TEST: EPoX EP-9NDA3+ nForce 3 bundkort til AMD Athlon 64

editor picture
Hardware udlånt af: EPoX.
Skrevet af Kim Futtrup Petersen den 2. Feb 2005. Testen er vist 13666 gange.
Flere tests i kategorien Bundkort


Del med dine venner

     Så har vi testet et Epox EP-9NDA3+ NForce 3 motherboard til Athlon 64! Jeg har nu haft fornøjelse af, at teste dette skønne motherboard i 1½ måned og i den tid jeg har kørt med det har jeg absolut kun haft positive oplevelser. Motherboardet er afgjort en af det bedste boards jeg har haft med, at gøre gennem tiden. Det er rigtigt stabilt og kører hurtigt! Den udgave jeg har testet er Powerpackudgaven, hvor der medfølger MOSFET-køleprofiler, udvidet montageguide og værktøj til montage af boardet. Pris i Danmark kendes ikke, da motherboardet ikke er på edbpriser.dk - desværre. Vi kan derfor heller ikke, som normalt henvise til forhandlere, som har det på lager.Til testen er brugt følgende:


- AMD Athlon 64 3000+ Winchester 90nm socket 939 CPU
- 512 megabyte Corsair TwinX Dual kit I fordelt på to stænger med 256
megabyte RAM på hver
- NU-Tech DVD-brænder
- Asus GeForce FX 5900 Ultra Deluxe med 256 megabyte RAM
- Windows XP Professional English SP2
- Epox nyeste BIOS og nyeste drivere til lyd, lan, nForce og grafikkort
- Samsung Spinpoint 160 Gigabyte ATA-133 harddiskSådan ser kassen ud:Epox har virkelig kælet for detaljerne på den kasse som motherboardet det kommer i. Det er virkelig flot lavet - siderne er coated med en slags plastikfilm der både holder fugt og vand ude, men også giver en rigtigt flot effekt. Der er også sat et bærehåndtag i toppen af kassen så den er nem, at transportere hjem fra butikken og der sidder en meget udførlig modellabel, hvor alle muligheder for tilslutning, samt serienummer og PCB-revision er påført.På bagsiden af kassen er påført symboler for alle de features, som motherboardet har og på den ene side er påført hvilken software der medfølger. At medsende Norton Internet Security til et motherboard med on-board ICSA-certificeret firewall virker lidt åndssvagt. Jeg kan i hvert fald ikke bruge den til noget.


Modelnummer og specifikationer:


- EP-9NDA3+ Powerpack Edition
- CPU-type: Amd Athlon 64
- Chipset: NVIDIA nForce 3 Ultra AGP
- Sockettype: Socket 939 (nyeste AMD64 socket)
- RAM-type: Dual Channel DDR-400 RAM - 4 stik til 4 blokke
- Har SPDIF ud til lyd
- Har optisk udgang til lyd
- Har floppycontroller
- Har 2 IDE-kanaler ATA-133
- Har 2 SATA-150 med nForce3 chippen og 2 ekstra SATA-150 med en
Marvell SATA-controller
- 2 FireWireporte
- 8 USB2 porte
- LED-display til diagnose af systemet - faktisk en meget fed ting!
- 8-kanals lydkort On-Board
- 5 PCI-slots
- 1 AGPx8 slot
- Award/Phoenixbios 6.0
På bagsiden kan man se den kraftige AMD64-køler montageramme.


Her er de ting der bundlet med motherboardet:

Helt specielt ses her en skruetrækker med bits! Det er godt nok første gang jeg har oplevet et stykke hardware komme med værktøj til, at montere det med! Skruetrækkeren er godt nok af plastik, men der er 4 bits med (2 dobbelte) og den har magnetholder til, at holde bits'ene fast. Ydermere medfølger et Epox casebadge og 8 små køleprofiler, samt en Powerguide der er en idiotsikker plakat der i farver forklarer alt om, hvordan man skruer motherboardet i maskinen og forbinder alle dele til det.

Her er Powerpack bundlet:Sådan ser alt det andet bundlede materiale ud. Man mangler ikke noget her. Masser af stik med backplates til alle mulige slags forbindelser:Skruetrækker tool'et, miniheatsinks til MOSFET's og den idiotsikre Powerguide medfølger KUN til Powerpackudgaven af motherboardet!!!

