TEST: Galaxy 6600GT PCI-express grafikkort i SLi

editor picture
Hardware udlånt af: PCBuilder.dk.
Skrevet af Lasse Olfert den 3. Jul 2005. Testen er vist 16113 gange.
Flere tests i kategorien Grafikkort


Del med dine venner

     Så er vi på banen med vores første test af et SLi system med Nvidia grafikkort, dvs. to ens grafikkort sat i et bundkort med Nvidia´s nForce4 SLi chipsæt til AMD´s Athlon64 processor. Takket være PCbuilder.dk, har vi kunnet realisere testen med to mellemklasse kort fra Galaxy. Vi har tidligere kigget på 6600GT AGP modellen, som yder rigtigt godt, men hvordan vil PCI-express versionen folde sig ud, især når den makker op med et identisk eksemplar sat i SLi formation, ja det vil vi se nærmere på.

Baggrund
Siden sidst halvår af 2004 har man kunnet benytte nVidias SLi system, hvis man havde investeret i et bundkort med nForce 4 SLi chipsættet. Teknologien gør det muligt at uddelegere opgaver, kortene imellem, hvilket vil resultere i hurtigere udregning af grafikken. Alt efter software vil ydelsen kunne øges med op til ca. 90% i teorien, men det veksler meget.
 

Man skal dog gøre sig sine overvejelser inden man køber to af de dyreste kort for at sætte dem i SLi. Man kan sagtens se forskellen i benchmark programmer, men for at kunne udnytte systemet skal du benytte høje opløsninger og stort antal detaljer, samt forøgelse af Antialiasing og Aniso. Men i stedet for at købe et dyrt 6800 Ultra kort, kan man købe to billige 6600GT kort og forbinde dem via SLi og derefter have et bedre ydende system.
 

Som det ser ud nu har SLi ikke indtaget markedet med storm og folk har trådt et skridt tilbage, hvilket er forståeligt, da man for det første SKAL have et bundkort baseret på nForce 4 SLi chipsættet og dernæst ikke kan udnytte systemet i alle spil fuldt ud. nVidia har dog rettet op på dette og for efter tiden vil se SLi integreret i chipsæt fra andre fabrikanter.
 

 
 


· Superscalar GPU architecture
· NVIDIA CineFX 3.0 engine
· On-chip video processor
· High-speed GDDR3 memory interface
· NVIDIA UltraShadow II technology
· NVIDIA High-Precision Dynamic-Range (HPDR) technology
· NVIDIA Intellisample 3.0 technology
· NVIDIA ForceWare Unified Driver Architecture (UDA)
· NVIDIA nView multi-display technology
· NVIDIA Digital Vibrance Control 3.0
· PCI Express
· Microsoft DirectX 9.0 support
· OpenGL 1.5 support
· NVIDIA SLI multi-GPU ready
· Memory Interface: 128-bit
· Fill Rate (billion texels/sec.): 4.0
· Vertices/sec. (million): 375
· Memory Date Rate (MHz): 1000
· Pixels Per Clock (peak): 8
· Memory: DDR3
· RAMDAC: 400 MHz
 

 Kassen som 6600GT PCI-express kortet ankommer i er præcist den samme som ved AGP versionen. Det eneste som skiller dem ad er de ekstra klistermærker som er sat på fronten, hvilket indikerer at det er en PCI-express version og er nVidia SLi klar.
 

Galaxy gør ikke det store ud af deres udsmykning, hvor støre producenter som Gigabyte, MSI og Asus, har ansat deciderede kunstnere til at producere de flotte facader. Det er dog ikke indpakningen som er vigtigt, men i mange tilfælde vil folk netop vælge de flotte kasser, hvis der ikke er den store interesse for specifikationer, hvilket Galaxy dog har beskrevet godt og grundigt.


[Klik for stort billede]Endnu en gang ser vi det samme tilbehør som med AGP versionen, hvilket er en skrabet omgang. En manual, reklame, driver cd med en smule software på samt DVI omformer og video out kablet. Sidst nævnte er dog en smule anderledes fra den som var vedlagt i AGP pakken, da sidstnævnte ikke mundede ud i 5 kabler men derimod en stor plastisk kasse, hvor i stikkene var monteret. Der er ingen tvivl om at software er nedprioriteret, så der er ikke nogen spændende produkter såsom redigering og spil.

