TEST: Abit IC7 Max3 Pentium 4 Canterwood

editor picture
Hardware udlånt af: Abit.
Skrevet af Lasse Olfert den 10. Sep 2003. Testen er vist 9226 gange.
Flere tests i kategorien Bundkort


Del med dine venner

     


Indledning
Så er vi endelig klar med test af Abit's nyeste bundkort (IC7 Max3), som er en forbedret version af det utroligt populære IC7-G Max2. Vi har her med et optimeret bundkort at gøre, der udover forbedrede overclocks-indstillinger byder på et sprit nyt kølesystem (Otes), som gerne skulle øge stabiliteten af boardet, idet man prøver at køle de hede mosfet transistorere ned.

Kortet som ligger i den dyre ende byder dog på en masse spændende ting, som vi kigger nærmere på i testen. Kan det klare mosten og er det 2000kr værd, ja det vil vi selvfølgelig tjekke ud.


[Klik for stort billede]

Baggrund
Abit har længe været den foretrukne fabrikant, når de hårde overclock-typer skulle vælge bundkort, til deres ekstremt pressede systemer. Derfor gør de meget i at lytte til deres kunder og tilfredsstiller dem efter behov. Det ender ud med et super stabilt produkt, med mange forskellige og nyttige indstillingsmuligheder.

Siden Intel introducerede deres nye flagsskibs chipsæt i875P (Canterwood) tilbage i foråret, har Abit leveret flere forskellige revisioner af modellen IC7, som netop er baseret på Canterwood chipsættet. Max serien er forstærkede versioner, som byder på bedre muligheder, når vi snakker overclock. Max3 er det nyeste skud på stammen, og er siden dens spæde introduktion, blevet diskuteret godt og grundigt igennem, inden vi overhovedet havde set et glimt af det..... nu er det her og har været her nogle uger.

Specifikationer
Vi lægger ud med fabrikantens egne specifikationer, taget direkte fra produktets hjemmeside, som kan findes lige her

The IC7-MAX3 is equipped with features never even conceived for a desktop motherboard. For users who require MAXimum security and storage, the ABIT MAX3 features 6 channel serial ATA RAID with the Silicon Image 4-port serial ATA RAID controller plus native 2 channel support, as well as ABIT's latest ABIT Engineered™ feature: Secure IDE™. But what is most exciting about MAX3 is that it features the most advanced cooling technology ever seen before on a motherboard--OTES.

  
 • OTES Cooling Technology
   In the interests of cooling and performance, OTES has been 
   redesigned to cool the hottest part of a motherboard: the PWM power
   regulation mosfets and capacitors.
 
6 channel serial ATA RAID
   With the Silicon Image 4-port serial ATA RAID controller plus native 2
   channel support.
 • Enhanced 800MHz FSB
   The 800MHz FSB increases bandwidth and improves overall system
   performance.
 • Dual DDR Module Support
   Supports up to 4GB of Single/Dual channel DIMM modules, delivering
   bandwidth of 6.4GB/sec.
 • Intel PRO/1000 CT Desktop Connection Gigabit LAN on board
   Lets you easily connect to the world wide web at high speeds without
   having to buy a separate 10/100 Ethernet card.
 • Serial ATA 150MB/s data transfer rate
   Serial ATA is an evolutionary replacement for Parallel ATA storage 
   interface. This new high-speed interface boosts data transfer rates to
   up to 150 MB/sec. More flexible power tolerances allow for smaller
   and more efficient cables.
 • 6-Channel Audio and S/PDIF In/Out interface
   Lets you enjoy 6-channel audio without having to buy advanced
   sound cards.
 • USB 2.0 Support
   Supports speeds up to 480 Mb/sec, approximately forty times faster
   than conventional USB 1.1.
 • IEEE 1394
   Supports 400/200/100Mb/sec data transfer rate.
 • ABIT SoftMenu™ Overclocking
   The overclocking functions include CPU frequency, Vcore, multiplier
   and memory voltage adjustment to maximize your system
   performance.
 


