Kære gæst, velkommen til Tweak.dk. Hvis dette er dit første besøg her, bør du læse Hjælp. Her forklares i detaljer hvordan denne side fungerer. For at benytte alle funktionerne på denne side, bør du overveje at lade dig registrere. Benyt venligst registreringsformularen for at registrere her eller læs yderligere information om registreringsprocessen. Hvis du allerede er registreret, så log på her.

1

lørdag, 15. oktober 2011, 16:36


Jeg tager i denne guide udgangspunkt i du har en basal viden om hardwaren i en computer, hvis ikke kan du prøve at Google dig frem til viden, eller spørge på os her på det fantastiske Tweak.dk under sektionen Hardware & Tilbehør.

Jeg vil lige hurtigt skitsere op hvilket hardware der gør hvad:
Processor (CPU): Dette er selve "hjernen" i din computer, den udfører alle de basale udregninger der sker, hvis du har en CPU med integreret grafik og et bundkort der understøtter det, f.eks. en i5 2500K og et bundkort med H67 chipset, kan den også bruges som et grafikkort.
Grafikkort (GPU): Grafikkortet er det der laver alle de grafiske beregninger og sender dem til din skærm, grafikkortet har sin egen processor til at lave alle udregningerne for det, et grafikkort har også hukommelse, i dag sælges de fleste til bærbare og stationære med 512MB til 2GB hukommelse/RAM.
Bundkort (Mobo): Det stykke hardware hvor alt hardware kobles til, bundkortet sørger for at alt dit hardware kan kommunikere sammen.
Hukommelse (RAM): Hukommelse, eller normalt beskrevet som RAM kan man bedst definere som din computers "korttidshukommelse", det lagrer kun hvad du har åbent her og nu, og størrelsen på RAM er normalt mellem 2 og 8 gigabyte.
Harddisk (HDD/SSD): Harddisken er selvfølgelig der hvor du gemmer alle dine ting på, de normalt harddiske (HDD) består af plader der snurrer rundt inde i en kasse, hvor et skrivehoved skriver dit data ned ved hjælp af magnetisme, en SSD der står for solid-state drive, fungerer ligesom RAM, bortset fra at det ikke glemmer noget af dit data..
Strømforsyning (PSU): Som navnet siger, er det den der forsyner din computer med strøm, man måler en strømforsynings effekt i watt, oftest forkortet med et enkelt W, jo flere og stærkere/hurtigere komponenter din computer består af, jo flere watt skal den kunne give.
Kabinet (Case): Det er her du installerer alt dit hardware i, altså den grå, sorte eller hvad nu farve du har valgt kasse der står på dit bord eller gulv.
Køler/blæser (Fan): Din computer skal selvfølgelig have blæsere, grunden til dette er at din processor og grafikkort bruger flere hundrede watt tilsammen, og alt den overskudsvarme skal jo et eller andet sted hen, hvor man normalt fortrækker ud af computeren.
Styresystem (OS): Styresystemet er det grundlæggende program i din computer, det giver dig mulighed for nemt at udveksle information og data mellem dig, dine programmer og dit hardware, i dag vil man normalt installerer Windows 7 sammen med en ny computer.

Men nok snak, lad os komme til det sjove :)

ADVARSEL!
Du kan risikere at ødelægge noget af dit hardware ved installation, tag dig derfor god tid og vær forsigtig! Jeg tager intet ansvar hvis du ødelægger noget når du følger denne guide! Det anbefales at kigge guiden igennem inden du prøver på noget, så du er sikker på at du forstår alt!Det første skridt

