TEST: ARCTIC Freezer 33 - eSport Edition - CPU køler til både Intel og AMD

editor picture
Hardware udlånt af: Arctic.
Skrevet af Kenneth Johansen den 8. Dec 2017. Testen er vist 2275 gange.
Brand: Arctic.
Flere tests i kategorien Køling


Del med dine venner

     


I dag tager vi et kig på en luftkøler fra ARCTIC, som lander med en pris i den lidt dyre ende for en luftkøler, så vi har selvfølgelig tænkt os at se, om den også yder derefter, og om den er pengene værd.

 

Luftkøleren vi i dag har under luppen, er navngivet ARCTIC Freezer 33 eSport Edition.Lige nøjagtigt hvad der gør køleren til en eSport køler, skal jeg ærligt talt ikke kunne sige. Men det er en opdateret udgave af ARTIC's alm. Freezer 33 luftkøler. I forhold til den tidligere luftkøler, har eSport Edition fået en opgradering primært på det visuelle. Siden er med et matsort køleelement, og så er der nu to 120mm blæsere med, i modsætning til kun en enkelt i den tidligere model.

 

ARCTIC eSport Edition kan fås i fire forskellige farver, hvor vi har fået den hvide udgave til test. Så den, efter min mening gode, visuelle opdatering, må være den bedste forklaring på eSport navnet. Jeg kan godt lide det nye look på luftkøleren, og de gode farvemuligheder burde være til at få til at passe ind i de fleste PC systemer.

 

arctic_freezer_33_esport_edition_cooler_overview_tweak_dk


Køleren fungerer til både til nyere Intel chips og AMDs AM4 processorer, og hvis man skulle have brug for det, findes den også i en Threadripper udgave.


Køleblokken er 150mm høj og 123x103mm bred med begge blæsere monteret. Der er fire seks mm heatpipes, som har direkte kontakt med CPUen i bunden. ARCTIC angiver selv, at køleren kan håndterer op til 320 watts varme, men anbefaler for optimal ydelse op til 210 Watt.


De to 120 mm blæsere er med fire pins PWM stik, og begge to er sleeved og med y splitter stik. Det kan give lidt problemer med at gemme kablerne, og jeg ville personligt ønske de bare havde haft almindelige stik eller måske EN y splitter.

 

arctic_freezer_33_esport_edition_rubber_dampening_tweak_dk

 

Blæserne er også udstyret med vibrationsdæmpende gummi, men jeg undre mig lidt over, at de er SÅ meget større på den ene blæser end den anden, men stadig lækkert at se der er tænkt over det, og der er uden tvivl en mening om omtalte setup.

 

arctic_freezer_33_esport_edition_mounting_tweak_dk


Installationen af ARCTIC Freezer 33 eSport Edition køleren på Intel platformen er ret lige til, men kræver naturligvis man skal have blæserne af for at kunne komme til. De to inkluderede beslag skrues på køleren. Der er en holder der skal på bagsiden af bundkortet, og herefter skrues køleblokken direkte i den via beslagene.


På AMD siden er det samme procedure, men her skrues køleren direkte i standard holderen på bundkortet, og det letter naturligvis tingene en smule.


Generelt vil jeg dog sige, at køleren er let og lige til at håndterer og installerer, og den burde ikke give det store problemer, hvis man bare er en smule ferm med en skruetrækker.


På Intel siden har jeg testet den med en i7-7700k CPU, og holdt den op imod den Cooler Master MasterLiquid 240 all in one køler, som normalt er på testbench systemet.

 

Temperaturerne er målt, så har jeg målt både med blæserne så lavt indstillet som muligt via FanSpeed softwaren, og så på 100% for at se spændet.