[Klik for stort billede]


[Klik for stort billede]
 


Nu kommer vi til det, som det hele handler om, nemlig selve kortet. Her er der store forandringer fra AGP kortet, hvis man fokuserer på udseendet. AGP versionens store køler er skiftet ud med en mindre omgang kobber med en blæser i midten. Hukommelsen har fået varmespredere for sig selv, og indgår derfor ikke i et samlet kølesystem.
 

Blæseren er af samme type som på AGP kortet, hvilket vil sige samme støjniveau og størrelse. En bemærkelsesværdig ting er dog at blæseren på dette kort er transparent og har indbygget lysdioder med blåt lys, hvilket giver et flot skær, især når to sidder sammen.
 

Printet er lavet med en grøn-blålig overflade, hvilket giver den et anonymt og en smule kedeligt look, men går i fin stil med den orange kobberfarve. Når kortet startes og lyset i blæseren tændes, er det flot grafikkort, som snildt kan bruges i et kabinet med vindue.


[Klik for stort billede]
 

6600GT er baseret på på NV43 kernen, som indeholder 143 millioner transistorer og produceret med 110 nonometer teknologi, hvilket betyder mindre varmeudslip i forhold til 68xx serien. Standard ligger kortet på 48 grader og stiger derefter en smule under belastning.

Der er "kun" 128MB GDDR3 ram monteret, hvilket er standard for 6600GT kort. De kører standard 1GHz DDR, hvilket er en smule lavere end på AGP modellen som kører 1050MHz på rammen.

Da PCI-express porten er i stand til at levere mere strøm end AGP porten, ser vi ikke nogen ekstra molex stik placeret på 6600GT PCI-express, hvilket kun er positivt, da ekstra kabler altid bliver til gene.


[Klik for stort billede]
 

Som overskriften viser så har vi hele to stk. Galaxy 660GT PCI-express kort, som vi har sat sammen via nVidias SLi system. På billedet ovenover kan man ane SLi kontaktfladen hvor bundkortets medfølgende bro skal placeres på. Dette er illustreret herunder, hvor to kort nu spiller sammen, og dermed øger ydelsen.
 

SLi broer er meget forskellige og de følger med bundkortet, ikke grafikkortet hvilket måske kan virke forvirrende, men det skyldes manglende standard for placeringen af PCI-express sokler, hvilket er resulteret i forskellige længder mellem de to grafikkort, alt efter producent. Da køleren på dette kort er fysisk begrænset er der på ingen måde nogen problemer med plads, hvilket kan være tilfældet ved benyttelse af de hurtigere kort fra 6800 serien. Det skal dog siges at to grafikkort varmer, og man bør derfor stærkt overveje om man har et fornuftigt airflow i sit kabinet. Samtidigt vil det nederste kort altid bringe sin spildvarme op på det øverste kort, hvilket godt kan ses på temperaturforskellen, så er det en yderst god ide med en blæser som bringer kold luft ind i bunden af kabinettet, eller endnu bedre en køler siddende i siden af kabinettet, som dermed tager sig af varmen fra grafikkortene.
 

Da man nu har to grafikkort siddende i samme system er det nærliggende at spørge om man så kan benytte alle udgange, og ja det er muligt, så man kan benytte 4 skærme samtidigt.


[Klik for stort billede]
 

Her ses den meget omtalte SLi bro som aldrig fik en standard at forholde sig til. Derfor findes de i forskellige længder og udformninger. Her ser vi Gigabyte versionen fra K8NXP-SLI bundkortet, som er en af de smalle typer. Broen presses stille og roligt ned over kortene og det er det. Hertil sidder der så en kontakt-print på bundkortet som skal vendes så den aktiverer SLi funktionen. Derefter er man godt kørende. Driveren gør en opmærksom på at LSi nu er startet og det kræver så at man via driveren aktiverer systemet og genstarter. Derefter kører det af sig selv.


[Klik for stort billede]
 

Som beskrevet tidligere, benytter kortet en transparent blæser med en blå lysdiode, hvilket giver et flot lys i kabinettet. Her ser vi et billede af begge kort kørende, hvilket ser utroligt frækt ud. Galaxy er stadigvæk ikke så kendt på markedet, men er på vej frem. PCbuilder.dk har et sortiment af deres nye grafikkort, hvis man skulle være interesseret.
 


[Klik for stort billede]
 


Inden vi begynder vores tests af kortet har vi forsøgt os på overclock området, for at finde den maksimale taktfrekvens på kernen og hukommelsen. Dette er gjort med Coolbits som gør nemt at presset kortet til det yderste. Standard ligger kortet på 525MHz på kernen og 1000MHz på rammen.
 

