaliber, kan overclocking jo også meget vel være noget som man har i tankerne. Dermed udgangspunktet for næste test-scenarie. Her er X299 platformen og Skylake X CPUen en god udfordring, da de hurtigt begynder at sparke en masse varme af sig.

 

msi_core_frozr_xl_ram_clearance_tweak_dk

 

Uden at bruge alt for meget tid på at fintune tingene, kunne jeg få et overclock stabilt ved 4,5 GHz ved 1,225 volt, men det betød at Core Frozer XL blev meget udfordret. MSI advarer selv under deres overclockingsindstillinger om, at de anbefaler en AIO med 240 mm radiator til de overclocknings indstillinger.

 

Så hvis man tager det i betragtning, så er det måske meget godt klaret at køleren her topper en gennemsnitstemperatur på 78 grader, men den skulle altså køre med blæserne på 100% for at holde tingene under kontrol.

 

Selv med disse kriterier, oplevede jeg dog, at CPUen indimellem kortvarigt toppede ved 99 grader, hvilket resulterede i at den throttlede som forventet i det leje. Til sammenligning så ligger kølingsresultaterne dog nogenlunde på linje med, hvad man på samme setup kan få med fx en Corsair H110i, som er en 240 mm AIO.

 

msi_core_frozr_xl_cpu_cooler_tweak_dk

 

De spikes vi ser på temperaturerne er formodentligt noget der ville kunne afhjælpes, hvis man havde deliddet CPUen. Skylake X er notorisk problematiske på netop den front, og det er nok det problem jeg bliver ramt af.

 

Pris

Prisen for MSIs Core Frozer XL kommer ind på lige omkring 700 kr., og hvis man regner ydelsen ind i det, så synes jeg det er en meget fornuftig pris. Man får ydelse på niveau med en 240 mm AIO men til en billigere pris end de fleste af dem og så helt uden de problemer som kan være forbundet med en AIO løsning.

 

KONKLUSION:

Samlet set, er jeg godt tilfreds med resultaterne. Der er naturligvis visse fordele ved at benytte fx en AIO, men hvis man vil holde det simpelt, så er en luftkøler bestemt det bedste i min optik. De eneste bevægelige dele vi har med at gøre her er blæserne, og de kan let udskiftes, hvis de skulle ende med at dø. Den samme mulighed har man fx ikke på en AIO, hvis pumpen står af.

 

I det hele taget synes jeg, at MSI har fået lavet en super solid køler med Core Frozer XL. Den store størrelse betyder selvfølgeligt, at det måske vil begrænse nogen, alt efter hvilket kabinet man har med at gøre godt med, for den kræver sin plads. Men på trods af den store størrelse, er den super let at arbejde med, og installationen er let og ligetil. Systemet med klikmonteringen af blæserne, er noget af det letteste jeg har prøvet, så der er ikke ret meget der kan gå galt.

 

Om man bryder sig om designet, er en smagssag, og det meget udprægede MSI gaming design er uden tvivl ikke for alle, men hvis man slår RGB LED lyset fra, så kan den se noget mere diskret ud.


Godt:

  • Stort set lydløs ved alm. brug
  • Super let montering
  • Bred CPU understøttelse

 

Skidt:

  • Størrelsen kan udfordre nogen
  • Designet passer måske ikke alle
MSI Core Frozr XL RGB - Vi tester påstanden om den ultimative CPU køler af MSI Core Frozr XL RGB - Vi tester påstanden om den ultimative CPU køler af
9/ 103 kommentarer
Hymn . 29. Jun 18, 19:55
960 rpm er altså 109% mere end 460 RPM Tweak.dk
HerrMansen . 29. Jun 18, 20:01
Hvis vi skal fluekneppe er det vel det dobbelte? Ellers ville forskellen være 9 procentpoint Tweak.dk
Ronin2300 . 1. Jul 18, 07:46
[quote='Hymn','index.php?page=Thread­&postID=1503851#post1503851']960 rpm er altså 109% mere end 460 RPM Tweak.dk[/quote]Det var nu af blæserens samlede formåen og ikke mere end den tidligere hastighed. Ked af hvis det ikke var tydeligt nok Tweak.dk Ikke helt nøjagtigt 50% af de 1800 RPM som er max for blæserne men tæt nok på synes jeg.
Skriv kommentar til testen Kommentarer til testen fra Facebook

