TEST: ASUS P5WD2 Premium LGA775 Pentium 4 bundkort

editor picture
Hardware udlånt af: ASUS.
Skrevet af Amin Soltani den 24. May 2005. Testen er vist 26358 gange.
Flere tests i kategorien Bundkort


Del med dine venner

     Efter noget tid er vi igen klar med en test af et LGA775 bundkort, det drejer sig denne gang om et ASUS P5WD2 Premium, som er udstyret med det helt nye I955X chipset, som har fået navnet "Glenwood".

Det nye chipset dukkede for første gang op på Cebit messen i Tyskland i år, hvor de fleste producenter havde nogle modeller med på udstillingen. ASUS er dog en af de første, der er helt klar med deres model, med det nye Intel chipset, som vi har fået glæden af at teste.
Bundkortet er i highend klassen, og der vil også komme "mindre" modeller med I945 chipset, som ligger i den lidt billigere ende.

Forskellen mellem I925XE chipset og det nye I955X chipset, er understøttelse for dual core CPU'er, DDR667 på Ram, samt mulighed for Raid 5 og 10. Derudover er der også mulighed for at køre med to grafikkort på engang, dog er det ikke SLI.

Det nye Chipset understøtter udover de nye Dual Core processorer også mulighed for at køre 667MHz på sine DDR2 RAM. ASUS har dog vedlagt en ekstra mulighed, så man kan køre DDR800 på sine Ram ved standard FSB. Så man kan altså overclocke sine Ram helt optil DDR800 uden at hæve FSB'en.
Her har vi nogen af specifikationerne, resten kan ses på ASUS hjemmeside.


CPU:
- LGA775 socket for Intel® Pentium 4/Celeron CPU
- Intel Pentium® Processor Extreme Edition & Intel
Pentium® D Processor ready
- Compatible with Intel® 05B/ 05A and 04B/04A processors
- Intel® Hyper-Threading Technology ready

Chipset:
Intel 955X
Intel ICH7R
Front Side Bus
1066/ 800/ 533 MHz

Memory:
Dual channel memory architecture
4 x 240-pin DIMM sockets support max. 8GB DDR2 800/ 667/ 533 ECC and non-ECC memory
Native DDR2 800 Support
Intel MPT (Intel Memory Pipeline Technology)

Expansion Slots;
1 x PCI Express x16 slot for discrete graphics card
1 x Universal PCI-E Slot ( x4 mode)
1 x PCI Express x1
3 x PCI

Storage/RAID:
Intel ICH7R South Bridge:
*1 x UltraDMA 100/66/33
*4 x Serial ATA I/II 3.0Gb/s with Intel Matrix Storage Technology with RAID 0, 1, 5, 10 support

Silicon Image 3132 SATA controller:
*1 x Internal Serial ATA I/II
*1 x External Serial ATA

ITE IDE controller:
* 2 x UltraDMA 133/100/66

LAN:
Dual Gigabit LAN controllers:
*1 x Intel PCIe Gigabit LAN Controller
*1 x Marvell 88E8001 Gigabit LAN Controller, featuring AI NET2

Audio:
Realtek ALC882D High Definition Audio 8-channel CODEC
Support Multi-streaming, Jack-sensing and Jack-retasking functions
Coaxial, Optical S/PDIF out on back I/O port
Features Dolby Digital Live technology

IEEE 1394:
TI 1394a controller supports 2 x 1394a ports

USB:
Max. 8 USB2.0/1.1 ports

ASUS AI Life Features:
WiFi-TV PCI card (optional)
(Optional, for WiFi-TV Edition only)
-Digital TV(DVB-T only), Analog TV, FM
-WiFi@home 802.11a/b/g
Stack Cool 2 patented fanless cooling system
"SATA on the Go" External SATA connector
AI Quiet

Overclocking Features:
AI NOS™ (Non-delay Overclocking System)
ASUS CPU Lock Free
Bundkortet kommer i en hvid kasse, hvor man stort ser at der står ALife, som er den nye serie fra ASUS. I915/925X serien gik f.eks. under serien AI-Proactive, i den nye Alife serie er der nogle af de samme features fra den gamle serie, som er blevet opdateret med en anden og ny version.

