TEST: AMD Ryzen ThreadRipper 1920X

editor picture
Hardware udlånt af: Jan Blaszkevizc.
Skrevet af Jan Blaszkevizc den 14. Sep 2017. Testen er vist 3554 gange.
Brand: AMD.
Flere tests i kategorien Processor


Del med dine venner

     


Producenten Intel har i mange år været dem man skulle kigge på, hvis man ville bygge en high-end computer til enten spil eller produktivitet. Her snakker jeg naturligvis om deres X79, X99 og senest deres X299 platforme. Vi skriver nu 2017, og AMD har igen vist at de vil lege med, og ikke lade Intel dominere high-end markedet som hidtil.

 

I denne test skal vi hilse på en af deres nyeste processorer, som samtidig byder på en helt ny platform kaldet X399 med TR4 soklen til processoren. Nærmere betegnet er det ThreadRipper 1920X processoren der skal en tur igennem maskineriet her på Tweak.dk. Vi har at gøre med en monster processor med hele 12 kerner / 24 tråde, og som har support for alle de seneste teknologier. Lad os ikke spilde tiden, men med det samme gå i gang – velkommen til det første danske review af AMD ThreadRipper!

 

tweak_dk_AMD_Ryzen_TreadRipper_1920X_1

 

Specifikationerne kort fortalt
Jeg har været en tur forbi AMD’s hjemmeside og fundet lidt oplysninger på ThreadRipper 1920X processoren. Nedenfor har jeg dog kun listet de kolde tal op, da jeg ønsker at gå lidt mere i detaljer omkring hvad ThreadRipper og det nye X399 chipset egentlig tilbyder rent teknisk:

 • Model navn: AMD Ryzen ThreadRipper 1920X
 • Antal kerner: 12
 • Antal tråde: 24
 • Base Clock: 3.5 GHz
 • Max Turbo Clock: 4.0 GHz
 • Total L1 Cache: 1.125 MB
 • Total L2 Cache: 6 MB
 • Total L3 Cache: 32 MB
 • Overclock support: Ja
 • Fabrikationsproces: 14 nm
 • Socket: TR4
 • PCI-Express version: 3.0
 • Strømforbrug max/TDP: 180 Watt
 • Maksimal temperatur: 68 Grader

AMD Ryzen ThreadRipper
Hvis det skulle være gået din næse forbi (selvom jeg tvivler), sendte AMD deres nye X399 chipsæt på markedet d. 10 august. Sammen med det nye chipsæt, fik vi også to nye processorer. Inden vi kigger på selve processoren, som i alle er kommet for at se og læse mere om, skal vi lige dog lige have styr på et par ting først. Hvad kan AMD’s X399 chipset og ikke mindst deres nye monster processorer med navnet ThreadRipper?

 

Lad os starte med at få styr på CPU’erne først. Ved lanceringen d. 10 august, fik vi to at vælge imellem, mens at en tredje version blev teaset og sat til lanceringen i slutningen af august. Fælles for alle processorerne er, at de benytter AMD’s nyeste Zen arkitektur med 14nm fabrikationsproces. ThreadRipper serien er skabt for at tage kampen direkte op imod Intel og deres X299 platform med deres nye i9 processorer. Vi har her på siden allerede kigget på en af de nyeste Intel modeller ved navn i9-7900X. Du kan finde testen af denne ved at klikke HER.

 

Lad os få nogle kolde fakta på bordet omkring de tre nye AMD processorer. Jeg har nedenfor været kreativ i Excel, og lavet et lille skema over AMD’s foreløbige Ryzen line-up, inklusiv Ryzen 3, 5, 7 og naturligvis ThreadRipper.

 


Har du nærstuderet billedet ovenfor? For god ordens skyld, må jeg hellere lige sige at de oplyste priser er fundet via PriceRunner.dk d. 13/09 2017, og er alle rundet op til nærmeste halvtreds krone. Da priserne på hardware konstant skifter, kan dem i vores tabel ovenfor derfor hurtigt blive ukorrekte. Det er dog ikke kun priserne der interessante. Lige så interessante er antal kerner og clock hastigheder, som AMD har formået at smide i processerne med deres Zen arkitektur. Top modellen i ThreadRipper serien 1950X, har intet mindre end 16 kerner og 32 tråde, en baseclock på 3.4 GHz, og hele 4.0 GHz med boost! Dette er den absolutte topmodel pt.

 

Det næste vilddyr i rækken er ThreadRipper 1920X som er den processor vi skal se nærmere på i denne test. Her er der tale om en processor med 12 kerner og 24 tråde. Baseclocken er her hævet til 3.5 Ghz, mens at vi finder den samme 4.0 GHz boost frekvens som på topmodellen 1950X.

