TEST: Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB Køler

editor picture
Hardware udlånt af: Cooler Master.
Skrevet af Anders Hermansen den 7. Feb 2018. Testen er vist 2663 gange.
Brand: Cooler Master.
Flere tests i kategorien Køling


Del med dine venner

     


AIO kølere kommer i et hav af forskelligheder, og alle med deres egne unikke egenskaber, størrelser, RGB-lys eller ikke RGB-lys. Vi har stiftet bekendtskab med et kæmpe udvalg af AIO kølere gennem årene, og turen er igen kommet til en test af en AIO køler. Denne gang handler det om Cooler Masters MasterLiquid ML120L RGB (dagens mundfuld), som navnet antyder byder på 120mm radiator og kontrollerbart RGB lys.

 

Kan ML120L konkurrere med Corsair’s H80i v2 med en blæser mindre ud af pakken, og er der noget ved det fancy lys lir? Læs med i dagens test.

 

 

 

 

Specifikationer:

 • MasterLiquid ML120L RGB
 • Compatibility: Intel® LGA 2066 / 2011-v3 / 2011 / 1151 / 1150 / 1155 / 1156 / 1366 / 775 socket AMD® AM4 / AM3+ / AM3 / AM2+ / AM2 / FM2+ / FM2 / FM1 socket
 • Manufacturer Warranty: 2 Years

Radiator

 • Material: Aluminum
 • Dimensions: 157 x 119.6 x 27mm (6.2 x 4.7 x 1.1")
 • Cold plate material: Copper

Fan

 • Dimensions: 120 x 120 x 25 mm (4.7 x 4.7 x 1")
 • Speed: 650 ~ 2000 RPM (PWM) ± 10%
 • Air Flow: 66.7 CFM (Max)
 • Air Pressure: 2.34 mmH2O (Max)
 • MTTF: 160,000 hours
 • Noise Level: 6 ~ 30 dBA
 • Connector: 4-Pin (PWM)

Pump

 • Dimensions: 80.3 x 76 x 42.2 mm (3.2 x 3.0 x 1.7")
 • MTTF: 70,000 hours
 • Noise Level: < 15 dBA
 • Connector: 3-Pin
 • Rated Voltage: 12 VDC

 

Udpakning og præsentation af Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB

Indpakningen til MasterLiquid ML120L RGB AIO'en minder meget om alt andet på markedet – en illustration på forsiden, samt lidt hurtige opremsninger af standarder og features, med en mere detaljeret oversigt på bagsiden. Også indmaden er meget standard – Som de fleste producenter bruges der formet pap til at holde på alle komponenterne, samt poser for at undgå smulder blandes ved.

 

 

Som det er blevet normalt, inkluderes der beslag til alle nuværende (Også AM4) sokler, samt de ældre legacy sokler, hvis man skulle få de tanker. Cooler Master har valgt at bryde mønstret, som andre producenter har taget, ved at gøre brug af den ”fælles” 4pin RGB header standard, som de fleste nyere bundkort har – hvor andre producenter som Corsair eller NZXT bruger deres egne proprietære forbindelser.

 

Dette kan være både godt og skidt, da den fælles standard bruger analog signaler, hvorved man er begrænset ift. hvor mange enheder der kan kobles i serie med hinanden, og at de fleste bundkort typisk kun har en enkelt forbindelse – Det havde også den uheldige betydning at R, G og B pins ikke matchede, hvilket krævede lidt manuel omregning få at få den ønskede farve på blæser og pumpehoved ift. hvad RGB opsætningsprogrammet for vores ASRock bundkort forventede.

 

 

Cooler Master har valgt kun at inkludere en enkelt 120mm blæser, hvilket undrer mig lidt, da 120mm AIO’er typisk kommer med to blæsere for at kompensere for den mindre radiatoroverflade - Også for at have lidt mere RGB lys i kabinettet.