I kassen finder man en masse kabler og tilbehør, SATA kabler, SATA strøm kabler, IDE kabler, samt ekstra USB tilslutning m.m. Vi finder desuden også manual, samt CD med drivers og uttilities.Bundkortet er også udstyret med WiFi TV, trådløst netværk med TV support, så man kan se TV på sin PC. Dette foregår ved hjælp af et TV-kort som indsættes i en af bundkortets PCI porte og derefter forbinder den til antennen. Med dette TV sæt medfølger der også en fin fjernbetjening fra ASUS, så man rent faktisk kan bruge sin PC som TV. Man skal dog være opmærksom på at det ikke er sikkert at alle "pakker" har inkluderet WiFi TV!I tilbehøret finder vi også en "SLI" grafikkort forbinder, selvom bundkortet ikke understøtter SLI, er den til en "fremtidig" opgradering.
ASUS har endnu engang benyttet sig af en brun/sort farve på selve PCB og diverse gule og røde farver på mange andre komponenter på bundkortet. Nogle vil nok mene at farverne på bundkortet ikke rigtig passer sammen. Dog er bundkortet layoutmæssigt, dejligt simpelt, og ikke alt for rodet, som man tit ser på bundkort.ASUS P5WD2 Premium er også udstyret med "Stack Cool", som vi så på P5GD2 Premium modellen. Meningen med "Stack Cool" er at sænke temperatur på CPU ved at lave bagsiden af bundkortet, hvor CPU sidder en anelse tykkere, der er med til at sænke temperatur på og omkring CPU'en. På det nye P5WD2, har de introduceret det nye "Stack Cool 2" som i princippet er det samme, dog kan man ikke se fortykkelsen af bagsiden, som man kunne på det P5GD2 Premium, men skulle stadigt være med til at sænke temperatur på CPU.Her har vi de fire DDR2 dual channel RAM slots, som har fået tildelt farverne sort og gul, og ved at sætte to moduler i samme farve slot køre man Dual channel på sit bundkort. Ved kanten finder man ATX strømstikket, som er et 24pin stik, samt finder vi også en indgang til et almindeligt 12v stik, som bundkortet også skal bruge for at kunne køre. Lige ved siden af finder vi floppy porten, som bruges til at forbinde 3,5 diskette drev med.Her har vi så et billede fra den nederste højre del af bundkortet. Til og starte med finder vi 2 ATA133 RAID IDE porte, ekstra USB support, samt en COM1 port, til ekstra tilbehør.

Ovenover finder man en lille blå jumper, som er CMOS jumperen, som man slet ikke har brug for da bundkortet resetter af sig selv hvis det nu ikke kan starte op pga. eventuelt for højt overclock, som sker ved at slukke og tænde PC'en. Til højre finder man bios chippen, som igen er AMI, som er blevet benyttet af ASUS. Ovenover Bios chippen finder vi 4SATA kanaler, som alle er styret af ICH7 chipsettet, som vi ser ved siden af, monteret med den sølvfarvede passive heatsink.Her ser vi et billede af bundkortet nederst til venstre, hvor man finder, 3x PCI porte, 1 PCI-X port, og 2x PCI-Express 16x porte. De to PCI-Express porte er dog ikke med SLI-funktion, men bare med mulighed for at køre med to grafikkort, hvis man nu vil køre med 4 skærme på en gang. Ydelsesforbedringen ved at bruge to grafikkort, skulle være noget mellem single VGA og SLI, ifølge oplysninger fra ASUS.Her har vi så et billede af I955X chipsettet, som er passiv kølet af en kæmpe aluminiums køleblok. Den bliver noget varm under brug, men ASUS satser på det mest lydløse system, derfor benytter de sig ikke af aktiv køling.Her har vi alle de eksterne porte på bundkortet, PS/2 mus og tastatur port, Com-port, til ældre scanner og printere, 1 SATA indgang, ekstern lyd indgange, 4x USB indgange, 6x lyd indgange og en IEEE 1394a port.
Så tager vi et nærmere kig på ASUS bundkortets bios. ASUS har som sagt bebyttet AMI BIOS, og layoutmæssigt er der ikke så meget nyt ved den. BIOS'en er meget brugervenlig, så selv dem der ikke har specielt meget forstand på det kan være med.Til at starte med kigger vi her under Advanced, her er der en masse undermenuer, som man kan vælge hvis man skal lave om på systemets indstillinger.Vi starter med at gå ind under menuen Jumperfree Configuration, som er her, hvor man har mulighed for at ændre på FSB, samt på de forskellige volt.
Her kan man vælge om, man vil lave om på indstillingerne manuelt eller automatisk.Under AI overclocking menuen, kommer der en masse forskellige overclocking kombinationer frem. En nem og hurtig måde at overclocke på, hvis man ikke gider prøve sig frem, mellem de forskellige indstillinger.Hvis vi vælger manuel overclocking, kommer der en masse muligheder frem, til den avancerede bruger der gerne vil opnå så meget af sit system som muligt. Man har her mulighed for at selv vælge FSB hastighed, som kan hæves fra de oprindelige 133/200/266, alt efter hvilken CPU man har, helt optil 450.

