Kære gæst, velkommen til Tweak.dk. Hvis dette er dit første besøg her, bør du læse Hjælp. Her forklares i detaljer hvordan denne side fungerer. For at benytte alle funktionerne på denne side, bør du overveje at lade dig registrere. Benyt venligst registreringsformularen for at registrere her eller læs yderligere information om registreringsprocessen. Hvis du allerede er registreret, så log på her.

1

torsdag, 21. februar 2013, 19:31


Hej.

Jeg ville godt sådan helt præcist vide hvad linux egentligt er, og hvordan man får det :9xo .

Tak på forhånd.


2

lørdag, 23. februar 2013, 14:16


http://www.linux.dk/ kig lidt der selv
Linux er jo et opensource styresystem
Og så findes der en side som hedder www.google.com, på den side kan man jo altid lige prøve at søge lidt selv da du kommer med et ret så upræcist spørgsmål.

Ellers kig på ubuntu det er en linux distro som er ganske let og gå til

If you make it idiotproof then some will just make a better idiot.. =P

Asus Maximus III Gene
I7 - 860@4Ghz Corsair H70
Gainward GTX470
Corsair Dominator GT PC17066 4 x 2GB
Creative SB X-Fi XtremeMusic
OCZ Vertes 3 + Intel x-25 m80 2.Gen Triple boot: Lion, W7,Ubuntu
Dell U2711 + vertical Samsung SyncMaster 226BW

3

lørdag, 23. februar 2013, 16:00


Ja, jeg har prøvet at søge på google, og gå ind på deres hjemmeside.

MEN nu mente jeg sådan hvordan man bruger det/får det, hvis jeg formulere bedre! :9xo


4

lørdag, 23. februar 2013, 16:04


linux er en open source kerne man kan bruge til styresystemer, resten er programmer og moduler man får med i den gængse distro.

Kernen er det i OSet der håndterer broen mellem hardware og software, og bl.a. giver mulighed for at få adgang til harddisken m.m. Altså de basale funktionaliteter man ser i alle styresystemer. Resten håndteres af andre programmer, såsom GUI (X server, window managers som Gnome og KDE), lyd (ALSA), håndtering af komprimerede filer (bzip) og håndtering af programmer (pakkemanagere som pacman, apt-get, yum og emerge).

Linux kan skaffes i forskellge "distributioner" der er målrettet en given gruppe: Ubuntu for eksempel, er et forsøg på at lave et alternativ til Windows og co., Gentoo peger i retning af at give muligheden for et stramt optimeret OS, Damn Small Linux er en kompakt distro der er god til embedded systemer og som rescue system.

Hvis du har fx. en smartphone, en set top boks eller et avanceret nok TV, så er der meget gode chancer for at du allerede kører linux (Android er baseret på Linux). Distros til din computer kan findes via simpel google søgning og langt de fleste kan skaffes gratis fra deres respektive hjemmesider og brændes ned på en skive. Nogle få IT-shops på nettet sælger også færdige linux skiver.

Hvis du vil ind i Linux, så kan jeg anbefale Ubuntu eller Linux Mint til at starte med. De er ikke meget anderledes at bruge end Windows, og kommer begge med adgang til et stort antal programmer og funktioner fra start. Et godt tip er at lære at bruge terminalen/kommandoprompten fra start, da du så har mulighed for at redde OS'et fra at gå helt i ged (noget som kræver en formatering på Windows fx.).

Hvis der er interesse for at køre Windows progrmmer i Linux, kan du prøve at få fat i WINE, der kan få en god sjat Windows programmer og spil til at køre på Linux.

Her får man Ubuntu, og her er et overblik over hvordan man gør forskellige ting

og så noget hjælp til at bruge terminalen (ctrl+T på ubuntus desktop)

AMD FX 6300
8 GB Crucial DDR3-800
Gigabyte 970A-DS3P
AMD Radeon R9 270X

Dette indlæg er blevet redigeret 1 gange, senest redigeret af "Foxx" (23.02.2013, 16:16)


5

lørdag, 23. februar 2013, 16:29


Mange tak for hjælpen-

Kan man godt få windows tilbage igen, hvis man ikke synes det er godt?