 

 

Med et kølehoved udført i kobber, gemmer kølehovedet og pumpen ikke på nogle overraskelser – det ligner meget hvad konkurrenterne gør, hvilket ikke er sært med Asetek, som har patent der spænder bredt inden for AIO markedet. Kølerørene har en fleksibel fitting på siden – Så man får på den ene side den fleksibilitet jeg f.eks. efterspurgte fra Corsair med deres H80i køler, som gav lidt spøjse vinkler med radiatoren monteret i visse vinkler, men man risikerer også at visse RAM heatsinks banker imod dem. Der er ikke helt en gylden mellemvej her.

 

 

 

For at montere køleren skruer man halvmåneformede beslag på selve hovedet der matcher den sokkel man bruger, og samler så backplaten med skruer der går igennem bundkortet. Man slutter hurtigt af med en tommelskrue i hver side, og så er vi klar til køletesten. Pretty easy going mht. installering af AIO.

 

 

 

Proceduren

Vores kølertests er sat op således, at vi først varmer systemet op med OCCT i 10 minutter. Derefter lader vi det køre videre i 2 minutter hvor vi måler gennemsnitstemperaturen i HWiNFO64. Vi trækker så endeligt rumtemperaturen på det givne tidspunkt fra og lander på en deltatemperatur for at give så neutralt et billede som muligt.

 

OBS: Vi har erhvervet os en AMD Ryzen 1500X, som er clocket til 4Ghz på et ASRock X370 Gaming ITX/AC bundkort (som vi har kigget på tidligere). Dette betyder selvfølgelig også at vi begynder på en ny køleroversigtsliste, som starter lidt tomt ud, men Vi håber I tager godt imod den nye rig fremafrettet.

 

 

Støjen

Da der kun er en enkelt blæser, skal den arbejde lidt hårdere end hvis der sad to blæsere for at nå lign. temperaturer. Dette kan høres og mærkes på ydelsen, når vi presser systemet maksimalt, dog er blæseren ikke decideret larmene, selv ved de 80% vores fankurver typisk rammer.

 

RGB og kontrol

Vi skal da også tage et hurtigt kig på RGB delen ved køleren, som jo er et af dens salgspunkter. Som nævnt tidligere har Cooler Master valgt at gøre brug af den fælles standard for RGB på bundkort (Aura, Fusion, Mystic Light og RGB), som de forskellige producenter kalder den på netop deres produkter.

 

Her et hurtigt eksempel fra Gigabyte, hvor man kan vælge imellem de effekter, som bundkortets software formår at udsende – Da signalet er analogt, er der visse begrænsninger på hvilke effekter der spyttes ud, da det alt sammen styres i softwaren. Det eneste der sendes via kablet er analoge signaler for hvor kraftig hver farve skal lyse, samt et strømsignal. Dette betyder at man f.eks. ikke kan lave ”fan” effekter, hvor visse LED på blæserne lyser i forskellige farver – alting lyser samme farve.

  

Jeg nævnte også tidligere kort at man kan ende ud med at f.eks. grøn og rød er byttet rundt på bundkortets fysiske pins, hvilket kræver lidt kreativ tænkning, eller et bundkort der understøtter intelligent valg af farver på hver pin, som man kan se nedenfor på mit Aorus X370 Gaming 5 kort.

 

Har man ikke en RGB header, medfølger der en simpel fjernbetjening med til køleren der via et Molex kabel kan styre effekterne manuel, dog med færre muligheder. Det er rart at se en fallback funktion, da der stadigvæk er mange maskiner der kører ældre bundkort fra før RGB raseriet gik i gang.

 

Her til sidst et hurtigt klip af blæseren i funktion på vores testrig.

 

 

Konklusion

Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB kan i skrivende stund erhverves for små DKK 430,- hvilket er lige omtrent 200,- billigere end Corsair H80i v2, som vi kiggede på tidligere. Og med en temperaturforskel på kun ca. 5 grader, er det måske ikke en helt dum pris, specielt hvis man har en lidt mindre CPU der måske ikke er overclocket voldsomt meget.

 

Man kan altid smække en blæser mere på controlleren, og hvis man ikke er villig til at investere sig i brandloyalitet, som andre mærker typisk kræver for at man får den bedste RGB belysningskontrol (eller synkroniseringen af denne) er det slet ikke et dumt bud.