 

TR 1900X er den sidste processor i AMD’s X399 line-up i skrivende stund, og byder på 8 kerner og 16 tråde. Den har en base clock på 3.8 GHz, samt den samme 4.0 GHz boost som sine to storebrødre. Alle de tre ThreadRipper CPU'er understøtter quad channel DDR4 RAM, samt hele 64 PCI-Express 3.0 baner. Det er de eneste tre processorer til X399 chipsettet, som vi er bekendt med i skrivende stund, men mon ikke AMD har et par modeller mere i ærmet i den nærmeste fremtid.

 

AMD X399 chipsettet
Med det forkromede overblik over de nye processorer, er det blevet tid til samme tur med det nye X399 chipset. Med en ny serie af processorer, følger der som regel også et nyt chipset med, og i nogle tilfælde som her – også en helt ny socket. Eftersom at alle ThreadRipper processorer har intet mindre end 4094 kontakt punkter på bunden, betød det at ingen socket på markedet var stor nok til opgaven. AMD vendte derfor blikket mod deres server platform, Naples, også kendt som EPYC. Her lånte de den enorme SP3r2 socket, og omdøbte den til TR4 for os privatforbrugere.

 

TR står naturligvis for ThreadRipper, mens at 4-tallet nok mest er for at matche deres anden nuværende platform, AM4. I modsætning til deres server processorer, kan alle Ryzen processorer overclockes, helt nede fra Ryzen 3, 5, 7 og op til ThreadRipper. AM4 platformen er som vi kender den fra forrige AMD modeller, med en masse små pins/ben på selve processorerne og huller i soklen på bundkortet. TR4 bytter derimod om på tingene, og har de små pins på selve bundkortet i stedet for – ganske som vi kender det fra alle Intels nuværende processorer.

 

 

Hvad angår RAM/hukommelse, har AMD med X399 chipsettet også fuld support for quad channel DDR4. Der er otte DIMM slots, og support for op til hele 128 GB, så selv de mest krævende brugere, kan få nok RAM på X399 platformen. For de professionelle brugere, er det også gladeligt at høre, at der på ThreadRipper platformen er support for ECC RAM. Kort sagt er dette en type RAM som sikrer at gemme dine data, hvis strømmen går eller lignende, så du aldrig mister det du måtte være i gang med. Dette er en ting som vi ikke finder på X299 chipsettet fra Intel.

 

På de fleste AMD X370 baserede bundkort, som er topmodellen inden for chipset til Ryzen 3, 5 og 7 processorerne, finder vi kun support for en enkelt M.2 NVMe SSD. På X399 er dette også skruet op til elleve, med op til tre M.2 pladser på selve bundkortet, og support for flere via PCI-Express stikkene på bundkortet. I skrivende stund er der dog ikke support for nogen form for RAID i disse M.2 slots. AMD har dog meldt ud, at der vil blive lanceret en driver der ændrer dette i slutningen af september, da efterspørgslen er stor. Dette betyder derfor, at du i slutningen af september også vil kunne køre RAID 0, 1 og 10 med dine hurtige NVMe diske.

 

De mange M.2 SSD’er æder naturligvis PCI-Express gen. 3.0, som vi andre æder burgere. Dette er også hvorfor, at samtlige ThreadRipper processorer, har intet mere end 64 PCI-Express 3.0 baner at lege med, eller skulle man sige 60. Reelt er der nemlig 60 at lege med for forbrugeren, idet at kommunikationen mellem chipset og processor tager fire. Med alle disse PCI-Express baner, betyder det at langt de fleste X399 bundkort vil være udstyret med tre eller flere PCI-Express 16x slots, samt masser af M.2 og USB 3.1 Gen 2 (10 Gbps).

 

 

X399 tilbyder desuden fuld support for både CrossFire og SLI med op til fire grafikkort, hvilket er lækkert at se. Du kunne for eksempel køre med fire grafikkort med følgende hastigheder: 16x/16x/8x/8x på Gen 3.0 – imponerende!

 

 

Quad Channel DDR4 – To forskellige måder
AMD bragte DDR4 support på banen, da de lancerede deres Ryzen 3, 5 og 7 processorer. Her var der dog kun tale om dual channel DDR4, som vi også kender det fra Intels normale platform. Med ThreadRipper, åbner AMD nu op for quad channel DDR4 med op til otte DIMM slots på bundkortet. Dette har vi allerede snakket lidt om tidligere, men der er mere under solen end blot det.

