TEST: Gennemgang af M.2 NVMe med Kingston KC1000

editor picture
Hardware udlånt af: Kingston.
Skrevet af Kenneth den 2. Nov 2017. Testen er vist 22367 gange.
Brand: Kingston.
Flere tests i kategorien Harddisk intern


Del med dine venner

     


Redaktionen har sat sig for, at producere en gennemgang af nogen af de ting som vi synes er værd at have med i tankerne, hvis man overvejer at springe på M.2 vognen, og måske er i tvivl om, hvad man skal kigge efter, eller ikke helt er med på hvad NVMe egentligt er.

 

Se med på vores YouTube kanal, og lad os endeligt høre fra jer, hvis der er noget I synes der er blevet glemt undervejs i processen. 

 

 

Den største og mest åbenlyse fordel ved et M.2 drev er naturligvis størrelsen. Specielt den gamle 3,5” harddisk, er en massiv klods, hvis vi sammenligner på tværs, men også de mindre 2.5 tommers mekaniske eller SSD drev, er en del større end M.2 mulighederne. Så med M.2 teknologien, har vi muligheden for at klemme mere lagerplads ind på mindre plads, hvilket specielt er godt i laptops og andre ting vi gerne vil have i små størrelser integreret i.

 

sata_plugs_tweak_dk

 

En anden betydelig forskel imellem M.2 og de alm. harddiske, er også den måde de forbindes til systemet på. Hvor de typer af harddiske, der kom før M.2, typisk blev sat til systemet med to kabler, et til strøm og et til data, og blev forbundet til systemet via SATA interfacet, så bliver M.2 drevene forbundet direkte på bundkortet i en M.2 port. Det kræver derfor dit bundkort er født med en M.2 port, men det er de typisk alle sammen - i hvert fald siden Z170 chipsettet fra Intel, og nu også med Ryzen fra AMD.

 

kingston_kc1000_pcie_riser_card_tweak_dk

 

Har man ikke en M.2 port i bundkortet, er der også mulighed for at bruge et M.2 drev, som det vi har modtaget fra Kingston, via et PCIexpress riser card, som sættes i en ledig PCI express port på bundkortet.

 

En vigtig ting at være opmærksom på, er dog at ikke alle M.2 drev og porte er ens. For at gøre det hele lidt mere besværligt, så er der også forskellige slags fysiske stik på selve M.2 drevet og forbindelsen på bundkortet. KC 1000 drevet, som vi har fået forbi redaktionen, er det med det man kalder en type M connector.

 

På SSD drev kan man også opleve Type B eller en kombineret B og M. Efterhånden oplever man dog stort set kun M eller B/M forbindelser på nyere M.2 SSDer, og som regel er der tale om type M stik på de fleste nyere bundkort, hvis det er beregnet til SSD. Type M kort passer kun i type M stik, og det samme gør sig gældende for type B kort og stik, mens type B/M kan passe i både B og M stik.

 

kingston_kc1000_m.2_connector_types_tweak_dk

 

Der findes også Type A og E stik, men de bruges typisk til andre typer kort, som Wi-Fi, Bluetooth eller lign.

 

Forskellen imellem B og M stikkene, ud over den rent fysiske forskel, er hvilket interface M.2 drevet forbindes med. Type B bruger SATA eller PCIexpress x2, mens Type M understøtter både SATA, PCIexpress x2, men også PCIexpress x4 ,og den nyere og hurtigere NVMe standard. Så hvis du skal have maksimal hastighed ud af sit drev, så er det kun type M kortene der kan leverer det.

 

SATA III topper med hastigheder omkring 550 til 600 MB/s, men der har længe været mulighed for højere hastigheder med flash teknologien, så SATA interfaced ender med at blive en flaskehals. En løsning på det problem blev at bruge PCIexpress interface, som med en PCIexpress x4 forbindelse giver teoretiske hastigheder på op til 4GB/s, så altså et massivt boost over SATA.

