TEST: Gennemgang af M.2 NVMe med Kingston KC1000

editor picture
Hardware udlånt af: Kingston.
Skrevet af Kenneth den 2. Nov 2017. Testen er vist 23332 gange.
Brand: Kingston.
Flere tests i kategorien Harddisk intern


Del med dine venner

     


Redaktionen har sat sig for, at producere en gennemgang af nogen af de ting som vi synes er værd at have med i tankerne, hvis man overvejer at springe på M.2 vognen, og måske er i tvivl om, hvad man skal kigge efter, eller ikke helt er med på hvad NVMe egentligt er.

 

Se med på vores YouTube kanal, og lad os endeligt høre fra jer, hvis der er noget I synes der er blevet glemt undervejs i processen. 

 

 

Den største og mest åbenlyse fordel ved et M.2 drev er naturligvis størrelsen. Specielt den gamle 3,5” harddisk, er en massiv klods, hvis vi sammenligner på tværs, men også de mindre 2.5 tommers mekaniske eller SSD drev, er en del større end M.2 mulighederne. Så med M.2 teknologien, har vi muligheden for at klemme mere lagerplads ind på mindre plads, hvilket specielt er godt i laptops og andre ting vi gerne vil have i små størrelser integreret i.

 

sata_plugs_tweak_dk

 

En anden betydelig forskel imellem M.2 og de alm. harddiske, er også den måde de forbindes til systemet på. Hvor de typer af harddiske, der kom før M.2, typisk blev sat til systemet med to kabler, et til strøm og et til data, og blev forbundet til systemet via SATA interfacet, så bliver M.2 drevene forbundet direkte på bundkortet i en M.2 port. Det kræver derfor dit bundkort er født med en M.2 port, men det er de typisk alle sammen - i hvert fald siden Z170 chipsettet fra Intel, og nu også med Ryzen fra AMD.

 

kingston_kc1000_pcie_riser_card_tweak_dk

 

Har man ikke en M.2 port i bundkortet, er der også mulighed for at bruge et M.2 drev, som det vi har modtaget fra Kingston, via et PCIexpress riser card, som sættes i en ledig PCI express port på bundkortet.

 

En vigtig ting at være opmærksom på, er dog at ikke alle M.2 drev og porte er ens. For at gøre det hele lidt mere besværligt, så er der også forskellige slags fysiske stik på selve M.2 drevet og forbindelsen på bundkortet. KC 1000 drevet, som vi har fået forbi redaktionen, er det med det man kalder en type M connector.

 

På SSD drev kan man også opleve Type B eller en kombineret B og M. Efterhånden oplever man dog stort set kun M eller B/M forbindelser på nyere M.2 SSDer, og som regel er der tale om type M stik på de fleste nyere bundkort, hvis det er beregnet til SSD. Type M kort passer kun i type M stik, og det samme gør sig gældende for type B kort og stik, mens type B/M kan passe i både B og M stik.

 

kingston_kc1000_m.2_connector_types_tweak_dk

 

Der findes også Type A og E stik, men de bruges typisk til andre typer kort, som Wi-Fi, Bluetooth eller lign.

 

Forskellen imellem B og M stikkene, ud over den rent fysiske forskel, er hvilket interface M.2 drevet forbindes med. Type B bruger SATA eller PCIexpress x2, mens Type M understøtter både SATA, PCIexpress x2, men også PCIexpress x4 ,og den nyere og hurtigere NVMe standard. Så hvis du skal have maksimal hastighed ud af sit drev, så er det kun type M kortene der kan leverer det.

 

SATA III topper med hastigheder omkring 550 til 600 MB/s, men der har længe været mulighed for højere hastigheder med flash teknologien, så SATA interfaced ender med at blive en flaskehals. En løsning på det problem blev at bruge PCIexpress interface, som med en PCIexpress x4 forbindelse giver teoretiske hastigheder på op til 4GB/s, så altså et massivt boost over SATA.

 

Meget var dog stadig bundet op på den aldrende AHCI eller Advanced Host Controller Interface standard, som var designet til de gamle mekaniske harddiske. For at udnytte SSD’ernes evne til at håndtere en masse instruktioner af gangen, måtte der noget nyt til, og det er her NVMe eller Non-Volatile Memory Express, der netop udnytter Solid State Drevets mulighed for at læse og skrive flere ting på en gang, kommer ind i billedet.