Af software medfølger:


- Norton Internet Security
- Image IT
- Pro Magic Plus
- MAGIC SCREEN
- MAGIC FLASH
- USDM (Epox overvågningstool til motherboardet og CPU, fans etc.)
- AMD Cool 'N Quiet Driver


Og selvfølgelig alle drivers til lyd, LAN og nForce3 - dem opdaterer vi alle sammen alligevel med det samme så dem dropper jeg yderligere omtale af.

Sådan ser USDM ud:
Her er resultaterne af de forskellige benchmarks jeg har kørt på boardet. Der er ikke brugt 3DMark05 eller 3Dmark03, da jeg ikke har et GeForce FX6800 endnu.

PCMark04 ver. 120:3DMark 2001SE seneste patch:3DMark01SE er kørt i 1024x768, alle tests udført, low detail, ingen antialising

Ganske pænt resultat - det ligger hele 4500 over min Dual Xeon 2. Ghz ved brug af kun én CPU på 1.8 Ghz.og det samme grafikkort!

SiSOFT Sandra 2004 Standard Edition:

Sandratesten er ikke så pæn, men det kan skyldes en fejl, da Sandra kun mener CPU'en kører på 1 Ghz. I sammenligning kører dette system hurtigere i feel, end mine to brødres P-4 C 3 Ghz. med en gigabyte ram, lige med undtagelse af lidt længere loadttider i store spil, hvilket nok skyldes rammene. Maskinen her resizer billeder og encoder video hurtigere, end deres gør det. Personligt synes jeg den opnår utrolige resultater i forhold til min Dual Xeon 2 Ghz. med samme mængde ram :|

SuperPI 1.1E:N-Bench V.3:Half-Life 2 Video Stress Test:

59.62 FPS

Tider ved resizing af JPG-billeder til samme størrelse:

Alle billederne er resized fra 2848x2136 32-bit til 1280x1024 32-bit, samme fil læses og skrives til:


80 billeder 122 megabyte resized med Windows XP Pro 32-bit SP1A PowerToys:

System: Dual Xeon 2 Ghz. 512 meg DDR-266 RAM Asus PC-DL Deluxe Rev. 1.3

Disk: Maxtor 160 GB SATA-disk 8 meg cache 7200 RPMS

Tid: 1.53.50 minutter/sekunder/10-dele sekunder
80 billeder 127 megabyte resized med Windows XP Pro 32-bit SP2 PowerToys Resizer

System: Athlon 64 3000+ 1.8 Ghz. 512 meg DDR-400 RAM Epox EP-9NDA3+ Rev. 1.0

Disk: Maxtor 160 GB SATA-disk 8 meg cache 7200 RPMS

Tid: 1.19.3 minutter/sekunder/10-dele sekunderBIOS'en kommer med et flot standardbillede:Som I kan se herunder så kan man ganske smart se volt, FAN-RPM og temperatur på CPU og system FØR man kommer ind i Windows og UDEN at gå ind i BIOS'en! En virkelig fed detalje må man sige!
Som noget helt specielt har Epox inkluderet en ekstra side i BIOS'en, der hedder PowerBIOS! Den indeholder flere forskellige udvidede muligheder for, at stille på options der relaterer til overclockning! Da mit kamera tager dårlige billeder af skærmen og jeg ikke har en frame grabber må jeg desværre henvise til extremeoverclocking.com's billeder af BIOS'ens opbygning 9 Beklager! - men kommer man tæt på med farver på monitoren, tager mit kamera ikke optimale billeder. Og i det hele taget ligner BIOS'en sig selv - enkel og nem at gå til, hvis man ved hvad man skal stille på ;)

De options man kan stille på er følgende:

Under "Advanced Options" i BIOS:


- HyperTransport Ratios: 1X - 5X (in 1X increments)
- DRAM Speeds: Auto, 100, 133, 166, 200
- 1T/2T Memory Timing: Auto, 1T, 2T
- CAS Latency (Tcl): Auto, 2.0, 2.5, 3.0
- RAS to CAS Delay (Trcd): Auto, 2, 3, 4, 5, 6, 7
- Min RAS active Time (Tras): Auto, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15
- Row Precharge Time (Trp): Auto, 2, 3, 4, 5, 6


