Sådan vælger du den rette skærm

Skrevet den 8. May 2013. Artiklen er vist 7519 gange.


Del med dine venner

     


Sådan vælger du dine monitorer

Mange tror, at en enkelt monitor er rigeligt til alle former for pc-brug i hjemmet, men det er ikke tilfældet. Applikationer og spil indbyder mere og mere til, at der skal være god virtuel plads at boltre sig på, og samtidig er monitor-priserne styrtdykket i løbet af de seneste år. BenQ giver med denne guide seks overvejelser, der er værd at gøre sig, når du skal vælge den flerskærmsopsætning, der dækker dine behov bedst.


Man behøver ikke være aktiestrateg eller bankdirektør for at få glæde af flere skærme, tværtimod er der også store fordele både for den almindelige bruger og for gameren. Når man spiller, opnår man for eksempel en langt mere indlevende oplevelse med det øgede synsfelt, som flere skærme giver.

Til almindelig hverdagsbrug kan især produktiviteten blive øget væsentligt, da man får et væsentligt bedre overblik over skrivebordet og slipper for hele tiden at skifte mellem vinduer. Og prisen er bestemt overkommelig - eksempelvis kan tre skærme på hver 21,5 tommer i dag erhverves for ca. 3.000 kr.

Hvad skal du tage hensyn til, inden du kaster dig ud i flerskærmsopsætninger?
BenQ har samlet en række kriterier, så du hurtigt kan blive klogere på, om flere skærme giver mening for dig, og om din hardware understøtter, at du kan komme i gang med det samme. Det er nemmere og billigere, end du tror.

 1. Fysiske overvejelser
Inden du kaster dig ud i at investere i flere skærme, er det en god idé at overveje, hvor meget de fysisk kommer til at fylde på bordet. Tre 21,5-tommer-skærme vil for eksempel ramme omkring 159 cm i bredden, hvilket er et godt stykke mere end typiske skriveborde. En opstilling med to skærme har langt de fleste derimod plads til.

2. Tilslutninger og grafikkort
Det er som regel muligt at koble to skærme til sin computer, da langt de fleste grafikkort i både stationære og bærbare computere i dag er udstyret med mindst to videoudgange. Og hvis grafikchippen er integreret i bundkortet, er der typisk mindst to skærmporte til rådighed, og så er et dedikeret grafikkort ikke engang nødvendigt for at kunne sprede det virtuelle skrivebord på tværs af to skærme. Er det ikke tilfældet, kan en investering i et kompatibelt grafikkort typisk stille de nødvendige tilslutninger til rådighed.

I dag er portene typisk digitale, men der findes stadig analoge stik. VGA, også kaldet D-Sub, er den velkendte analoge standard, der bl.a. benyttes til projektorer og forskellige fladskærme, men trods en maksimal opløsning på 2.048 x 1.536 pixels er billedets kvalitet ikke i top. DVI er den digitale modpart til VGA, og den er især kendetegnet ved et langt klarere billede end dens analoge modpart. Single Link DVI understøtter en maksimal opløsning på 1.920 x 1.200 pixels, mens Dual Link DVI – ved brug af det rette kabel – kan levere op til 2.560 x 1.600 pixels ved 60 Hz. Derudover findes der HDMI og DisplayPort, som begge adskiller sig fra førnævnte standarder, da lyd og billede findes i ét og samme kabel.

HDMI-standarden findes i forskellige revisioner, hvor HDMI rev. 1.3 og rev. 1.4 er de mest udbredte i dag. HDMI 1.4, der bliver stadig mere udbredt i apparaterne omkring os, understøtter en opløsning på helt op til 4.096 x 2.160 pixels ved 24 Hz – bedre kendt som den knivskarpe 4K-standard. HDMI rev. 1.4 understøtter også officielt 3D i signalet.

