TEST: ASRock X99 OC Formula

editor picture
Hardware udlånt af: ASRock.
Skrevet af Michael Hermansen den 29. Nov 2014. Testen er vist 9324 gange.
Flere tests i kategorien Bundkort


Del med dine venner

     


Som sagt så er det et lidt særligt bundkort, som vi beskæftiger os med i dag. Det er nemlig virkelig nummer 1 i ASRock's overclockingserie, som de netop har designet i samarbejde med overclockingguruen Nick Shih. Udstyret med 12 kraftige strømfaser og 24 dobbeltsidede MOSFET's kan bundkortet klare himlende 1300 W til overclockinggenierne. Et 3-lags PCB belagt med speciel coating, der gør overfladen vandtæt for at undgå kondensskader ved væskepåfyldning eller LN2 køling indikerer bare, at der er sigtet efter kongen af OC-bundkort.

 

 

 

 

Få overblikket:

 • Lækkert design
 • XXL heatsinks i "guld"
 • 12 strømfaser
 • Ultra M.2 og M.2 sokkel
 • 128 GB (ECC) DDR4 Support
 • Haswell-E Support
 • 4-vejs SLi eller CrossFireX Support
 • Conformal Coating sikrer vandtæt PCB

Find dagsaktuelle priser på dit næste hardware hos...

 

 

 

 

Specifikationer:

 

 

 

Features:

 

 

 

Conformal Coating, som er en isolerende overfladebehandling, er smurt ud over hele bundkortets overflade for at beskytte bundkortet mod væske. Det sikrer brugeren bedre ved LN2 køling eller påfyldning af væske. Dog er det kun vandtæt til en vis grad. Pins i soklerne er ikke belagte, da de ville miste deres ledende effekt.

 

 

Selvfølgelig finder vi Purity Sound 2 lydchippen installeret på OC Formula, selvom det egentlig er et bundkort, der er designet til hardcore overclockere. For selvfølgelig skal det ikke være sådan, at man ikke vælger OC Formula, hvis man også vil game, bare fordi det mangler en ordentlig lydchip.

 

 

 

Op til 4-vejs SLi eller CrossFireX setups er også understøttet, alt afhængig af ens CPU. Da vi ikke finder en PLX chip, er det kun muligt at opsætte 3-vejs med en 5820K, men 5930K og 5960X kan klare 4-vejs.

 

 

 

 

 

Mange forskellige fede apps gemmer sig i ASRock APP Shop, og det er bare at kaste sig ud i det, hvis man er den heldige ejer af et ASRock bundkort. For eksempel findes der en downloader, som både kan hente BIOS opdateringer og drivere automatisk.

 

 

Et utal af overclocking funktioner venter os, og hvis man henter OC programmerne fra APP Shop, kan man faktisk formå at overclocke fra skrivebordet. I BIOS har Nick Shih også været så venlig at opsætte en række OC profiler til både luft, vand og LN2 overclocking.

 

 

Grundet lydchippet har vi også DTS samt 7.1 Surround Sound understøttelse til perfekt lyd under filmafvikling eller gaming.

 

Med præsentationen på plads er tiden nu kommet til, at vi skal have kigget på ind- og udpakningen af ASRock X99 OC Formula.

 

 

 

Kassens front er heldigvis i denne omgang yderst stilren med intet andet ens produktets navn hen over fronten og en lille smule specifikationer øverst i højre side.

 

Bagsiden er, som det er sædvanen med ASRock, plastret ind i reklamer for de mange features, bundkortet gemmer på. Det ser rodet ud i mine øjne, men har man så mange funktioner i et bundkort, som man ønsker fremvist på indpakningen, så kan det kun ende sådan.

 

I kassen finder vi:

 

 

En OC Formula stofpose indeholdende:

 • Seks SATA3 (6 Gbps) kabler
 • Kabel til HDD Saver porten
 • To skruer til M.2 soklerne
 • En skrue til mini PCIe porten
 • I/O cover
 • Tre SLi broer i forskellige længder

 

Diverse manualer og garantipapirer.

 

 

Driver DVD indeholdende diverse drivere og Norton Antivirus. Dog anbefaler vi her på Tweak.dk, at I downloader seneste drivere fra ASRocks hjemmeside.