Det første du skal starte med er at pakke alle dit hardware og kabler ud, og sørge for at du har alt du skal bruge, i langt de fleste tilfælde vil du få rigeligt med kabler fra de forskellige kasser, husk og vente med at fjerne tingene fra de antistatiske poser, så længe du ikke bruger det.
Det er også en rigtig god idé at forholde sig fri for statisk elektricitet, her er et par ting du kan gøre for at minimere risikoen for statisk elektricitet:
Komme væk fra gulvtæpper, tage strømperne af og sørge for at røre noget der har jordforbindelse både før og regelmæssigt imens du følger denne guide, dette kunne være noget som en radiator eller en håndvask.Åben dit kabinet, sørg for at der er rigeligt med plads til at lægge dit bundkort ved siden af og at kablerne inde i kabinettet ikke lægger i vejen.
Det er altid en god idé at lægge kabinettet ned på siden, det gør hele installationen meget nemmere.
Det første vi sætter i er afstandsskruer, de følger både med til dit bundkort, men normalt også til dit kabinet, et eksempel på hvordan de kan se ud:Præcist hvor de skal sættes i, kommer altid an på hvilket kabinet, og hvilket bundkort du har, den bedste måde at finde ud af det på er at kigge i manualen til dit kabinet, du skal bare vide inden hvilken størrelse bundkort du kan have, det kan være ATX, mATX/microATX, miniITX, E-ATX/extended ATX plus nogle flere, hvis det ikke står i manualen som det burde, så kig ned i kabinettet, der er tit nogle afmærkninger ved skruehullerne, som viser hvor de skal sættes i afhængigt af dit bundkorts størrelse, her har jeg sat mine i for et mATX bundkort.
Inden du fortsætter, skal du også finde din bagplade til bundkortet, den ligger i kassen til dit bundkort, og ligner en metal plade med huller i, cirka sådan her.

Indtil videre burde det se sådan her ud:Det er altid en god ting at tjekke om afstandsskruerne du har sat i, passer med hvor dit bundkort også har huller til dem, hvis ikke de passer, kan det gå grueligt galt og miste dit bundkort eller andet.

Dette indlæg er blevet redigeret 1 gange, senest redigeret af "X3N4T3" (20.10.2011, 13:30)


2

lørdag, 15. oktober 2011, 16:37


Installation af CPU, RAM og CPU køler

Nu er det tid til at tage dit bundkort frem, her er det meget vigtigt at du lægger det på en ikke statisk overflade, noget af det bedste at lægge det på er træ, det er strengt forbudt at lægge det på en antistatisk pose!!!
Så finder du dine RAM og CPU frem, sammen med din CPU får du normalt også hvad man kalder for en box køler med, det er den standard CPU køler som du skal bruge hvis du ikke har købt en anden, under den sidder der noget "kølepasta", en hvid/grå masse, som er meget vigtigt for varmeledelsen fra din CPU og ud i køleren, lad derfor være med at fjerne eller pille ved det!

Hvis du selv skal sætte kølepasta på, så er det altid en god idé at tage noget der ligger over standarden, f.eks. noget fra Arctic Silver eller Arctic Cooling.
Det er diskuteret meget hvordan og hvor meget kølepasta der skal på din CPU inden køleren installeres, jeg vil anbefale at bruge kølepasta på størrelse med et ukogt riskorn på midten af din CPU og så sætte køleren ned over, hvis du bruger for meget eller for lidt, forhindrer det at få varmen ordentligt fra din CPU til køleren.
Der er også nogle der skraber det ud over CPU'en inden de sætter køleren på, men det kan lave luft mellem de to, og føre til højere temps.Så er det tid til at åbne låsen til din CPU, det er forskelligt fra AMD til Intel hvordan den virker, på AMD er det en lille stang til højre for CPU soklen der skal løftes op, på Intel er det også en lille stang, men der er også noget man kan beskrive som et låg med hul i, der lukker ned over CPU’en.
Kig i manualen til dit bundkort eller CPU og læs hvordan den præcist skal vende når du sætter CPU’en ned i bundkortet, og hvordan du låser op for soklen først.
Tag selve CPU’en frem og for guds skyld, lad være med at røre under den, hold den i kanten som vist på billedet:Så lægger du den korrekt ned i pladsen til din CPU, trykker en smule ned og spænder låsen, det kan godt være at låsen er meget stram, og der kommer nogle knirke lyde fra den, men så ved du i det mindste at den sidder ordentligt fast :)
Så er det en god idé at sætte dine RAM i før CPU køleren, dette gøres ved at åbne for de små låse der sidder for enderne af RAM soklerne, så vender du dine RAM på den rigtige måde (der er et lille hak i hver RAM klods, hvilket kun gør det muligt at vende dem på én måde), sætter dem ned i bundkortet og trykker til indtil de låser, hvis de er svære at får ned, sørg for at du har vendt dem rigtigt, og så ellers bare pres til, de giver et tydeligt klik når de er nede, og låsen hopper automatisk ind igen.Nu er det tid til at sætte din CPU køler på plads, tjek om du vender den rigtigt inden du sætter den i, da du kan få højere temperaturer på din CPU når du først har rodet rundt med kølepastaen under den.
Her er det også forskelligt fra AMD til Intel hvordan den installeres, ved AMD er der en lang metal klips der går gennem køleren der skal låses fast på en speciel måde, og ved Intel er der så simpelt at vende køleren rigtigt og klikke den ned i hvert hjørne, hvis det skal gøres rigtigt, starter du med at klikke de to modsatte hjørner (venstre top, højre bund) først, og derefter de to andre (højre top, venstre bund), sørg for at den sidder godt fast på dit bundkort!
Husk for alt i verdenen at sætte strømkablet fra din CPU køler til bundkortet, kig i manualen for at finde ud af hvor, eller kig efter et mærke på bundkortet hvor der står "CPU_FAN" eller noget i den stil.