 

kingston_kc1000_ssd_size_tweak_dk

 

Hvor AHCI standarden kunne håndtere en opgavekø med op til 32 ventende opgaver, så sprænger NVMe bekvemt de rammer med mulighed for over 65535 command queues, hver med lige så mange ventende opgaver. Dette kombineret betyder, at NVMe SSD drev kan forblive super hurtige, selv hvis man kaster masser opgaver efter dem.

 

En lille krølle man dog skal være opmærksom på, hvis man ønsker at bruge sit nye NVMe drev, som primær disk og boote fra den, er at være sikker på at ens bundkort understøtter NVMe som standard, da det ellers ikke vil kunne registrere drevet før Windows indlæser drivers til det. På nyere bundkort, er det dog ofte med, eller kan fixes med en BIOS update. I Windows er der understøttelse for NVMe som standard.

 

kingston_kc1000_size_tweak_dk

 

Den primære ulempe ved et M.2 drev, og specielt et, som understøtter både PCIexpress og NVMe, er naturligvis prisen. Der er ingen tvivl om at prisen pr. megabyte er betydeligt højere end på en alm. SSD, og i endnu højere grad en mekanisk 3,5 tommers harddisk. KC1000 fra Kingston kan pt findes online til omkring 1100 kr., mens en tilsvarende SATA SSD kan købes for under 700 kr. og endeligt kan en mekanisk harddisk med 500 GB findes til omkring 400 kr.

 

Om det så kan betale sig at se i retningen af et M.2 NVMe drev enten til en ny PC, eller som opgradering til en eksisterende, vil jo altid afhænge af hvad PCen skal bruges til, og ikke mindst budget, men der er ingen tvivl om, at der er massiv forbedring at hente ved at gå fra mekanisk harddisk til en SSD, så det er for os at se en no brainer - i hvert fald til systemdisk.

 

I de fleste tilfælde, vil forbedringen ikke føles helt så markant ved skiftet fra SATA SSD til PCIexpress NVMe SSD, da mange af de opgaver man sidder med ved alm brug og gaming, er de aspekter ved drevet, der er knap så markant forbedring på imellem alm SSD og en NVMe SSD.

 

Med resultaterne fra CrystalDiskMark i baghovedet, så ender man helt sikkert med et system, der føles hurtigere og mere responsivt.

 

kingston_kc1000_ssd_front_view_tweak_dk

 

Pris:

 

 

Konklusion:

 

Hvis man lige kommer igennem junglen af forskellige typer, tilslutninger osv, så er M.2 NVMe drev et rigtigt godt bud, hvis man er på udsigt efter solid ydelse på lagerfronten. At man så også som bonus slipper for at skulle rode med kabler, og bare kan sætte drevet direkte i bundkortet, er i min bog helt klart også værd at tage med.

 

Godt: 

 

  • Solide forbedringer over både alm. mekaniske og SSD diske
  • Lille formfaktor
  • Mindre kabelrod

 

Knap så godt:

 

  • Prisen
  • Ikke stort nok ydelsesspring i nogen tilfælde fra alm. SSD
Gennemgang af M.2 NVMe med Kingston KC1000 Gennemgang af M.2 NVMe med Kingston KC1000
8/ 103 kommentarer
Hymn . 2. Nov 17, 19:54
[b]Skide god video - og test![/b]
Fuck jeg var slet ikke klar over at der var så mange kombinations muligheder for de små M.2 kort.

Da jeg byggede min PC købte jeg en [color=#ff0000]Samsung 950 PRO MZ-V5P256BW [/color] 256 GB Dims og har siden været i tvivl om hvorvidt den kører optimalt, SATA/NVMe, men den tvivl kan jeg da vist glemme nu. Se venligst vedhæft. Det ser da ud til mit system kører ganske godt på Dims'en Tweak.dk
Har jeg ikke ret i at den kører NVMe? Bundplade Asus Z170-A. Asus ville ikke oplyse om bundpladen og Dims'en ville virke sammen!