 

ThreadRipper vil standard have support for hastighederne: 2133, 2400 og 2667 MHz. Men som vi kommer til at se i vores test del, er det muligt at køre med meget hurtigere RAM. 3200 og endda 3600 MHz skulle være muligt, såfremt du selvfølgelig har et RAM kit der understøtter disse voldsomme hastigheder. Det hele handler dog ikke om hastigheder og kapacitet ved ThreadRipper. AMD introducerer nemlig også muligheden for at skifte mellem to forskellige måder hvorpå RAM’ene arbejder i computeren – UMA og NUMA. Lad mig prøve at forklare forskellene.


På grund af størrelsen, og hvordan de otte DIMM slots er placeret på bundkortet, betyder det at svar tiden/forsinkelsen fra RAM stick til RAM stick vil variere. Mens at de RAM der fysisk er tættest placeret på de aktive kerner, vil svare hurtigt, vil dem der er i de yderste slots have en lidt længere svartid – sådan fungerer tingene groft sagt. AMD har lavet mange udregninger på dette, og fundet ud af at RAM der er tættest på de aktive kerner, har en svartid på 77 ns i gennemsnit, mens at dem der er længst væk tager 120ns om at svare.

 

 

Standard leveres alle bundkort og ThreadRipper processorer med UMA aktiveret, hvilket går ud på at processoren benytter alle fire eller otte RAM sticks der måtte være installeret i quad channel. Dette er det bedste valg til normal brug af computeren, samt video redigering og lignende som kræver mange ressourcer fra både RAM og processor. Overblik over hvordan UMA protokollen fungerer, kan ses på overbliks billedet ovenfor.

 

NUMA som er den anden mulighed, vil ifølge AMD kunne give bedre performance i ældre spil, der ikke er optimeret til at bruge de mange kerner. Med NUMA aktiveret, vil systemet kun bruge de RAM der er tættest på processorkernerne, hvilket betyder lavere svar tider/forsinkelser, hvilket spil elsker. Spiller du nyere spil som er optimeret til at bruge mange kerner og høj båndbredde, vil du højst sandsynligt være bedre stillet med at lade systemet arbejde i UMA. Nedenfor et billede der giver et overblik over, hvordan NUMA protokollen fungerer.

 

 

Unboxing af AMD ThreadRipper 1920X og det første kig
Med alle de nødvendige informationer omkring X399 chipsettet og ThreadRipper processorerne overstået, er det nu blevet tid til at kigge nærmere på selve processoren. AMD har overgået sig selv når det kommer til indpakningen og unboxing oplevelsen af deres ThreadRipper processorer. Jeg har derfor valgt at gennemgå dette for jer. Nedenfor ser vi den enorme skumgummi kasse, som processoren kommer i. Et kæmpe Ryzen logo med ThreadRipper teksten er i fronten på kassen. Dette er faktisk et vindue, der gør det muligt at se 1920X processoren svæve inde i kassen, hvilket ser f*cking awesome ud.

 

Der skal fjernes en pap strimmel, som løber rundt om kassen. AMD skriver ”Rip here” hvor der skal åbnes – fed lille detalje. Med denne strimmel fjernet, kan skumgummi kassen deles i to, og vi finder en plastikskal i midten.

 

 

På bagsiden af denne skal, finder vi teksten ”Unlock the power” samt to pile der indikerer at der skal deles. Når dette er gjort, løsnes den orange del i skallen, og ud kommer Ryzen ThreadRipper 1920X processoren, solidt fastgjort til resterne af indpakningen. Denne unboxing oplevelse er ulig nogen anden jeg før har set på et produkt, så tommel op her AMD, det starter godt!

 

 

Normalt får man blot selve processoren og et klistermærke eller to inkluderet – men ikke her. I kassen til ThreadRipper, finder vi ud over selve processoren også en ThreadRipper specifik skruetrækker, Asetek vandkøler beslag og nogle klistermærker og dokumenter.

 

tweak_dk_AMD_Ryzen_TreadRipper_1920X_13

 

Selvom det er en lille detalje, og en ting mange sikkert ikke vælger at bruge alligevel, vil jeg sige at klistermærket, eller mærkerne der er inkluderet i kassen faktisk er utrolig fede at se på. Især det lille har en ”metal” baggrund og ser cool ud i min optik. I modsætning til stortset enhver anden processor til privatbrug, skal der bruges en skruetrækker til at montere ThreadRipper i TR4 soklen. Vi vender tilbage til dette senere, og hvorfor AMD har inkluderet en i kassen.

