TEST: ASUS P5GD2 Premium LGA775 Pentium 4 bundkort

editor picture
Hardware udlånt af: ASUS.
Skrevet af Amin Soltani den 30. Aug 2004. Testen er vist 10282 gange.
Flere tests i kategorien Bundkort


Del med dine venner

     Vi er gået med på LGA775 vognen og skal denne gang teste vores første bundkort, som er udstyret med den nye sockel 775, som betyder at man skal have fat i en ny CPU, et nyt PCI-Express grafikkort, samt nogle DDR2 Ram moduler. Så det er en større opgradering hvis man overvejer at skifte.

Det er ASUS P5GD2 Premium bundkort som er baseret på Intels Grantsdale chipset, nemlig i915P. Hvis vi sammenligner med socket-478 chipsets vil dette svare til et bundkort baseret på et I865PE-chipset.

Dette nye bundkort fra ASUS, er som sagt lavet til de nye LGA775 CPU’er, som går op til Intels 800FSB processorer. Senere hen vil der blive frigivet en opdatering på dette chipset, som kan håndtere de nye 1066FSB CPU’er der bliver lanceret om noget tid.


[Klik for stort billede]


Her er nogle af specifikationerne fra producentens hjemmeside:


Model: P5GD2PREMIUM
Socket: Socket 775
Chipset: Intel 915P
FSB: FSB 800
I/O porte: 1 x Parallel / 1 x Serial / 1 x Floppy
USB 2.0 porte: 8 x USB 2.0
Firewire porte: 2 x 1394b ports 800 Mbps speed & 1 x 1394a ports
PCI slot: 2 x PCI
PCI-E: 3 x PCI-E x 1 / 1 x PCI-E x 16
Ram socket: 4x DDR2 400/533 (Dual Channel)
Harddisk controller: 33/66/100/133 IDE Controller + Serial ATA
Mål: ATX
Onboard netkort: Marvell® PCIe 88E8053 Gigabit LAN Controller
Onboard lydkort: Realtek ALC850, 8-channel CODEC
Med ASUS bundkort følger der selvfølgelig også noget tilbehør med.

I pakken finder man en manual for bundkortet, 1 stk. fladt Floppy kabel, 3 stk. flade IDE kabler, hvilket jeg faktisk er lidt skuffet over, da jeg hellere ville have set nogle runde IDE kabler i stedet, som flere og flere producenter er begyndt på i stedet.

Derudover finder man 10 stk. SATA kabler som er rimelig overdrevent. 4 SATA kabler der omformer strømmen fra det normale MOLEX stik over til den nye SATA type.


[Klik for stort billede]

Et bag panel med ekstra USB kanaler finder man også i pakken, som forbindes direkte på bundkortet og en COM1 port. Selvom bundkortet I forvejen er udstyret med 4 USB porte, som burde være nok til de flestes behov. Vi finder også et ekstra bag panel til skærm stik, ekstra LAN og 1394 netværk, samt et bag panel til ekstra SATA porte.


[Klik for stort billede]

Bundkortet er Wireless Edition, dette betyder at der følger en adapter med som monteres på bundkortet og dermed opfanger trådløse signaler. Dette er en rigtig fed feature, her på billedes ses den samt manualen til den.


[Klik for stort billede]

Til sidst finder man en vedlagt Driver CD, med tilhørende drivers til bundkortet, såsom Chipset driver, LAN driver, lyd driver til Onboard lydkortet, og så USB 2.0 drivers, samt andre utilities til bundkortet.


[Klik for stort billede]


ASUS har benyttet sig af en brun/sort farve på selve PCB og diverse gule farve på mange andre komponenter på bundkortet. Et rigtig flot bundkort layoutmæssigt, da det er meget enkelt.


[Klik for stort billede]

PCB er designet lidt anderledes på bagsiden af bundkortet hvor det er lidt tykkere, dette er noget ASUS kalder ”Stack Cool” som sænker temperaturen på alle komponenter optil 10 grader.


[Klik for strt billede]

Her har vi de fire DDR2 dual channel RAM slots, som har fået tildelt farverne sort og gul, og ved at sætte to moduler i samme farve slot køre man Dual channel på sit bundkort. Ved kanten finder man ATX strømstikket, som på de nye bundkorts et 24pins og 20pins som vi plejer at se, men man kan sagtens bruge de gamle PSUer med 20pin connecter, de resterende pins bliver så ikke brugt. Vi finder også Floppy stikket her, meget godt placeret, som også er godt placeret.