Nu er vores CPU, RAM og CPU køler installeret:


Dette indlæg er blevet redigeret 2 gange, senest redigeret af "X3N4T3" (20.10.2011, 13:34)


3

lørdag, 15. oktober 2011, 16:37


Installation af bundkort, strømforsyning, harddisk og CD-ROM drev

Så skal vi have lagt bundkortet ned i kabinettet, det kan godt være lidt svært, så det kræver lidt tålmodighed, sørg igen for at de afstandsskruer du har sat i kabinettet passer med hullerne til dit bundkort.
Så finder du skruerne frem du fik sammen med bundkortet, og skruer dem i hvor du kan se afstandsskruerne under bundkortet:Det næste du skal gøre er at sætte de forreste USB-, lyd-, og hvad nu ellers du har af kabler til dit bundkort, også kendt som "front panel connectors", det kan være en kæmpe jungle, men når man følger manualen til bundkortet er det rimelig simpelt.
Et eksempel på hvordan det ser ud i en manual - http://i.imgur.com/zrLk2.png, husk at det bare er til tænd/sluk, led lys og genstart knap, ud over det skal du også sætte USB og lydkabler i, her bedes du følge hvad der står i din manual til bundkortet.

Hvis der er blæsere installeret i dit kabinet skal de også sættes til, for at finde ud af hvor de skal sættes i, kig i din bundkorts manual, eller led efter nogle små stik med tre eller fire små metal spidser der stikker op af dem, de hedder normalt "FAN1" eller "CASE_FAN".

Jeg plejer at sætte strømforsyningen i efter bundkortet, hvilket ikke er særligt svært, der er skruehuller både i strømforsyningen og bag dit kabinet, det er dog ikke alle huller der passer sammen, det plejer kun at være en fire stykker ud af seks.
Harddisken og CD-ROM drevet er det næste der skal i, på grund af mit kabinet er designet på en lidt mærkelig måde, så vælger jeg at sætte både harddisken og CD-ROM drevet oppe i de øverste 5,25 tommer både, men skal bruge en adapter for at få harddisken til at sidde der.
For at få CD-ROM drevet i, skal man først tage fronten af kabinettet af, og skubbe det ind forfra.

Husk at skrue dem fast, ellers kan de falde ud og ramme grafikkortet eller andet inde i computeren.

Så sætter man strømkablet fra strømforsyningen til harddisken og CD-ROM drevet, og SATA kablet fra de to til bundkortet (der mangler SATA kablet på billedet under).
Imens du er i gang, så sæt også lige strøm til dit bundkort, det normalt skal sættes i to steder, det store lange 20/24 stiks strømkabel til højre i midten og den lidt mindre 4/6/8 stiks strømkabel øverst til venstre:Er er front panel connectors vist:


Installation af grafikkort

Nu er det tid til at sætte grafikkortet i, vær forsigtig med det, da det næsten altid er det dyreste stykke hardware i computeren.
I disse dage sættes de altid i et PCIe x16 sokkel, tjek hellere dit bundkorts manual hvis du har mere end ét, for hvilket der er x16, da der også findes PCIe x16 sokler, der bare kører ved x8 eller x4 hastighed, hvilket kan give en smule mindre ydelse, normalt er det bare det øverste man sætter det i.

