ASUS P5GD2 Premium LGA775 Pentium 4 bundkort

Hardware udlånt af: ASUS.
Skrevet af Amin Soltani den 30. Aug 2004. Testen er vist 9805 gange.


Del med dine venner

     Vi er gået med på LGA775 vognen og skal denne gang teste vores første bundkort, som er udstyret med den nye sockel 775, som betyder at man skal have fat i en ny CPU, et nyt PCI-Express grafikkort, samt nogle DDR2 Ram moduler. Så det er en større opgradering hvis man overvejer at skifte.

Det er ASUS P5GD2 Premium bundkort som er baseret på Intels Grantsdale chipset, nemlig i915P. Hvis vi sammenligner med socket-478 chipsets vil dette svare til et bundkort baseret på et I865PE-chipset.

Dette nye bundkort fra ASUS, er som sagt lavet til de nye LGA775 CPU’er, som går op til Intels 800FSB processorer. Senere hen vil der blive frigivet en opdatering på dette chipset, som kan håndtere de nye 1066FSB CPU’er der bliver lanceret om noget tid.


[Klik for stort billede]


Her er nogle af specifikationerne fra producentens hjemmeside:


Model: P5GD2PREMIUM
Socket: Socket 775
Chipset: Intel 915P
FSB: FSB 800
I/O porte: 1 x Parallel / 1 x Serial / 1 x Floppy
USB 2.0 porte: 8 x USB 2.0
Firewire porte: 2 x 1394b ports 800 Mbps speed & 1 x 1394a ports
PCI slot: 2 x PCI
PCI-E: 3 x PCI-E x 1 / 1 x PCI-E x 16
Ram socket: 4x DDR2 400/533 (Dual Channel)
Harddisk controller: 33/66/100/133 IDE Controller + Serial ATA
Mål: ATX
Onboard netkort: Marvell® PCIe 88E8053 Gigabit LAN Controller
Onboard lydkort: Realtek ALC850, 8-channel CODEC
Med ASUS bundkort følger der selvfølgelig også noget tilbehør med.

I pakken finder man en manual for bundkortet, 1 stk. fladt Floppy kabel, 3 stk. flade IDE kabler, hvilket jeg faktisk er lidt skuffet over, da jeg hellere ville have set nogle runde IDE kabler i stedet, som flere og flere producenter er begyndt på i stedet.

Derudover finder man 10 stk. SATA kabler som er rimelig overdrevent. 4 SATA kabler der omformer strømmen fra det normale MOLEX stik over til den nye SATA type.


[Klik for stort billede]

Et bag panel med ekstra USB kanaler finder man også i pakken, som forbindes direkte på bundkortet og en COM1 port. Selvom bundkortet I forvejen er udstyret med 4 USB porte, som burde være nok til de flestes behov. Vi finder også et ekstra bag panel til skærm stik, ekstra LAN og 1394 netværk, samt et bag panel til ekstra SATA porte.


[Klik for stort billede]

Bundkortet er Wireless Edition, dette betyder at der følger en adapter med som monteres på bundkortet og dermed opfanger trådløse signaler. Dette er en rigtig fed feature, her på billedes ses den samt manualen til den.


[Klik for stort billede]

Til sidst finder man en vedlagt Driver CD, med tilhørende drivers til bundkortet, såsom Chipset driver, LAN driver, lyd driver til Onboard lydkortet, og så USB 2.0 drivers, samt andre utilities til bundkortet.


[Klik for stort billede]


ASUS har benyttet sig af en brun/sort farve på selve PCB og diverse gule farve på mange andre komponenter på bundkortet. Et rigtig flot bundkort layoutmæssigt, da det er meget enkelt.


[Klik for stort billede]

PCB er designet lidt anderledes på bagsiden af bundkortet hvor det er lidt tykkere, dette er noget ASUS kalder ”Stack Cool” som sænker temperaturen på alle komponenter optil 10 grader.


[Klik for strt billede]

Her har vi de fire DDR2 dual channel RAM slots, som har fået tildelt farverne sort og gul, og ved at sætte to moduler i samme farve slot køre man Dual channel på sit bundkort. Ved kanten finder man ATX strømstikket, som på de nye bundkorts et 24pins og 20pins som vi plejer at se, men man kan sagtens bruge de gamle PSUer med 20pin connecter, de resterende pins bliver så ikke brugt. Vi finder også Floppy stikket her, meget godt placeret, som også er godt placeret.


[Klik for stort billede]

Her har vi så et billede fra den nederste højre del af bundkortet. Til at starte med finder vi 2 ATA133 RAID IDE porte, som jeg ikke synes er placeret for godt, da ens kabel vil gå ind over hele bundkortet næsten, og være årsag til rod i kabinettet.