Pakken
Kassen, som kortet ankommer i udstråler et spændende produkt, og er spækket med flotte illustrationer. Designet er enkelt, sort dækket med et farvefyldt billede af det hårdt pumpende kort ;) Som man kan se på billedet er farven i det nye OTES system blåt, men til min forundring viste det sig at være grønt. En lys og skærende nuance af grøn som absolut kan være med til at præge kabinet-belysningen i en god retning, men jeg havde nu hellere set det blå lys værende Abits valg.

Inde i kassen kan man fornemme, hvordan der er tænkt over tingene. I mindre blokke (kasser) finder man de forskellige tilbehørs dele, sorteret efter type. Derved er manualerne samlet med drivere, og ledninger sammen med kabler. Det giver orden i tingene, og gør det nemt at pakke ned igen.[Klik for stort billede]

Af dokumentation finder man to fyldestgørende og nemt læselige manualer. Den ene til selve bundkortet og den anden til opsætning af RAID. Brugervenligheden er middel, og de fleste skulle ikke have problemet ved at finde rundt i bundkortets forskellige funktioner og finurligheder.

Til drivere har Abit vedlagt en cd med alt dertilhørende software. En diskette til opstart ved installation af Operativ system er yderligere vedlagt, så det er nemt at komme igang.

Som vi desværre ikke har fået taget billede af, kommer kortet desuden med et modificeret bagpanel der passer til det specielle produkt. Her ses det tydelig hvordan man har gjort plads til blæserudtaget, omkring OTES blæseren.

Den kvikke læser finder hurtigt ud af, at Abit har valgt at afmontere de forældede serielle og parallel porte, som absolut ikke kan være med mere, hvad hastighed angår. Dette kan for nogen være problem, da man eventuelt har en printer med parallelt interface..... men til det kan man kun begrunde det med at kortet henvender sig til nyskabning, og ikke er gået på kompromis med ældre teknologier.[Klik for stort billede]

Den første del af kabel samlingen, er de runde kabler. Her finder man et ATA133 kabel og et floppy kabel. Det er selvsagt at runde skal være vedlagt et så speciel bundkort, som skal sidde i et system, presset af varmeudgydelser fra forskellige enheder. Luftgennemstrømningen er derfor vigtigt, og flade kabler ville sætte en stopper for et optimalt flow. Jeg havde gerne set at der var 2 ATA133 kabler, og ikke kun eet. Der er ikke noget nyt over de forskellige kabler efter MAX2 versionen, men det er heller ikke her der er gjort fremskridt.


[Klik for stort billede]

Vi ser en fordobling i antallet af SATA kabler, når vi sammenligner med MAX2, for her hele 4 af slagsen. Dette har selvfølge noget at gøre med faktummet, at der er tilføjet to ekstra serielle ATA kanaler, så der nu er hele 6 stks, hvor fire af dem er i stand til at køre RAID. Jeg er specielt glad for de nye SATA kabler, da de er så slake over bredden, og dermed gør systemet mindre rodet.


[Klik for stort billede]

Til sidst ser vi 2 kabler der omformer strømmen fra det normale MOLEX stik over til den nye SATA type. Dem er der ikke meget at sige om andet end at de er nødvendige ved de fleste SATA harddiske.

Et bagpanel med ekstra Firewire og USB kanaler findes ligeledes blandt tilbehøret, og da Abit også har placeret mange af kanaler på selve kortet, har de dermed minimeret antallet af ekstra paneler, hvilket jeg absolut synes er en god ting. Thumbs up.


[Klik for stort billede]

Som noget nyt lever Abit MAX3 kortet med et nyt system ved navn secue IDE, som ideelt skal bruges til sikring af data overførsel fra harddisken. En blokering træder i kraft hvis man ikke isætter sikkerhedsnøglen, som er forbundet til systemet. Det er absolut et spændende produkt, men efter min mening hører det ikke hjemme i en pakning med dette ekstreme overclock bundkort. Det er som om at målgruppen er fejl casted.