De fleste dedikerede grafikkort giver mulighed for tre skærme som regel ved hjælp af DVI-porte kombineret med enten DisplayPort- eller HDMI-udgang. Den seneste generation af grafikkort fra AMD klarer således tre skærme, mens NVIDIA GeForce 600-serien kan udnytte 3+1 skærme – alle fire til 2D-programmer, men kun tre skærme til 3D-spil. Derudover har AMD det forholdsvist sjældent udbudte Radeon Eyefinity6-kort, der med hele seks fysiske DisplayPort-udgange kan trække seks skærme på én gang.

 Med PCI-Express-standarden og DisplayPort-teknologi, der bliver stadig mere udbredt, tyder alt på, at computere med flere skærme vil blive mere og mere almindelige. I nærmeste fremtid vil også Intels Thunderbolt kunne forbinde monitorer, og grænsefladen understøtter med lethed to skærme med højere opløsning end Full HD, som er kendetegnet ved 1.920 pixels horisontalt og 1.080 pixels vertikalt.

Du kan også få en flerskærmsopsætning ved at benytte en såkaldt splitter eller skærm-hub. Den er dog begrænset ved, at du kun kan duplikere billedet fra den ene skærm på den sekundære – den er derfor ikke velegnet til at udvide skrivebordet.

3. Drivere og software
I takt med udviklingen inden for hardware er også driverne blevet bedre. For eksempel kan dagens skærmdrivere korrekt kompensere, så overgangene mellem skærmene er glatte. Der er lagt mange kræfter i at skabe en suveræn helhedsoplevelse, og det skyldes i høj grad, at producenter af højtydende grafikkort aktivt markedsfører spil spredt over flere skærme. Og med et spil, der kører på tre Full HD-skærme med en vandret opløsning på svimlende 5.760 pixels, er det ikke overraskende, at et højtydende grafikkort er nødvendigt for at få mest muligt ud af oplevelsen.

Den absolut billigste løsning er at bruge et dedikeret grafikkort og bundkortets indbyggede videoudgang. For de seneste bundkort vil der typisk være HDMI, DisplayPort eller begge dele - og det er værd at bemærke, at de fleste skærme uanset porte med sikkerhed understøtter én af standarderne. Det bør derfor være muligt at finde noget, der virker.

Hvis du bruger et GeForce-kort, aktiverer du Vision Surround-funktionen ved at starte NVIDIA-kontrolpanelet og derefter vælge ”Konfigurér Surround” under 3D-indstillinger. Guiden forklarer samtidig hvilke udgange, der bruges.

Vær opmærksom på, at man – afhængigt af hvor gammelt grafikkortet er – måske skal ud at investere i et ekstra skærmkort eller en DisplayPort-adapter. Med dobbelte grafikkort i en NVIDIA SLI- eller AMD CrossFire-opsætning kan man for alvor fyre op for gaming i høje opløsninger.

AMD Eyefinity virker på næsten samme måde og søger at oprette en skærmgruppe. Det fungerer oftest fint, men har dog nogle få minuspunkter – bl.a. skal skærmene være identiske for det bedste resultat. Funktionen aktiverer man ved at åbne Catalyst Control Center og derefter vælge Eyefinity-menupunktet, der ligesom NVIDIA guider gennem hele forløbet.

Hvis man er mere tryg ved et Microsoft-program, kan flere skærme også sættes op ved at højreklikke på et tomt område på skrivebordet og vælge ”Skærmopløsning”. Det giver en oversigt over skærme, der er tilsluttet computeren. Klik på et af de inaktive skærmikoner og vælg ”Udvid skærme” for at sprede dit Windows-skrivebord på tværs af disse.

4. Fordele for gamere
Selv to skærme giver gamere fordele. Det er for eksempel meget normalt, at World of Warcraft-gamere ”tabber ud” af spillet for at læse vejledninger på nettet, sammenligne items eller chatte med vennerne. Med mere end én skærm slipper gamerne for at fjerne blikket fra spillet.

Med tre skærme bliver det dog for alvor en indlevende oplevelse. Eksempelvis kan du i strategispil som StarCraft II reagere hurtigere og lettere kommandere rundt med dine tropper. Og i bilspil kan du pludselig se dine modstandere i sidespejlene og få en fornemmelse af rent faktisk at være til stede.