Jeg havde i øvrigt et helvede med at få den installeret i Windows 7, og endte med at købe en anden SSD og installere Win 7 der, hvorefter jeg kunne installere driveren til Dims'en og da den så kørte tog jeg et Image og lagde det på Dims'en. Besværligt, men det var altså besværet værd!

Har I ikke glemt at vise Kingston test resultaterne i artiklen?
HerrMansen . 3. Nov 17, 09:41
Ser meget fornuftigt ud Hymn. Dit bundbræt understøtter både SATA og NVME baseret M.2. Tweak.dk
Hymn . 3. Nov 17, 10:34
Takker HerrMansen og Tweak så er den tvivl slettet. Tweak.dk

Tweak.dk
Skriv kommentar til testen Kommentarer til testen fra Facebook

 

MSI GeForce RTX 2080 Gaming X Trio

NVIDIA kæmper en brav kamp om at holde traditionen i hævd med en ny grafikkortsarkitektur hvert andet år

Læs Mere

Antec HCG850 Extreme Strømforsyning

Det kan være svært at skille sig ud på strømforsyningsmarkedet, men Antec er kommet med et godt b

Læs Mere

ASUS ROG Strix Fusion Wireless

ASUS har tilføjet endnu et headset i deres Fusion serie, og denne her gang er der skruet ned for de flashy detaljer

Læs Mere

Seasonic Focus+ Gold 1000 Watt

Seasonic er bestemt ikke nogen ny producent her på Tweak.dk. Vi har gennem det sidste års tid set på et

Læs Mere

Logitech MX Vertical

Logitechs nyeste bud på en ergonomisk korrekt mus, rammer testbænken. Er der tale om en ny gimmick som Logitec

Læs Mere

Far Cry 5: Dead Living Zombies

Sidste gang vi stiftede bekendtskab med Far Cry serien, sendte vi en velfortjent 10/10 i score over disken, og vi har ikke

Læs Mere

Seasonic Focus+ Platinum 850 Watt

Seasonic er på banen igen med endnu en strømforsyning som vi naturligvis har set nærmere på. Vi h

Læs Mere

TP-Link Deco M9 Plus Mesh WiFi System

Der er efterhånden ikke de produkter der ikke kan tilsluttes trådløst, hvilket stiller store krav til v

Læs Mere

 

Nyeste Videoer og Trailers

Seneste nyheder

Tweak.dk: NVIDIA GeForce RTX forklaret

NVIDIA har holdt kortene tæt ind til kroppen, og indtil i dag, onsdag den 19. september 2018, har vi gået spæn
Læs Mere

NVIDIA DLSS analyse og accelereret NVIDIA RTX 4K

PC entusiaster interesseret i mere dybdegående informationer om NVIDIA DLSS, og om hvordan de nye NVIDIA RTX g
Læs Mere

ASUS Republic of Gamers ROG Delta og ROG Delta Core gaming headsets

En god ven af huset, ASUS, har netop annonceret deres nye ROG Delta and ROG Delta Core gaming headsets, som er
Læs Mere

NVIDIA GeForce RTX 2080 Ti smadrer alle 3DMark benchmark rekorder med 2.4 GHz GPU og 17 Gbps RAM OC på LN2

Knap er blækket tørt på NDA kontrakten til NVIDIA GeForce RTX 2080 Ti, før EVGA’s in-house overclocker, KINGPI
Læs Mere

Sega Mega Drive Mini udsat til 2019

Vi skrev i går nyheden om Sony PlayStation Classic, og nu er der kommet flere spændende nyheder fra Sega.
Læs Mere

SteelSeries Arctis 3 bluetooth gaming headset

SteelSeries har introduceret et nyt Arctis 3 Bluetooth gaming headset, som prissættes til $100 eller €130 alt
Læs Mere

Xiaomi Mi 8 Pro smartphonen officielt lanceret

Kampen om tronen inden for smartphones er intens, og typisk ser vi producenter som Samsung, Apple, OnePlus, HT
Læs Mere

Rygte: Fire versioner af Samsung Galaxy S10 på programmet inklusiv understøttelse af 5G

Rygterne har længe svirret om Samsung Galaxy S10 og Galaxy S10 Plus, og nu er der kommet nye informationer fre
Læs Mere
Partner sider
Indsend nyhed
Har du fundet en fed nyhed så indsend den så alle andre på Tweak.dk kan få glæde af den.