 

Meget var dog stadig bundet op på den aldrende AHCI eller Advanced Host Controller Interface standard, som var designet til de gamle mekaniske harddiske. For at udnytte SSD’ernes evne til at håndtere en masse instruktioner af gangen, måtte der noget nyt til, og det er her NVMe eller Non-Volatile Memory Express, der netop udnytter Solid State Drevets mulighed for at læse og skrive flere ting på en gang, kommer ind i billedet.

 

kingston_kc1000_ssd_size_tweak_dk

 

Hvor AHCI standarden kunne håndtere en opgavekø med op til 32 ventende opgaver, så sprænger NVMe bekvemt de rammer med mulighed for over 65535 command queues, hver med lige så mange ventende opgaver. Dette kombineret betyder, at NVMe SSD drev kan forblive super hurtige, selv hvis man kaster masser opgaver efter dem.

 

En lille krølle man dog skal være opmærksom på, hvis man ønsker at bruge sit nye NVMe drev, som primær disk og boote fra den, er at være sikker på at ens bundkort understøtter NVMe som standard, da det ellers ikke vil kunne registrere drevet før Windows indlæser drivers til det. På nyere bundkort, er det dog ofte med, eller kan fixes med en BIOS update. I Windows er der understøttelse for NVMe som standard.

 

kingston_kc1000_size_tweak_dk

 

Den primære ulempe ved et M.2 drev, og specielt et, som understøtter både PCIexpress og NVMe, er naturligvis prisen. Der er ingen tvivl om at prisen pr. megabyte er betydeligt højere end på en alm. SSD, og i endnu højere grad en mekanisk 3,5 tommers harddisk. KC1000 fra Kingston kan pt findes online til omkring 1100 kr., mens en tilsvarende SATA SSD kan købes for under 700 kr. og endeligt kan en mekanisk harddisk med 500 GB findes til omkring 400 kr.

 

Om det så kan betale sig at se i retningen af et M.2 NVMe drev enten til en ny PC, eller som opgradering til en eksisterende, vil jo altid afhænge af hvad PCen skal bruges til, og ikke mindst budget, men der er ingen tvivl om, at der er massiv forbedring at hente ved at gå fra mekanisk harddisk til en SSD, så det er for os at se en no brainer - i hvert fald til systemdisk.

 

I de fleste tilfælde, vil forbedringen ikke føles helt så markant ved skiftet fra SATA SSD til PCIexpress NVMe SSD, da mange af de opgaver man sidder med ved alm brug og gaming, er de aspekter ved drevet, der er knap så markant forbedring på imellem alm SSD og en NVMe SSD.

 

Med resultaterne fra CrystalDiskMark i baghovedet, så ender man helt sikkert med et system, der føles hurtigere og mere responsivt.

 

kingston_kc1000_ssd_front_view_tweak_dk

 

Pris:

 

 

Konklusion:

 

Hvis man lige kommer igennem junglen af forskellige typer, tilslutninger osv, så er M.2 NVMe drev et rigtigt godt bud, hvis man er på udsigt efter solid ydelse på lagerfronten. At man så også som bonus slipper for at skulle rode med kabler, og bare kan sætte drevet direkte i bundkortet, er i min bog helt klart også værd at tage med.

 

Godt: 

 

  • Solide forbedringer over både alm. mekaniske og SSD diske
  • Lille formfaktor
  • Mindre kabelrod

 

Knap så godt:

 

  • Prisen
  • Ikke stort nok ydelsesspring i nogen tilfælde fra alm. SSD
Gennemgang af M.2 NVMe med Kingston KC1000 Gennemgang af M.2 NVMe med Kingston KC1000
8/ 103 kommentarer
Hymn . 2. Nov 17, 19:54
[b]Skide god video - og test![/b]
Fuck jeg var slet ikke klar over at der var så mange kombinations muligheder for de små M.2 kort.

Da jeg byggede min PC købte jeg en [color=#ff0000]Samsung 950 PRO MZ-V5P256BW [/color] 256 GB Dims og har siden været i tvivl om hvorvidt den kører optimalt, SATA/NVMe, men den tvivl kan jeg da vist glemme nu. Se venligst vedhæft. Det ser da ud til mit system kører ganske godt på Dims'en Tweak.dk
Har jeg ikke ret i at den kører NVMe? Bundplade Asus Z170-A. Asus ville ikke oplyse om bundpladen og Dims'en ville virke sammen!

