TEST: Gennemgang af M.2 NVMe med Kingston KC1000

editor picture
Hardware udlånt af: Kingston.
Skrevet af Kenneth den 2. Nov 2017. Testen er vist 22070 gange.
Brand: Kingston.
Flere tests i kategorien Harddisk intern


Del med dine venner

     


Redaktionen har sat sig for, at producere en gennemgang af nogen af de ting som vi synes er værd at have med i tankerne, hvis man overvejer at springe på M.2 vognen, og måske er i tvivl om, hvad man skal kigge efter, eller ikke helt er med på hvad NVMe egentligt er.

 

Se med på vores YouTube kanal, og lad os endeligt høre fra jer, hvis der er noget I synes der er blevet glemt undervejs i processen. 

 

 

Den største og mest åbenlyse fordel ved et M.2 drev er naturligvis størrelsen. Specielt den gamle 3,5” harddisk, er en massiv klods, hvis vi sammenligner på tværs, men også de mindre 2.5 tommers mekaniske eller SSD drev, er en del større end M.2 mulighederne. Så med M.2 teknologien, har vi muligheden for at klemme mere lagerplads ind på mindre plads, hvilket specielt er godt i laptops og andre ting vi gerne vil have i små størrelser integreret i.

 

sata_plugs_tweak_dk

 

En anden betydelig forskel imellem M.2 og de alm. harddiske, er også den måde de forbindes til systemet på. Hvor de typer af harddiske, der kom før M.2, typisk blev sat til systemet med to kabler, et til strøm og et til data, og blev forbundet til systemet via SATA interfacet, så bliver M.2 drevene forbundet direkte på bundkortet i en M.2 port. Det kræver derfor dit bundkort er født med en M.2 port, men det er de typisk alle sammen - i hvert fald siden Z170 chipsettet fra Intel, og nu også med Ryzen fra AMD.

 

kingston_kc1000_pcie_riser_card_tweak_dk

 

Har man ikke en M.2 port i bundkortet, er der også mulighed for at bruge et M.2 drev, som det vi har modtaget fra Kingston, via et PCIexpress riser card, som sættes i en ledig PCI express port på bundkortet.

 

En vigtig ting at være opmærksom på, er dog at ikke alle M.2 drev og porte er ens. For at gøre det hele lidt mere besværligt, så er der også forskellige slags fysiske stik på selve M.2 drevet og forbindelsen på bundkortet. KC 1000 drevet, som vi har fået forbi redaktionen, er det med det man kalder en type M connector.

 

På SSD drev kan man også opleve Type B eller en kombineret B og M. Efterhånden oplever man dog stort set kun M eller B/M forbindelser på nyere M.2 SSDer, og som regel er der tale om type M stik på de fleste nyere bundkort, hvis det er beregnet til SSD. Type M kort passer kun i type M stik, og det samme gør sig gældende for type B kort og stik, mens type B/M kan passe i både B og M stik.

 

kingston_kc1000_m.2_connector_types_tweak_dk

 

Der findes også Type A og E stik, men de bruges typisk til andre typer kort, som Wi-Fi, Bluetooth eller lign.

 

Forskellen imellem B og M stikkene, ud over den rent fysiske forskel, er hvilket interface M.2 drevet forbindes med. Type B bruger SATA eller PCIexpress x2, mens Type M understøtter både SATA, PCIexpress x2, men også PCIexpress x4 ,og den nyere og hurtigere NVMe standard. Så hvis du skal have maksimal hastighed ud af sit drev, så er det kun type M kortene der kan leverer det.

 

SATA III topper med hastigheder omkring 550 til 600 MB/s, men der har længe været mulighed for højere hastigheder med flash teknologien, så SATA interfaced ender med at blive en flaskehals. En løsning på det problem blev at bruge PCIexpress interface, som med en PCIexpress x4 forbindelse giver teoretiske hastigheder på op til 4GB/s, så altså et massivt boost over SATA.