 

Alle Asetek baserede AIO kølere med rundt kølehovede kan bruges sammen med det inkluderede beslag.

 

Lad os for nu smide tilbehøret til siden, og tage et par billeder af selve ThreadRipper 1920X processoren. Nedenfor ser vi den i alt sin pragt, og nej vi har ikke glemt at fjerne noget af indpakningen – her tænker jeg den orange dims rundt om processoren. Denne har et formål, som vi vender tilbage til om et kort øjeblik. Hvis du er bekendt med CPU’er og deres størrelse, kan du på første billede herunder godt se, at ThreadRipper ikke har en form vi umiddelbart er bekendt med, eller størrelse for den sags skyld. For at give en bedre idé om, hvor enorm ThreadRipper egentlig er, fandt jeg en gammel Intel standardkøler på loftet for en sammenligning. Tjek lige størrelsen, holy shit!

 

 

Set ovenfra, ligner ThreadRipper enhver anden AMD processor med den karakteristiske heatspreader der dækker for hele overdelen på processoren. Men vender vi bunden i vejret på den overraskende tunge klump ingeniørkunst, ser vi et noget andet billede end hvad vi er vant til fra AMD. Som jeg nævnte under beskrivelsen af ThreadRipper og X399, har AMD nemlig valgt at placere de små ben på bundkortet i stedet for på processoren. Dette skyldes til dels antallet, som er intet mindre end 4094, og det faktum, at de har ”lånt” teknologi fra deres server hardware som allerede fandtes. Der er jo ingen grund til at lave noget om som fungerer, right?

 

Undersiden på ThreadRipper 1920X, og de andre modeller for den sags skyld, ligner mere eller mindre to processorer der er smeltet sammen. Dette er faktisk også lige nøjagtig hvad det er sket, hvilket er hvorfor vi får den enorme størrelse, men også det ret specielle layout. Men nok om de små detaljer og processoren i billeder, lad os kigge nærmere på hvordan den skal monteres, og hvilket hardware vi har valgt at bruge.

 

 

Komponenterne og montering af CPU’en
Nedenfor ser vi hovedkomponenterne til vores ThreadRipper system, som først og fremmest naturligvis består af ThreadRipper 1920X processoren.

 

tweak_dk_AMD_Ryzen_TreadRipper_1920X_21

 

Som system disk har vi investeret i en Samsung 960 EVO M.2 NVMe SSD, for at udnytte nogle af de mange PCI-Express Gen 3 baner som ThreadRipper tilbyder. Hukommelsen består af et quad channel kit af G.Skills Trident Z RGB RAM, mens at den sidste og nærmest vigtigste komponent kommer fra ASUS. Nærmere betegnet er det deres Zenith Extreme X399 bundkort der skal huse alle disse komponenter. Stay tuned for en test af netop dette bundkort i den nærmeste fremtid her på Tweak.dk!

 

 

Da monteringen af en ThreadRipper processor ikke kan sammenlignes med nogen anden på markedet i skrivende stund, har jeg valgt lige at lave en lille fem trins guide, der viser hvordan dette skal gøres. Det er her den medfølgende ThreadRipper skruetrækker kommer tilbage ind i billedet. Ud over selvfølgelig at kunne løsne skruerne der holder soklen nede, er den også udstyret med lige nøjagtigt det rette moment til at spænde dem igen. På selve soklen, står der beskrevet i hvilken rækkefølge den skal åbnes og lukkes, så der er ikke noget at tage fejl af. Åben er ganske enkelt: 3 – 2 – 1.

 

Når de tre skruer er løsnet, springer den øverste låge op af sig selv, da denne har en fjeder monteret. Der er dog også en anden låge som skal klikkes løs i siderne, og derefter også holdes oppe af fjedre. Det er den anden låge der er interessant, da det faktisk er på denne at processoren monteres. Ved levering af et X399 bundkort sidder der en beskyttelses ramme som kan slides ud, og ligger vi den ved siden af selve ThreadRipper 1920X processoren, kan vi se at formen på de to er identisk.

 

 

Med beskyttelses beslaget afmonteret, kan selve processoren glide på plads ned i låge nummer to. Der næst skal beskyttelses coveret over de 4094 små ben fjernes – gør dette forsigtigt! Bøjes bare én af disse ben, kan du ende med et bundkort der ikke virker! Dette er præcis også hvorfor at vi finder låge to, hvor processoren monteres på først. Da man derved opnår en præcis montering over de små ben når den vippes ned, og undgår at bøje nogen – AMD har tænkt over tingene her. Når lågen med processoren er vippet ned, skal den give to små klik omkring de blå dele som kan ses på billede to herunder.