Over de 2 ATA133 RAID IDE porte finder vi først en lille blå jumper, som er CMOS jumperen, der bruges til at cleare Bios. Denne feature er faktisk også indbygget i bundkortet. Dvs. BIOS bliver automatisk clear hvis computeren ikke vil starte op. Derved kommer en sjov stemme der fortæller at overclocking mislykkedes. Over den finder vi bios batteriet, og så den store passive køler hvorpå der står at AI Proactive er selve ICH6 chippen, altså southbridge på bundkortet.

Til højre finder vi de 2 SATA kanaler, som vi i alt finder 6 af på bundkortet, ud over de ekstra man kan tilføje, så der er altså rigeligt med plads til SATA disks.


[Klik for stort billede]

Her har vi processor soklen, de nye 800MHz FSB LGA775 Pentium 4 processorer. Soklen er helt anderledes end vi har set på andre Intel baserede bundkort. Som det ses på billedet sætter man CPU’en ned og lukker lågen ned over. Det nye ved socket 775 er også at der er pins på CPU soklen på bundkortet, som det ses på billedet, så man skal være ekstra forsigtig når man monterer sin processor.


[Klik for stort billede]

Her har vi så resten af SATA kanalerne, som ses for neden. Derudover finder vi 2 almindelige PCI porte, samt 2 af de nye PCI-X1 porte. Øverst ser vi den sorte port, som er den helt nye PCI-Express port. Den er til de nye PCI-Express X16 grafikkorts der skal erstatte AGP portene i fremtiden. Oven over den finder vi faktisk endnu en af de nye PCI-X porte, underligt placeret må man sige.

Vi ser også Silicon Image Raid Controller chippen, til højre for PCI-X1 portene.


[Klik for stort billede]

En af de ting man ikke kan undgå at se på dette bundkort et den store passive Northbridge køleprofil som er placeret næsten i midten af bundkortet, den er også sort, så den matcher resten af bundkortet. Endnu en gang har vi en passiv NB køler fra ASUS, dette er rigtig godt hvis man vil have så lidt mulig støj i sit system.


[Klik for stort billede]

Her har vi så den passive kølerblok som også hører med til ASUS ”Stack Cool”, som er med til at køle mange af de komponenter, der forsager stor varme. Denne passive kølerblok, skulle også være med til at øge ens OC resultat, men det kommer vi til.


[Klik for stort billede]

En anden fed feature fra dette bundkort, er supporten for den nye WiFi (IEEE 802.11-g) funktion, som giver mulighed for optil 54Mbps hastighed, hvor man igennem denne chip sætter sit trådløse netværk op.


[Klik for stort billede]

Her har vi alle de eksterne porte på bundkortet, og vi kan se LAN indgangen, som er Intel GBit Lan og som man ser, er der 4 USB porte, 6 lyd indgange og til sidst den lille runde guldfarvede port, som er til det trådløse net, hvor antennen bliver monteret.


[Klik for stort billede]


Så kigger vi lidt nærmere på ASUS bundkortets bios. ASUS har brugt AMI BIOS på bundkortet, og layoutmæssigt er der ikke så meget nyt ved den.

Til at starte med kigger vi her under Advanced, her er der en masse undermenuer, som man kan vælge hvis man skal lave om på systemets indstillinger.Vi starter med at gå ind under menuen Jumperfree Configuration, som nok er den sektion som er mest spændende for de fleste, da det er her man har mulighed for overclocking.

Her kan man vælge om, man vil lave om på indstillingerne manuelt eller automatisk.

Under AI overclocking menuen, kommer der en masse forskellige overclocking kombinationer frem. En meget nem måde at overclocke på, hvis man ikke gider prøve forskellige indstillinger.Hvis vi vælger manuel overclocking, kommer der en masse muligheder frem, her kan vi selv vælge FSB hastighed, som kan hæves fra de oprindelige 200 helt optil 400, som der nok ikke er mange der nærmer sig.

Ellers kan vi vælge Performance mode Turbo eller Auto, hvor timings på ram automatisk bliver sat til det lavest mulige.

PCI-Express frekvensen kan sættes til alt mellem 90 og 150. PCI frekvensen kan også låses, som er en god ting hvis man overclocker. Som det kan ses er den her sat til 33.33MHz.

Ram Volten kan også hæves, og fra de oprindelige 1.8V, kan den hæves optil 2.1V. CPU core volt kan selvfølgelig også hæves, og her er det fra 1.3875 standard, op til hele 1.7V, men her skal man overveje noget ordentlig køling.