 

Meget var dog stadig bundet op på den aldrende AHCI eller Advanced Host Controller Interface standard, som var designet til de gamle mekaniske harddiske. For at udnytte SSD’ernes evne til at håndtere en masse instruktioner af gangen, måtte der noget nyt til, og det er her NVMe eller Non-Volatile Memory Express, der netop udnytter Solid State Drevets mulighed for at læse og skrive flere ting på en gang, kommer ind i billedet.

 

kingston_kc1000_ssd_size_tweak_dk

 

Hvor AHCI standarden kunne håndtere en opgavekø med op til 32 ventende opgaver, så sprænger NVMe bekvemt de rammer med mulighed for over 65535 command queues, hver med lige så mange ventende opgaver. Dette kombineret betyder, at NVMe SSD drev kan forblive super hurtige, selv hvis man kaster masser opgaver efter dem.

 

En lille krølle man dog skal være opmærksom på, hvis man ønsker at bruge sit nye NVMe drev, som primær disk og boote fra den, er at være sikker på at ens bundkort understøtter NVMe som standard, da det ellers ikke vil kunne registrere drevet før Windows indlæser drivers til det. På nyere bundkort, er det dog ofte med, eller kan fixes med en BIOS update. I Windows er der understøttelse for NVMe som standard.

 

kingston_kc1000_size_tweak_dk

 

Den primære ulempe ved et M.2 drev, og specielt et, som understøtter både PCIexpress og NVMe, er naturligvis prisen. Der er ingen tvivl om at prisen pr. megabyte er betydeligt højere end på en alm. SSD, og i endnu højere grad en mekanisk 3,5 tommers harddisk. KC1000 fra Kingston kan pt findes online til omkring 1100 kr., mens en tilsvarende SATA SSD kan købes for under 700 kr. og endeligt kan en mekanisk harddisk med 500 GB findes til omkring 400 kr.

 

Om det så kan betale sig at se i retningen af et M.2 NVMe drev enten til en ny PC, eller som opgradering til en eksisterende, vil jo altid afhænge af hvad PCen skal bruges til, og ikke mindst budget, men der er ingen tvivl om, at der er massiv forbedring at hente ved at gå fra mekanisk harddisk til en SSD, så det er for os at se en no brainer - i hvert fald til systemdisk.

 

I de fleste tilfælde, vil forbedringen ikke føles helt så markant ved skiftet fra SATA SSD til PCIexpress NVMe SSD, da mange af de opgaver man sidder med ved alm brug og gaming, er de aspekter ved drevet, der er knap så markant forbedring på imellem alm SSD og en NVMe SSD.

 

Med resultaterne fra CrystalDiskMark i baghovedet, så ender man helt sikkert med et system, der føles hurtigere og mere responsivt.

 

kingston_kc1000_ssd_front_view_tweak_dk

 

Pris:

 

 

Konklusion:

 

Hvis man lige kommer igennem junglen af forskellige typer, tilslutninger osv, så er M.2 NVMe drev et rigtigt godt bud, hvis man er på udsigt efter solid ydelse på lagerfronten. At man så også som bonus slipper for at skulle rode med kabler, og bare kan sætte drevet direkte i bundkortet, er i min bog helt klart også værd at tage med.

 

Godt: 

 

  • Solide forbedringer over både alm. mekaniske og SSD diske
  • Lille formfaktor
  • Mindre kabelrod

 

Knap så godt:

 

  • Prisen
  • Ikke stort nok ydelsesspring i nogen tilfælde fra alm. SSD


Gennemgang af M.2 NVMe med Kingston KC1000 Gennemgang af M.2 NVMe med Kingston KC1000
8/ 103 kommentarer
Hymn . 2. Nov 17, 19:54
[b]Skide god video - og test![/b]
Fuck jeg var slet ikke klar over at der var så mange kombinations muligheder for de små M.2 kort.

Da jeg byggede min PC købte jeg en [color=#ff0000]Samsung 950 PRO MZ-V5P256BW [/color] 256 GB Dims og har siden været i tvivl om hvorvidt den kører optimalt, SATA/NVMe, men den tvivl kan jeg da vist glemme nu. Se venligst vedhæft. Det ser da ud til mit system kører ganske godt på Dims'en Tweak.dk
Har jeg ikke ret i at den kører NVMe? Bundplade Asus Z170-A. Asus ville ikke oplyse om bundpladen og Dims'en ville virke sammen!