 

arctic_freezer_33_esport_edition_cooling_tower_tweak_dk


På AMD siden testede jeg på en Ryzen 7 1700X CPU, og her kunne jeg desværre ikke kaste Cooler Master med i sammenligningen, da jeg pt. ikke har et AM4 mount til den. I stedet for har jeg testet med standard AMD Wraith køleren, udelukkende for at se, hvor meget der kan være at vinde ved at skifte til Freezer 33 over AMDs eget bud.

 

Man skal dog huske at Wraith køleren er lavet til de lavere trin i Ryzen familien, så jeg tog også den Noctua NH-U12S SE-AM4 køler med, som jeg oprindeligt brugte i mine tests af Ryzen 7, for at få et måske lidt mere fair sammenligningsgrundlag.

 

arctic_freezer_33_esport_edition_heat_pipes_bottom_tweak_dk


Det er stadig lidt besværligt at måle på Ryzen processorene, da en del af det software jeg normalt bruger, ikke leger ret godt sammen med Ryzen. Så her stammer temperaturmålingerne fra AMDs egen Ryzen Master software. FanSpeed softwaren virker heller ikke sammen med Ryzen, så jeg har altså måtte klare mig med ASUS’ software til bundkortet, men her knaser det også lidt, da bundkort aflæsningerne af temperaturen ligger noget over det, som AMD selv angiver i Ryzen master software, så der sparker den altså hastigheden på blæseren noget højere op, fordi den tror CPUen er varmere end den egentligt er.

 

Besværligt, og noget man skal være opmærksom på med Ryzen platformen.


På Overclockningen blev det ret hurtigt tydeligt at AMD Wraith køler var godt udfordret, og jeg kunne ikke klemme ret meget mere på systemet, før jeg simpelthen måtte se systemet crashe. Med et beskedent overclock på 3,6 GHz, kunne jeg holde systemet kørende, men med temperaturer på over 80 grader, hvilket er over min personlige smertegrænse.

 

arctic_freezer_33_esport_edition_heat_pipes_top_tweak_dk


Lydniveauet på køleren er ganske fornuftigt. De inkluderede blæsere kan køre helt ned til kun et par hundrede omdrejninger i minuttet, så ved alm. brug kan man få et stort set lydløst system, hvis man indstiller tingene rigtigt.

 

Vi kommer naturligvis ikke uden om at blæserne på 100% larmer, men med de resultater vi har set, så behøver man heldigvis ikke at køre ved de hastigheder. Ved moderate indstilliner, kan man godt høre blæserne, men de er ikke ubehageligt larmende.

 

Pris

Arctic Freezer 33 - eSport Edition koster 08-12-2017 den nette sum af 400 kroner, som fint kan retfærdiggøres for den man får tilbage i performance og kvalitet. 

 

Konklusion:

Med de resultater bag os, kan vi samle lidt op min tid med Freezer 33 eSport Edition fra Arctic. Pt. skal du smide lige over 400 kr. for køleren, hvis du handler på nettet. I forhold til ydelsen og andre ligende kølere på markedet, synes jeg det er en ret fornuftig pris og så er muligheden for forskellige farver også en god bonus. Jeg kan personligt rigtigt godt lide looket som ARCTIC er landet på med den opdaterede Freezer 33. 


På ydelsen så vi Freezer 33 tage kampen fint op med Noctua køleren i testen, mens den blev slået af AIO vandkøleren, men faktisk med en del mindre end jeg havde forventet, hvilket jo bestemt er en bonus.


Der er et par mindre ting som fx y splitter på kablerne, som jeg gerne havde set anderledes, og så var mekanismen til monteringen af blæserne på køleblokken ikke den mest gennemførte, men i det store billede er det småting, som jeg nok mest lade mærke til forbi jeg har skiftet køleren så mange gange, som jeg har her under testen.


Vi lander på en samlet karakter på 9 og en Safe Buy Award for et lækkert produkt fra ARCTIC.

 

Godt:

 

  • God ydelse
  • Mulighed for næsten lydløs drift
  • Flere farver at vælge imellem
  • Både Intel og AMD Ryzen understøttelse.