PCI-Express frekvensen kan sættes til alt mellem 90 og 150. PCI frekvensen kan også låses, som er en god ting hvis man overclocker.

Ram Volten kan også hæves, og fra de oprindelige 1.8V, kan den hæves optil 2.3V, hvilket burde være mere end rigeligt til de fleste DDR2 Ram i dag.

CPU core volt kan selvfølgelig også hæves, og her er det fra 1.1875V, op til hele 1.7V, hvor de fleste LGA775 CPU'er, har en standard volt på 1.4V eller lige under.

Nortbridge volten kan hæves fra 1.5V optil 1.65V, Southbridge volten kan også hæves og det er fra 1.057 til 1.215V. En rigtig god ting da det giver bedre stabilitet under overclock.

Der er også mulighed for at ændre volt til I/O controlleren, som blandt andet styrer SATA kanalerne.

Når man ændre på volt under de forskellige ting, ændre farven sig til lilla og rød, hvis man f.eks. sætter volten højt op, dette er blot til advarsel, men betyder ikke noget.Under Ram frekvens er det muligt at vælge hvilken ratio Ram skal have i forhold til CPU'en, her er det muligt at ændre vælge 400, 533, 667 og 800. Det er altså muligt at overclocke Ram helt optil 800MHz uden at ændre på FSB'en, her hedder ratioen 1:2.Under chipset indstillingerne, er det muligt at ændre timings på sine DDR2 moduler, samt vælge "hvor hurtigt" grafikkortet skal være ved Peg Link. En Bios tweakings mulighed, som ASUS introducerede for noget tid siden, der dog næsten ikke giver noget i ydelse.Til sidst har vi et billede af Bios HW monitor, hvor man kan se de forskellige volts og temperaturer.
ASUS bundkortet er testet med følgende hardware og software:


- Pentium 4 640 (3.2 GHz) - 32 kB L1, 2048 Kb L2 Cache
- HIS X850XT IceQII 256MB
- 2 x 512MB Centon PC4300 DDR2 RAM (4-4-4-10)
- Western Digital 120GB - 7200 RPM - 8MB Buffer - SATA
- ATI Catalyst 5.3 Driver
- Windows XP Professional Edition Service Pack 2 og DirectX 9.0c


Følgende Test programmer er blevet brugt til test:


- Sisoftsandra 2004 SP2
- PCMark04
- 3Dmark2001SE
- 3DMark05


Det lykkedes mig at få CPU'en op på 265FSB, fra de oprindelige 200, hvilket svarer til lidt over 4.2GHz, som er et meget udmærket OC, taget I betragtning af at det er med luftkøling. Selvom CPU'en understøtter Speedstep, så man har mulighed for at sænke multiplier, for at opnå højst mulig FSB, var det desværre ikke muligt at ændre den i Bios. Men da bundkortet er forholdsvis rimelig nyt, kommer der nok en Bios update der kan få ordnet det. Ved 265 på FSB, kører rammene ved 710MHz, ved den normale 3:4 ratio. Dette overclock er opnået ved 1.425V på CPU, 2.1V på ram, og 1.6V på chipsettet.

Her er der er et CPU-Z screenshot.Her har vi resultater for SissoftSandra, først uden overclock.

Her har vi resultater for SissoftSandra med overclock på CPU.

Her har vi et diagram over PCMark04 resultaterne, med og uden oc.Her har vi et diagram over 3DMark2001SE resultaterne, med og uden oc.Her har vi et diagram over 3DMark05 resultaterne, med og uden oc.
ASUS har endnu engang formået at lave et kanon bundkort spækket med features, tilbehør og overclocking muligheder.

Dette bundkort fra ASUS med det helt nye I955X chipset fra Intel, er det ultimative bundkort til den avancerede bruger som vil have det bedste. Med bundkortet finder vi en pakke fyldt godt og grundigt op med forskelligt tilbehør. Heriblandt inkludere det et TV-kort, som giver mulighed for at se TV på computeren, med dette følger der også en fin ASUS fjernbetjening med, som virker via det trådløse netværk.