[Klik for stort billede]

Her har vi så et billede fra den nederste højre del af bundkortet. Til at starte med finder vi 2 ATA133 RAID IDE porte, som jeg ikke synes er placeret for godt, da ens kabel vil gå ind over hele bundkortet næsten, og være årsag til rod i kabinettet.

Over de 2 ATA133 RAID IDE porte finder vi først en lille blå jumper, som er CMOS jumperen, der bruges til at cleare Bios. Denne feature er faktisk også indbygget i bundkortet. Dvs. BIOS bliver automatisk clear hvis computeren ikke vil starte op. Derved kommer en sjov stemme der fortæller at overclocking mislykkedes. Over den finder vi bios batteriet, og så den store passive køler hvorpå der står at AI Proactive er selve ICH6 chippen, altså southbridge på bundkortet.

Til højre finder vi de 2 SATA kanaler, som vi i alt finder 6 af på bundkortet, ud over de ekstra man kan tilføje, så der er altså rigeligt med plads til SATA disks.


[Klik for stort billede]

Her har vi processor soklen, de nye 800MHz FSB LGA775 Pentium 4 processorer. Soklen er helt anderledes end vi har set på andre Intel baserede bundkort. Som det ses på billedet sætter man CPU’en ned og lukker lågen ned over. Det nye ved socket 775 er også at der er pins på CPU soklen på bundkortet, som det ses på billedet, så man skal være ekstra forsigtig når man monterer sin processor.


[Klik for stort billede]

Her har vi så resten af SATA kanalerne, som ses for neden. Derudover finder vi 2 almindelige PCI porte, samt 2 af de nye PCI-X1 porte. Øverst ser vi den sorte port, som er den helt nye PCI-Express port. Den er til de nye PCI-Express X16 grafikkorts der skal erstatte AGP portene i fremtiden. Oven over den finder vi faktisk endnu en af de nye PCI-X porte, underligt placeret må man sige.

Vi ser også Silicon Image Raid Controller chippen, til højre for PCI-X1 portene.


[Klik for stort billede]

En af de ting man ikke kan undgå at se på dette bundkort et den store passive Northbridge køleprofil som er placeret næsten i midten af bundkortet, den er også sort, så den matcher resten af bundkortet. Endnu en gang har vi en passiv NB køler fra ASUS, dette er rigtig godt hvis man vil have så lidt mulig støj i sit system.


[Klik for stort billede]

Her har vi så den passive kølerblok som også hører med til ASUS ”Stack Cool”, som er med til at køle mange af de komponenter, der forsager stor varme. Denne passive kølerblok, skulle også være med til at øge ens OC resultat, men det kommer vi til.


[Klik for stort billede]

En anden fed feature fra dette bundkort, er supporten for den nye WiFi (IEEE 802.11-g) funktion, som giver mulighed for optil 54Mbps hastighed, hvor man igennem denne chip sætter sit trådløse netværk op.


[Klik for stort billede]

Her har vi alle de eksterne porte på bundkortet, og vi kan se LAN indgangen, som er Intel GBit Lan og som man ser, er der 4 USB porte, 6 lyd indgange og til sidst den lille runde guldfarvede port, som er til det trådløse net, hvor antennen bliver monteret.


[Klik for stort billede]


Så kigger vi lidt nærmere på ASUS bundkortets bios. ASUS har brugt AMI BIOS på bundkortet, og layoutmæssigt er der ikke så meget nyt ved den.

Til at starte med kigger vi her under Advanced, her er der en masse undermenuer, som man kan vælge hvis man skal lave om på systemets indstillinger.Vi starter med at gå ind under menuen Jumperfree Configuration, som nok er den sektion som er mest spændende for de fleste, da det er her man har mulighed for overclocking.

Her kan man vælge om, man vil lave om på indstillingerne manuelt eller automatisk.

Under AI overclocking menuen, kommer der en masse forskellige overclocking kombinationer frem. En meget nem måde at overclocke på, hvis man ikke gider prøve forskellige indstillinger.Hvis vi vælger manuel overclocking, kommer der en masse muligheder frem, her kan vi selv vælge FSB hastighed, som kan hæves fra de oprindelige 200 helt optil 400, som der nok ikke er mange der nærmer sig.