Inden det sættes i skal du igen låse op for den lås der sidder på PCIe x16 soklen, det sidder altid yderst på højre side.
Så skruer du de nødvendige PCI slots af den bagerste del af din computer, de sidder helt til venstre i computeren, og er næsten på længde med din computers bredde.

Grafikkortet sættes i, og der sættes de nødvendige strømkabler til kortet, hvis ikke der er nok af de rigtige stik, så burde der følge nogle adaptere fra Molex til 4/6/8 pin PCI stik.

Nu begynder det rigtigt at ligne en computer:
Installation styresystem

Så er det tid til at sætte strøm til maskinen, og håbe på at alt virker.
Når du tænder for den, er det første man altid gør at tjekke om alle blæsere, både grafikkort, CPU køler og kabinet blæsere kører rundt, hvis en af dem ikke gør, er der noget, galt og det kan få kedelige konsekvenser.

Hvis computeren starter op som forventet, sætter du Windows skiven i computeren og så burde den boote automatisk fra den.
Hvis ikke skal du ind i BIOS og vælge dit "boot device", kig hellere i dit bundkorts manual for at få et større indblik i hvordan du vælger det.

Jeg regner med at de fleste ved hvordan man installerer Windows, men hvis ikke er det bare at udfylde hvad den spørger en om, vælge ens harddisk når den spørger hvor den skal installerer det på, og så læne sig tilbage og vente.

Og det virker selvfølgelig (CD drevet er lagt ovenpå, da der ikke er behov for det til normal brug):Det er meget vigtigt at have de rigtige drivere efter at du har installeret Windows, det første jeg vil anbefale er at hente alle Windows opdateringer der findes, ved at køre Windows Update, efter det har du to valg:
1. Installerer driverne der kom med dit hardware
2. Hente dem fra nettet

Det første valg er normalt det nemmeste valg, men anbefales ikke, da der altid er kommet opdateringer efter de har lavet Cd’erne og solgt det til en.
Man kan dog blive nødt til at installere netværks driveren, da man ellers ikke kan få internet, et alternativ til dette er at hente den/dem fra en anden computer, og overføre dem med et USB stik.

For at sige det en sidste gang - vær forsigtig med dit hardware!

Håber at der er nogle der kan bruge min lille guide, hvis ikke, jah så havde jeg det sjovt med at skrive den :))

Dette indlæg er blevet redigeret 3 gange, senest redigeret af "X3N4T3" (15.10.2011, 16:46)


4

lørdag, 15. oktober 2011, 18:14


:goodpost: så mangler du bare at opdatere dit signatur :)


5

lørdag, 15. oktober 2011, 18:27


Citeret

Oprindeligt indlæg af rasm401i
:goodpost: så mangler du bare at opdatere dit signatur :)

Det var en computer til min far, så kan kan spille Battlefield 3 :razz:


6

lørdag, 15. oktober 2011, 19:04


nu du siger det, er der jo noget om det :D - fin fejl

men fin guide:)


7

torsdag, 20. oktober 2011, 12:18


Glimrende guide, men der er en del konstruktiv kritik fra mig:

Først og fremmest CPU:
En 1 GHz CPU udfører ikke just 1000 MIPS (aka. 1 million udregninger pr. sekund). På en grundlæggende CPU hvor hver instruktion tager 1 tick er udsagnet korrekt, men dette er ikke tilfældet. Tallet kan sagtens være højere eller lavere af flere årsager.
Dit udsagn svarer til den klassiske "megahertz myte" hvor fx. en 2 GHz CPU er langsommere end en CPU på 2.5 GHz uanset mærke og model. Af gode eksempler kan jeg nævne Athlon XP og Pentium 4 CPUere. Selvom P4 CPUen var hurtigere i MHz, tabte den tit over Athlon CPUer med samme clockhastighed.
Den primære grund var P4'erens længere pipelines (instuktionskøer), der mens de gav mulighed for højere clockhastighed også gjorde at det tog længere tid at tømme pipelines hvis der skete en fejlberegning (1 tick per trin som hovedregel).

