TEST: Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB Køler

editor picture
Hardware udlånt af: Cooler Master.
Skrevet af Anders Hermansen den 7. Feb 2018. Testen er vist 3963 gange.
Brand: Cooler Master.
Flere tests i kategorien Køling


Del med dine venner

     


AIO kølere kommer i et hav af forskelligheder, og alle med deres egne unikke egenskaber, størrelser, RGB-lys eller ikke RGB-lys. Vi har stiftet bekendtskab med et kæmpe udvalg af AIO kølere gennem årene, og turen er igen kommet til en test af en AIO køler. Denne gang handler det om Cooler Masters MasterLiquid ML120L RGB (dagens mundfuld), som navnet antyder byder på 120mm radiator og kontrollerbart RGB lys.

 

Kan ML120L konkurrere med Corsair’s H80i v2 med en blæser mindre ud af pakken, og er der noget ved det fancy lys lir? Læs med i dagens test.

 

 

 

 

Specifikationer:

 • MasterLiquid ML120L RGB
 • Compatibility: Intel® LGA 2066 / 2011-v3 / 2011 / 1151 / 1150 / 1155 / 1156 / 1366 / 775 socket AMD® AM4 / AM3+ / AM3 / AM2+ / AM2 / FM2+ / FM2 / FM1 socket
 • Manufacturer Warranty: 2 Years

Radiator

 • Material: Aluminum
 • Dimensions: 157 x 119.6 x 27mm (6.2 x 4.7 x 1.1")
 • Cold plate material: Copper

Fan

 • Dimensions: 120 x 120 x 25 mm (4.7 x 4.7 x 1")
 • Speed: 650 ~ 2000 RPM (PWM) ± 10%
 • Air Flow: 66.7 CFM (Max)
 • Air Pressure: 2.34 mmH2O (Max)
 • MTTF: 160,000 hours
 • Noise Level: 6 ~ 30 dBA
 • Connector: 4-Pin (PWM)

Pump

 • Dimensions: 80.3 x 76 x 42.2 mm (3.2 x 3.0 x 1.7")
 • MTTF: 70,000 hours
 • Noise Level: < 15 dBA
 • Connector: 3-Pin
 • Rated Voltage: 12 VDC

 

Udpakning og præsentation af Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB

Indpakningen til MasterLiquid ML120L RGB AIO'en minder meget om alt andet på markedet – en illustration på forsiden, samt lidt hurtige opremsninger af standarder og features, med en mere detaljeret oversigt på bagsiden. Også indmaden er meget standard – Som de fleste producenter bruges der formet pap til at holde på alle komponenterne, samt poser for at undgå smulder blandes ved.

 

 

Som det er blevet normalt, inkluderes der beslag til alle nuværende (Også AM4) sokler, samt de ældre legacy sokler, hvis man skulle få de tanker. Cooler Master har valgt at bryde mønstret, som andre producenter har taget, ved at gøre brug af den ”fælles” 4pin RGB header standard, som de fleste nyere bundkort har – hvor andre producenter som Corsair eller NZXT bruger deres egne proprietære forbindelser.

 

Dette kan være både godt og skidt, da den fælles standard bruger analog signaler, hvorved man er begrænset ift. hvor mange enheder der kan kobles i serie med hinanden, og at de fleste bundkort typisk kun har en enkelt forbindelse – Det havde også den uheldige betydning at R, G og B pins ikke matchede, hvilket krævede lidt manuel omregning få at få den ønskede farve på blæser og pumpehoved ift. hvad RGB opsætningsprogrammet for vores ASRock bundkort forventede.

 

 

Cooler Master har valgt kun at inkludere en enkelt 120mm blæser, hvilket undrer mig lidt, da 120mm AIO’er typisk kommer med to blæsere for at kompensere for den mindre radiatoroverflade - Også for at have lidt mere RGB lys i kabinettet.