Ellers kan vi vælge Performance mode Turbo eller Auto, hvor timings på ram automatisk bliver sat til det lavest mulige.

PCI-Express frekvensen kan sættes til alt mellem 90 og 150. PCI frekvensen kan også låses, som er en god ting hvis man overclocker. Som det kan ses er den her sat til 33.33MHz.

Ram Volten kan også hæves, og fra de oprindelige 1.8V, kan den hæves optil 2.1V. CPU core volt kan selvfølgelig også hæves, og her er det fra 1.3875 standard, op til hele 1.7V, men her skal man overveje noget ordentlig køling.

Chipset volt, kan også hæves, og den kan hæves optil 1.6V. En rigtig god ting da det giver bedre stabilitet under overclock.Under Ram frekvens, kan man vælge enten DDR400, DDR533 og en ny funktion fra ASUS kan man også vælge DDR600, uden man behøver at hæve FSB. Altså en rigtig fed funktion vi har her. Desværre er det kun udvalgte Ram der kan tage nytte af denne funktion, hverken vores Mushkin eller A-Data DDR2 moduler kan benytte sig af dette.Der er også mulighed for at ændre timings, som gøres under Chipset indstillingerne.Til sidst har vi et billede af Bios HW monitor, hvor man kan se de forskellige volts og temperaturer, desværre kan vi ikke se Ram volt eller chipset volt. Lidt tyndt af ASUS her.
ASUS bundkortet er testet med følgende hardware og software:


- Pentium 4 540 (3.2 GHz) - 32 kB L1, 1024 kB L2 Cache
- HIS X600XT 128MB grafikkort
- 1GB Mushkin PC4200 DDR533 dual (4-4-4-10)
- Maxtor Diamond +9 80GB - 7200 RPM - 8MB Buffer - IDE
- ATI Catalyst 4.7 Driver Set Installed
- OCZ 420W PSU
- Windows XP Professional Edition med Service Pack 1 og DirectX 9.0c


Følgende Test programmer er blevet brugt til test:


- Sisoftsandra 2004 SP2
- Super PI 1M test
- PCMark04 standard


Sisoft Sandra 2004
Her er resultaterne fra Sisoft Sandra 2004:

CPU Arithemark Benchmark: 9558


CPU Multi-Media Benchmark: 23236/31053


Cache and Memory Benchmark


DDR400 Memory Bandwidth Benchmark: 5141/5142


PCMark2004
Her er resultatet fra PCMark2004:


Super PI 1M testSå er vi nået til overclocking-delen af testen, som mange sikkert er spændte på. Det lykkedes os at ramme 240FSB hvilket svarer 3.84GHz med en Intel box køler. Et okay overclock, taget i betragtning af at der var nogle rygter om at man kun kunne overclocke 10 % med de nye chipsets. Ram hastigheden er ved 240FSB 640MHz.

Her har vi et screenshot af de 3844MHz, fra det nye AI Booster program fra ASUS. Det fungerer ligesom clockgen, hvor man via Windows har mulighed for at hæve FSB, man har faktisk også mulighed for at hæve core volten.Her er benchmarksne ved 3.84GHz:

CPU Arithemark Benchmark: 11206


CPU Multi-Media Banchmark: 27193/36373


Cache and Memory Benchmark


PCMark2004
Her er resultatet fra PCMark2004:


Super PI 1M testSå er vi kommet til slutningen af denne test, og det er første gang vi her på Tweak.dk kigger på et LGA775 bundkort, men det ser da lovende ud.

Dette nye bundkort med I915P-chipset, stråler af ASUS kvalitet. Layoutmæssigt er der dog ikke det store, men rimelig pænt vil jeg mene. PCB er også lavet anderledes, som med en lidt tykkere flade på bagsiden af bundkortet for at sænke temperaturen på komponenterne optil 10 grader, er rigtig fedt fundet på. Denne feature er som sagt kaldet ”Stack Cool”.

Bundkortet er yderligere spækket med en masse fede features, samt rigtig meget tilbehør. Man kan tilslutte dette bundkort optil 8 SATA diske, hvilket er rimelig meget. Derudover finder vi alt muligt andet spændende tilbehør. Bundkortet er også udstyret med WiFi, som er det trådløse netværk, bundkortet også har. Dette er også rigtig fedt, hvis man har brug for det.