Kortet
[Klik for stort billede]

Her ser vi kortet i fugleperspektiv, som giver et godt overblik over dette flotte stykke PCB, hvori der er lagt en arbejdsindsats for at få tingene godt sat op.
Farven er sort, men ellers ligner det hele sig selv, i forhold til første versioner af IC7. Der er egentligt ikke mange face ændringer umiddelbart uover det den udvidede mængde af SATA kanaler, som selvfølgelig kræver stik. Dertil kommer OTES system som ikke ligefrem gemmer sig.[Klik for stort billede]

En god ting som jeg har lagt mærke til på Abits kort er deres jumpere, der har fået en lang hale, og dermed udgør et godt redskab, hvis man evt. skal resette kortets bios chip.

Nordbro køleren ligner sig selv, og pryder godt på brættet. :D Blæseren er ikke særligt støjende, hvilket man ellers kunne forestille sig, for den bette størrelse, der er OTES blæseren mere hidsig, hvilket jeg kommer ind på længere nede.

MAX3 er et stilfuldt bundkort med pæne farver uden at være for poppet.


[Klik for stort billede]

På kortets bagpanel ser vi den 4 centimeter brede OTES blæser længst ude til venstre. Den er efterfulgt af de to PS2 stik til keyboard og mus. Næste i rækken er to stks. Optiske udgange, både ind og ud.... en super ting som jeg sætter pris på er landet bag på kortet frem for på et bagpanel..... jeg er typen som helst vil have så mange stik som muligt bag på kortet frem for på bagpaneler der udgør pladstagere fra PCI soklerne.

Hertil finder vi de forskellige udgange til 6 kanals lydkortet, fabrikeret af Realtek..... klassisk.

Firewire, USB og LAN slutter herligheden af med. 4 stks USB er også mere end man ser på mange andre boards, der i de fleste tilfælde er begrænset med 2. Firewire ser man heller ikke altid bag på kortet, så alt i alt er jeg yderst tilfreds med antallet og placeringen af disse udgange.


[Klik for stort billede]

Placeringen af ram soklerne ser vi nede i højre hjørne. De er skilt ad via farve, så det nemt kan ses hvordan 2 moduler skal sidde i en eventuel DUAL DDR funktion, som chipsettet jo understøtter.

ATX stik'ene er placeret perfekt, ligesom alt andet, her er virkelig brugt tid for at få tingene til at passe sammen, så det meste af tilslutninger sker ude ved kanten af boardet.[Klik for stort billede]

IDE busserne er ligeledes trukket godt ud til siden så man være fri for dumme kabler, der hænger midt hen over kortet.

Otes køle systemet

[Klik for stort billede]

Så er vi nået til OTES systemet som er Abits tiltag indenfor køling, hvor de formår at flytte varm luft væk fra kritiske områder, og dermed opnår stabiltet og ekstra levetid.

Herover ser vi OTES blæseren, der spinder rundt over 5000 gange i minuttet...... og det kan høres, især i starten, hvor der ekstra skrue på, indtil den derefter reguleres ned.

Blæseren er vendt sådan at den varme luft hives ud af kabinettet, hvilket måske overrasker nogle få mennesker, da men evt. hellere vil drysse kold luft hen over de varme kredse. Men for ikke gøre varmeproblemet større ved at samle den ophedne luft inde i kabinettet, har Abit klogt nok valgt at hive luften UD.

Hele OTES tunnelen er lavet i blå plastik og dækker de nødvendige mosfet transistorer og kondensatorer, der i et tæt kredsløb regulerer spændingen til processoren. Hvis man opnår stabilitet på netop dette område, kan man godt forvente en mindre forbedring på overclocking mulighederne, samt ekstra levetid til komponenterne.


[Klik for stort billede]

Et overblik over det samlede OTES luft system, som egentligt ikke er nogen speciel ting, men absolut et godt påfund. Hvis man ikke ønsker systemet kørende idet man ikke vil overclocke, men derimod bare udnytte det kraftfulde chipset, så er det muligt at tage blæseren fra samt at afmontere tunnellen.