3D-gaming vinder også stadigt større indpas, og til dette er en kompatibel skærm med en opdateringshastighed på 120/144 Hz påkrævet. Samtidig er et kompatibelt grafikkort fra AMD eller NVIDIA og et kit med 3D-briller også nødvendigt, for den fulde oplevelse.

5. Produktivitet
Fordelene med regulær produktivitetsforøgelse er bestemt også til at tage og føle på. Det tager ikke lang tid at sprede ikoner, widgets og vinduer ud på tværs af den større brugerflade, og det er ikke længere nødvendigt at minimere eller skifte mellem åbne vinduer.

Arbejder du med grafisk design i Photoshop eller InDesign, eller videoredigerer du i Adobe Premiere, kan du med fordel have den primære arbejdsapplikation åben på én skærm, mens sekundære applikationer såsom e-mail, webbrowser og instant messaging-apps kører på den sekundære monitor.

En ny skærmteknologi fra BenQ, der kaldes ”flicker-free” - på dansk flimmerfri - betyder, at nye monitor-modeller såsom BenQ’s GW2760HS modvirker flimmer, som giver træthed i øjnene. I en flerskærmsopsætning kan denne type monitor være et fremragende valg, især hvis du jonglerer med opgaver på det virtuelle skrivebord mange timer dagligt.

6. Konklusion
LED-monitorer er blevet billige i anskaffelse, og det har været medvirkende til, at det er blevet endnu mere attraktivt at benytte flere monitorer. Samtidig kræver LED-standarden mindre strøm og er mere miljøvenlig. Med den rette opsætning vil det næsten føles som om, du har købt en helt ny computer.

Tænk over, hvad du fysisk har plads til på skrivebordet, og husk, at skærmstørrelse og maksimalopløsning som regel følges ad - jo flere pixels du vil kommandere rundt med på desktoppen, desto flere grafiske hestekræfter får du behov for. Har du skrivebordspladsen til større skærme, kan du også overveje tre 24-tommer-skærme til en samlet pris på ca. 4.200 kr.


Indholdsfortegnelse:

Sådan vælger du dine monitorer

0 kommentarer
Skriv kommentar til artiklen Kommentarer til artikler fra Facebook

 

Nyeste Videoer og Trailers

Seneste nyheder

Edifier fremviser nye lydprodukter forud for CES 2019

Edifier har meldt ankomsten af nye lydprodukter, som bliver officielt fremvist under CES 2019. CES 2019 løber
Læs Mere

LG HomeBrew er et automatiseret øl brygningssystem

Forud for CES 2019 dukker der altid nye produkter frem i nyhedsmøllen, og i år er ingen undtagelse. Fra et lid
Læs Mere

Galaxy S10 med Snapdragon 855 sætter Exynos 9820 til vægs i ny Antutu Score

I sidste uge så vi de første indikationer på Antutu scores på kommende Samsung Galaxy S10 Plus på udenlandske
Læs Mere

Her er årets mest populære søgninger på Google

Year in Search: Se listerne over de danske Google-søgninger, som trendede mest i 2018.
Læs Mere

Tweak Julekonkurrence! - 2. søndag i Advent 2018

Det er blevet tid til anden del af vores julekonkurrence og der er ENDNU flere præmier på højkant denne gang,
Læs Mere

AMD Radeon Software Adrenalin 2019 Edition: Alt du har brug for at vide

AMD’s årlige ”wonder driver” frigives fra 13 december, og der er nu kommende informationer fra officiel instan
Læs Mere

Ventetiden er slut. Efter 30 års ventetid er Quadron ZX Spectrum frigivet

Ting tager tid, og skal de sidste finesser finpudses, kan man kun forvente yderlige forsinkelser. Men 30 år?
Læs Mere

Nyeste CS:GO opdatering modtager massiv kritik fra medier og fans. 14000 negative Steam anmeldelser

Informationen kommer fra redaktionen hos pcgamer, som melder om ”CS:GO receives 14,000 negative Steam reviews
Læs Mere
Partner sider
Indsend nyhed
Har du fundet en fed nyhed så indsend den så alle andre på Tweak.dk kan få glæde af den.