Under "PowerBIOS" side i BIOS:


- CPU MHZ BUS OC: 200-400 Mhz (!)
- AGP OC: 66-100 Mhz
- CPU Volt: +0.05 - 0,2 Volt
- DIMM: 2.5 - 2.8 Volt
- AGP: 1.5 - 1.8 Volt
- CHIPSET: 1.6 - 1.75 Volt
- CPU Multiplier: 8 eller 9
- Cool 'N Quiet On/Off (kobler auto ud hvis man OC'er med en af
ovenstående options)


Motherboardet har PCI/AGP lock så man vil kunne overclocke stabilt nok uden, at have problemer med den side af sagen!

Som nævnt kan man flashe BIOS'en fra Windows af, hvis man vel at mærke tør! ;)
Jeg har ikke testet motherboardet med overclocking selv, da jeg pt. benytter AMD's boxkøler. Og den holder ved normal brug CPU'en på 50 grader. Jeg vil ikke risikere varmeskader, da CPU'en allerede er pænt varm kørende standard så dette må vente indtil jeg får en bedre køler. Jeg vil henvise til extremeoverclocking.com's test af dette board. De har overclocket det og fået ganske pæne resultater med det. Som noget specielt kan jeg nævne dette board kan indstilles på HTT-bussens multiplikator, hvilket siges at være sjældent! Til overclockning kan man fordel benytte BIOS'ens PRE-Post varme og voltindikator. Med Powerpack-udgaven medfølger som sagt MOSFET-køleprofiler, hvilket er vigtigt ved overclockning og også medvirker til øget stabilitet ved normal brug, eller intensivt tunet brug. Ligeledes indeholder BIOS'en rigelige muligheder for, at stille på de forskellige volts, så boardet udgør en rigtig fin platform for overclockning, med mindre man tilhører topeliten, som Tom Holck eller Tweak.dk a.k.a Martin Kruse.

Med nvSystem Utility kan man overclocke inde fra Windows af, uden at skulle ud en tur i BIOS'en! Nemt og bekvemt - hvor svært er det efterhånden at overclocke ???Jeg husker selv den gang man kunne overclocke de første CPU'er
Med over 100% ved at sætte en køler på dem og lodde en anden clockkrystal på bundkortet, ak ja de tider er vidst forbi :D


Firewallen er så stort et kapitel for sig selv, så den har fået sit eget afsnit i denne test ;)

Den understøtter bl.a.: logføring, domain name filtering og remote management.

Sådan ser hovedvinduet ud til firewallen:Firewallens interface er et webinterface. Dette betyder at der skal køre en webserver for, at det duer. Til det formål har man valgt den gratis Open Source Apache webserver der er den mest benyttede i verden. Det er bestemt overkill og man kunne have valgt en lidt mindre systemtung løsning, end denne.

Som et kuriøst problem kan jeg nævne, at min netbank ikke virker med firewallen slået til. Mærkeligt men sandt :

Firewallens interface kan virkelig alle finde ud af, at benytte. Her ses eksempler på hvordan man sætter ting op i dens interface fra start til slut:Billede 4 viser hvor nemt det er, at sætte det op på firewallen, som normalt ikke virker specielt godt eller er meget svært med andre firewalls, nemlig MSN Messenger, RDP til Windows Remote Desktop og sidst, men for Tweak.dk's publikum absolut ikke mindst: hvordan man sætter firewallen op, så den virker med SPILSERVERE!


På lydsiden skuffer motherboardet bestemt heller ikke! Lyden er rigtigt god og man kan indstille en hel masse forskellige effekter i lydmanageren der dog er lidt for poppet i design efter min smag, men det er jo netop en smagssag - de fleste unge vil sikkert elske den helt vildt meget!