ASUS P5WD2 Premium giver mulighed for at benytte sig af to PCI-E grafikkort på samme tid, dog er der desværre ikke tale om SLI, men indtil videre blot en mulighed for at kunne køre med 4 skærme på en gang. Der skulle dog også være en anelse ydelsesforbedring ved at benytte 2 grafikkort, men ikke på højde med SLI ydelse.

Overclocking mæssigt er dette bundkort helt kanon, det lykkedes at få en 3.2 op over 4.2GHz, dog er der meget mere i bundkortet, med den helt rette CPU. Der er desuden mulighed for at sætte Ram hastighed op til DDR800, 1:2 ratio, hvilket kan resultere til monster høje clocks med de rigtige Ram.

Chipset køleren bliver rimelig varm, men bundkort har været helt stabilt under hele testforløbet, så det skulle ikke være noget problem.Dual Lan.
Wifi TV.
DDR2 667/800 support.
Stabilt.
Ydelse.
Prisen.SCORE 96
ASUS P5WD2 Premium LGA775 Pentium 4 bundkort ASUS P5WD2 Premium LGA775 Pentium 4 bundkort
96/ 100 Kommentarer
Skriv kommentar til testen Kommentarer til testen fra Facebook

 

OnePlus 6 - Glas og notch er det nye spejlblanke sorte hos OnePlus

OnePlus vokser i popularitet, og deres seneste OnePlus 6 er selvfølgelig lanceret med et håb om at fange inte

Læs Mere

MSI Immerse GH70 Headset

MSI som mest er kendt for deres bund og grafikkort, har sendt os et af deres nye og lidt anderledes produkter. Vi har modt

Læs Mere

Cooler Master MasterWatt 550 Watt

Cooler Master udvider deres MasterWatt serie af strømforsyninger med modeller, som spænder fra 450-750 watt.

Læs Mere

Cooler Master RGB Hard Gaming Mouse Pad

Der var en gang hvor en musemåtte blot var en kedelig stof eller plastik ting, man havde liggende på sit skriv

Læs Mere

FitBit Charge 2 fitness tracker

Vi byder i dag på en test til de mere fitnessinteresserede brugere på vores side. Sig pænt goddag t

Læs Mere

Arozzi Mezzo V2 - Gaming Stol

Mange og lange timer foran computeren, kræver selvfølgeligt et godt sted at slå ballerne ned. Med

Læs Mere

Razer Panthera Arcade stick

Vi har igen Razer på besøg, i dag i en lidt mere extraordinær udgave, med deres Street Fighter special

Læs Mere

Enermax Revolution SFX 550 Watt Strømforsyning

Maksimal performance, i minimal indpakning. Dette kunne godt være salgsordene for PSU'en vi skal se på i denne

Læs Mere

 

Nyeste Videoer og Trailers

Seneste nyheder

Rochi Shion deler synopsis for Avengers 4

Hvad skulle vi dog gøre uden de sociale medier? Rochi Shion har via Twitter formået at give Marvel-fansene en
Læs Mere

Essential er sat til salg

Essential er et forholdsvis nyt foretagende fra Andy Rubin. Man er dog allerede nu ved at smide håndklædet i r
Læs Mere

EA har frigivet de foreløbige minimums systemkrav til Battlefield V

I første omgang handler det om minimumskravene til PC til det kommende Battlefield V, og hvad det tyder på, så
Læs Mere

MSI PRO 24X Series Ultra Slim All-in-One Desktop PC annonceret

MSI har i indeværende uge annonceret en ny all in one PC. MSI PRO 24X Series Ultra Slim All-in-One Desktop PC,
Læs Mere

Far Cry 5 Hours of Darkness, Vietnam DLC frigives 5 juni

Det super populære Far Cry 5 ikldes en ny DLC 5 juni 2018. Med navnet Hours of Darkness, Vietnam DLC, er der l
Læs Mere

Huawei finder display-partner til ny foldelig smartphone

BOE har fået æren af at fremstille det display, der skal påføres den nye foldelige smartphone fra Huawei.
Læs Mere

Apple indgår samarbejdsaftale med Volkswagen

Selvkørende biler er et af de nyere projekter, som Apple har kastet sig over. Nu er også Volkswagen blevet en
Læs Mere

Ubisoft gør Sam tilgængelig for alle

Digitale software assistenter, er the new shit hos flere og flere virksomheder, og naturligvis er de også at f
Læs Mere
Partner sider
Indsend nyhed
Har du fundet en fed nyhed så indsend den så alle andre på Tweak.dk kan få glæde af den.