Abit har lavet lidt grafik som viser de kritiske punkter indenfor spændingsregulerings-kredsløbet, som kan ses herover. Derfor kan man blandt andet forstå hvorfor der bør være køling på de kære IC kredse. ;)

Bios
I bios er det nu muligt at justere spændingen til processoren helt op til 2,9V og hukommelsen kan tilføres med hele 3,2V.

FSB kan justeres op til 412MHz, hvilket er mere end nogen kan nyde godt af. AGP spændingen topper ved 1,65V, hvilket dog godt kunne have været en smule højere.
 
Så der er god grund til at begynde at overclocke.

Testen
Følgende komponenter er at finde i vores test system:

Abit IC7 MAX3
Pentium4 2,4GHz (FSB800)
2x256MB Cosair PC3700 DDR RAM
Western Digital 80GB Caviar speciel edition

Alle test resultater er opnået under Windows XP med Service Pack 1.

SiSoft Sandra CPU Arithmetic Benchmark

 
SiSoft Sandra CPU Multi-Media Benchmark

 
SiSoft Sandra Memory Bandwidth Benchmark

 
SiSoft Sandra Cache & Memory Benchmark

 
SiSoft Sandra File System Benchmark


Overclocking

Den del hvor de fleste er spændt på kommer her. Med MAX3 var det muligt at finde ud af hvor god vores processor egentligt er til overclocking, og selv godt forsynet med spænding osv. kunne vi ikke presse fætteren over 3,4GHz, selv med hukommelses hastigheden sat ned. Dette er dog ikke MAX3's skyld, men nok det fakta at de første versioner af de nye Pentium4c processorerne ikke er lige så gode til overclocking, som de lidt nyere.

FSB landede på 284MHz, hvilket absolut er den højeste frekvens jeg nogensinde har opnået med denne processor. Bundkortet startede op, selv med bushastighed af 300MHz, men derefter gav processoren op, og tro mig, der er prøvet alt for at presse den derop, men lige meget hjalp det.

Hermed er det fortalt at man ligesom et godt bundkort behøver gode ram og hidsig processor for at komme op mod de 3,6GHz som mange sigter efter. 
SiSoft Sandra CPU Arithmetic Benchmark

 
SiSoft Sandra CPU Multi-Media Benchmark

 
Konklusion
Abit har virkelig formået at skrue et super board sammen. Det holder dog ikke nok til en opgradering fra lillebror'en IC7-G, da det er bagateller som udgør den store forskel. Hvis man er fingernem kan man nemt modificere sit IC7-G (MAX2), så man får lignende indstillings muligheder i bios, som på MAX3. Men er man ikke typen der har lyst at modde, men stadig vil være seriøs overclocker, så har Abit serveret varen på et sølvfad.

Desværre er vores Pentium4c 2,4GHz ikke den skarpe processor, hvad tuning angår, vi formåede kun at ramme 284MHz på FSB'en, hvilket var lidt skuffende.... idet der var vandkøling på. Men boardet kunne boote helt oppe ved 300MHz FSB, men når processoren skulle i gang, stod den af. Dette viser bare at boardet har kørt videre lige meget hvad vi har udfordret det med.

Et kanon hurtigt board, bundlet med masser af features og tilbehør udgør en stærk hardware pakke, desværre til en pris der ligger tæt op af 2000, som er ca. 500kr mere end IC7-G...

Boardet er klippe stabilt, og det er absolut ikke bundkortet der giver op under overclock, her er man meget afhængig af ram type og hastighed der på, samt processoren formåen, indenfor overclock.

Vil man have det bedste, så er MAX3 svaret, helt bestemt. Men er man ikke til overclock, så kan det ikke betale sig at ofre de mange moneter, da produkter klart og tydelig er målrettet dem som vil presse citronen til det yderste.

Harddiskscoren er lav grundet en svagt ydende model, som ikke er blevet defragmenteret i meget lang tid.