Her ses et par billeder af lydkontrolinterfacet:Man kan få lyden til, at lyde som værende spillet i alt fra "Padded Cell" til "Sewer Pipe" - så ved man, hvordan det lyder når enten skingrende sindssyge mennesker, eller kloakrotter hører musik eller spiller CS!Man har mulighed for 8-kanals surround på dette board.Den indbyggede 3D og effekttest virker ganske udmærket. Man kan vælge en bi der flyver summende rundt ok hovedet på en og er surrounen rigtigt tilkoblet og fungerer lyder det rent faktisk, som om en bi flyver rundt om hovedet på en!
- On-Board firewall
- On-Board firewall - og den er virkelig god!
- Gigabit LAN
- Mange USB2-stik (8)
- 6 lyd- ud og indgange
- Lyd ud-og indgange har autosensor


Kan køre Dual Channel med 3 RAM-blokke isat, hvilket ikke er normalt. Performance falder dog siges det, men boardet kan gøre det og det er rart, hvis man sparer sammen og køber klodser én af gangen.

Boardet har som sagt et LED-diagnose display - det kan i se hér - koden 7F betyder,a t alle POST-tests er bestået og motherboardet er gået til den fase, hvor OS bliver loadet og kører.:
Boardet understøtter AMD's Cool 'N Quiet gennem CPU'en der er ne teknologi der sænker CPU'ens strømfrobrug og derved varmeudvikling, samt justerer CPU-blæserens RPM-tal efter hvor meget CPU'en rent faktisk laver. For at dette skal virke skal man installere AMD's seneste Cool 'N Quiet CPU driver og så aktivere "Minimal Power Savings" under "Windows Power Options"/"Strømstyring"

Man skal efter at have hentet og installeret nyeste processordriver fra AMD's website af, gå ind i Device Manager/Enhedshåndtering i Windows XP/2000 ved at højreklikke på Denne Computer/My Computer på skrivebordet, vælge "Egenskaber" og "Hardware" og så finde Processor-sektionen, højreklikke på CPU'en og vælge fanebladet "Driver" og trykke på knappen "Update Driver"/"Opdatér Driver" og pege på den mappe driveren ligger i. Hos mig var det "C:Program FilesAMDAthlon 64 Processor Driver" og derpå genstarte. Ligeledes skal Cool 'N Quit aktiveres i BIOS'en.

Hent også AMD's PowerNow Dashboard Demo (selvom den hedder Demo så er det faktisk en applikation der virker og viser hvor meget PC'en pt. sparer på strømmen til CPU'en og hvor meget CPU'en derfor yder) - så kan I se hvordan strømstyrken og ydelsen går op og ned. På billedet herunder kan I se, hvordan ydelse og strømforbrug faldt, mens jeg sad her og skrev i Word, da dette ikke kræver det vilde af maskinen. Ganske smart og så sparer man strøm, varmeudvikling og naturen for forurening! ;)Nu har min PC kørt i næsten 12 timer med 3 low noise kabinetblæsere i og boardet er 20 grader varmt og CPU'en 49, hvilket bestemt ikke kan siges at være nogen høj temperatur for et motherboard. Efter aktivering af AMD's CPU Driver med PowerNow understøttelse, faldt systemtemperaturen med hhv. 8-10 grader på CPU'en og 4-5 grader på chipsettet.

At spille en DivX-film tager for eksempel kun 56% af CPU'ens ydelse og sænker larmen på blæseren så man bedre kan nyde sin underholdende film.

Cool 'N Quiet slås som sagt fra i BIOS'en når man overclocker, så man skal ikke regne med, at det kan holde systemet koldere ved overclockning og forhindre det evt. bryder i brand!


Kun på ét enkelt punkt skuffer motherboardet gevaldigt!