 

Når du hører disse to klik, er næste og sidste trin at vippe den første låge tilbage og stramme de tre skruer igen. Dette foregår nu modsat af da du løsnede dem. Du starter med 1 – 2 – 3. Bemærk at du SKAL stramme den skrue du er i gang med HELT til skruetrækkeren siger klik, inden at du går videre til den næste. Takket være den inkluderede ThreadRipper skruetrækker er dette super simpelt, og du kan ikke overspænde og derved ødelægge noget.

 

 

Benchmarks
Vi har nu fået monteret vores ThreadRipper 1920X processor, RAM og NVMe harddisk i bundkortet. Ligeledes har jeg monteret bundkortet med alle delene i mit kabinet, og trukket strøm med videre. Med andre ord er vi good to go for testing!

 

Inden vi når dertil vil jeg dog lige smide et par ord på kølemonteringen. Idet at TR4 soklen har den størrelse den har, betyder det naturligvis at der som udgangspunkt ikke er nogen support fra nogle kølere på markedet. Med det inkluderede Asetek beslag, vil du dog kunne bruge Asetek baserede AIO kølere, så længe de har de runde kølehovede. Af producenter der benytter Asetek baserede AIO kølere kan der nævnes: Corsair, NZXT og Cooler Master for eksempel.

 

Vi var dog så heldige at Enermax valgte at ville hjælpe med vores ThreadRipper projekt, og sendte end AIO køler der specifikt er lavet til AMD’s TR4 sokkel – der kommer en separat test af denne på et senere tidspunkt, så stay tuned. Med det sagt er det blevet tid til at smide nogle performance grafer på bordet, men først et overblik over hardwaren samt test softwaren vi har brugt.

 

Testsystem:

 • ASUS Zenith Extreme X399
 • AMD Ryzen ThreadRipper 1920X
 • G.Skill Trident Z RGB 4x8 GB 3200 MHz DDR4
 • EVGA GeForce GTX1080 FTW
 • Corsair AX1200i
 • Samsung 960 EVO M.2 250GB NVMe
 • Enermax Liqtech TR4 360 mm
 • Windows 10 PRO 64-bit
 • Corsair Obsidian 900D

Testsoftware:

 • 7-Zip Komprimering
 • 7-Zip Dekomprimering
 • AIDA64 Hash
 • AIDA64 Zlib
 • AIDA64 PhotoWorxx *NY
 • Cinebench R15
 • PassMark Performance Test *NY
 • PassMark Performance Test - Single Core *NY
 • Handbrake
 • PCMark 10 *NY
 • wPrime32
 • wPrime1024
 • Strømforbrug
 • Temperatur

 

Vi sammenligner AMD ThreadRipper 1920X med konkurrenterne fra Intel, i form af i7-6900K på X99 platformen, samt i9-7900X og i5-7640X på X299. Alle tre af disse processorer er tidligere testet her på Tweak.dk. Du kan finde disse tests ved at klikke HER.

 

7-Zip benchmarktesten sender en mængde data mellem SSD og CPU frem og tilbage for at se, hvor godt processoren håndterer komprimerede data. Allerede fra første test kan vi se ThreadRipper 1920X vise tænder, og levere bedre ydelse end alle de testede processorer fra Intel.

 

 

I AIDA64 Extreme bliver processoren udsat for en stribe forskellige databehandlinger. Vi beder både systemet om at beregne en stribe hashing algoritmer samt ren datakomprimering. Slutteligt skal systemet også behandle billedkomprimering for at se, hvor store billeder det kan klare på en given tid. Her giver AMD systemet for alvor Intel baghjul, dette kan dog også have noget at gøre med at vi har en NVMe SSD monteret i stedet for blot en SATA som i Intel systemerne.

 

 

Cinebench R15 tester processorens evne til at behandle et højopløseligt billede med OpenGL arkitekturen. Ikke overraskende er ThreadRipper 1920X igen foran. Til Intels forsvar, har vi også to kerner og fire tråde mere at arbejde med på AMD siden.

 

 

PassMark programmet beregner en gennemsnitlig performance for ens samlede system og giver en score, man kan bruge til at sammenligne med andre systemer. Dette er den første test hvor ThreadRipper halter lidt efter Intel. Dette kan dog have noget at gøre med at vi på Intel siden har et GTX1080Ti grafikkort installeret, mens at dette blot er et GTX1080 i ThreadRipper systemet.