Efter at skruet lidt frem og tilbage ender vi op med et resultat, nemlig 579MHz på kernen og 1100MHz på hukommelsen. Dette er gjort i SLi mode, hvilket kan være en begrænsning, men vi har fokuseret på SLi og derfor bragt dette resultat. Det er ikke overclocker kongen vi har med at gøre her, men lægger sig tæt op af andre 6600GT kort, dog uden de store resultater på rammen.
 Grafikkortet er testet med følgende system og software:


· AMD Athlon 64 3200+ Venice sokkel 939
· 2 x Galaxy 6600GT PCI-express
· Gigabyte K8NXP-SLi bundkort
· OCZ 1024MB PC3200 CL 2-2-2-5
· NorthQ NQ-4100 500W strømforsyning 

· 3DMark03
· 3DMark05
· Doom 3
· Far Cry
· Call of duty 
 

 


3DMark

Vi lægger ud med at køre de to Galaxy kort igennem 3dMark, version 03 0g 05. Futuremark har lagt 100% understøttelse af SLi i deres kode, hvilket tydelig er afspejlet af resultatet. Vi har selvfølgelig også lavet alle vores tests på et enkelt af kortene for at skelne mellem SLi og NON SLi.
 

6600GT PCI-express kortet fra Galaxy kommer igennem testen med  nogle utroligt flotte resultater, henholdsvis 8695 og 3821 for 3dMark03 og 3dMark05,  hvilket faktisk er højere end hvad vi opnåede med AGP modellen.
 

Efter SLi aktivering stiger scoren med 72-80% og yderligere efter overclock. Til sammenligning lander et 6800 Ultra på ca. 12000-14000 i 3dMark03 og samtidigt er noget dyrere.

Spil
Som sagt er ydelsen i 3dMark på ingen måde til sammenligning med spil, hvilket vi vil vise med vores spiltests. Alle tre spil er blevet testet med tre opløsninger med flest mulige detaljer: 1024x768, 1280x1024 og 1600x1200 med 4X Antialiasing og 16X Aniso for at presse kortet mest muligt. Det er først når der virkelig skal arbejdes at hurtigere kort kommer til deres fulde jeg, hvilket også er tilfældet med SLi.

Vi lægger ud med Doom3. Som det ses er har 6600GT svært ved at gøre det rigtigt godt og det er faktisk kun den laveste opløsning som egentligt er brugbar, medmindre man er til hakkende spil.

Det ændrer sig dog efter at SLi aktiveres, da vi opnår 60-80 forøgelse, hvor det er i den højeste opløsning at SLi øger mest.

Med Far Cry havde vi knap så stor forandring, men det er da alligevel noget som er værd at føle på. 1600x1200 opløsningen er absolut ikke værd at bruge med single kortet, men SLi får det op på et tåleligt niveau som dog stadig vil være til gene. Forøgelsen af frames per sekund er ca. 10-50%, hvilket ikke er i nærheden af det som vi oplevede med Doom 3.  

Call of Duty må siges at være alderspræsidenten af de tre kandidater, hvilket er lig ringere krav til grafikkortet, hvilket også er afspejlet i scoren. 6600GT kortet har på ingen måde svært ved at følge med, selv ved højeste opløsning og 4X AA, 16X Aniso, men igen viser SLi sin styrke og øger antallet med ca. 10-50% hvilket lægger sig tæt op ad Far Cry.
 

SLi giver mulighed for at tage nogle af sine gamle knap så krævende spil, for derefter at sætte alle detaljer til udne problemer, en ting man måske ikek var i stand til med sit gamle grafikkort som man brugte da man spillede, spillet.


Det er anden gang vi nu kigger på et Galaxy produkt, og endnu en gang ender vi ud med et godt resultat, hvilket er positivt for den endnu knap så kendte producent. Galaxy laver stabile og spændende grafikkort til en fair pris.
 

Designet kunne måske godt være gjort lidt mere spændende, men det blå lys i blæseren giver hele herligheden et pift opad, især i SLi formation, hvor to grafikkort er placeret op ad hinanden.
 

Støjniveauet er det samme som på AGP versionen og faktisk det samme som de fleste kort i den klasse som benytter en 40mm blæser ved høje omdrejninger. Den giver en lille højfrekvens susen fra sig, hvilket selvfølge bliver højere når to kort kører samtidigt, men når kabinet-siden bliver sat på er det rimeligt støjsvagt.
 