Chipset volt, kan også hæves, og den kan hæves optil 1.6V. En rigtig god ting da det giver bedre stabilitet under overclock.Under Ram frekvens, kan man vælge enten DDR400, DDR533 og en ny funktion fra ASUS kan man også vælge DDR600, uden man behøver at hæve FSB. Altså en rigtig fed funktion vi har her. Desværre er det kun udvalgte Ram der kan tage nytte af denne funktion, hverken vores Mushkin eller A-Data DDR2 moduler kan benytte sig af dette.Der er også mulighed for at ændre timings, som gøres under Chipset indstillingerne.Til sidst har vi et billede af Bios HW monitor, hvor man kan se de forskellige volts og temperaturer, desværre kan vi ikke se Ram volt eller chipset volt. Lidt tyndt af ASUS her.
ASUS bundkortet er testet med følgende hardware og software:


- Pentium 4 540 (3.2 GHz) - 32 kB L1, 1024 kB L2 Cache
- HIS X600XT 128MB grafikkort
- 1GB Mushkin PC4200 DDR533 dual (4-4-4-10)
- Maxtor Diamond +9 80GB - 7200 RPM - 8MB Buffer - IDE
- ATI Catalyst 4.7 Driver Set Installed
- OCZ 420W PSU
- Windows XP Professional Edition med Service Pack 1 og DirectX 9.0c


Følgende Test programmer er blevet brugt til test:


- Sisoftsandra 2004 SP2
- Super PI 1M test
- PCMark04 standard


Sisoft Sandra 2004
Her er resultaterne fra Sisoft Sandra 2004:

CPU Arithemark Benchmark: 9558


CPU Multi-Media Benchmark: 23236/31053


Cache and Memory Benchmark


DDR400 Memory Bandwidth Benchmark: 5141/5142


PCMark2004
Her er resultatet fra PCMark2004:


Super PI 1M testSå er vi nået til overclocking-delen af testen, som mange sikkert er spændte på. Det lykkedes os at ramme 240FSB hvilket svarer 3.84GHz med en Intel box køler. Et okay overclock, taget i betragtning af at der var nogle rygter om at man kun kunne overclocke 10 % med de nye chipsets. Ram hastigheden er ved 240FSB 640MHz.

Her har vi et screenshot af de 3844MHz, fra det nye AI Booster program fra ASUS. Det fungerer ligesom clockgen, hvor man via Windows har mulighed for at hæve FSB, man har faktisk også mulighed for at hæve core volten.Her er benchmarksne ved 3.84GHz:

CPU Arithemark Benchmark: 11206


CPU Multi-Media Banchmark: 27193/36373


Cache and Memory Benchmark


PCMark2004
Her er resultatet fra PCMark2004:


Super PI 1M testSå er vi kommet til slutningen af denne test, og det er første gang vi her på Tweak.dk kigger på et LGA775 bundkort, men det ser da lovende ud.

Dette nye bundkort med I915P-chipset, stråler af ASUS kvalitet. Layoutmæssigt er der dog ikke det store, men rimelig pænt vil jeg mene. PCB er også lavet anderledes, som med en lidt tykkere flade på bagsiden af bundkortet for at sænke temperaturen på komponenterne optil 10 grader, er rigtig fedt fundet på. Denne feature er som sagt kaldet ”Stack Cool”.

Bundkortet er yderligere spækket med en masse fede features, samt rigtig meget tilbehør. Man kan tilslutte dette bundkort optil 8 SATA diske, hvilket er rimelig meget. Derudover finder vi alt muligt andet spændende tilbehør. Bundkortet er også udstyret med WiFi, som er det trådløse netværk, bundkortet også har. Dette er også rigtig fedt, hvis man har brug for det.

Overclockingsmæssigt klarer bundkortet sig også rigtig flot. Der er nogle rigtig fede indstillinger i BIOS, såsom DDR600 funktionen. Det er bare lidt synd at det kun er nogle udvalgte Ram det understøtter. Men ellers er jeg fuldt ud tilfreds med OC resultatet på 3.84GHz.

Alt i alt et kanon bundkort, endnu engang fra ASUS. Prisen er bare lidt høj ifølge Edb-priser den 28-8-04, er prisen på lige omkring de 1800.


Fede Features
Meget stabilt
Kanon ydelse
DDR2 og PCI-Express X16
8 SATA porte
ASUS ”Stack Cool”


Prisen


SCORE 95


Ny bedømmelse per 5. september 2013.

 

 

1-3: Det er noget skidt
Her er der tale om produkter der ikke rigtigt lever op til hvad de lover. Dvs. produkter der ikke fungerer helt efter hensigten, eller produkter med graverende fejl der vil gøre at disse ikke kan anbefales.