 

 

I HandBrake har vi taget en 1080p .MKV video og komprimeret den til en 1080p .MP4 video med samme bitrate. Bitrate er sat til 18000 kbps, og kvaliteten er sat til 1080p30 FPS iht. med lossless kvalitet. Dette er for at teste CPU'en konverteringsevner og især eventuelle transcoding muligheder. Her kan vi vidst godt sige at ThreadRipper systemet dominere Intel fuldstændig. Da forskellen var så stor som den var, valgte jeg at gøre denne test nogle gange, men kom alle gange frem til det samme resultat – imponerende!

 

 

PCMark 10 beregner ligeledes en gennemsnitlig score ved at udføre en masse dagligdagsopgaver. Dette er en ny software, som vi har tænkt os at bruge fremadrettet. Her må ThreadRipper igen se sig slået af Intel, men jeg tror dog ikke at det er processorens skyld, men nærmere grafikkortet, da scoren er overall for det samlede system. Havde vi haft et GTX1080Ti monteret i AMD systemet, tror jeg at billedet havde været et andet.

 

 

I wPrime beregner vi processorens rå regnekraft ved at tvinge den til at beregne henholdsvis 32- og 1024 millioner primtal på alle kerner. Under 32 testen ser vi ThreadRipper være oppe og puste Intels i7-6900K i nakken og kun være lidt over et sekund langsommere. I 1024 testen er det dog en anden snak, da 1920X her er i front og markant hurtigere end alle Intel processorerne.

 

 

Strømforbrug for processoren er også meget rart at vide, da strøm jo bestemt ikke er gratis. Resultatet her viser strømforbruget for processoren og altså ikke det samlede system målt med programmet HWiNFO64. AMD oplyser at 1920X har en TDP på 180 watt, men under fuld belastning med wPrime1024 så vi altså kun et maksimalt strømforbrug på lidt over 148 watt – acceptabelt.

 

 

Hvis vi kigger overall på den performance som ThreadRipper 1920X leverer i forhold til især i9-7900X processoren, er der ingen tvivl om at vi har med et sandt monster at gøre. Vi så bedre performance i stort set alle vores tests, hvilket er meget imponerende – især når man tænker på at 1920X er markant billigere end i9-7900X.

 

Med en TDP på op mod 180 watt, skal du have kølingen i orden hvis du vil have det bedste ud af din ThreadRipper processor. AMD har ikke lagt skjul på at det bedste valg vil være en AIO køler, hvilket det inkludere Asetek beslag i kassen også bekræfter. Som nævnt sendte Enermax og seres LiqTech TR4 360 mm AIO køler som er unikt designet til AMD ThreadRipper, hvilket betyder at den dækker HELE processoren og ikke kun midten som de fleste andre AIO kølere.

 

Billedet nedenfor taler for sig selv, og siger lidt om hvad denne AIO køler fra Enermax er i stand til. Vi så en maksimal temperatur på blot 53 grader und fuld belastning, mens at surfing på nettet og lignende kun fik temperaturen op omkring 30 grader. Dette er virkelig imponerende størrelsen og performance taget i betragtning.

 

 

Overclocking
En performance test ville selvfølgelig ikke være fuldendt uden noget overclocking. ThreadRipper 1920X kommer med en base clock på 3.5 GHz og kan booste op til 3.7 GHz på alle 12 kerner når der er brug for det. Ud over dette, kan 2-4 kerner booste op til 4.0 GHz, eller hele 4.2 GHz såfremt at kølingen tillader dette. Jeg vil ikke ligge skjul på at jeg forud for min egen test, har fulgt med på utallige andre sider og set hvad de har opnået af overclock resultater på deres ThreadRipper processorer. Med andre ord, vidste jeg nogenlunde hvad jeg kunne forvente af min egen 1920X.

 

Jeg opnåede et overclock på 4.0 GHz på alle 12 kerner, alt derover og systemet ville crashe med det samme. Selvom Ryzen Master softwaren tillader overclocking den vej igennem Windows, valgte jeg alligevel at gå en tur i UEFI BIOS og taste indstillingerne manuelt i stedet, som var følgende:

 • Multiplier på 40 i stedet for 35
 • Volt sat på Auto da køleløsningen er god for +500 Watt
 • Vælg XMP/DOCP på RAM’ene

Som forventet så gav vores overclock et pænt, men ikke voldsomt performance bump over hele linjen, som vi kan se på graferne listet op herunder. Da 1920X processoren af sig selv i stand til at clocke op til 3.7 GHz på alle kerner, betød det at vores overclock reelt kun var på 300 MHz. Dette er dog klart værd at tage med, da det i princippet er ”gratis” ekstra performance, så længe din køleløsning kan klare opgaven.