Boardet fortjener klart vores "Editors choice award", grundet alle dets muligheder, stabilitet, tilbehør og super udseende.

De manglende procenter er grundet den lidt høje pris, mangelen på ekstra ATA133 kabel og blåt lys.

 


SCORE 96
Abit IC7 Max3 Pentium 4 Canterwood Abit IC7 Max3 Pentium 4 Canterwood
96/ 100 Kommentarer
Skriv kommentar til testen Kommentarer til testen fra Facebook

 

ASUS ROG Strix Flare RGB Gaming Keyboard

ASUS har meldt sig på redaktionen med deres ASUS ROG Strix Flare Gaming RGB tastatur, o

Læs Mere

MSI GeForce RTX 2080 Gaming X Trio

NVIDIA kæmper en brav kamp om at holde traditionen i hævd med en ny grafikkortsarkitektur hvert andet år

Læs Mere

Antec HCG850 Extreme Strømforsyning

Det kan være svært at skille sig ud på strømforsyningsmarkedet, men Antec er kommet med et godt b

Læs Mere

ASUS ROG Strix Fusion Wireless

ASUS har tilføjet endnu et headset i deres Fusion serie, og denne her gang er der skruet ned for de flashy detaljer

Læs Mere

Seasonic Focus+ Gold 1000 Watt

Seasonic er bestemt ikke nogen ny producent her på Tweak.dk. Vi har gennem det sidste års tid set på et

Læs Mere

Logitech MX Vertical

Logitechs nyeste bud på en ergonomisk korrekt mus, rammer testbænken. Er der tale om en ny gimmick som Logitec

Læs Mere

Far Cry 5: Dead Living Zombies

Sidste gang vi stiftede bekendtskab med Far Cry serien, sendte vi en velfortjent 10/10 i score over disken, og vi har ikke

Læs Mere

Seasonic Focus+ Platinum 850 Watt

Seasonic er på banen igen med endnu en strømforsyning som vi naturligvis har set nærmere på. Vi h

Læs Mere

 

Nyeste Videoer og Trailers

Seneste nyheder

SteelSeries præsenterer CS:GO HOWL Edition

Counter-Strike: Global Offensive - bedre kendt som CS: GO - er en af de mest populære multiplayer-fps. Det der
Læs Mere

Tweak.dk: NVIDIA GeForce RTX forklaret

NVIDIA har holdt kortene tæt ind til kroppen, og indtil i dag, onsdag den 19. september 2018, har vi gået spæn
Læs Mere

NVIDIA DLSS analyse og accelereret NVIDIA RTX 4K

PC entusiaster interesseret i mere dybdegående informationer om NVIDIA DLSS, og om hvordan de nye NVIDIA RTX g
Læs Mere

ASUS Republic of Gamers ROG Delta og ROG Delta Core gaming headsets

En god ven af huset, ASUS, har netop annonceret deres nye ROG Delta and ROG Delta Core gaming headsets, som er
Læs Mere

NVIDIA GeForce RTX 2080 Ti smadrer alle 3DMark benchmark rekorder med 2.4 GHz GPU og 17 Gbps RAM OC på LN2

Knap er blækket tørt på NDA kontrakten til NVIDIA GeForce RTX 2080 Ti, før EVGA’s in-house overclocker, KINGPI
Læs Mere

Sega Mega Drive Mini udsat til 2019

Vi skrev i går nyheden om Sony PlayStation Classic, og nu er der kommet flere spændende nyheder fra Sega.
Læs Mere

SteelSeries Arctis 3 bluetooth gaming headset

SteelSeries har introduceret et nyt Arctis 3 Bluetooth gaming headset, som prissættes til $100 eller €130 alt
Læs Mere

Xiaomi Mi 8 Pro smartphonen officielt lanceret

Kampen om tronen inden for smartphones er intens, og typisk ser vi producenter som Samsung, Apple, OnePlus, HT
Læs Mere
Partner sider
Indsend nyhed
Har du fundet en fed nyhed så indsend den så alle andre på Tweak.dk kan få glæde af den.