 

 

Med et kølehoved udført i kobber, gemmer kølehovedet og pumpen ikke på nogle overraskelser – det ligner meget hvad konkurrenterne gør, hvilket ikke er sært med Asetek, som har patent der spænder bredt inden for AIO markedet. Kølerørene har en fleksibel fitting på siden – Så man får på den ene side den fleksibilitet jeg f.eks. efterspurgte fra Corsair med deres H80i køler, som gav lidt spøjse vinkler med radiatoren monteret i visse vinkler, men man risikerer også at visse RAM heatsinks banker imod dem. Der er ikke helt en gylden mellemvej her.

 

 

 

For at montere køleren skruer man halvmåneformede beslag på selve hovedet der matcher den sokkel man bruger, og samler så backplaten med skruer der går igennem bundkortet. Man slutter hurtigt af med en tommelskrue i hver side, og så er vi klar til køletesten. Pretty easy going mht. installering af AIO.

 

 

 

Proceduren

Vores kølertests er sat op således, at vi først varmer systemet op med OCCT i 10 minutter. Derefter lader vi det køre videre i 2 minutter hvor vi måler gennemsnitstemperaturen i HWiNFO64. Vi trækker så endeligt rumtemperaturen på det givne tidspunkt fra og lander på en deltatemperatur for at give så neutralt et billede som muligt.

 

OBS: Vi har erhvervet os en AMD Ryzen 1500X, som er clocket til 4Ghz på et ASRock X370 Gaming ITX/AC bundkort (som vi har kigget på tidligere). Dette betyder selvfølgelig også at vi begynder på en ny køleroversigtsliste, som starter lidt tomt ud, men Vi håber I tager godt imod den nye rig fremafrettet.

 

 

Støjen

Da der kun er en enkelt blæser, skal den arbejde lidt hårdere end hvis der sad to blæsere for at nå lign. temperaturer. Dette kan høres og mærkes på ydelsen, når vi presser systemet maksimalt, dog er blæseren ikke decideret larmene, selv ved de 80% vores fankurver typisk rammer.

 

RGB og kontrol

Vi skal da også tage et hurtigt kig på RGB delen ved køleren, som jo er et af dens salgspunkter. Som nævnt tidligere har Cooler Master valgt at gøre brug af den fælles standard for RGB på bundkort (Aura, Fusion, Mystic Light og RGB), som de forskellige producenter kalder den på netop deres produkter.

 

Her et hurtigt eksempel fra Gigabyte, hvor man kan vælge imellem de effekter, som bundkortets software formår at udsende – Da signalet er analogt, er der visse begrænsninger på hvilke effekter der spyttes ud, da det alt sammen styres i softwaren. Det eneste der sendes via kablet er analoge signaler for hvor kraftig hver farve skal lyse, samt et strømsignal. Dette betyder at man f.eks. ikke kan lave ”fan” effekter, hvor visse LED på blæserne lyser i forskellige farver – alting lyser samme farve.

  

Jeg nævnte også tidligere kort at man kan ende ud med at f.eks. grøn og rød er byttet rundt på bundkortets fysiske pins, hvilket kræver lidt kreativ tænkning, eller et bundkort der understøtter intelligent valg af farver på hver pin, som man kan se nedenfor på mit Aorus X370 Gaming 5 kort.

 

Har man ikke en RGB header, medfølger der en simpel fjernbetjening med til køleren der via et Molex kabel kan styre effekterne manuel, dog med færre muligheder. Det er rart at se en fallback funktion, da der stadigvæk er mange maskiner der kører ældre bundkort fra før RGB raseriet gik i gang.

 

Her til sidst et hurtigt klip af blæseren i funktion på vores testrig.

 

 

Konklusion

Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB kan i skrivende stund erhverves for små DKK 430,- hvilket er lige omtrent 200,- billigere end Corsair H80i v2, som vi kiggede på tidligere. Og med en temperaturforskel på kun ca. 5 grader, er det måske ikke en helt dum pris, specielt hvis man har en lidt mindre CPU der måske ikke er overclocket voldsomt meget.

 

Man kan altid smække en blæser mere på controlleren, og hvis man ikke er villig til at investere sig i brandloyalitet, som andre mærker typisk kræver for at man får den bedste RGB belysningskontrol (eller synkroniseringen af denne) er det slet ikke et dumt bud.