 

7-Zip Benchmark

 

AIDA64 Extreme

 

Cinebench R15

 

PassMark

 

Handbrake

 

PCMark

 

wPrime

 

Strøm og Temperatur overclocked
Som vi kan nedenfor røg både vores strømforbrug og temperatur en smule i vejret med processoren overclocket, men vi havde selvfølgelig ikke regnet med andet. Når der bliver sendt mere strøm, bliver der skabt mere varme og brugt mere saft. Vi formåede faktisk også at bruge en smule mere end de 180 Watt TDP som 1920X kommer med. Jeg vil dog stadig kalde det inde for rimeligheden grænser, og som jeg har nævnt nogle gange efterhånden, så gør det ikke det store så længe din køleløsning kan magte opgaven. En ting vi i den grad må sige at LiqTech TR4 360 mm køleren fra Enermax gjorde. Stay tuned for en detaljeret gennemgang af denne køler i nærmeste fremtid!

 

Med det sagt og de sidste to grafer herunder, er det blevet tid til at samle tankerne og springe videre til sidste punkt i denne test – konklusionen.

 

 

Pris
I skrivende stund d. 13/09 2017 kan AMD ThreadRipper 1920X findes på PriceRunner.dk til en pris der hedder 6299,- DKK. Dette lyder som og er skam også mange penge for en processor. De fleste normale personer kan bygge en hel computer for denne mængde penge. Sammenligner vi prisen direkte med Intel’s konkurrent som er i9-7900X processoren, vil jeg dog gå så langt som at sige at ThreadRipper 1920X er rigtig god value for money. Du sparer over 1000,- DKK og får bedre performance i stort set alle arbejdsopgaver hvis du vælger 1920X frem for i9-7900X – what’s not to like? Klik på prisknappen herunder, for at komme direkte til PriceRunner.dk med prisoversigten over ThreadRipper 1920X processoren.

 

 

Ønsker du at læse endnu mere om de forskellige teknologier og features i ThreadRipper processorerne og X399 chipsettet, kan du klikke på AMD banneret nedenfor, og blive sendt direkte til deres hjemmeside.

 

tweak_dk_AMD_Ryzen_TreadRipper_1920X_1

 

Konklusion
Vi skal have samlet tankerne omkring AMD ThreadRipper som helhed, men naturligvis også hvordan 1920X som vi her testede klarede sig. Lad mig starte med at opsummere nogle af de features som ThreadRipper tilbyder kontra deres nuværende AM4 platform. For det første får vi quad channel DDR4 i stedet for dual channel. Allerede dette er en stor ting, set fra et produktivt synspunkt. De mange PCI-Express baner gør at du kan gøre et utal at NVMe SSD’er, grafikkort og andre udvidelseskort ved deres fulde hastigheder uden at løbe tør for båndbredde. Med op til 16 kerner / 32 tråde i topmodellen 1950X er der også seriøs multitasking performance at hente, og faktisk til en skarp pris hvis vi sammenligner direkte med hvad Intel tilbyder i skrivende stund.

 

Hvis vi tager udgangspunkt i ThreadRipper 1920X som vi har testet her, og sammenligner med de tal min kollega Michael fik da han testede i9-7900X processoren. Kan vi se at 1920X leverer bedre ydelse i stort set alle tests som vi i skrivende stund har i vores line-up. Dette i sig selv er en stor ting, da AMD i utallige år har været efter Intel når det kommer til ren performance. Men hvad der næsten er endnu mere imponerende er at du kan købe dig en ThreadRipper 1920X for 1200-1400 kroner MINDRE end hvad du skal give for en i9-7900X, men få bedre performance. Dette gør at X399 platformen fra AMD er et rigtig godt og til en hvis grad, også billigere alternativ til X299.

 

Der er dog et par ting som vi er nødt til at fremhæve. For det første har ThreadRipper 1920X en enorm TDP på hele 180 watt, hvilket betyder at du skal have en seriøs køleløsning for at holde dette monster under kontrol – især hvis der skal overclockes. Det er et klart plus at AMD inkluderer et Asetek beslag i boksen, så du ikke nødvendigvis er tvunget til at købe en ny CPU-køler. Hvis vi kort vender tilbage til performance igen, så må AMD dog se sig slået når det kommer til singe core performance. Dette skyldes naturligvis at Intel’s chips er clocket en smule højere, men også levere bedre IPC (instrucions per clock).