Det er vores første gang vi roder med nVidias SLi system hvilket har været en god oplevelse. Man skal dog tage dog tage det hele med et gran salt, da to grafikkort IKKE er lig 100% dobbelt ydelse, som man ellers kunne tro.
 

Alt i alt er 660GT PCI-express kortet hurtigere end sin AGP bror, og når man parrer det med endnu et 6600GT PCI-express kan store ting ske, alt efter hvilket spil/program man benytter. SLi er måske overvurderet på en måde, men der er trods alt masser at hente, især når man gør det på den billige måde som kan ske via 2X Galaxy 6600GT PCI-express fra Galaxy.

Vi takker PCbuilder.dk for udlån af de hurtige kort.


SCORE 89


Galaxy 6600GT PCI-express grafikkort i SLi Galaxy 6600GT PCI-express grafikkort i SLi
89/ 100 Kommentarer
Skriv kommentar til testen Kommentarer til testen fra Facebook

 

ASUS ROG Gladius II gamermus

Vi skal i dag se på en ny mus fra ASUS, deres ROG Gladius II mus. ASUS er kendt for deres Republic of gamers serie a

Læs Mere

ASUS Cerberus Mech RGB gaming keyboard

Vi skal i dag se på et mekanisk keyboard fra ASUS, der går under navnet Cerberus Mech RGB. Som navnet antyder

Læs Mere

Seasonic PRIME Titanium Fanless 600 watt

I takt med at strømforsyninger bliver mere og mere effektive, betyder det også at varme udviklingen falder. D

Læs Mere

Cooler Master MasterKeys MK750

Mekaniske gamer tastaturer... Vi kender alle sammen til dem, og mange af os ejer også et. Cooler Master er nu p&arin

Læs Mere

JBL Under Armour Sport Wireless Heart Rate

Når to store giganter vælger at gå sammen, for at bringe det bedste fra to verdener ind i ét prod

Læs Mere

ASRock Fatal1ty X299 Professional Gaming i9 XE

Så er ASRock på banen igen med et bundkort i X299 serien, som faktisk ligner et k

Læs Mere

Corsair Hydro Series H80i v2

Nyt år, nyt hår - Vi har sendt vores gamle Haswell testrig på pension og har skiftet den ud med Ryzen. V

Læs Mere

TP-Link Deco M5 Mesh Wi-Fi Router

Mesh Wi-Fi systemer har typisk været en dyr affære primært brugt på skoler, arbejdspladser og lign

Læs Mere

 

Nyeste Videoer og Trailers

Seneste nyheder

Kære Windows 8.1 bruger, du er officielt overladt til dig selv

Microsoft har officielt afsluttet deres mainstream support af Windows 8.1, og dermed afslutter de deres second
Læs Mere

Samsung Galaxy S9 lanceres 16 marts

Mere vand er løbet i bækken med hensyn til lancering af Samsung Galaxy S9, men informationerne kommer fra Evan
Læs Mere

Thrustmaster TS-PC RACER Ferrari 488 Challenge Edition lanceret

Thrustmaster melder et nye kit bestående af rat og pedaler klar i form af Thrustmaster TS-PC RACER Ferrari 488
Læs Mere

Battlefield 1 releaser en af deres premium maps gratis i denne uge

En af de helt store indtægtskilder hos udviklerne af spil, er gennem lancering af DLC pakker. Disse pakker ind
Læs Mere

[CES 2018] GE63 Raider RGB og GT75VR Titan Pro introduceret af MSI

Nye mobile legekammerater er præsenteret fra MSI i form af GE63 Raider RGB og GT75VR Titan Pro under CES 2018,
Læs Mere

GPD Win 2 håndholdt gaming PC kan forudbestilles

2018 vil uden tvivl bringe nye håndholdte konsoller med sig, og flere blev fremvist på CES 2018 som indbefatte
Læs Mere

iPhone 7 solgte næstbedst i Kina

Det kinesiske smartphone-marked er verdens største af slagsen – i hvert fald, når det kommer til salg. Det nød
Læs Mere

John Wick ankommer som tv-serie

John Wick-filmene har været så stor en succes, at den skydegale lejemorder nu også skal indgå i en tv-serie.
Læs Mere
Partner sider
Indsend nyhed
Har du fundet en fed nyhed så indsend den så alle andre på Tweak.dk kan få glæde af den.