Jeg havde i øvrigt et helvede med at få den installeret i Windows 7, og endte med at købe en anden SSD og installere Win 7 der, hvorefter jeg kunne installere driveren til Dims'en og da den så kørte tog jeg et Image og lagde det på Dims'en. Besværligt, men det var altså besværet værd!

Har I ikke glemt at vise Kingston test resultaterne i artiklen?
HerrMansen . 3. Nov 17, 09:41
Ser meget fornuftigt ud Hymn. Dit bundbræt understøtter både SATA og NVME baseret M.2. Tweak.dk
Hymn . 3. Nov 17, 10:34
Takker HerrMansen og Tweak så er den tvivl slettet. Tweak.dk

Tweak.dk
Skriv kommentar til testen Kommentarer til testen fra Facebook

 

Netgear Orbi - solid Wi-Fi dækning til 350 kvadratmeter

Trådløs dækning i hjemmet eller på arbejdspladen, kan ofte være en vej brolagt med probleme

Læs Mere

Razer NAGA Trinity MOBA/MMO Mus

Hvis du er til MOBA/MMO gaming eller måske er en produktiv person der elsker genveje og programmerbare knapper, s&ar

Læs Mere

TP-Link Archer C2300 MU-MIMO Gigabit Router

Vi skal i denne test se nærmere på en af de nyeste routere som TP-Link har at byde på. Navnet er Archer

Læs Mere

Western Digital My Passport 2 TB

Midt i den store hardwarestrøm, som vælter ind over os efter afslutningen af CES

Læs Mere

GUIDE: Overclock dit grafikkort med MSI Afterburner

På mange opfordringer fra jer har vi produceret en guide til overclocking af dit grafikkort med MSI Afterburner. Omd

Læs Mere

Blue Sadie hovedtelefoner med indbygget forstærker

I dag skal vi se på Blue Microphones nyeste headset, Sadie. Blue Sadie er et lukket over-ear headset, med Blue&rsquo

Læs Mere

Corsair K68 RGB - mekanisk gaming tastatur med IP32 certificering

Vi kender alle det at spille ting og sager i vores kære tastatur når vi sidder ved computeren i kampens hede.

Læs Mere

AMD Ryzen 3 2200G & Ryzen 5 2400G; SoC løsninger med AMD VEGA grafik!

Tavshedspligten er udløbet, og vi må derfor nu løfte sløret for vo

Læs Mere

 

Nyeste Videoer og Trailers

Seneste nyheder

Apple arbejder på vandafvisende AirPods

Apple arbejder efter sigende på et par vandafvisende AirPods, der skal lanceres i 2019.
Læs Mere

Sling TV runder 2,2 millioner brugere

Dish har siden 2016 haft sin helt egen streaming service. Den går under navnet Sling TV og gør det faktisk ret
Læs Mere

Bill Gates med gæsteoptræden i The Big Bang Theory

Bill Gates er ikke ligefrem kendt for sine evner foran et kamera. IT-milliardæren skal ikke desto mindre medvi
Læs Mere

Galaxy Tab S4 er blevet spottet

Galaxy Tab S4 synes at nærme sig en lancering. Den er i hvert fald allerede blevet spottet på internettet.
Læs Mere

Fox News får sin egen streaming service

Fox News er hoppet med på streaming-bølgen. Den amerikanske tv-kanal løfter inden længe sløret for en ny strea
Læs Mere

AMD Ryzen 5 2600 spottet i Geekbench databasen

Selvom AMD’s next-generation 12nm Ryzen 2000 serie desktop processorer ikke lanceres før april, er det ikke en
Læs Mere

Samsung lancerer verdens største SSD

Sammenligner man performance på SSD vs. Pladediske, så trækker SSD uden tvivl de længste strå. Med dette sagt,
Læs Mere

Black Panther er en kæmpe succes

Black Panther har kun lige fået sin biografpremiere. Filmen er dog allerede blevet en kæmpe succes.
Læs Mere
Partner sider
Indsend nyhed
Har du fundet en fed nyhed så indsend den så alle andre på Tweak.dk kan få glæde af den.