Overclockingsmæssigt klarer bundkortet sig også rigtig flot. Der er nogle rigtig fede indstillinger i BIOS, såsom DDR600 funktionen. Det er bare lidt synd at det kun er nogle udvalgte Ram det understøtter. Men ellers er jeg fuldt ud tilfreds med OC resultatet på 3.84GHz.

Alt i alt et kanon bundkort, endnu engang fra ASUS. Prisen er bare lidt høj ifølge Edb-priser den 28-8-04, er prisen på lige omkring de 1800.


Fede Features
Meget stabilt
Kanon ydelse
DDR2 og PCI-Express X16
8 SATA porte
ASUS ”Stack Cool”


Prisen


SCORE 95
ASUS P5GD2 Premium LGA775 Pentium 4 bundkort ASUS P5GD2 Premium LGA775 Pentium 4 bundkort
95/ 100 Kommentarer
Skriv kommentar til testen Kommentarer til testen fra Facebook

 

OnePlus 6 - Glas og notch er det nye spejlblanke sorte hos OnePlus

OnePlus vokser i popularitet, og deres seneste OnePlus 6 er selvfølgelig lanceret med et håb om at fange inte

Læs Mere

MSI Immerse GH70 Headset

MSI som mest er kendt for deres bund og grafikkort, har sendt os et af deres nye og lidt anderledes produkter. Vi har modt

Læs Mere

Cooler Master MasterWatt 550 Watt

Cooler Master udvider deres MasterWatt serie af strømforsyninger med modeller, som spænder fra 450-750 watt.

Læs Mere

Cooler Master RGB Hard Gaming Mouse Pad

Der var en gang hvor en musemåtte blot var en kedelig stof eller plastik ting, man havde liggende på sit skriv

Læs Mere

FitBit Charge 2 fitness tracker

Vi byder i dag på en test til de mere fitnessinteresserede brugere på vores side. Sig pænt goddag t

Læs Mere

Arozzi Mezzo V2 - Gaming Stol

Mange og lange timer foran computeren, kræver selvfølgeligt et godt sted at slå ballerne ned. Med

Læs Mere

Razer Panthera Arcade stick

Vi har igen Razer på besøg, i dag i en lidt mere extraordinær udgave, med deres Street Fighter special

Læs Mere

Enermax Revolution SFX 550 Watt Strømforsyning

Maksimal performance, i minimal indpakning. Dette kunne godt være salgsordene for PSU'en vi skal se på i denne

Læs Mere

 

Nyeste Videoer og Trailers

Seneste nyheder

Rochi Shion deler synopsis for Avengers 4

Hvad skulle vi dog gøre uden de sociale medier? Rochi Shion har via Twitter formået at give Marvel-fansene en
Læs Mere

Essential er sat til salg

Essential er et forholdsvis nyt foretagende fra Andy Rubin. Man er dog allerede nu ved at smide håndklædet i r
Læs Mere

EA har frigivet de foreløbige minimums systemkrav til Battlefield V

I første omgang handler det om minimumskravene til PC til det kommende Battlefield V, og hvad det tyder på, så
Læs Mere

MSI PRO 24X Series Ultra Slim All-in-One Desktop PC annonceret

MSI har i indeværende uge annonceret en ny all in one PC. MSI PRO 24X Series Ultra Slim All-in-One Desktop PC,
Læs Mere

Far Cry 5 Hours of Darkness, Vietnam DLC frigives 5 juni

Det super populære Far Cry 5 ikldes en ny DLC 5 juni 2018. Med navnet Hours of Darkness, Vietnam DLC, er der l
Læs Mere

Huawei finder display-partner til ny foldelig smartphone

BOE har fået æren af at fremstille det display, der skal påføres den nye foldelige smartphone fra Huawei.
Læs Mere

Apple indgår samarbejdsaftale med Volkswagen

Selvkørende biler er et af de nyere projekter, som Apple har kastet sig over. Nu er også Volkswagen blevet en
Læs Mere

Ubisoft gør Sam tilgængelig for alle

Digitale software assistenter, er the new shit hos flere og flere virksomheder, og naturligvis er de også at f
Læs Mere
Partner sider
Indsend nyhed
Har du fundet en fed nyhed så indsend den så alle andre på Tweak.dk kan få glæde af den.