 

 

ASRock X99 OC Formula. Sådan ser dette skønne E-ATX bundkort ud med sit yderst frække guldfarvede og sorte farvetema og nogle kæmpe heatsinks. Nu vil jeg gå i gang med at gennemgå kortet bid for bid med jer.

 

 

Først har vi strømstyringsheatsinks, og de skiller sig ikke voldsomt ud fra normen hos ASRock. Udover at venstre heatsink er noget større end normalt, og de er forbundet til hinanden, hvilket øger varmeafledningen endnu mere.

 

 

Chipset heatsinken er lige efter ASRocks XXL design, og det er også ganske fint, eftersom den stadig er voldsomt stor i forhold til chippen og med nogle dybe riller, som hjælper rigtig godt med varmeafledningen fra chippen.

 

 

Heatsinken på North Bridge er også rigtig stor, og den er forbundet med chipset heatsinken, så varmeafledningen kan fordeles mellem de to heatsinks og derved give bedste køling.

 

 

På PCIe siden finder vi fire PCIe Gen.3 sokler, der kan klare op til 4-vejs SLi eller CrossFireX. Derudover har vi en enkelt PCIe Gen.2 sokkel og ingen PCIe x1 sokler.

 

 

Under soklerne finder vi et 4-pins Molexstik, hvor det er muligt at tilføre ekstra power til de tungeste grafiksetup. Til venstre for stikket gemmer der sig en Thunderbolt 2.0 header, som er til tilslutning af et Thunderbolt indstikskort.

 

 

Som sagt er X99 OC Formula udviklet i tæt samarbejde med Nick Shih, og det er nævnte overclockingguru heller ikke bange for at stå ved. Derfor finder vi også selv samme mands signatur under første PCIe sokkel.

 

 

Som altid med X99 er kortet understøttet af DDR4 RAM. Vi finder otte DIMM sokler, der kører Quad Channel. X99 OC Formula understøtter almindelige DDR4 samt ECC DDR4. Soklerne kan overclockes til 3400 MHz DDR4, og det er muligt at udstyre systemet med 128 GB DDR4, hvilket vist skulle være nok til de fleste.

 

Som med PCIe soklerne ærger det mig stadig rigtig meget, at man ikke har indfarvet låsearmene. Det er en skam, når man forsøger at skabe et så gennemført bundkort.

 

 

Purity Sound 2 lydsystemet er vi selvfølgelig ikke blevet snydt for. Det består stadig af Realteks topmodel af lydchips, nemlig ALC1150.

 

Chippen er afskærmet fra resten af komponenterne på bundkortet ved at have en separat del af PCB'et. Ydermere er den indkapslet i en EMI-skal, som afskærmer mod eletronisk interferens. Chippen kan klare op til 115 dB(A), og vi har en separat headphone amplifier, der understøtter headsets op til 600 Ohm.

 

 

Ti SATA3 porte finder vi på X99 OC Formula, hvilket også er det maksimale antal SATA porte for X99 chippen, så det er jo, som det skal være.

 

 

En Ultra M.2 sokkel, der kan klare op til 32 Gbps, finder vi også på OC Formula, så vi kommer vist ikke til at mangle båndbredde til fremtidens lynhurtige SSD diske.

 

 

Og vi finder endvidere en standard M.2 sokkel, der kan klare 20 Gbps. Det er ikke helt ligeså meget, men det er stadig dobbelt hastighed af SATA Express, så vi behøver ikke ærgre os over manglen på samme.

 

 

En mini PCIe port finder vi minsandten også. Grundet placeringen af to M.2 sokler er der dog ikke plads til den mellem PCIe soklerne, og derfor må den placeres foran disse i stedet. Det betyder, at der kun er halvt så meget plads til kort som normalt, så det er ikke alle mini PCIe indstikskort, der kan monteres. Dog kan der fint indsættes et Wi-Fi ac kort, så vi kan gøre bundkortet trådløst.

 

 

I nederste højre hjørne finder vi et kontrolpanel til at tænde, slukke og resette bundkort. Endvidere gemmer der sig en DIRKEY1, som booter kortet direkte til BIOS. Et debugging LED til fejlsøgning og en BIOS switch finder vi også sammen med headeren til HDD Saver funktionen. Øverst til venstre i billedet kan I skimte de to BIOS chips.