 

Jeg har valgt at give ThreadRipper 1920X processoren en samlet score på 9/10 samt vores Safe Buy award. Hvis du arbejder meget med video redigering og andet produktivt arbejde der gavner af mange kerner, så er AMD’s X399 platform helt sikkert et kig værd. Hvis du derimod er en gamer der måske streamer en gang i mellem, er du bedre stillet med at kaste dine penge efter en Ryzen 5 eller 7 processor, som er betydeligt billigere og stadig leverer rigtig god performance. Dette var alt for nu, stay tuned for vores kommende test af Asus Zentih Extreme X399 bundkortet som blev brugt i denne test – over and out!

 

Godt

 • Multitasking monster!
 • 12 kerner / 24 tråde til privatpersoner (16/32 i 1950X!)
 • Enorm L3 Cache
 • Ryzen Master Software virker godt
 • 60 PCI-Express Gen 3 baner
 • Quad channel DDR4 support
 • AMD er back in the game
 • Godt og billigere alternativ til X299
 • Beslag til Asetek køleblok medfølger…

Knap så godt

 • … da der kræves god køling (højt strømforbrug)
 • Halter lidt bagefter i single core performance

Score: 9 + Safe Buy award

 

tweak_dk_AMD_Ryzen_TreadRipper_1920X_59

 

AMD Ryzen ThreadRipper 1920X AMD Ryzen ThreadRipper 1920X
9/ 100 kommentarer
Skriv kommentar til testen Kommentarer til testen fra Facebook

 

Western Digital WD RED 6 TB

Western Digital er en af markedets helt gamle drenge, når det kommer til produktionen af lagerenheder, og her snakke

Læs Mere

ADATA XPG Spectrix D80 og Spectrix D41

Markedet for RAM er blevet endnu en slagmark, hvor producenterne forsøger at vinde RGB krigen. ADATA har med deres

Læs Mere

Phanteks Enthoo Pro Special Edition Build

Phanteks er tilbage med en revideret version af deres oprindelige Phanteks Enthoo Pro kabinet, og Tweak.dk er klar med en

Læs Mere

SteelSeries Arctis PRO + GameDAC

Vi har set på headset i alle prisklasser og kategorier her på Tweak.dk, og nu er det igen blevet tid til at se

Læs Mere

Cooler Master CM310 Budget Gamermus

Har du brugt alle pengene på din nye lækre gamer computer, men glemt tilbehøret? Så frygt ej, Coo

Læs Mere

Corsair Crystal 280X

Trænger du til forandring og ønsker måske et mindre format på hjemmecomputeren, kunne Corsair meg

Læs Mere

Corsair HS60 7.1 gaming headset

Alle elsker fed lyd, og Corsair plejer at være stabil leverandør af omtalte. Vi skal i dag se på Corsai

Læs Mere

Corsair H60 2018 Edition

Corsair har været i gang med at genopfriske nogle af deres ældre AIO kølerdesigns, og i den anledning t

Læs Mere

 

Nyeste Videoer og Trailers

Seneste nyheder

Intels Z390 tager over hvor Z370 slipper

Et kig på Intels egen roadmap, afslører deres Z370 chipset snart går på pension. Dermed skal Intel også være k
Læs Mere

iPhone overlever et fald på 300 meter

Ved første øjekast skreg den clickbait, DROP TEST iPhone SURVIVES 1,000-foot fall from plane after owner drops
Læs Mere

Battlefield V open beta starter i september

Nye informationer direkte fra hestens mule er dukket op. Den officielle releasedato for Battlefield V, hedder
Læs Mere

Verdens hurtigste have traktor giver gas på Goodwood festivallen

For kort tid siden omtalte vi verdens vildeste plæneklipper i form af Honda Mean Mower slår græsset med 240 km
Læs Mere

DOOM Eternal gameplay frigives under Quakecon 2018

I kølvandet på annonceringen af DOOM Eternal fra Bethesda under dette års E3 2018 game konference, har iD Soft
Læs Mere

Call of Duty: Black Ops 4 beta test starter 3 august 2018

Sidder du klar til at få snitterne begravet i det kommende Call of Duty, så er ventetiden snart slut. Om ikke
Læs Mere

Fortnite Season 5 lanceret, full release notes afsløret samt ny cinematic trailer

Epic Games annoncerede i går Fortnites Season 5, og i samme omgang søsatte de en ny cinematic trailer, som kan
Læs Mere

Russer dræber kammerat, fordi han hævdede AMD grafikkort er bedre end NVIDIAS

Valget mellem NVIDIA og AMD, og hvilken producent der løber med sejren, kan ofte få diskutionerne til stikke a
Læs Mere
Partner sider
Indsend nyhed
Har du fundet en fed nyhed så indsend den så alle andre på Tweak.dk kan få glæde af den.