Desuden kan flere (selv singlecore) CPUere med visse beregninger udføre flere på samme tid (også kaldet en superskalar CPU, alle moderne CPuere er superskalare og kan som regel udføre 5-10 beregninger ad gangen per kerne) Derudover er der visse andre foranstaltninger (udover multicore) der forøger CPUens hastighed betragteligt.

GPU:
Samme igen, men meget mere forkert. En typisk GPU er i dag 5-20 gange hurtigere end CPUere, men er til gengæld også mere specialiserede (til grafik). Heraf kommer der at en GPU bl.a. kan udføre tunge beregninger (heriblandt vektorberegning) direkte på hardwaren. OpenCL og CUDA gør det desuden muligt at føre mange typer beregninger direkte over på GPUen, som kan udføre beregningerne meget hurtigere end en CPU.

Desuden findes grafikkort ikke kun til PCIe x16 porte... man kan også få dem til de mindre udgaver af PCIe (især x1 og x4). Det kan være on fordel at oirentere om at kort til mindre PCIe porte kan passe i større porte (og vice versa hvis der er mulighed for det) hvis det er nødvendigt for byggeren.... Der er self. ydelsestab hvis man gør dette.

endeligt et forslag:
Du går lidt for let og elegant over det med kølepasta. En god udvidelse til guiden kunne være lidt om kølepasta dosering, samt (som mange ikke ved) om hvorvidt man skal smøre kølepastaen ud over heatspreaderen eller lade køleblokken klare smøringen. Der er mange der har problemer med at dosere rigtigt... og værst af alt med at smøre pasta ud over hele HS (hvilket resulterer i bobler)

Ellers en nifty lille guide til dem der hurtigt vil i gang ;)

AMD FX 6300
8 GB Crucial DDR3-800
Gigabyte 970A-DS3P
AMD Radeon R9 270X

8

torsdag, 20. oktober 2011, 12:51


Citeret

Oprindeligt indlæg af Foxx
Glimrende guide, men der er en del konstruktiv kritik fra mig:
-snip-

Takker, skal nok lige kigge på det :)
Angående kølepasta, så er det vel bare på størrelse med et ukogt riskorn og så ikke smøre det ud over det hele, men lade heatsinken gør det? :razz:


9

torsdag, 20. oktober 2011, 16:59


Citeret

Oprindeligt indlæg af X3N4T3
Angående kølepasta, så er det vel bare på størrelse med et ukogt riskorn og så ikke smøre det ud over det hele, men lade heatsinken gør det? :razz:


yep... selvom jeg bruger hullet på en enkrone som reference, hvilket er ca. det samme ;)

Grunden til at folk sidder fast i at skulle sprede kølepastaen ud, er fordi man skulle på tidligere CPUere, dengang coren som regel lå frit... ellers risikerede man som regel at hele skidtet var smurt ind uanset hvor lidt man brugte :)

AMD FX 6300
8 GB Crucial DDR3-800
Gigabyte 970A-DS3P
AMD Radeon R9 270X

Dette indlæg er blevet redigeret 1 gange, senest redigeret af "Foxx" (20.10.2011, 17:02)


10

mandag, 26. december 2011, 17:19


:goodpost:
takker for guiden,
den gav mig modet til at bestille mit nye kabinet :thumbup:

AMD Phenom II X6 1100T@3.4GHz & Arctic Freezer 7 Pro Rev.2 - HIS Radeon HD 6870 -
4*4GB 1600 MHz HyperX RAM - Cooler Master CM Storm Trooper- Energon 750W
Corsair Force 3 Series 120GB - Seagate 7200RPM 1TB - Windows 7 64-bit

AMD E-Series E-450 - ATI Mobility Radeon HD6470 500GB 7200RPM
1x4GB 1066 MHz - Windows 7 64-bit

Nyeste Videoer og Trailers

Partner sider
Indsend nyhed
Har du fundet en fed nyhed så indsend den så alle andre på Tweak.dk kan få glæde af den.