 

Traeger Pro 575 pillegrill

Traeger har relanceret Pro-, Ironwood og Timberline modellerne i en 2019 model, og vi har f&a

Læs Mere

Cougar Bunker M RGB

I denne test tager vi et kig på endnu et produkt fra Cougar. Denne gang er det deres mobilholder Bunker M RGB med tr

Læs Mere

COUGAR TURRET RGB miditower

Vi har i forvejen anmeldt COUGAR TURRET i to andre versioner, og denne artikel vil udelukkende være en lille g

Læs Mere

Cooler Master MK850 - Mekanisk OG analogt gaming tastatur

Et mekanisk gaming tastatur har ofte været vejen frem, når der skal games på computeren. Nu åbner

Læs Mere

Philips Hue E27 Starterkit & Udendørssensor

Lys i hjemmet er noget vi alle kan relatere til, da det er et must i de mørke stunder. Vi har her på siden al

Læs Mere

Minut Point Smart Home Alarm

Alarmløsninger til hjemmet er ofte ret bekostelige og koster mange penge hver måned, men behøver det v

Læs Mere

Cooler Master MH751 Multi Platform Gaming Stereo Headset

Cooler Master er ikke kun kølere. Vi kigger her på noget andet fra dem, nemlig et headset. Kan de være

Læs Mere

LIFX Wi-Fi A60 LED Colour Smart Pære; Lightning Reimagined

LIFX har sendt os deres LIFX A60 Wi-Fi Colour LED Smart pære. Faktisk har de sendt os f

Læs Mere

 

Nyeste Videoer og Trailers

Seneste nyheder

Lagringsguide - Forskellen på HDD og SSD

En harddisk er baseret på bevægelige mekaniske dele og en SSD på digitale kredse, men hvad betyder det egentli
Læs Mere

LEGO Hogwarts konstrueret af over 75,000 klodser

LEGO bygherrer, der søger lidt inspiration, vil sikkert nyde denne fantastiske LEGO Hogwarts bygning, der kræv
Læs Mere

Sony nye 98 tommer 8K TV koster knap en halv million

Er hardware budgettet spændt til bristepunktet, og mangler du et ny TV til herreværelset, så har Sony det opla
Læs Mere

iPhone med 5G frigives i 2020 med Qualcomm og Samsung modems

Dette års iPhones vil ikke udstyres med 5G i indeværende år, og meget peger mod vi først ser udvidelsen i 2020
Læs Mere

RYGTE: NVIDIA GeForce GTX 1650 Ti meldes på vej

NVIDIA GeForce GTX 1650 Ti er in the works,hvis man har tillid til ECC. Sitet lister ASUS custom modeler med 4
Læs Mere

Nye 4266 MHz og 4600 MHz HyperX Predator DDR4 RAM introduceret

Hardwareproducenten HyperX, gaming divisionen hos Kingston Technology, har i denne uge annonceret nye tilføjel
Læs Mere

LEAK: AMD Ryzen 3000 serie desktop APUs er på vej

Et billede af næste generations Ryzen 3000 desktop APU's er blevet lækket på forummet “Chiphell”, der fremvise
Læs Mere

AMD lancerer en red 50 års jubilæum udgave af Radeon VII

Forud for Computex 2019, har AMD proklameret lanceringen af en special editions af deres Radeon VII flagskib o
Læs Mere
Partner sider
Indsend nyhed
Har du fundet en fed nyhed så indsend den så alle andre på Tweak.dk kan få glæde af den.