 

Vi ender på en score på 8 (og en halv), for en AIO køler der yder på trods af der lidt mangler en ekstra blæser til push/pull, og dens brand-neutrale RGB styring, hvilket er rart at se i en industri hvor man nærmest skal investere helt i et enkelt mærke for at få den bedste lysoplevelse.

 

Godt

 • God køling til prisen
 • Fint lys med nem styring
 • Kan nemt opgraderes
 • Kan bruges på bundkort uden RGB header

Mindre Godt

 • Mangler lidt en ekstra blæser
 • Der kan være problemer med R, G og B signalforvirring
 • RGB headers er lidt begrænsede i farveeffekter
Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB Køler Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB Køler
8,5/ 100 Kommentarer
Skriv kommentar til testen Kommentarer til testen fra Facebook

 

ASRock X470 Master SLI

ASRock har sendt en mindre palle af de nye Ryzen 2 bundkort vores vej, og de skal da selvfølgelig igennem maskinen,

Læs Mere

TP-Link Archer C5400 Tri-Band MU-MIMO Gigabit Router

TP-Link er tilbage på Tweak.dk redaktionen med deres Archer C5400 802.11ac router med indbygget 4-ports Gigabit swit

Læs Mere

Miele CM 6350 - Når kaffen skal overclockes

Kaffe er en fast rutine for utroligt mange af os, og i dagens test kigger vi på en mulighed for at hæve niveau

Læs Mere

Plantronics RIG 500 PRO Esport Edition

Vi har i denne test taget et nærmere kig på Plantronics RIG 500 PRO Esport Edition headset. Det er som navnet

Læs Mere

noblechairs HERO Gaming Chair

noblechairs er ikke nogen ny samarbejdspartner her på redaktionen, men så meget h

Læs Mere

Plantronics Voyager 5200

Plantronics Voyager 5200 er dagens fokuspunkt, og er med sit lette og ergonomiske design, et super interessant headset for

Læs Mere

Assassin's Creed Odyssey

Vi har fået fingre i den nyeste titel i Ubisofts Assassin's Creed serie, Assassin's Creed Odyssey, som har udgivelse

Læs Mere

Fractal Design Define S2

Det er efterhånden ved at være et stykke tid siden vi sidst så på et kabinet fra Fractal Design, m

Læs Mere

 

Nyeste Videoer og Trailers

Seneste nyheder

De første gaming benchmarks dukket op på GeForce RTX2070, 15% hurtigere end GeForce GTX1080.

Vi knokler selv på højtryk for at komme i mål med vores egne NVIDIA GeForce RTX2070 reviews, men indtil da, må
Læs Mere

Diablo III special edition Nintendo Switch

Er du til håndholdte konsoller i stil med Nintendo Switch, og på samme tid også inkarneret Diablo fan, så vil
Læs Mere

Tweak Build Vlog - Zooda Build

I samarbejde med Corsair og MSI, bygger vi en gaming og streaming PC til Zooda aka Stefan. Følg vores byggeri
Læs Mere

Nye Intel Core i9 9900K vs AMD Ryzen 7 2700X spil benchmarks frigivet. Så stor er forskellen nu

Nu er der dukket en ny artikel om omkring misæren om Intel Core i9 9900K vs AMD Ryzen 7 2700X. Denne gang Prin
Læs Mere

AMD lancerer to nye Threadrippers 29 oktober

Informationerne kommer via AMD's UK Twitter konto, hvor det fremgår vi snart præsenteres for Ryzen Threadrippe
Læs Mere

Intel 9th Gen processorer - Verdens bedste til gaming?

Vi har denne mandag en særudgave af Tweak News klar grundet Intels lancering af Intel 9th Gen processorerne. I
Læs Mere

NVIDIA GeForce RTX 2070 3DMark Timespy performance lækket. Baghjul til GTX 1080?

Som altid kommer leaks forud for officielle lanceringen, og informationer om performance på kommende NVIDIA Ge
Læs Mere

Razer Phone 2 in action (Video)

Nyeste skud på stammen inden for smartphone gaming fra Razer, er deres ny proklameret Razer Phone 2 telefon. U
Læs Mere
Partner sider
Indsend nyhed
Har du fundet en fed nyhed så indsend den så alle andre på Tweak.dk kan få glæde af den.