 

4-6: Det fungerer egentligt helt godt, men der er nogle mangler
Disse karakterer gives til produkter der virker som de skal uden på nogen måde at imponere synderligt. Her er der plads til lidt fejl og mangler. Mængden af disse er bestemmende for placeringen i denne kategori.

 

7-9: Et godt gennemtænkt produkt med få "udfald"
Karaktererne fra 7-9 gives for et produkt der er rigtigt godt gennemtænkt og performer godt sammenlignet med lignende produkter. Det er i denne karaktergruppe tilladt af have enkelte udfald – dvs. enkelte småfejl som det er til at leve med. Antallet og tyngden af disse vil være medbestemmende for placeringen i denne kategori.

 

10: Et perfekt produkt
Denne karakter gives til et produkt der leverer ud over hvad der kan forventes i dens klasse. Det være sig i form af mange ekstra funktioner, exceptionel performance og lignende. Ved denne karakter må der ikke være nogen ”huller” – dvs. der må ikke være nogen mangler.
ASUS P5GD2 Premium LGA775 Pentium 4 bundkort ASUS P5GD2 Premium LGA775 Pentium 4 bundkort
95/ 10

Indholdsfortegnelse:

Indhold


0 Kommentarer
Skriv kommentar til testen Kommentarer til testen fra Facebook

 

Thermaltake View 27 kabinet

Thermaltake har med deres View 27 kabinet lavet et interessant bud på et budget kabinet, der skiller sig ud me

Læs Mere

Turtle Gaming Headset - Stealth 450

Vi skal i dag på tweak.dk teste Turtle Beach Stealth 450, som er et headset med store dynamiske drivere og blandt an

Læs Mere

ASUS bundkortet - B150I Gaming Pro Wi-Fi Aura

Skylake er bestemt ikke afgået ved døden endnu og i dag ser vi på et bundkort i Mini-ITX format til bud

Læs Mere

NZXT Kraken X52 AIO CPU Cooler

NZXT har været en tur på tegnebrættet for at give deres Kraken vandkølerserie en gevaldig overhal

Læs Mere

Phanteks Kabinet - Eclipse P400S Tempered Glass

Phanteks behøver vist ikke nogen videre præsentation, da de efterhånden har fået placeret sig sol

Læs Mere

Sony Højtaler - SRS-ZR7 Trådløs

Trådløs stuelyd er så småt ved at blive mainstream i de danske hjem – Men hvor meget har ma

Læs Mere

Logitech Pro - Gaming Mus

Logitech er på banen med en simpel mus, som dog er rettet imod spilleren, der vil have en ydelse i top. Denne gang h

Læs Mere

Corsair Polaris MM800 RGB Musemåtte

Hvis det er ved at være tid til en ny musemåtte, hvorfor så ikke få en der matcher resten af dit s

Læs Mere

 

Nyeste Videoer og Trailers

Seneste nyheder

Se de bedste drone videoer fra 2016

Hvis vi lærte noget fra dette års CES tidligere på måneden, er det at droner langt fra er ved at falde af på d
Læs Mere

Kom foran i køen til Mass Effect: Andromeda som EA Access members

Fristes du af Mass Effect: Andromeda, så åbner EA op for muligheden for som EA Access medlem, at få 5 dages fo
Læs Mere

Salget af kassettebånd stiger med 74 %

Antallet af solgte kassettebånd stiger med hele 74 %, og det virker bestemt ikke til denne salgs-kurve har tæn
Læs Mere

Har Tidal løjet om antallet af abonnerende kunder?

Tidal endnu engang i problemer med tallene. Tidal har sidenhen annonceret, at de skulle passeret 3,000,000 abo
Læs Mere

LG fortsætter hypen af deres kommende LG S6

LG har fremvist et officielt pressebillede af deres nye LG S6, som bliver producentens nyeste flagskib
Læs Mere

Tekken 7 udskudt til 2. juni

Mere nyt støder til omkring deluxe edition af spillet, men intet nyt om PlayStation VR.
Læs Mere

Flere informationer om Skylake-X og Kaby Lake-X

Skylake-X og Kaby Lake-X skulle blive præsenteret på dette års Gamescom 2017, hvis rygterne holder stik. Her t
Læs Mere

VR gaming bevæger sig i den rigtige retning

Antallet af spil til fx HTC Vive der føles som andet end demoer har været tyndt men der er lys for enden af tu
Læs Mere
Indsend nyhed
Har du fundet en fed nyhed så indsend den så alle andre på Tweak.dk kan få glæde af den.