 

 

Under DIMM soklerne finder vi knapper til at styre ens overclock med, ligesom der gemmer sig en PCIe on/off switch til de fire PCIe sokler. Det er ligeså muligt at aktivere Slow Mode funktionen, der tvinger CPU'en til at køre langsomt samt LN2 on/off switchen. 

 

Over de nævnte switches finder vi målepunkter til at måle diverse voltages på bundkortet.

 

 

Tilbage har vi så kun I/O panelet, som vi skal have gennemgået. Her finder vi fra venstre mod højre:

 • To USB2.0 porte og en PS/2 port
 • Clear CMOS knap
 • Intel Gigabit RJ45 port
 • Seks USB3.0 porte
 • Endnu en Intel Gigabit RJ45 port
 • Udgange til bundkortets 7.1 lydchip inklusiv optisk port

Med I/O panelet på plads er det nu blevet tiden til, at vi skal have presset noget saft gennem systemet på næste side.

 

Se et super fedt setup med Nick Shih på omtalte bundkort fra ASRock.

 


Næste side >>5 kommentarer
Ebo . 29. Nov 14, 11:42
Rigtig fin test Michael Tweak.dk .

Du skriver at både indpakning og bundkort oser af kvalitet ?, ikke for at være et surt løg men er det ikke hvad man egentlig kan/skal forvente af et bundkort til 2700,- skarpe danske kr.

Lad os nu barbere det ned til det, som det egentlig handler om nemlig hvad bundkortet kan præstere. I mine øjne, siger udtrykkelig [b]mine øjne[/b], så vil jeg springe op og falde ned på hvordan kassen ser ud, når ellers kortet kan gøre hvad man forventer, og selv til Intels entusiast platform, så har man lov til at være kræsen til den pris Tweak.dk .
De fleste tests, som jeg har set på nettet ang. X99 platformen, så kommer det vel egentlig an på hvad man vægter højest mht. funktionalitet og udvidelses muligheder.

Tag Gigabyte, som ellers er nr. 2 som producent, de har store bios problemer vedr. stabilitet på X99, som ikke er blevet løst endnu.

Asus er som vi kender dem, en blød mellemvare til en ganske høj pris, set i forhold til hvad man bruger og kommer til at bruge. Stabilitet det kan de sgu, men ydelsen skuffer nogle gange til gengæld tager de sig ganske godt betalt Tweak.dk .

Jeg vil mene at hopper man på X99 platformen, og er villig til at betale det, som den opgradering nu engang koster, så skal der være endnu mere focus på pris/ydelses forhold kontra bundkortets funktionalitet, ikke hvad kortet kan tilbyde, men hvad brugeren egentlig kommer til at bruge i dagligdagen.

Jeg vil hævde, at Asrocks X99 extreme4 eller MSI X99 gaming 7 giver næsten samme resultat og til en pris som er 1000,- hårde danske kr. mindre. Der er knapt så prangende en kasse og ingen stofpose men kortene kan sgu levere, når det kommer til ydelse, osse mere end hvad selv en semi OC'er forlanger, og det vel egentlig en stor del af kundebasen, som kigger efter X99 platformen.

Jeg hopper osse over på X99 og startede igår med at købe 16GB DDR4 ram som det første, da priserne på ram svinger mere end priserne på både bundkort eller CPU og jeg fik dem til lige knap 1700,-, det mente jeg var en god deal for 2400Mhz, som sagtens kan komme op på 2700Mhz og så lidt til hvis man gider bruge tiden på at tweake dem helt i bund.

Ellers rigtig godt gået Tweak.dk .

Mvh
Sam
Michael Hermansen . 29. Nov 14, 12:20
Indpakningen er bare nævnt som min personlige præference Tweak.dk Det har ingen betydning for scoren, da man ikke kan lade personlige holdninger til udseendet af en indpakning trække hverken op eller ned.

Jeg er 100% enig med dig i, at man kan nøjes med mindre, men er man overclocking entutiast, så kan OC Formula bestemt være et godt valg Tweak.dk

To M.2 sokler og mini PCIe slot er jo også en klar fordel, hvis man ønsker at tilføje Wi-Fi eller Bluetooth og flere M.2 diske, når der forhåbentlig for alvor kommer fart på dem Tweak.dk

At jeg nævner kvalitetsfornemmelsen spm værende høj, hvilket også forventes, er egentlig mere en bekræftelse på, at forventningen er indfriet. Der ville straks være værre, hvis det ikke var tilfældet.