Jeg havde i øvrigt et helvede med at få den installeret i Windows 7, og endte med at købe en anden SSD og installere Win 7 der, hvorefter jeg kunne installere driveren til Dims'en og da den så kørte tog jeg et Image og lagde det på Dims'en. Besværligt, men det var altså besværet værd!

Har I ikke glemt at vise Kingston test resultaterne i artiklen?
HerrMansen . 3. Nov 17, 09:41
Ser meget fornuftigt ud Hymn. Dit bundbræt understøtter både SATA og NVME baseret M.2. Tweak.dk
Hymn . 3. Nov 17, 10:34
Takker HerrMansen og Tweak så er den tvivl slettet. Tweak.dk

Tweak.dk
Skriv kommentar til testen Kommentarer til testen fra Facebook

 

Antec P110 Luce Kabinet

Anonymt design, hærdet glas og RGB lys, er blot nogle af de features der kan nævnes omkring det nye P110 Luce

Læs Mere

MSI GeForce GTX 1080 Ti Gaming X Trio

MSI har smidt endnu et GeForce GTX 1080 Ti kort på gaden, og denne gang er det med hove

Læs Mere

Logitech Universal Folio

Bruger du din tablet meget, i så fald kunne produktet vi skal se på i denne test, måske vække din

Læs Mere

ARCTIC Freezer 33 - eSport Edition - CPU køler til både Intel og AMD

Køling af vores hardwarekomponenter er et must, hvis vi overhovedet skal have et fungerende computersystem. Om man

Læs Mere

Blue Blackout Spark SL kondensator mikrofon

Du kender Blue for deres Yeti mikrofoner, og har måske set vores anmeldelser af deres entusiast headsets her på

Læs Mere

Cooler Master MasterWatt Lite 700 watt

Strømforsyningen som er en af de vigtigste dele i en computer er ofte et sted hvor mange vælger at spare. i d

Læs Mere

SteelSeries Qck Prism

Computeren, tastaturet og musen er pimpet med RGB lys, men du mangler det sidste for at gøre dit setup perfekt - mu

Læs Mere

SteelSeries Qck+ Limited

Hvad end du er til stof eller plastik, kommer du ikke uden om at skulle bruge en musemåtte til din computer. I denne

Læs Mere

 

Nyeste Videoer og Trailers

Seneste nyheder

Anden Søndag i Advent 2017 - TWEAK.DK JULE GIVEAWAY

Vi er kommet til anden omgang af vores julekonkurrence
Læs Mere

Titan V benchmarks giver baghjul til GTX 1080 Ti

Fredag blev gavepapiret taget af et nyt business minded NVIDIA grafikkort med teksten “the most powerful PC GP
Læs Mere

AMD bekræfter anden generation Ryzen i første kvartal af 2018

Anden generation af AMD’s populære Ryzen serie programsættes til første kvartal af 2018 ifølge den roadmap AMD
Læs Mere

Tweak News - Uge 49

Der er samlet op på endnu en samling nyheder, så du kun behøver kigge et sted. Vi skyder også endnu en giveawa
Læs Mere

YouTube klar med ny musiktjeneste

YouTube er fortsætter med at engagere sig i musikkens muligheder. Webportalen er på vej med helt ny musiktjene
Læs Mere

Amazon Prime Video tilgængelig via Apple TV

Amazon Prime Video er ude nu. Den nye tjeneste kan findes som app på Apple TV.
Læs Mere

Første søndag i advent 2017 - TWEAK.DK JULE GIVEAWAY

Tweak.dk sætter gang i adventskonkurrencen 2017, som indeholder mange fede produkter frem mod julen 2017. Dest
Læs Mere

Razer Portal Gaming Wireless Router klar fra Q1 2018

Razer lover det er slut med screen tearing og buffering med deres nye Portal Gaming Wireless Router, og så kom
Læs Mere
Partner sider
Indsend nyhed
Har du fundet en fed nyhed så indsend den så alle andre på Tweak.dk kan få glæde af den.