Motherboardet har et meget irriterende problem med single-sided RAM-klodser, selv med nyeste version BIOS. Det vil ikke æde selv Kingston Dual Kit RAM-klodser jeg testede det med der er single sided. Dett kan jeg huske var et problem på AMD-baserede maskiner tidligere, da jeg brugte Thunderbird og AthlonXP. Og åbenbart er det stadig gældende for AMD, at bundkort er ekstra følsomme mht. RAM-klodser med chips på kun den ene side. Dybt belastende!- Meget stabilt board - er ikke gået ned for mig endnu med frysning af
OS eller lignende.
- Har en kanon firewall der er meget nem at bruge med en nemt
interface!
- Har LED-display der viser fejlnumre og så kan man slå op i manualen,
hvad der er galt. Ikke ligeså gennemført, som Asus talende
motherboards, men absolut langt meget bedre, end bare biplyde man
skal tælle
- MOSFET-køleprofiler medfølger.
- Meget lav driftstemperatur på boardet! Ca. 20 grader ved brug har jeg i
gennemsnit
- Sydbrokøler med blæser sørger for lav driftstemperatur - godt for
overclockere
- Vildt god manual og plakat til opsætning og installation af boardet. Selv
begyndere kan montere det ved, at følge de medleverede materialer
- Har lydindgangs autosensor der som regel gætter rigtigt på, hvad man
har sat i den og indstiller sig derefter
- Rigtigt mange muligheder for at stille på lydeffekter i lydmanageren
- Kan flashe BIOS fra Windows
- Kan lave sig en tilpasset BIOS med billede efter eget valg
- Har flotte farver (se billedet)
- Let tilgængelige stik og jumpere overalt på boardet
- Gode tuningsmuligheder i BIOS
- Man kan stille HTT(FSB) gange faktoren
- Har generelt mange fede detaljer!

- Uprofessionelt lydstyreprogram - ser poppet og barnligt ud med alt for
mange farver efter min smag
- Hardware overvågningsapplikation kunne nemt være meget bedre
designet og have langt flere features
- Medleverede IDE-kabler kan ikke bruges til noget. De er ALT for korte til
moderne kabinetter og de er meget svære, at bruge. Kan ikke rigtigt
bukkes i enderne og når ingen steder hen i et High Tower kabinet.
- Sydbrokølerens blæser larmer belastende meget
- Var mere end almindeligt svært, at få alle connectorerne gennem
backplaten til boardet ved montage, da der er mange af dem
- Der kunne godt være en ekstra IDE-controller On-Board
- On-Board SATA burde pt. understøtte RAID-5, men gør det ikke
- BIOS kan ikke gå så højt op i volt, som andre boards overclockere
foretrækker
- En af RAM-låsene knækkede simpelthen første gang jeg satte en RAM-
klods i og prøvede at spænde den :| Og der blev IKKE brugt vold, bare
almindelig trykkraft
- Kan ikke operere med single-sided RAM-klodser
- Powerguiden, toolet og heatsinks følger kun med Powerpackudgaven af
motherboardetÆrligt sagt så har jeg aldrig haft et så stabilt motherboard før. Det kører bare som en drøm og alt foregår hurtigt ved brugen af dette board. Jeg kan helt klart anbefale boardet til såvel entusiasten, som begynderen, da boardet er nemt at montere og finde rundt på, selv for den uerfarne selvbygger. Der er rigeligt med muligheder for udvidelser, da boardet har 4 SATA-porte. Desværre er der kun RAID-mulighed på to af dem. Og der er ikke mulighed for RAID-5 på dette board. Man kan savne en ekstra IDE-RAID controller, da jeg selv og mange andre ikke endnu har ekstradiskene på SATA. Der er mange muligheder for tilslutninger. Specielt kan den kræsne lydentusiast fryde sig ved tilstedeværelsen af S/PDIF og optisk udgang, samt mulighed for 8-kanalers surroundlyd. Lydkvaliteten er rigtigt god, men kunne godt være en smule højere forstærket.

Motherboardet scorer så højt grundet dets stabilitet, mange BIOS-muligheder for overclockning, fine små detaljer - og ikke mindst på grund af de features der gør dette motherboard til det ideale køb for begynderen eller den let øvede selvbygger. Man kan simpelthen ikke gøre noget galt, hvis man følger Powerguiden og manualen ved montage og brug. Specielt er det vildt fedt for en Tweaker, at få fat i et motherboard med en helt speciel overclockningsside i BIOS'en! Sammen med de andre medfølgende materialer og konstruktionen af motherboardet fuldender dette virkelig produktet til, at henvende sig til både begynderen og den avancerede, krævende bruger!

