hva består en knallert udstødning af ? "knæk"

  • 2-takts udstødninger er en ret kompliceret affære.


    Der er 2 primære typer af dem - ekspansionstypen og den gammeldags omvejs-dæmpning-type.


    1. Ekspansion skal bygges meget præcist efter motorens karakteristik. Der er en hulens masse formler og forhold der gør sig gældende her.


    Udstødningen skal passe til et bestemt arbejdsområde - som er bestemt af hvor lang slaglængde motoren har - hvor stor indsugningshul den har - hvordan udstødningshullet er udformet i cylinderen (lavt og bredt = bundtræk / højt og smalt = top effekt / højt og bredt giver ingen af delene, så lad være med at file i den før du ved nøjagtigt hvad du laver. ;) ) - hvordan dine skyllekanaler er lavet osv osv osv osv...


    Det du ser som potten - indeholder sådan set bare et rør med en masse huller i, omgivet af noget blødt materiale - gerne fiberglas kevlar uld eller almindeligt glasuld til de nærige, således at lyden har meget svært ved at forplante sig. Det eneste den sidder der for, er at dæmpe lydniveauet uden at ødelægge luftgennemstrømningen.


    Denne type bruges meget i motorsport, som f.eks MotoCross og Road Racing i de ældre 250/500ccm klasser. De er sq efterhånden skiftet til 4-takt allesammen... :roller:


    2. Omvejs-dæmpning-typen går bare ud på at dæmpe lyden så meget som muligt, uden hensyntagen til effekt og den slags. Man laver indmaden i udstødningen så røgen har så lang og indirekte vej som muligt. Den her type ser man typisk på Puch Maxi fra std.


    Hvis du vil vide mere om Ekspansions typen, kan du bare gå ind på diverse knallert tun hjemmesider, og kigge på de forskellige udstødningsmærkers hjemmesider - så vil du se hvor meget arbejde der er i at få det til at virke RIGTIGT godt...

    ********************************************


    AMD og Intel styrer(!!!) - hvis den ene ikke var her, var den anden ikke så billig....

    Rettet en gang, sidst af Sajmon ().

  • ind på biblioteket og bestil bogen omtotakts udstdninger. Det er et helvede at komme igennem den, men når du har læst den, så kan du designe den helt perfekte til dit setup :)