Men 1000 tak for feedback og for rosen Tweak.dk Det er absolut værdsat på alle måder.
Mads Pedersen . 29. Nov 14, 17:29
Jeg vil også gerne lige komme med en ros, som ikke lige går på tekstindholdet:

IMO er det nogle af de bedste billeder, du nogensinde har taget! Tweak.dk
jesper101996 . 30. Nov 14, 20:50
Haha lade lige mærke til det her Tweak.dk Der er vist en person som har haft en god julefrokost

http://www.tweak.dk/images/2014/review/2165/tweak_d­k_asrock_x99_oc_formula_27_purity_sound2.JPG

Michael Hermansen . 30. Nov 14, 20:58
Haha, de er vist lidt skæve, de kondensatorer Tweak.dk
Skriv kommentar til testen Kommentarer til testen fra Facebook

 

OnePlus 6 - Glas og notch er det nye spejlblanke sorte hos OnePlus

OnePlus vokser i popularitet, og deres seneste OnePlus 6 er selvfølgelig lanceret med et håb om at fange inte

Læs Mere

MSI Immerse GH70 Headset

MSI som mest er kendt for deres bund og grafikkort, har sendt os et af deres nye og lidt anderledes produkter. Vi har modt

Læs Mere

Cooler Master MasterWatt 550 Watt

Cooler Master udvider deres MasterWatt serie af strømforsyninger med modeller, som spænder fra 450-750 watt.

Læs Mere

Cooler Master RGB Hard Gaming Mouse Pad

Der var en gang hvor en musemåtte blot var en kedelig stof eller plastik ting, man havde liggende på sit skriv

Læs Mere

FitBit Charge 2 fitness tracker

Vi byder i dag på en test til de mere fitnessinteresserede brugere på vores side. Sig pænt goddag t

Læs Mere

Arozzi Mezzo V2 - Gaming Stol

Mange og lange timer foran computeren, kræver selvfølgeligt et godt sted at slå ballerne ned. Med

Læs Mere

Razer Panthera Arcade stick

Vi har igen Razer på besøg, i dag i en lidt mere extraordinær udgave, med deres Street Fighter special

Læs Mere

Enermax Revolution SFX 550 Watt Strømforsyning

Maksimal performance, i minimal indpakning. Dette kunne godt være salgsordene for PSU'en vi skal se på i denne

Læs Mere

 

Nyeste Videoer og Trailers

Seneste nyheder

Rochi Shion deler synopsis for Avengers 4

Hvad skulle vi dog gøre uden de sociale medier? Rochi Shion har via Twitter formået at give Marvel-fansene en
Læs Mere

Essential er sat til salg

Essential er et forholdsvis nyt foretagende fra Andy Rubin. Man er dog allerede nu ved at smide håndklædet i r
Læs Mere

EA har frigivet de foreløbige minimums systemkrav til Battlefield V

I første omgang handler det om minimumskravene til PC til det kommende Battlefield V, og hvad det tyder på, så
Læs Mere

MSI PRO 24X Series Ultra Slim All-in-One Desktop PC annonceret

MSI har i indeværende uge annonceret en ny all in one PC. MSI PRO 24X Series Ultra Slim All-in-One Desktop PC,
Læs Mere

Far Cry 5 Hours of Darkness, Vietnam DLC frigives 5 juni

Det super populære Far Cry 5 ikldes en ny DLC 5 juni 2018. Med navnet Hours of Darkness, Vietnam DLC, er der l
Læs Mere

Huawei finder display-partner til ny foldelig smartphone

BOE har fået æren af at fremstille det display, der skal påføres den nye foldelige smartphone fra Huawei.
Læs Mere

Apple indgår samarbejdsaftale med Volkswagen

Selvkørende biler er et af de nyere projekter, som Apple har kastet sig over. Nu er også Volkswagen blevet en
Læs Mere

Ubisoft gør Sam tilgængelig for alle

Digitale software assistenter, er the new shit hos flere og flere virksomheder, og naturligvis er de også at f
Læs Mere
Partner sider
Indsend nyhed
Har du fundet en fed nyhed så indsend den så alle andre på Tweak.dk kan få glæde af den.