6

lørdag, 23. februar 2013, 17:05


Og jeg har fundet ud af at det rigtig hedder Ubunto


7

lørdag, 23. februar 2013, 22:31


Og jeg har fundet ud af at det rigtig hedder Ubunto

det staves Ubuntu, og det er en udgivelse af et linux-baseret styresystem. Linux er kernen der får alle de overliggende ting i Ubuntu til at virke, leddet der binder det hele sammen så at sige. Debian, slackware, Gentoo og som sagt Android bruger alle Linux som udgangspunkt, de er bare tilpasset forskellig hardware eller målgrupper.

Hvis du har mere end 1 harddisk i systemet, kan du installere det på en der ikke er windows på... Der skal man hurtigt lige huske at Linux generelt har en anden måde at fremvise harddiske på:

1. Harddiske ses ikke som C:, D:, osv. Men deles op i enheder og partitioner. Første partition på første harddisk hedder således gerne sda1 (eller hda1 hvis man ikke sidder på en maskine med SATA eller SCSI), anden partition på anden harddisk hedder fx. sdb2. Så formatet sdxy, hvor X er harddiskens rækkefølge ifølge BIOS, og Y er partitionen i den rækkefølge de er skrevet på hver disk, startende fra 1 (linux er kendt for at være lavet af programmører, for programmører).

Hvis du vil lege med GRUB bootloaderen, ser GRUB harddiske og partitioner i formatet (x,y), hvor x er harddisken i bundkortets rækkefølge og y er partitionen... begge starter fra 0

2. Hvis du har mere end 1 harddisk i dit system, kan du via Windows' Computer Management (google det), krympe en eksisterende partition og oprette en ny. Ubuntu kører godt, selv på en 20 GB partition, læg en gigabyte eller to til en swap partition (virker som windows' pagefile.sys... wikipedia har en god artikel derom) oveni, og brug en lommeregner til at gange med 1024 (så har du størrelsen i megabytes, du skal bruge hvis du vil installere Ubuntu). Man kan også installere på samme harddisk som Windows, men det er noget der normalt ses som dårlig kotyme... har hørt der er nogle små bugs og ydelsesforringelse hvis man gør dette.

3. Under installationen får du mulighed for at formatere og oprette partitioner. Hvis en given harddisk bruges fuldt ud af Windows, kan du, som sagt, krympe den eksisterende partition. Her opretter du et rod-filsystem (markeret som en skråstreg "/")på det du vil have til Ubuntu, samt ext3 som filsystem, og en swap partition på 1024-2048 MB (jeg bruger 1536 MB = 1.5 GB som en god mellemvej) ved at vælge "swap" som filsystem.

4. Ubuntu kan se dit Windows drev under installationen, og giver dig mulghed for at sætte GRUB op. GRUB er en såkaldt bootloader, der er ansvarlig for at starte styresystemer op. Her vil du få mulighed for at opsætte en menu, der, når du starter computeren, giver dig mulighed for at vælge hvilket OS du vil starte op i, timeout, og meget mere (det er jo super smart det dersens nymodens noget :T ) Så hver gang du starter din maskine har du et valg.

5. Ubuntu Live CD'en giver dig mulighed for at prøve det helt uden at installere det. Det er lidt langsomt fra CD'en, men det er også nyttigt nok til fx. at redde data fra ens Windows partition hvis ens Windows går i ged. Den giver self. også mulighed for at installere OS'et.

Der er mange muligheder med Ubuntu og andre Linux-distributioner, der er også meget sjovt man kan lære i den jungle derude. Linux giver også gode fundamenter til at forstå hardware og software bedre, og der er et hav af fora og wikis der kan hjælpe én videre. Linux communityet er meget stærkt, og kan også hjælpe dig på vej hvis du vil lære mere.

AMD FX 6300
8 GB Crucial DDR3-800
Gigabyte 970A-DS3P
AMD Radeon R9 270X

Nyeste Videoer og Trailers

Partner sider
Indsend nyhed
Har du fundet en fed nyhed så indsend den så alle andre på Tweak.dk kan få glæde af den.