 

Vi ender på en score på 8 (og en halv), for en AIO køler der yder på trods af der lidt mangler en ekstra blæser til push/pull, og dens brand-neutrale RGB styring, hvilket er rart at se i en industri hvor man nærmest skal investere helt i et enkelt mærke for at få den bedste lysoplevelse.

 

Godt

 • God køling til prisen
 • Fint lys med nem styring
 • Kan nemt opgraderes
 • Kan bruges på bundkort uden RGB header

Mindre Godt

 • Mangler lidt en ekstra blæser
 • Der kan være problemer med R, G og B signalforvirring
 • RGB headers er lidt begrænsede i farveeffekter
Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB Køler Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB Køler
8,5/ 100 Kommentarer
Skriv kommentar til testen Kommentarer til testen fra Facebook

 

Netgear Orbi - solid Wi-Fi dækning til 350 kvadratmeter

Trådløs dækning i hjemmet eller på arbejdspladen, kan ofte være en vej brolagt med probleme

Læs Mere

Razer NAGA Trinity MOBA/MMO Mus

Hvis du er til MOBA/MMO gaming eller måske er en produktiv person der elsker genveje og programmerbare knapper, s&ar

Læs Mere

TP-Link Archer C2300 MU-MIMO Gigabit Router

Vi skal i denne test se nærmere på en af de nyeste routere som TP-Link har at byde på. Navnet er Archer

Læs Mere

Western Digital My Passport 2 TB

Midt i den store hardwarestrøm, som vælter ind over os efter afslutningen af CES

Læs Mere

GUIDE: Overclock dit grafikkort med MSI Afterburner

På mange opfordringer fra jer har vi produceret en guide til overclocking af dit grafikkort med MSI Afterburner. Omd

Læs Mere

Blue Sadie hovedtelefoner med indbygget forstærker

I dag skal vi se på Blue Microphones nyeste headset, Sadie. Blue Sadie er et lukket over-ear headset, med Blue&rsquo

Læs Mere

Corsair K68 RGB - mekanisk gaming tastatur med IP32 certificering

Vi kender alle det at spille ting og sager i vores kære tastatur når vi sidder ved computeren i kampens hede.

Læs Mere

AMD Ryzen 3 2200G & Ryzen 5 2400G; SoC løsninger med AMD VEGA grafik!

Tavshedspligten er udløbet, og vi må derfor nu løfte sløret for vo

Læs Mere

 

Nyeste Videoer og Trailers

Seneste nyheder

Godzilla VS Kong rammer biograferne i 2020

Universet omkring Godzilla og King Kong er ved flere lejligheder blevet filmatiseret. Nu får de to monstre end
Læs Mere

Super Smash Bros. nærmer sig Nintendo Switch-udgivelse

Nintendo Switch-konsollen har på sit første år været en kæmpe succes. Det skyldes ikke mindst de mange fede sp
Læs Mere

Joss Whedon trækker sig fra Batgirl-film

Joss Whedon har i det sidste års tid arbejdet på en kommende Batgirl-film. Det har dog ikke båret frugt, hvorf
Læs Mere

Apple arbejder på vandafvisende AirPods

Apple arbejder efter sigende på et par vandafvisende AirPods, der skal lanceres i 2019.
Læs Mere

Sling TV runder 2,2 millioner brugere

Dish har siden 2016 haft sin helt egen streaming service. Den går under navnet Sling TV og gør det faktisk ret
Læs Mere

Bill Gates med gæsteoptræden i The Big Bang Theory

Bill Gates er ikke ligefrem kendt for sine evner foran et kamera. IT-milliardæren skal ikke desto mindre medvi
Læs Mere

Galaxy Tab S4 er blevet spottet

Galaxy Tab S4 synes at nærme sig en lancering. Den er i hvert fald allerede blevet spottet på internettet.
Læs Mere

Fox News får sin egen streaming service

Fox News er hoppet med på streaming-bølgen. Den amerikanske tv-kanal løfter inden længe sløret for en ny strea
Læs Mere
Partner sider
Indsend nyhed
Har du fundet en fed nyhed så indsend den så alle andre på Tweak.dk kan få glæde af den.