 

Knap så godt:

  • Kablerne på blæserne fylder med Y stik
  • Kølepasta i en lille pose i stedet for en tube.
  • Monteringsmekanismen til blæserne faldt af et par gange under montering

 ARCTIC Freezer 33 - eSport Edition - CPU køler til både Intel og AMD ARCTIC Freezer 33 - eSport Edition - CPU køler til både Intel og AMD
9/ 100 Kommentarer
Skriv kommentar til testen Kommentarer til testen fra Facebook

 

Raijintek Asterion Classic Kabinet

På trods af at vi her på Tweak.dk ikke har kigget på super mange produkter fra Raijintek, betyder det ik

Læs Mere

Plantronics RIG 800HD - Trådløst gaming headset med Dolby Atmos

Et godt headset til gaming kan gøre en stor forskel for spiloplevelsen, og et trådløst et af slagsen,

Læs Mere

ASRock X299 Extreme4

ASRock har gjort det igen! De har sendt os endnu et X299 bundkort, der denne gang henvender s

Læs Mere

Seasonic PRIME Ultra Titanium 650 watt

En ny lækker strømforsyning fra Seasonic står på menukortet denne kolde vinterdag i januar. Vi sk

Læs Mere

ASUS ROG Gladius II gamermus

Vi skal i dag se på en ny mus fra ASUS, deres ROG Gladius II mus. ASUS er kendt for deres Republic of gamers serie a

Læs Mere

ASUS Cerberus Mech RGB gaming keyboard

Vi skal i dag se på et mekanisk keyboard fra ASUS, der går under navnet Cerberus Mech RGB. Som navnet antyder

Læs Mere

Seasonic PRIME Titanium Fanless 600 watt

I takt med at strømforsyninger bliver mere og mere effektive, betyder det også at varme udviklingen falder. D

Læs Mere

Cooler Master MasterKeys MK750

Mekaniske gamer tastaturer... Vi kender alle sammen til dem, og mange af os ejer også et. Cooler Master er nu p&arin

Læs Mere

 

Nyeste Videoer og Trailers

Seneste nyheder

Huawei P20 lanceres nok ikke under MWC 2018

Huawei P20 kan stadig nå at blive præsenteret under MWC 2018. Det ser dog ikke længere ud til at være ret sand
Læs Mere

Der arbejdes på ny Robocop-film

Det vil uden tviivl glæde alverdens filmelskere, at der igen arbejdes på en ny Robocop-film.
Læs Mere

Intel fraråder kunderne at benytte sig af den originale Spectre og Meltdown patch

Fornyligt annoncerede Intel deres Spectre patch var klar til 90 procent af alle berørte Spectre og Meltdown pr
Læs Mere

Her er specifikationerne på den nye DJI Mavic Air Drone

Lækkede informationer kommer denne gang forud for producentens officielle præsentation af DJI Mavic Air dronen
Læs Mere

[CES 2018] CES 2018 afsluttes med en lille opsamling.

Denne video markerer ender for vores CES 2018 dækning, og vi håber vi har indfriet jeres hunger for dækning i
Læs Mere

Indien vil beskatte kryototerings-investorer

Inderne er blevet vilde med investere i kryptoterings-markedet. Nu mener regeringen, at deres gevinster skal b
Læs Mere

[CES 2018] In Win med nyt tower case og lidt til de mindre systemer.

CES dækningen lakker mod enden, men vi skal naturligvis lige forbi hos In Win. En producent, som i den grad ha
Læs Mere

Tweak News - Uge 3 - We're back baby!

Jul, nytår og CES har skubbet til programmet men nu er Tweak News tilbage, og vi har bunker af ting på vej til
Læs Mere
Partner sider
Indsend nyhed
Har du fundet en fed nyhed så indsend den så alle andre på Tweak.dk kan få glæde af den.