Og den indbyggede firewall er med sit superbe interface nærmest umulig, at indstille forkert og derved udsætte sig for faren ved hackning, hijacking og lignende. At der er et lille tool med gør kun pakken komplet. Man kan simpelthen købe hele sin PC i stumper nede i butikken, bære det hele hjem og samle alt og få op, at køre uden at mangle noget dertil! Kort sagt er motherboardet en kæmpe godt køb før alle andre, end dem der voldoverclocker! Jeg vil anbefale det til en hver der spørger mig, hvilket board jeg pt. mener, er det bedste til Athlon 64 socket 939, med AGP-slot.


BIOS-filer finder du bedst på det amerikanske site, da det europæiske er lidt bagefter med drivere, BIOS-filer og deslige. Det finder du her.


Boardet virker fint under Linux og der findes drivere til chipsettet fra NVIDIA.


SCORE 97
EPoX EP-9NDA3+ nForce 3 bundkort til AMD Athlon 64 EPoX EP-9NDA3+ nForce 3 bundkort til AMD Athlon 64
97/ 100 Kommentarer
Skriv kommentar til testen Kommentarer til testen fra Facebook

 

OnePlus 6 - Glas og notch er det nye spejlblanke sorte hos OnePlus

OnePlus vokser i popularitet, og deres seneste OnePlus 6 er selvfølgelig lanceret med et håb om at fange inte

Læs Mere

MSI Immerse GH70 Headset

MSI som mest er kendt for deres bund og grafikkort, har sendt os et af deres nye og lidt anderledes produkter. Vi har modt

Læs Mere

Cooler Master MasterWatt 550 Watt

Cooler Master udvider deres MasterWatt serie af strømforsyninger med modeller, som spænder fra 450-750 watt.

Læs Mere

Cooler Master RGB Hard Gaming Mouse Pad

Der var en gang hvor en musemåtte blot var en kedelig stof eller plastik ting, man havde liggende på sit skriv

Læs Mere

FitBit Charge 2 fitness tracker

Vi byder i dag på en test til de mere fitnessinteresserede brugere på vores side. Sig pænt goddag t

Læs Mere

Arozzi Mezzo V2 - Gaming Stol

Mange og lange timer foran computeren, kræver selvfølgeligt et godt sted at slå ballerne ned. Med

Læs Mere

Razer Panthera Arcade stick

Vi har igen Razer på besøg, i dag i en lidt mere extraordinær udgave, med deres Street Fighter special

Læs Mere

Enermax Revolution SFX 550 Watt Strømforsyning

Maksimal performance, i minimal indpakning. Dette kunne godt være salgsordene for PSU'en vi skal se på i denne

Læs Mere

 

Nyeste Videoer og Trailers

Seneste nyheder

Rochi Shion deler synopsis for Avengers 4

Hvad skulle vi dog gøre uden de sociale medier? Rochi Shion har via Twitter formået at give Marvel-fansene en
Læs Mere

Essential er sat til salg

Essential er et forholdsvis nyt foretagende fra Andy Rubin. Man er dog allerede nu ved at smide håndklædet i r
Læs Mere

EA har frigivet de foreløbige minimums systemkrav til Battlefield V

I første omgang handler det om minimumskravene til PC til det kommende Battlefield V, og hvad det tyder på, så
Læs Mere

MSI PRO 24X Series Ultra Slim All-in-One Desktop PC annonceret

MSI har i indeværende uge annonceret en ny all in one PC. MSI PRO 24X Series Ultra Slim All-in-One Desktop PC,
Læs Mere

Far Cry 5 Hours of Darkness, Vietnam DLC frigives 5 juni

Det super populære Far Cry 5 ikldes en ny DLC 5 juni 2018. Med navnet Hours of Darkness, Vietnam DLC, er der l
Læs Mere

Huawei finder display-partner til ny foldelig smartphone

BOE har fået æren af at fremstille det display, der skal påføres den nye foldelige smartphone fra Huawei.
Læs Mere

Apple indgår samarbejdsaftale med Volkswagen

Selvkørende biler er et af de nyere projekter, som Apple har kastet sig over. Nu er også Volkswagen blevet en
Læs Mere

Ubisoft gør Sam tilgængelig for alle

Digitale software assistenter, er the new shit hos flere og flere virksomheder, og naturligvis er de også at f
Læs Mere
Partner sider
Indsend nyhed
Har du fundet en fed nyhed så indsend den så alle andre på Tweak.dk kan få glæde af den.